Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Από το Brooklyn στην Αθήνα μέσω Caymans και Zug

Αυτή η ανάρτηση θέλει υπομονή, και μία εισαγωγή (και έβαλα και έναν επίλογο, τελευταία στιγμή): Η εισαγωγή, είναι ότι μπορεί, άθελά μου, να υπεισέρχομαι σε περίεργα θέματα, και τα φαινόμενα να απατούν, ή απλά να βλέπω αυτά που φαίνονται εύκολα, και να χάνω τα κρυμμένα ή καμουφλαρισμένα... Και ενώ σκέφτηκα να αυτολογοκριθώ, είπα, δε βαριέσαι θα δηλώσω ότι είμαι μέλος της Church Of The SubGenius, an order of Scoffers and Blasphemers, dedicated to Total Slack, delving into Mockery Science, Sadofuturistics, Megaphysics κλπ. Κοινώς, θα κάνω τον τρελό.


Χάζευα λίγο την ιστορία της Enron, την σχέση της με την εμπορία ρύπων, και, βασικά, έψαχνα να βρω μαύρη προπαγάνδα για τα αιολικά, μέσω της Enron (είδατε, είμαι αφελώς ειλικρινής). Αυτή η καταπληκτική μηχανή αναζήτησης… βάζεις δύο λέξεις, και σου βγάζει κατεβατά…

Βρήκα εδώ, την Enron Wind και μία York Research να θέλουν αιολικά στην Νότια Εύβοια, το 2002… Άσχετο, είπα... πώς βρέθηκε το θηρίο στην ..Εύβοια; Δεν βρήκα τίποτε άλλο για την Enron στην Ελλάδα, κοίταξα την York Research.

Η York Research είχε παλιές πληροφορίες. Η πιο επίσημη από τυπικά έγγραφα που στέλνονται στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Βαρετά στοιχεία που μοιάζουν να είναι του 2000-2001:

York Research Corporation (Parent) N/A Delaware
B-41 Management Corporation 100% Delaware
B-41 Associates L.P. (1) Delaware
Brooklyn Navy Yard Power LLC 100% Delaware
Cogeneration Technologies, Inc. 100% Delaware
Warbasse Power I LLC 100% Delaware
B-41 Associates L.P. (2) Delaware
York Cogen Partners L.P. 90% Delaware
Warbasse Power II LLC 100% Delaware
B-41 Associates L.P. (3) Delaware
FBL Medical Computer Specialists, Inc. 100% New Jersey
York Internet Power Services, Inc. 100% New York
North American Energy Conservation Inc. 85% Delaware
NAEC Energy Services Company, Inc. 100% Delaware
York T&T Holdings, Inc. 100% Delaware
York Holdings (Caymans) L.L.C. 100% Cayman Islands
York Ex International S.R.L. 100% Barbados, B.W.I.
York Holdings (Barbados) S.R.L. 100% Barbados, B.W.I.
InnCOGEN, Limited 100% Republic of Trinidad & Tobago
Big Spring Holdings, Inc. 100% Delaware
Big Spring Texas Energy Management, Inc. 100% Delaware
New World Power Texas Renewable Energy L.P. 100% Delaware
York Greek Holdings (Cayman) Limited 100% Cayman Islands
York Mediterranean Energy Limited 50% Cayman Islands
York Aeolean Research Hellas
Single Person Limited Liability Company 100% Greece
York Aeolean Constructive (χασάπη... construction η κατασκευαστική)
Single Person Limited Liability Company 100% Greece

Και φυσικά δεν θα έδινα σημασία, αν δεν έβλεπα τις τελευταίες γραμμές. Δύο 100% θυγατρικές μονοπρόσωπες ΕΠΕ στην Ελλάδα και μία 50% θυγατρική που μοιάζει να ασχολείται με Ελλάδα, αλλά έδρα στα Cayman Islands. Πολύ όμορφο μέρος, υψηλό ανά κεφαλή ΑΕΠ, παράδεισος των offshore, αλλά ούτε η SEC, ούτε η Google δεν βλέπει ποσοστά 50% εκεί... Εν πάσει περιπτώσει, η York είχε και ένα 50% στο τροπικό νησί, έφτιαχνε μονάδες συμπαραγωγής στο Brooklyn, και Πράσινη Ενέργεια κάπου, αλλά δεν βρήκα πού... Αλλά Cayman; Κάποιος ή πλούσιος, ή πολύ διακριτικός, που, ίσως, ενδιαφέρεται για την Εύβοια.

