Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Οι ξένοι, και εμείς


Φυσικά και δεν πιστεύω ό,τι διαβάζω, αλλά να τι διαβάζω:


Η Τουρκία χρειάζεται πολλές πυρηνικές μονάδες, το ταχύτερο δυνατόν, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ηλεκτρικής ισχύος με την συνεχιζόμενη οικονομική άνοδο. Η ζήτηση το 2018 θα είναι 357 δις κιλοβατώρες, από 210 δις το 2010. Θα παραγγείλουν τρείς μονάδες φέτος. http://en.rian.ru/world/20100130/157724048.html (μην διαβάσετε τα άλλα σχετικά ενεργειακά links, θα σας πιάσει μελαγχολία).


Η Areva επενδύει $100 εκατομ. στις ΗΠΑ για marketing και πιστοποίηση από την NRC. Προπορεύονται η General Electric και η Westinghouse, αλλά μετά 30 χρόνια πάγωμα με το Three Mile Island, υπάρχει ξανά έντονο ενδιαφέρον. http://www.msnbc.msn.com/id/8143079/. Ο επιχειρηματικός κίνδυνος στην Αμερική είναι οι καθυστερήσεις στην έναρξη, και οι εταιρίες παραγωγής ρεύματος έχουν κάνει consortium για την αντιμετώπιση αυτού του ρίσκου.


Η Σουηδία ήδη έχει το μισό ρεύμα της από πυρηνικά, απαγόρευσε την κατασκευή καινούργιων λίγο μετά το Three Mile Island, και μόλις ήρε την απαγόρευση. Η Φινλανδία χτίζει φουλ, αν και σε ένα έχει τεχνικές καθυστερήσεις, Στοιχηματίζω το πληκτρολόγιό μου ότι και η Γερμανία ακολουθεί, προσεχώς (η Μέρκελ το έχει ήδη πει, ότι "θα αρχίσει ο διάλογος")


Η Κϊνα, μέχρι το 2020, που εμείς θα έχουμε καταστρέψει τα βουνά μας για να ζήσει το όνειρό της η ΥΠΕΚΑ και οι ΜΚΟ της, η Κϊνα θα έχει 20 GWe, και μέχρι το 2030 θα έχει 200 GWe. http://www.world-nuclear.org/info/inf63.html

Και η λίστα συνεχίζεται... Οι Γάλλοι, στο link της Areva, διαφημίζουν νέο τρόπο χειρισμού αποβλήτων, οι Ρώσοι εξάγουν και στο Πακιστάν, τροφοδοσία με καύσιμο πάει πακέττο με αποκομιδή αποβλήτων. Και μία από τις πρώτες αναρτήσεις μου ...διαφήμιζε πυρηνικές μονάδες μινιόν, για μικρότερες ανάγκες. Στους επόμενους 12 μήνες, θα φανεί έλλειμμα σε πυρηνικά καζάνια. Λίγοι είναι αυτοί που τα φτιάχνουν.

Βέβαια, υπάρχει και ή άλλη άποψη, η Ελληνική: Μην πάρετε θάρος από τον τίτλο της μελέτης. Όταν λέει "Τέλος ΑΠΕ", το εννοεί όπως το Τέλος Κυκλοφορίας. Εγώ κατάλαβα ότι θέλει (1) να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος (σύμβουλος της ΥΠΕΚΑ;! ) και (2) να φυσάει σε ώρες αιχμής. Σε άλλη μελέτη αναφέρει ότι τα αιολικά πάρκα δεν ενοχλούν και ενίοτε προσελκύουν τουρίστες φωτογράφους. Ελλάς. Την μελέτη την βρήκα σε pdf αλλά δεν μπορώ να βρω link. Με Google θα την βρείτε, να την διαβάσετε, είναι, για την ώρα, είναι το ενεργειακό ΜΑΣ μέλλον. Κάπου λέει ότι, όπου μπαίνουν αιολικά, δεν γίνεται κρανίου τόπος. Μεγάλε... η φωτογραφία που εσύ έβαλες στο εξώφυλο, και ή θέα της Εύβοιας σε ...διαψεύδουν. Ben türkçe konuşmayı öğreneceksiniz...


Το γράφημα στην πρώτη εικόνα (πάνω-πάνω, κλικ για μεγέθυνση) δείχνει κόστος ανά kWhr διαφόρων εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας. Φυσικά και έχουν μεγάλα αρχικά κόστη τα πυρηνικά (το μεγαλύτερο είναι οι καθυστερήσεις, τικ τικ τικ οι τόκοι) αλλά, στο "κόστος ανά κιλοβατώρα", ο παρανομαστής είναι επίσης θεόρατος.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...ποιος ομως θα πληρωσει την νυφη (πυρηνικα) δεν ξερεις!!!

