Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ακούσατε το ΤΕΕ να ρίχνει τίποτα ηχηρές μούντζες;


Όχι φίλε κανείς δεν έχει ρίξει ηχηρές μούντζες. Και δεν έχω τίποτα κατά του ΤΕΕ (απεναντίας, με ...διαβάζουν).  Ούτε κατά του Πανεπιστημίου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.  Ούτε του κατά του πάλαι ποτέ κραταιού ΕΜΠ. Ούτε κατά κανενός που καταλαβαίνει και δεν μιλάει (αλλά όποτε βρίσκω κανέναν να τα λέει αυτά επώνυμα, προσκυνώ) εξ άλλου και εγώ ψευδώνυμος είμαι.

Οι λόγοι που δεν μιλάνε είναι:

1) Σχετική άγνοια (είναι πολυδιάστατο το θέμα)
2) Χρόνια προπαγάνδας από πολλαπλά μέσα
3) Ο περίεργος ρόλος των "Επιστημόνων"
4) Συμφέρον (ή ελπίδα συμφέροντος)
5) Η περίεργη "σιωπή" σχεδόν κάθε πολιτικού κόμματος
6) Φόβος, ανασφάλεια
7) Το Αόρατο Χέρι (όχι αυτό του Adam Smith)
8) Το Μεγάλο Παιχνίδι ή ο καυγάς των απογόνων του Καρλομάγνου για "αυτοκρατορία"

1) Σχετική άγνοια

Για να καταλάβεις την Πράσινη Απάτη, πρέπει να ξέρεις τεχνικά ηλεκτροπαραγωγής και διαχείρισης δικτύου. Να καταλαβαίνεις τι είναι η ισχύς βάσης και η ισχύς αιχμής. Τι είναι η διαθεσιμότητα.  Μικροοικονομικά εταιριών Κοινής Ωφέλειας. Γραφειοκρατικά, πολιτικά και παρασκήνια της "Ευρωπαϊκής" Ένωσης. Κλιματολογικά (η ΜΟΝΗ "δικαιολογία" για όλη την φιλολογία είναι η δήθεν Ανθρωπογενής κλιματική Αλλαγή (του κώλου από μόνη της), η παραδοχή ότι φταίμε εμείς και το CO2 μας, και η εξωφρενική παραδοχή ότι βάζοντας αιολικά και φωτοβολταϊκά, κατά προτίμηση Siemens, εξιλεώνεσαι από αμαρτίες! Και άντε να καταλάβεις τα γεωπολιτικά της ενέργειας ή τα κίνητρα και το κύκλωμα του φόρου άνθρακα, των δικαιωμάτων άνθρακα, και του παγκόσμιου καυγά που ψήνεται γύρω από αυτό το θέμα.  Χίλια συγγνώμη εάν κάνω τον ξερόλα, αλλά όλο αυτό το blog με αυτά ασχολείται. Άντε να βγάλεις άκρη...

2) Χρόνια προπαγάνδας

Το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου ξεκίνησε το 1985 από έναν άγνωστο Σουηδό. Έγινε Νόμος στην Δυτική Γερμανία το 1987. Έγινε πολιτική της ΕΕ από το 1990 (στην αρχή με στήριξη ή ανοχή ΗΠΑ που σύντομα τέλειωσε). Εμφανίστηκαν περίεργοι στον ΟΗΕ που το ερωτεύτηκαν από το Ρίο έως το Κυότο και την Κανκούν. ΟΛΟΙ συντονισμένοι και χρηματοδοτημένοι από το Αόρατο Χέρι (που είναι βασικά το Γερμανικό Κεφάλαιο).  Ενεπλάκησαν (με το αζημίωτο) όλες οι Οικολογικές οργανώσεις με στρατιές καλοπροαίρετων ζόμπυς!  Φτιάχτηκαν χιλιάδες ΜΚΟ, κάθε μία με κάποιο ιδιοτελές κίνητρο, και εναρμονισμένο Πράσινο Λόγο (100% ίδιο με τις μπροσούρες μάρκτετινγκ της Ζήμενς). Σκάϊ και όχι μόνο... Προπαγάνδα με ή χωρίς χορηγίες σε Μουσεία, σχολεία, νηπιαγωγεία (έχω δει Vestas σε νηπιαγωγεία)...