Και θα πήγαινα για ύπνο, αν δεν πατούσα από βαρεμάρα το επόμενο κουμπί που είχε κάτι από το capital.gr ... Λίστα εταριών που απαρτίζουν την ΕΛΕΤΑΕΝ, ή κάτι τέτοιο, και στο νούμερο 61, αυτοί που ζαλίζουν τον φίλο μου, και στα 59, 60 και 62:

59 jasper wind (πλήρης τίτλος : jasper αιολικη ελλαδος αε)
60 jasper energy αιολικη αναπτυξιακη hellas μονοπροσωπη επε (πρώην york research hellas)
61 αιολικη ζαρακα κοντοραχη α.ε.
62 jasper energy αιολικη κατασκευαστικη επε (πρώην york constructive)


Jasper…Jasper…Τι μου θυμίζει… Μου θυμίζει την περιπλάνησή μου στο Zug! Πράσινη εταιρία στο χαρτοφυλάκιο της παρέας που είχε βιομηχανία ρούχων και τον Αντιπρόεδρο Gore σύμβουλο. Το Ελληνικό ενδιαφέρον προϋπήρχε… από πριν το 2002 και, ίσως, ήταν στο διακριτικό 50% με έδρα τα Cayman Islands.

Είπα μέσα μου: Archaeopteryx παράτα τα αρχίζει και γίνεται περίεργο… Η Jasper, που είχε κοπεί από την ΡΑΕ, δήλωνε στην Good Energies ότι είχε pipeline 1.000 ΜW… Πώς το είχε αφού είχε κοπεί από την ΡΑΕ; Να δεις, λέω, θα βγήκε από το Chapter 11, όπου την βρήκα το 2001.

Και αυτό το 50% στα Caymans όμως μου κόλλησε… Πίσω στην Jasper Energy και τα βιογφραφικά των ανθρώπων της. Οι άνθρωποι μοιάζουν με Νεοϋορκέζους (με Ιταλικά ονόματα) που ασχολούνται με βαρετές Νεοϋορκέζικες δουλειές… Τι κάνουν στην Ελλάδα; Είπα να ψάξω το αφεντικό. Το αφεντικό (και δεν είναι συνωνυμία αναφέρεται σαν CEO της York Research) ήταν κατηγορούμενος για κάτι το 2005, μάλλον θα αθωώθηκε, δεν έχει σημασία. Αλλά, ασχολούνται με ηλεκτροπαραγωγή στην Νέα Υόρκη... τι δουλειά έχουν στην Ελλάδα, μέσω Zug; Οι Ιταλοαμερικάνοι στο Brooklyn νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι προάστειο της ...Ταορμίνας.


Αλλά έχουν, γιατί το λένε και έχουν και ελληνική μπροσούρα. Τους βρήκα και σε λίστα της ΕΛΕΤΑΕΝ να θέλουν 2,7 GW υπεράκτια (στην θάλασσα, όχι σε εταιρία υπεράκτια). 2.700 MW και όχι 1.000 MW που είχε η μπροσούρα του Zug. Ανέβηκαν τα νούμερα στις μπροσούρες. Υπεράκτια αιολικά, αυτά που πήρε πάνω της η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και έγραφε το Πρώτο Θέμα:

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των ομίλων που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για αδειοδότηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ιberdrola –Ρόκας, ΓΕΚ/Τέρνα, Φειδάκης, Jasper, Yorke) κ.α. και οι οποίοι έχουν ήδη, φυσικά, εκπονήσει μελέτες για τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, όπως άλλωστε προβλεπόταν μέχρι τώρα και όπως συμβαίνει και με τα χερσαία αιολικά πάρκα».

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί σκέφτηκα να αυτολογοκριθώ. Κάνω ζημιά στην εταιρία αυτή; ή απλά βοηθάω την ΥΠΕΚΑ ή τους δικούς της στην ΡΑΕ να την ξανακόψουν; Ουφ...

Αλλά, βρε παιδιά, τρεις Ιταλοαμερικάνοι από το Brooklyn… Πώς τους βρήκαν οι κυριλάτοι από το Zug; Kαι τι δουλειά έχουν στην Ελλάδα; Από το 2001; Και με ένα σιωπηλό 50% στα Caymans... Μπορεί να μην είναι τίποτα απολύτως, και αυτό θα έλεγα... αλλά μέσω Zug; Θα μου πείτε στο Zug είναι τα λεφτά. Η εταιρία από το Brooklyn δεν έχει λεφτά για 2,7 GW υπεράκτια αιολικά... Και θυμάμαι στην αρχική μου περιπλάνηση εκείνον τον φλύαρο (συναπόφοιτο από το Πρίνστον του Ζερβού της ΔΕΗ) να λέει ότι έχουν δις δολάρια για πράσινες επενδύσεις... Το "δις" με έχει τότε παραξενέψει... Δεν φυτρώνουν στα δέντρα τα "δις"... Βρε μπας...