δεν ξερω και εγω, αλλα οπως εγραψα σε παλιο σχολιο συμφωνα με τον John Rowe CEO, Exelon Corporation April 2009......ο ΛΑΟΣ!!!

Το ψαχνουμε ομως πρως αποφυγη παρεξηγησεων

sawas

archaeopteryx είπε...

αν εννοείς το κόστος του πυρηνικού ρεύματος, είναι το φτηνότερο από όλα πλην κάρβουνου.

Το ρίσκο ατυχήματος είναι αυτό που είναι. Περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν γίνει σε ...Υ/Η, και ακολουθούν νομίζω τα ορυχεία (άσε τα αυτοκίνητα...)

Το ρίσκο καθυστέρησης στην κατασκευή από αδειοδοτικές και τεχνικές διαδικασίες είναι το μεγαλύτερο, για την ώρα. Η Φινλανδία έχει ένα που έχει μείνει λίγο πίσω.

Για μένα το πράγμα είναι απλό. Αν φοβάσαι το κάρβουνο, ένα και μόνο ένα είναι το υποκατάστατο. Στην πράξη, και κάρβουνο θα χρησιμοποιούμε, και αέριο (ευκαιριακά), και το πετρέλαιο θα το θέλουν όλο και περισσότερο οι πλούσιοι για την μετακίνησή τους. Βασικά, το αέριο είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για ...πλαστικά, λίπασμα κλπ. Όποιος έχει την τύχη από την γεωγραφία του να έχει και Υ/Η, θα έχει και Υ/Η.

Φουτουριστικά, τήξη, υδρογόνα κλπ, θα αφήσω τα εγγόνια μου, αν αποκτήσω, να ασχοληθούν.

Όσο για την Δανία... Σε 3-4 χρόνια, τα αιολικά της ενδέχεται να είναι εικαστικές παρεμβάσεις.

Ζάχαρη είπε...

Αυτο εννοεις;
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=338543&dt=19/06/2010

archaeopteryx είπε...

Ναι.. Το τραγικό είναι, ότι το Three Mile Island έπαθε αυτό που έπαθε από κακή λειτουργία σχετικά απλού συστήματος ελέγχου.

Φυσικά τρομοκρατήθηκαν οι πάντες, και ένας αρχαιοπτέρυξ την έβγαλε με χαπάκια ιωδιούχου καλίου (αυτή ήταν η ρετσέτα)

Μετά ήρθε και η ψυχροπολεμική αριστερίζουσα προπαγάνδα, και έδεσε.

Δεν είναι απλά και χαλαρά μηχανήματα, αλλά υπάρχουν και δουλεύουν χρόνια... Τι τα γράφω αυτά; Ακαδημαϊκά.

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση λοιπόν είναι: ας ψάξουμε!!!

Συνοπτικά μόνο για το 2005-8 και την USA
http://www.citizen.org/cmep/article_redirect.cfm?ID=13779


*σε εκατομμύρια δολάρια USA

1) έρευνα και ανάπτυξη νέων πυρηνικών σταθμών 432
2) έρευνα και ανάπτυξη 580
3) ανάπτυξη πλάνου υποδομής 420
4) εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (επιστήμονες) 149,7
5) ανάπτυξη της πυρινηκης σύντηξης 1100 (????????)
6) ανάπτυξη παραγωγής υδρογόνου 100
7) χρησιμοποίηση ραδιενεργού υλικού στην βιομηχανία (σφαίρες???) 18
8) εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (εργάτες) 60
9) έρευνα και ανάπτυξη για χρήση ραδιενέργειας στο ραφινάρισμα (πετρέλαιο) 0,25

10) επιδότηση προστίμου για καθυστέρηση κατασκευής και λειτουργίας Π/Σ 2000

11) Για παραγωγή υδρογόνου 1250

12) Εξαίρεση των πυρηνικών αδειών κατασκευής και λειτουργίας από την εποπτεία ελέγχου δημιουργίας ΚΑΡΤΕΛ (πήραν παράδειγμα από εδώ)

13) Πιθανή εγγυηση δανείων (μέσω φορολογίας) κατασκευής και λειτουργίας (για 6 Π/Σ) 6000 (δεν περιλαμβάνεται το κόστος αυτό στο σύνολο των επιδοτήσεων)

14) Αποδυνάμωση των περιορισμών εξαγωγής ουρανίου (bomb-grade)

15) Επιπλέων κόστος 1,8 cent/kWh και για 8 χρόνια (στους λογαριασμούς) από το ρεύμα των καινούργιων αντιδραστήρων 5800

16) Για τον καθαρισμό παλιών Π/Σ 1300

Σύνολο περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια
Κόστος κατασκευής για 6 Π/Σ 6*2,5=15 δισεκατομμύρια δολάρια

Και μετά χαίρεσαι αρχαίε επειδή το πυρηνικό ρεύμα είναι τόσο φθηνό……πώς να μην είναι!!!! Δωρεάν έπρεπε να το δίνουν

Να συνεχίσω??????