3) Οι "Επιστήμονες"

Πολύ απλό. Διαφθορά, διακριτική, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και  αναγνώρισης. Εάν ξέρω ότι θα έχω να φάω και θα πάρω Νόμπελ εάν γίνω Πράσινος Παπαγάλος, ούουουου!... ξέρεις πόσα κλιματολογικά μοντέλα μπορώ να σου φτιάξω;

4) Συμφέρον

Προφανές δεν είναι;  Για τους αιολικούς και τους φωτοβολταϊκούς, τσάμπα κλεμμένα λεφτά. Για τους καθηγητές, χαρτζιλίκι και κάτι να κάνουν να περνάει η ώρα. Για τον τρελαμένο άνεργο, ελπίδα "εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας". Για τους Γερμανούς, εξαγωγές, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κέρδη, απασχόληση. Για τους γραφειοκράτες της Ε.Ε., λόγος ύπαρξης, για την Μπιρμπίλη, το αφήνω στην φαντασία σας.

5) Πολιτικοί

Μα δεν σας κάνει εντύπωση ότι κανένα μα κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν τολμάει να πει τίποτα;  Απλά γιατί το Αόρατο χέρι προωθεί μόνο αυτούς που συνεργάζονται. Έβαλαν τον Χ Επίτροπο Περιβάλλοντος και έγινε Παπαγάλος. Ήθελε ο Ψ να γίνει Ευρωβουλευτής και έγινε Παπαγάλος. Έγινε ο Ζ Πρωθυπουργός επειδή ήταν Παπαγάλος. Θέλει ο Ω να γίνει Πρωθυπουργός, προσέχει τι λέει. Μόνο οι δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, αναρχικοί, επαναστάτες, φασίστες, αυτόνομοι, από κάτω, εκτός οποιασδήποτε κομματικής πειθαρχίας τολμάνε να μιλάνε... Και ΠΟΙΟΣ τους ακούει;

6) Ανασφάλεια

Τολμάς να μιλήσεις εάν είσαι δημοσιογράφος και η μόνη διαφήμιση που παίρνεις είναι από την Siemens;  Ή εάν είσαι τραπεζικός και το μόνο που ελπίζεις να κινηθεί είναι τα Πράσινα Δάνεια;  Ή μηχανικός και ελπίζεις για κανένα κομμάτι ψωμί από ενεργειακές επιθεωρήσεις;

7) Το Αόρατο Χέρι

Πριν ένα χρόνο εάν μου έλεγαν ότι το Γερμανικό Κεφάλαιο είναι πίσω από όλα αυτά, θα ...χλεύαζα. Και όμως, έτσι δείχνει, μυρίζει και φαίνεται. Ένα εξαιρετικά καλοστημένο business plan Γερμανών με λίγη συμμετοχή Σκανδιναβών και Ισπανών, συνεργασία με ευγενείς και πλασιέ που εισπράττουν για να λένε "τι ωραία τι καλά, τρα λα λα, τρα λα λα.

Τα γεωπολιτικά άστα, Σαββατιάτικα.

Είδα πολλές επισκέψεις από την ιστοσελίδα Techie Chan και ..."άστραψε φως και γνώρισε ο νιος τον εαυτό του"! Μην σταματάτε να ρωτάτε. Μην βάζετε το κεφάλι κάτω.

Καλό Σ/Κ

24 σχόλια:

nikos είπε...

τώρα πως σχετίζεται η εξορυχτηκη δραστηριότητα του Μπομπολα στην Βόρεια Χαλκιδική..με τα Φ/Β πάνελ του "σχεδίου" HELIOS στην τοποθεσία Γιανκοβη ...χωριού Στανος .. μόνο η διαπλεκόμενοι νταβλαντορη θα μας το πουν ..χιχχι

Ο Παπακωνσταντίνου και οι «χρυσοφόρες» ενεργειακές επενδύσεις | ANTINEWS
www.antinews.gr

takis perreas είπε...

Καλημέρα και καλό Σ/Κ!
Δες το ANTINEWS εις το οποίο σχολιάζεις και εγώ διαβάζω.
Μιά διαφήμηση ΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑ. της Πειραιώς(!) για φωτοβολταϊκά!
"...για τα λεφτά τα κάνεις όλα..."
που άδει ο λαϊκός βάρδος!!!

archaeopteryx είπε...