Πανηγυρίζει κανείς με όλα αυτά; Κακώς... Οι μεν Αμερικάνοι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν για τις εταιρίες τους (για το 50% που δεν έχουν στα Caymans και ασχολείται με αιολικά στην Ελλάδα μέσω Zug, δεν είναι υποχρεωμένοι, και μένω με την απορία). Οι Ευρωπαίοι δεν λένε τί-πο-τα. Μαύρη τρύπα σε θέματα ευρωπαϊκής εταιρικής πληροφόρησης... μόνο αιολικά, σε πράσινους λόφους με ξανθά παιδάκια με μπλε μάτια... Εμπιστεύομαι περισσότερο τις πληθωρικές μελαχρινές κυρίες της Καραβαϊκής... what you see, is what you get.


Και, εάν υπήρχαν στοιχεία για τις άλλες 500 εταιρίες που είναι ...πράσινοι επενδυτές που θα σώσουν τον Πλανήτη από υπερθέρμανση, να είστε σίγουροι ότι και εσείς θα διαλέγατε την μελαχρινή κυρία. Γιατί φυσικά και υπάρχουν λεφτά, είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Και επί του ηλεκτρονικού πιεστηρίου:

Μην μασάμε λόγια, η εικασία μου είναι ότι, ίσως, σε αυτό το 50% ή στο ωραίο Zug, υπάρχει Έλληνας. Δεν πάνε τρεις Ιταλοαμερικάνοι ξεκάρφωτοι για business στην Ελλάδα. Μην το ψάχνετε, ΔΕΝ πάνε. Άρα υπάρχει κάποιος εδώ, και δεν είναι ο εκπρόσωπος της μονοπρόσωπης ΕΠΕ. Κάποιος που έχει πρόσβαση σε νόμους, διαδικασίες και Υπουργεία. Αυτό λέει η κοινή λογική.

Μέχρι να μαζέψω την ανάρτηση, μου έστειλαν δύο λεπτομέρειες:

(1) την πρώτη την είχα δει, και δεν είχα δώσει σημασία: Στις 24 Απριλίου του 2007, ο Πρέσβης των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Stanford Club υπεράσπισε τα συμφέροντα της Αμερικάνικης εταιρίας. Κανένα πρόβλημα. Είδαμε πως υπερασπίζεται η Siemens ή η ΑΒΒ κλπ τα συμφέροντά τους. Προτιμώ τις ομιλίες, από τις μίζες σε πουλημένους πολιτικούς. Και οι δικοί μας πρέσβεις, σε χώρες που έχουμε επιχειρήσεις, βοηθούν.

(2) Η δεύτερη με ...έφτιαξε: Στην Ελλάδα ο αρχιερέας της Κλιματικής Αλλαγής, ο πιο γελοιοποιημένος Νομπελίστας στην Αμερική, και μέλος της επενδυτικής παρέας του Zug, μιλάει για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα από περιβαλλοντικές ενέργειες. Μην περιμένετε να βρουν τον Gore στα Caymans, έχει εξαιρετικούς δικηγόρους και δεν πιάνεται σε τέτοια.

Για να τιμήσω όμως την παρουσία του, θα τού αφιερώσω μερικές εικόνες από το διαδίκτυο, για να του μεταφέρω, σε ελληνικό περιβάλλον μνήμες από back home.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο, τελικά είμαστε σίγουροι πως το GAP γνώρισε την Μπιρμπίλω στο γυμναστήριο ή είναι στάχτη?

archaeopteryx είπε...

Για δουλειές που στήνονται από το 2000, μάλλον δεν έχει καν σημασία

Ανώνυμος είπε...