Και αν η Αμερική θέλει και άλλα πυρηνικά δεν είναι μόνο λόγω του ισχυρού Λόμπυ, αλλά και της μεγάλης αγελάδας για άρμεγμα που διαθέτουν…..

http://www.nrdc.org/media/2010/100129b.asp

sawas

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, η "μελέτη" (ο θεός να την κάνει) είναι όλα τα λεφτά. Όχι μόνο θα ήταν καλύτερη αν την έκανε κάποιο παιδί του δημοτικού, αλλά η τουριστική ανάπτυξη που επικαλείται φέρνει γέλιο μετά δακρύων. Οπτικοποιημένη τσαπατσουλιά, και λίγα λέω.

archaeopteryx είπε...

sawas, δεν το λέω εγώ ότι το πυρηνικό ρεύμα είναι φτηνό, τα τιμολόγια το λένε. Ο λογαριασμός. Με όλα αυτά που παρέθεσες, και όλα τα αμυντικά και όλα τα έξοδα παιδείας, και άλλα τόσα, ο Αμερικάνος πληρώνει ΛΙΓΟΤΕΡΟ φόρους, και έχει ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ρεύμα.

Και έχει και άποψη που πάνε τα λεφτά του... τα κονδύλια, άκουσον άκουσον, ψηφίζονται. Τα τιμολόγια ρέυματος επίσης, σε τοπικά επίπεδα... Τι πράγματα καπιταλιστικά βρε παιδί μου...

Ορέστιε, άλλοι έχουν επιστήμη και τεχνολογία, και άλλοι σπουδάζουν θεωρία επιδοτήσεων.

Βρε μην κοιτάμε μακριά, την Τουρκία να βλέπουμε, που σε 5 χρόνια ίσως καταδέχεται να μας πουλάει ντομάτες με βερεσέ.

archaeopteryx είπε...

και για τα φορολογικά:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_around_the_world

Ανώνυμος είπε...

Με τη φωτό από το εργοτάξιο στην Κίνα θα αρχίσει να βάζει ιδέες ο Άκτωρ

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΤΑΕΝ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΤΕΤΟΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΗΛΕ-ΜΗΧ ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο Παπαπασταματίου έχει ξεγυμνωθεί πλήρως από το Καφενείο για το βρωμικο ρόλο και τα συμφέροντά του.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ - επιστημονικη εταιρεία αιολικής ενέργειας εδράζεται στην ...εταιρεία του.

Τις δουλειές του προωθεί ο κυριος. Οι ψευτομελέτες και τα λοιπά είναι δολωματα για τους ιθαγενείς

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_9205.html

archaeopteryx είπε...

Σε ευχαριστώ 10:14, αυτό δεν το είχα δει. Θαυμάσιο παιδί ο κύριος, με σπουδές, εργατικός, δημιουργικός...

Ανώνυμος είπε...

Άλλαξα κατεύθυνση στη σχολή για να μην πάρω το μάθημα Πυρηνική φυσική και Εφαρμογές πυρηνικής φυσικής, ήταν νωπό τότε το τσερνομπίλ του 85.
Δε με έβλαψε βέβαια καθόλου, σήμερα ασφαλώςέχει εξελιχθεί η τεχνολογία της ασφαλούς λειτουργίας των πυρηνικών.

Το θέμα όμως της εναπόθεσης των αποβλήτων δεν έχει λυθεί ούτε πρόκειται να λυθεί.
Ούτε ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη σεισμογένεια μιας περιοχής

Οι ρώσοι υποστηρίζουν με αξιώσεις ότι οι υδρογονάνθρακες είναι αβιοτικοί και όχι οργανικοί. Ανακαλύπτονται συνεχώς καινούργια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μήπως πρέπει να δούμε αυτή τη θεωρία πολύ πιο σοβαρά;
Την καλημέρα μου.
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

καλέ τί είναι αυτά τα πράγματα?

Εδώ γίνεται της τίνας της πράσινης!!!!!

Ντροπή. και οι έλληνες υποφέρουν.

nikos είπε...