εεε... είπαμε, είναι οι μόνοι που διαφημίζουν κι ας είναι φούσκα.

Αλλά δες και αυτό!

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_9737.html

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο για την προπαγάνδα.
Και όχι μέσω των ΜΜΕ, αυτό είναι από μόνο του ένα τεράστιο θέμα. Αλλά για την στοχευόμενη, προς τη νέα γενιά, που μπορεί να γίνεται και μέσω των παιδικών βιβλίων και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Όμως ποιος ή πώς ορίζει τους κανόνες, τις κατευθύνσεις;
Τελικά τι θεωρείται ενημέρωση για τις συνθήκες ή τα προβλήματα του περιβάλλοντος και τι προπαγάνδα; Υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές;

Ένα παράδειγμα (τυχαίο) αναφέρεται ακριβώς σ’ αυτό: την προπαγάνδα στα παιδιά.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=286871

Στα δικά μας τώρα. Στην πύλη εκπαιδευτικού υλικού που αφορά την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, υπάρχουν τίτλοι και γενικές πληροφοφρίες από σύγχρονα συγγράμματα για παιδιά.
Και άλλα βιβλία, ή οδηγίες για δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν δημιουργηθεί από πολλούς άλλους φορείς, απλά επειδή αυτό έχει μεγάλη συλλογή, το έφερα ως ενδεικτικό παράδειγμα.
http://www.env-edu.gr/Packs.aspx
http://www.env-edu.gr/References.aspx?subID=99

Για το ερώτημα τι σχέση μπορεί να έχουν Φ/Β και χρυσός: Η πιθανή εξήγηση, είναι, η χρήση ρινισμάτων χρυσού σε εξελιγμένης τεχνολογίας φωτοβολταϊκά για καλύτερη απόδοση. Κάπου το διάβασα πρόσφατα.

aldebaran είπε...

Είμαι και ο ίδιος μηχανικός και φωνάζω καιρό τώρα σε συναδελφικούς κύκλους για την πράσινη απάτη, τόσο των Φ/Β όσο και των Α/Γ.
Έμπλεξαν σε αυτήν την νέα φούσκα και διάφορους (κουτο)πόνηρους αγρότες που νομίζουν ότι τώρα που τελειώσαν οι επιδοτήσεις για τα βαμβάκια, βρήκαν την καινούρια χήνα με τα χρυσά αυγά.
Επίσης το άλλο αισχρό με τα Φ/Β, που αντί να τα χωροθετήσουν σε πλαγιές λόφων και στα χαμηλά πετροβούνια που αφθονούν, πήγαν και νομοθέτησαν αυτή την αλητεία με το 1% της Γης Υψηλής παραγωγικότητας,για να ρίξουν το κόστος εγκατάστασης για τα μεγάλα συμφέροντα που τόσο καλά περιέγραψες. Φυσικά το καμούφλαραν πίσω από το "ενδιαφέρον" τους για να βρούνε οι αγρότες εισόδημα. Ραντιέρηδες να σου πετύχουν!
Αναφορικά με όρους όπως ισχύς βάσεως ή αιχμής, αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως με σύμμαχο την ΡΑΕ και το αισχρό ΥΠΕΚΑ που νομοθετεί, πάνε να μας ξεσκίσουν την Πίνδο με Αιολικά Πάρκα στην υποαλπική ζώνη, ξεσκίζοντας τα βουνά για να φτιάξουν δρόμους να περάσουν τα επικαθήμενα των 55 μέτρων που μεταφέρουν τις Α/Γ.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

spiral architect είπε...

@ aldebaran:
Τσι που...ας γίνεται συνάδελφε!

Ανώνυμος είπε...

Γερμανικό όνειρο ελληνικής νυκτός

Του Karl de Meyer
για το γαλλικό ιστολόγιο Les Echos

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας έκανε ένα ταξίδι-αστραπή μέχρι την Αθήνα για να προτείνει στην Ελλάδα να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με το γερμανικό.