διαβάζοντας την ανάρτηση η αλληλουχία ένα μόνο όνομα μου ήρθε στο νου

άκουσα πως μίλησε σαν καταζητούμενος του ουέστ παρομοιάζοντας την Ελλάδα ως μια "αγελάδα πυροβολημένη ανάμεσα στα μάτια"

και σκέφτηκα ότι θέλω να τον πατήσω κάτω και να του λιώσω το κεφάλι

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

χιχιχι η απόφαση του εφετείου λέει

Paladino and his codefendants were convicted by a jury of a variety of federal crimes arising out of a scheme to defraud investors that succeeded in fleecing $ 11 million from the victims

και καταλήγει

To summarize, we affirm all the convictions and Peyton's sentence

Φεβρουάριος 2005. Άσχετο με εμάς, αλλά να που είναι στην Ελλάδα με την Πράσινη Μπιρμπίλη και την ΡΑΕ

Ανώνυμος είπε...

Χαρά οι Γερμανοί Ισπανοί και Ιταλοί με όλα αυτά!!! Δικό τους το παιχνίδι.

nikos είπε...

archaeopteryx- απο το 1994 .. όταν ο Σημιτης με τον Αρ.Παχτα .. πούλησαν τον σιδερένιο ... ακολούθησε το "ατυχημα " μου στης 4.4.1997 κλπ κλπ

Ανώνυμος είπε...

Από πότε έγινε η Ναυτεμπορική Πράσινος Παπαγάλος? Τώρα παπαγαλίζει ότι σε 100 χόνια θα αλλάξει το κλίμα του Μεξικού

Ανώνυμος είπε...

Θα 'χει κανένας δικός τους αίτηση για φ-β

porta porta είπε...

Απο την προηγουμενη αναρτηση σου περι ZUG... ρωτησα ενα πρωιν Δντη του Invest in Greece, τι ειναι το Jasper?? Ξερεις τι μου απαντησε?
"εμπρηστες" !! λαμογια... κομμενοι.

ΠΠ

archaeopteryx είπε...

Λαμόγια, γιατί βρίσκεις στοιχεία για αυτούς... Για ψάξε στοιχεία για τους υπόλοιπους επενδυτές;

Και τι διαφορά έχει ΠΟΙΟΣ εισπράτει το αυξημένο ρεύμα; Η μόνη διαφορά στην αξιοπιστία του είναι αν θα έχει να πληρώσει την έμμεση μίζα ή όχι (ή άμεσες έχουν ...καταργηθεί, μέχρι νεωτέρας χαχαχαάα)

Η Ευρωπαϊκή Μαφία είναι οι επαγγελματίες. Οι άλλοι είναι ιμιτασιόν

Μην πω ότι λειτουργούν και σαν λαγοί για να φαίνεται η μία προσφορά καλύτερη από την άλλη... Τι μόνο τα δικά μας κοράκια το ξέρουν το κόλπο;

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=227011

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Διευρύνει η Αγκυρα το πελατολόγιό της ως προς την κατασκευή πυρηνικών σταθμών, αφού μετά τη Ρωσία, η οποία θα κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού της Μερσίνας, προστίθεται τώρα και η Ιαπωνία για το σταθμό στη Σινώπη, ενώ οι τουρκικές αρχές αποκαλύπτουν ότι συνεχίζονται σχετικές συνομιλίες και με χώρες της «δυτικής Ευρώπης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών είναι και η Γαλλία.

nikos είπε...

Ανώνυμος-τους αυτοκινητοδρόμους π.χ. Εγνατία ..ο τέως Σημιτης τους κατασκεύασε με δικά μας χρήματα ..για αυτούς .. τώρα ο Αρ.Παχτας ..τους ετοιμάζει στα χωριά μας τζάμπα αποθήκες για τα απόβλητα αυτά ..τι άλλο να ζητάμε .. σχεδόν παράδεισος αυτός ο τόπος κατάντησε

Ανώνυμος είπε...

κουβάλησαν ανδράποδο από τον ΟΗΕ να μας κουνήσει το δάχτυλο στη Βουλή για την πράσινη ανάπτυξη

"ανεύθυνοι, διεστραμμένοι και αμόρφωτοι όσοι αντιδρουν στις ΑΠΕ"

Στα έδρανα της ελληνικής Βουλής ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) Achim Steiner,

ο σημαντικός άνδρας του OHE εξήρε τον ρόλο που μπορεί να παίξει το κράτος προς την εξεύρεση λύσεων τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πράσινη οικονομία μπορεί να αποτελέσει κοινό πεδίο αναφοράς και δράσης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις ενός τόπου, καθώς βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες που τις ασπάζονται όλοι ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης. «Οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος περιλαμβάνει και την ιδιαίτερα κρίσιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη. Και θέλω να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερα ανεύθυνες οι γνώμες που ακούγονται περί εφησυχασμού εωσότου η επιστήμη προσφέρει πιο ασφαλή δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας ουσιαστικά στους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής.