ΚΑΛΑ ..και πως θα μπορεί να ζήσει και επιβιώσει η «οικογενειακή δημοκρατία» σε τούτων το ντουνιά ..δίχως μίζες και λαδώματα … είναι δυνατό…

archaeopteryx είπε...

http://www.japannuclear.com/nuclearpower/waste/
κάτι αντίσοιχο έχουν και οι Γάλλοι (στο λινκ της Αρεβα)

Όσο για σεισμούς, η Ιαπωνία είχε μια διαροή το 07, και το 08 σε άλλο σεισμό δεν είχε πρόβλημα. http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=25476&Cr=nuclear&Cr1=iaea

στον μεγάλο σεισμό του Cobe το 95 δεν είχε πρόβλημα. http://www.world-nuclear.org/info/inf18.html

Λογικά δεν τα βάζεις σε ρήγματα, αλλά έχουν μπει και σε ρήγματα (San Andreas Diablo Canyon)http://en.wikipedia.org/wiki/Diablo_Canyon_Power_Plant (υποτίθεται αντέχει 7)

Δεν νομίζω θα τα δούμε στην Ελλάδα για "άλλους" λόγους. Δεν θα έβαζε κανείς σε Ζάκυνθο, Κρήτη, Κορινθιακό κλπ, αλλά, σεισμικά, η Ξάνθη-Κομοτηνή είναι μια χαρά (και έχει και δίκτυο). Είχε έναν 4ρη πριν 3-4 χρόνια πιο βόρεια, στην Βουλγαρία.

Δεν ξέρω για αβιοτικό πετρέλαιο, ξέρω ότι πολλά μέρη του πλανήτη δεν έχουν ψαχθεί (μερικά δύσκλοα γεωγραφικά ή πολιτικά)

Ανώνυμος είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_floating_nuclear_power_station

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έπιασες και το θέμα της ασφάλειας σου έχω μια έκπληξη!!!

http://www.bfs.de/de/bfs/druck/Ufoplan/4334_KIKK.html

Μια επιδημιολογική έρευνα για την σχέση αύξησης του παιδικού καρκίνου (λευχαιμία) σε περιοχές δίπλα σε πυρηνικούς σταθμούς

Έχει και αγγλική μετάφραση κατέβασε το εδώ:
http://www.bfs.de/de/bfs/druck/Ufoplan/4334_KiKK_Gesamt_T.pdf

Das Risiko für 0-4jährige Kinder an Leukämie zu erkranken nimmt zu, je näher ihr Wohnort an einem Kernkraftwerkstandort liegt.

Το ρίσκο για παιδιά ηλικίας 0-4χρ να νοσήσουν από λευχαιμία ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ, όσο πιο κοντά βρίσκεται η κατοικία στον πυρηνικό σταθμό!!!

Αν θέλεις αρχαίε πήγαινε εσύ να μείνεις κοντά σε έναν τέτοιο σταθμό (απόσταση 5km φτάνει) και να μας πεις.
Εγώ ευχαριστώ δεν θα πάρω.
Για να διευκολύνω: με ακτίνα 5 km η ανάλογη επιφάνεια είναι 78,54 km²
Με ακτίνα 10km, 314,159 km²
Όσοι πιστοί προσέλθετε!!!

Δεν χρειάζεται να γίνει σεισμός, ατύχημα, τρομοκρατική επίθεση, να βρέξει μετεωρίτες η ό,τι άλλο φανταστείς τέλος πάντων για καταστεί ένας πυρηνικός σταθμός επικίνδυνος.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του και μόνο είναι επικίνδυνη

Και ακόμα δεν φτάσαμε στην εναπόθεση των πυρηνικών αποβλήτων.
Πληροφοριακά, για το πλουτώνιο-239 χρόνος ημιζωης 24110 χρόνια
http://en.wikipedia.org/wiki/Plutonium

sawas

archaeopteryx είπε...

Πω πω πω βρε παιδί μου πάνε οι Σουηδοί οι Αμερικάνοι, οι Τούρκοι, οι Ιάπωνες, οι Φινλανδοί, οι Αγγλοι, οι Καναδοί, οι Κινέζοι... και αυτές οι Γαλλίδες... μάλλον ψευδαίσθηση είναι

nikos είπε...

εμείς μάθαμε και κάψαμε ολοκληρωτικά περιοχές Δ. Μακεδονίας ,Πελοπόννησο ,Αθήνα ,Θεσσαλονίκη ,Χαλκιδική κλπ ε..τώρα έμειναν κάτι μικρά μαγαζάκια http://greece-salonika.blogspot.com/2010/06/blog-post_9031.html

Ανώνυμος είπε...

Εμείς θα εισάγουμε ρεύμα

Ανώνυμος είπε...

H Αυστραλία έχει ενδιαφέρον. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός ήταν υπέρ της πυρηνικής αλλά έχασε ήταν και κολλητός του Μπους. Η Αυστραλία έχει πολύ ουράνιο και πολύ κάρβουνο. Εξάγει και τα δύο έχει σχέδια για έναν πυρηνικό σταθμό.

Τώρα χάνει έδαφος και εκεί όλη η θεωρία του φαινομένου του θερμοκηπίου και μόνο οι σκληροπυρηνικοί ασχολούνται. Οι καταστροφολόγοι έχουν χάσει αξιοπιστία. Περιμένουν αυξημένα έσοδα από ζήτηση σε ουράνιο.