Σκοπός της επίσκεψης του Philipp Rösler στην Αθήνα ήταν η παράδοση μιας πρότασης στην Ελληνική Κυβέρνηση: να κάνει τη Γερμανία τον κύριο εμπορικό της εταίρο. Οι εμπορικές συναλλαγές αγγίζουν συνολικά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Κατά τους Γερμανούς, για να βγει η Ελλάδα από αυτό το τέλμα - και αυτό είναι από καιρό σαφές στο Βερολίνο - θα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από μια εκκαθάριση των δημοσιονομικών της. Πρέπει να βοηθηθεί ώστε να ανακτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με λίγα λόγια, πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της. Κατά προτίμηση να υιοθετήσει ένα πιο ...γερμανικό.

Ο Philipp Rösler ήταν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας περίπου 70 τραπεζιτών και επιχειρηματιών, οι οποίοι αναμένονταν να προσφέρουν ιδέες, συμβουλές και κεφάλαια. Η επίσκεψη θεωρήθηκε ως συμπληρωματική του έργου της "ομάδας κρούσης" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την προεδρία ενός άλλου Γερμανού, του Horst Reichenbach

Κωδικός: Ηelios

Συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα ομόλογό του, καθώς και με τον υπουργό Ενέργειας. Αυτός ακριβώς ο τελευταίος τομέας είναι για τη γερμανική κυβέρνηση το πεδίο με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες, ιδιαίτερα εκείνος της φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Με μέσο όρο πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, η Ελλάδα - αποφάνθηκαν οι Γερμανοί - έχει τεράστιες δυνατότητες τις οποίες, μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς. Η ελληνική παραγωγή ενέργειας έχει σήμερα ισχύ 350MW, ενώ η γερμανική περίπου 20GW. Ο Dirk Janssen, νομικός σύμβουλος σε θέματα ενέργειας της εταιρείας Watson, Farley & Williams, λέει για την Ελλάδα: "Η χώρα διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον και εγγυημένο σύστημα τιμών, καλύτερο ακόμα και από αυτό της Γερμανίας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς το συμφέρον όλων".

Η κυβέρνηση της Αθήνας σχεδιάζει ήδη την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής έως και 10GW σε ελληνικό έδαφός. Το πρόγραμμα έχει την επωνυμία "Helios" και θα έχει ως στόχο την εξαγωγή αυτής της "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως και στη Γερμανία.


Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι, τον περασμένο Ιούνιο, το Βερολίνο αποφάσισε να κλείσει τα πυρηνικά του εργοστάσια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και θα πρέπει τώρα να αναπροσαρμόσει το μείγμα των ενεργειακών του πηγών προκειμένου να αναπληρώσει τις όποιες απώλειες.

Η ίδια η καγκελάριος, Αngela Merkel, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η λογική υπαγορεύει την επιλογή της παραγωγής ηλιακής ενέργειας εκεί όπου υπάρχουν οι πλέον ιδανικές συνθήκες.

Ανώνυμος είπε...

Κωδικός: Τουρισμός, υγεία, πληροφορική
(Οι Έλληνες τα έχουν όλα και συμφέρουν)

Η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα σε Γερμανούς καταναλωτές είναι μια τεχνολογική και νομική πρόκληση. Ωστόσο, κάποιοι ισχυροί παίκτες της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στη Γερμανία δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν έως και το 5% του κεφαλαίου των 20 δισ. ευρώ που θα απαιτηθεί για το εγχείρημα Helios. "Με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα συμβάλει στην επένδυση", προειδοποιεί ο Frank Asbeck, πρόεδρος της Solarworld, μιας επιτυχημένης γερμανικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Ralf Ketteler, στέλεχος της WPD, μιας εταιρείας αιολικής ενέργειας στο Bremen, που δραστηριοποιείται σε 14 χώρες. η χρηματοδότηση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επιβεβαιώνει ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυσκολίες, αλλά εργαζόμαστε σκληρά και υπάρχουν δυνατότητες, ιδίως μέσω του γερμανικού τραπεζικού ομίλου KfW, ο οποίος χρηματοδοτείται από το γερμανικό δημόσιο". Στα πλαίσια σχεδίων για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, το Βερολίνο αποδίδει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη τράπεζα, για την οποία υπάρχουν σχέδια για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Ο τραπεζικός όμιλος KfW προτείνει επίσης να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μια δική τους χρηματοδοτούμενη από το δημόσιο τράπεζα ανάπτυξης, η οποία θα στοχεύει στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η ελληνική αυτή τράπεζα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί έργα, όχι μόνο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και σε αυτόν του τουρισμού, της υγείας ή της πληροφορικής. "Η Ελλάδα διαθέτει αρκετούς άρτια εκπαιδευμένους νέους ειδικούς στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών", λέει ο Volker Treier, εμπειρογνώμονας του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Οι γερμανικές εταιρείες θα βγουν κερδισμένες από την πρόσληψη τους, αφού το κόστος εργασίας είναι στην Ελλάδα χαμηλότερο από ό, τι στη Γερμανία. Υπάρχει επίσης πολλή συζήτηση για ανάπτυξη του τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης στέγασης για ηλικιωμένους - λογική πιθανότητα, αφού ο πληθυσμός της Γερμανίας αποτελείται όλο και περισσότερο από ηλικιωμένους.