Αναφέροντας τις μη αναστρέψιμες απώλειες στις οποίες υπόκειται η βιοποικιλότητα –στοιχειοθετώντας το εφιαλτικό σενάριο περί πλήρους έλλειψης των αλιευμάτων στις θάλασσες παγκοσμίως μέχρι το 2050-, ο Achim Steiner προανήγγειλε την εξεύρεση νέων κονδυλίων «προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία της φύσης στην οποία βασίζουμε την ύπαρξή μας, και όχι το αντίθετο». Αναρωτήθηκε δε για ποιο λόγο εξακολουθούμε να διαθέτουμε ποσά της τάξεως των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ορυκτών καυσίμων, από τη στιγμή δε που ο κόσμος προσπαθεί πλέον να αλλάξει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξής του! «Να εξοβελίσουμε τους παράγοντες που οδηγούν στο παράλογο, όπως αυτή η διεστραμμένη οικονομική θεώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Γερμανός εμφανίζεται αν και προβληματισμένος, αισιόδοξος: «Οι οικονομίες μπορούν να μεταβληθούν ακολουθώντας ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον φυσικό κεφάλαιο. Με χαρά μας βλέπουμε χώρες όπως η Κίνα και η Κορέα να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε αναφέροντας ότι στην Κίνα αξιοποιούνται περί τα 500 δις σε νέες τεχνολογίες, ενώ η Κορέα διαθέτει το 80% των πόρων της προς την ίδια κατεύθυνση.

«Έγκλημα η μη αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού της Ελλάδας»

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσο τεράστιες προκλήσεις αυτόν τον καιρό και όμως δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό της. Γιατί το ποσοστό διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα σας είναι τόσο μικρό (4%), ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας τόσο μεγάλες»; , αναρωτήθηκε ο Achim Steiner προβάλλοντας ωστόσο και την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα: «Το κράτος και οι πολιτικές του πρέπει να κατευθύνουν την αγορά ακολουθώντας τις ανάλογες πολιτικές και δείχνοντας ποιες είναι οι επιθυμητές πρακτικές. Η κρίση δεν αποτελεί αφορμή για την απώλεια κι άλλων χρημάτων από την αναλγησία», τόνισε δηκτικά και εξήγησε: «μια ευφυώς σχεδιασμένη δημόσια πολιτική δεν σημαίνει επιβολή νέων φόρων. Σημαίνει επίδειξη σωστών κατευθύνσεων στην αγορά».

«Πρέπει να σκεφτείτε που θα βρίσκεται η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια, δηλαδή την επόμενη ημέρα μετά την κρίση η οποία είναι και η σημαντικότερη. Θα βγει η χώρα σας έτοιμη να αρπάξει τις ευκαιρίες; Πλέον η πράσινη οικονομία αρθρώνει τον δικό της λόγο στον πλανήτη. Το θέμα είναι ποιες θα είναι οι χώρες που θα υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση», εξήγησε στους προβληματισμένους Έλληνες βουλευτές, ενώ κατέληξε με μια αισιόδοξη πλην αυστηρή… για το κοινό του εκτίμηση: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει περιφερειακή δύναμη καθορισμού της περιβαλλοντικής πολιτικής σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τόσο την κλιματική αλλαγή, όσο και τα τρέχοντα προβλήματα της Μεσογείου.

Ανώνυμος είπε...

http://greekpanorama.blogspot.com/2010/11/blog-post_3146.html#more

top cultural and financial firm
εταιρία του Νίκου Παπανδρέου που θα κάνει δουλειές

Λιβύη (αλλά μπορεί να κόβει και αποδείξεις)

Ανώνυμος είπε...

Και ο Greg Kats με τα δισεκατομύρια

http://www.thebusinessresponse.com/
Speakers.html

με πτυχίο από το Princeton σε περιβαλλοντολογίες -- αυτά εκανε και ο Ζερβός!!!

παρέα είναι?

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, το λέω γιατί υπάχρει ένα κενό στις υπουργικές θητείες του GAP, οπότε και μεταβαίνει στις ΗΠΑ επιστρέφοντας με "πράσινες" ιδέες.
Κάπου στα τέλη των 90's

archaeopteryx είπε...

τότε μεγαλουργούσε και η Ζήμενς και η Ενρον επί Κλίντον... στην επόμενη ανάρτηση