Κωδικός-κλειδί: "Αξιόπιστη τοπογραφία"

"Προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων είναι κάποιες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Philipp Rösler. Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών συναντήσεων στο Βερολίνο, που προηγήθηκαν του ταξιδιού του στην Αθήνα, μέλη της συνοδείας του υπουργού αναφέρθηκαν στην ανάγκη για μια "αλλαγή νοοτροπίας". Ο Philipp Rösler δεν δίστασε να υπενθυμίσει στους Έλληνες με τους οποίους συνομίλησε ότι αρκετές μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις όπως η Bayer, η Deutsche Telekom, η Siemens και η Fresenius, ενδιαφέρονται - μερικές από αυτές χρόνια τώρα - να αναλάβουν μέρος του χρέους του ελληνικού δημοσίου. Και είναι αδύνατο να υπάρξουν μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα χωρίς ένα καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και μια καλύτερη διαχείριση.

Για τον σκοπό αυτό, οι γερμανικές αρχές είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμες να στείλουν υπαλλήλους του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, με σκοπό να συμβάλουν στις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία θέλει να συμβάλει ενεργά στις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών του ελληνικού δημοσίου, κάνοντας χρήση της πείρας που αποκόμισε από τη διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης, κατά την οποία η εταιρεία Treuhand ανέλαβε την οργάνωση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου της Ανατολικής Γερμανίας. Φυσικά, ένας άλλος τομέας που σαφώς έχει ανάγκη από άμεση προσοχή είναι η δημιουργία μιας αξιόπιστης τοπογραφίας. "Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ενός ή του άλλου οικοπέδου", μας λέει, σκεπτικός, ο Τέλος, ο Philipp Rösler έκανε την απόλυτη πρόταση στην Ελληνική Κυβέρνηση. Της σύστησε να μιμηθεί την Πολωνία, η οποία, όπως είπε, "μετά την πτώση του "Σιδηρού Παραπετάσματος", επωφελήθηκε από τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις με προνομιακά φορολογικά κίνητρα".

side_shore είπε...

Επειδή τα απλοποιείς λίγο νομίζω τα πράγματα, για να καταλάβω, υπονοείς ότι η κλιματολογική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία μπούρδα;

nikos είπε...

ερωτώ ...υπάρχει άρχοντας η νοικοκύρης στον κόσμο που θα αποφασίζει να καταστρέψει η αδρανοποίηση ...στην εποχή του 200.000 στρ. καλλιεργήσιμης και παραγωγικής γης ..που θα έχει συνέπεια ... την εκτινάξει στα όψει την τροφής του λαού του !!!! ...το παράδειγμα και η εποχή του Σημιτη -Αρ.Παχτα ...με της επιδοτούμενες ... ακακίες ελάτε να το διαπιστώσετε και μελετήσετε στο χωριό μου... Στανος Χαλκιδικής....ΑΙΣΧΟΣ!!!!

nikos είπε...

και βεβαίως το παραπάνω γεγονός το ονομάζουμε εθνικό και βιομηχανικό ΣΑΜΠΟΤΆΖ!!!!!!!!!!!!

archaeopteryx είπε...

Αυτό στο οποίο έχω καταλήξει εγώ είναι ότι:

1. το κλιμα αλλάζει στην Γη εδω και μερικές 100άδες εκατομμύρια χρόνια, και αυτές οι αλλαγές δεν ήταν ανθρωπογενείς.

2. Το κλίμα (όχι ο καιρός) αλλάζειβασικά λόγω Ήλιου. Και λόγω τροχιάς Γης, και τροχιάς Σελήνης. Και λόγω τεκτονικής δραστηρίοτητας (σε ο,τιδήποτε οφείλεται αυτή) δηλαδή ηφαίστει ακαι τέτοια.

3. Τον Μεσαίωνα περάσαμε ζέστες και μετά κρύο. Στην μετάβαση (τον 14ο αιώνα είχαμε απίθανες αρρώστιες και δυστυχία -- από ότι λένε. Μέχρι τον 18ο αιώνα είχαμε mini ice age.

4. Από τα τέλη του 18οθ μέχρι και σήμερα έχουμε βγει από το τον μινι παγετό και είμαστε ευτυχείς γιατι δεν ψοφολογάμε από το κρύο. Η άνοδος του CΟ2 την ίδια περίοδο μοιάζει να είναι ΣΥΝΕΠΕΙΑ της ανόδου της θερμοκρασίας και όχι ΑΙΤΙΑ, αλλά πες αυτό δεν το δέχεσαι.

5. Στο δήθεν φαινόμενο του θερμοκηπίου, το CO2 κάνει δήθεν νια αόρατη κουβέρτα και κρατάει μέσα την θερμότητα. Αυτό ειναι ΘΕΩΡΙΑ και ΜΟΝΤΕΛΑ. Η ΓΗ δεν έχει μια τρύπα να της μετρήσεις την θερμοκρασία, και οι μετρήσεις που δήθεν αποδεικνύουν το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ,ε proxies και ενδείξεις και δεν αντέχουν σε αυστηρή κριτική. Απεναντίας, οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι ΔΕΝ έχει υπάρξει άνοδος θερμοκρασίας ή είναι ΠΟΥ μικρότερη από οποιοδήποτε μοντέλο. Αυτά στον Lindzen, δες την ετικέτα "Κλιματολογία" θα τα βρεις. Η εκπομπή θερμότητας είναι ανάλογα με την θερμοκρασία στην τετάρτη. Αυτό το ^4 μάλλον κερδίζει.

6. Τα δήθεν ακραία καιρικά φαινόμενα πάντα υπηρχαν απλά τώρα έχει τηλεόραση και είναι εντυπωσιακό να βλέπει τσουνάμι και πλημύρες... Και για αυτό έχω γράψει.

Αρα, συμπερασματικά, ΔΕΝ έχω πεισθεί ότι υπάρχει σήμερα "κλιματική αλλαγή". Κλιμακτηριακή, ίσως. Και εάν υπάρχει κλιματική αλλαγή (που δεν το πιστεύω) σχεδον σίγουρα ΔΕΝ είναι ανθρωπογενής. Αλλά κανε λίγη υπομονή ακόμα.

Πες ότι υπάρχει κάποια κλιματική αλλαγή και πες ότι είναι ανθρωπογενής. Πες. Δεν το πιστέυω εγώ, αλλα πες ότι έχω λάθος.

Κανενας συνδυασμός ΑΠΕ, σε ολόκληρη την υφήλιο δεν προκειται να επηρεάσει την "κλιματική αυτή αλλαγή". Απλά, γιατί οι ΑΠΕ είναι μηχανήματα που κάνουν ατελώς κάτι, που ΔΕΝ υποκαθιστα συμβατική ηλεκτρική ενέργεια. Ναι, παράγουν τα αιολικά ΄΄οταν φυσάε, υπάρχουν θεωρητικοί υπολογισμοί "πόσο CO2 θα γλυτωναν" αλλά στην ιδια την Γερμανία ΔΕΝ προκύπτει οιποιαδήποτε μείωση κατανάλωσης συμβατικών καυσί,ων, απλά επειδή τα νοσοκομεία δεν καταλαβαίνουν από ΑΠΕ και για αυτό τα συμβατικά δουλεύουν ούτως ή άλλως. Και έτσι όλο το παραμύθι απλά επιδοτεί αιολικούς απόλεφτά του καταναλωτή.

Οι δηλώσεις ότι οι ΑΠΕ μπορούν να υποκαταστήσουν συμαβατική ενέργεια μέχρι το 2050 ή ότιδήποτε σχετικό είναι σαν να σου λέω ότι θα μπορούσα να έχω κοιμηθεί με την βασίλισα της Αγγλιας. Θα μπορούσα. Αλλα δεν θέλω, και δεν θέλει και αυτή. Αλλα θα μπορούσα, σεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού.

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημά σου είναι ότι το Ανρωπογενές Φαινόμενο του Θεμροκηπίου που μας λένε σαν δικαιολογία για να βάλουν αιολικά στην Κρήτη ή την Ικαρία ή την Λακωνία ή την Πίνδο είναι μία ΜΕΓΑΛΗ απάτη. Αντλίστοιχη της μεσαιωνικής απάτης του να αυτομαστιγώνεσαι για αν γλυτώσεις την πανούκλα ή να αγοράζεις συγχωροχάρτια (δικαιώματα άνθρακα) για να σώσεις την ψυχή σου (τον Πλανήτη.

Σκοταδιστικές τρίχες (αλλά με πολλά λεφτά... Τα συγωροχάρτια επίσης!)

archaeopteryx είπε...

side shore, ο Αλεξανδρης τα λέει πιο καλά από μενα. Εχω αναρτήσει λινκς στα άρθρα του,κάνε google το όνομα του

aldebaran είπε...

Μάλλον φαινόμενο του φρενοκηπίου υπάρχει....

nikos είπε...

aldebaran ..το φαινόμενο αυτό το λέμε... γενοκτονία του λαού μας!!!και θα αξίζει να ψάξουμε και δημοσιευθεί το προσδόκιμο διαρκείας ζωής από το 2009 και στο μέλλων ... τρομάρα!!!

Λήδα είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=HxtT5Up1uOo

archaeopteryx είπε...

μου αρέσει, Λήδα, σαν ποιητική έκφραση (και δεν το λέω υποτιμητικά). Οι μηχανισμοί ομοιόστασης ειναι πέρα πό την καταννοήση μου και για αυτό μου αρέσει η ποιητική έκφραση.

Ίσως η Ανώτερη Δύναμη είναι οι μηχανισμοί ομοιόστασης, συν οι διαστάσεις του Σύμπαντος που δεν έχουν καταννοηθεί, συν ο μηχανισμός που μας έχει δώσει την δυνατότητα να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Ή είναι απλά η Ανώτερη Δυναμη... ποιητικός τρόπος να τα περιγράφεις μέχρι να τα καταλάβεις (οπότε και θα έχεις άλλες πάλι απορίες)

nikos είπε...

αυτό το σχέδιο HΕLIOS μου θυμίζει τους Αλβανους με το Χοτζια ,που γεμισανε την Αλβανια γυρο γυρο πολυβολεια να μην μπει μεσα ο εχθρος ,και ο εχθρος ηταν ο Χοτζας

niele είπε...

archeopteryx εισαι μια οαση λογικης στην παραμπουρδολογια της πρασινης αναπτυξης...οποιος εχει μια στοιχειωδη γνωση του χωρου των εξαγωγων ενεργειας και μπορει να κουμανταρει τα οικονομικα του σπιτιου του, καταλαβαινει πως δεν υπαρχει περιπτωση να εισαγει ηλιο απο αλλη χωρα ενω στη χωρα του και στις γειτονικες προσφερεται ενεργεια (κιτρινη ας την πουμε) στη μιση τιμη!αντε η γερμανια θα κλεισει τα πυρηνικα της, αλλα υπαρχει η Βουλγαρια και σιγα σιγα και η Τουρκια...εδω η μερκελ εχει λιανισει τους Γερμανους κανονικα εδω και 10 χρονια και λεει οτι θα πληρωσει το κοστος του ηλιου εναντι του πυρηνικου??μαλλον ο ελληνας πολιτης θα το πληρωσει παλι πριν το χρησιμοποιησει ο γερμανος...Το ΤΕΕ ειχε κανει κατι ημεριδες για πυρηνικα αλλα ως εκει. Σιγη ιχθυος για τα πρασινα αλογα, γιατι κοιτά τα δικα του συντεχνιακα εναντι του εθνικου συμφεροντος και πιθανον δεχεται κρατικες πιεσεις. Ωραιος φορεας. Συγχαρητηρια για το blog σου, keep up the good work

side_shore είπε...

Δε διαφωνώ στα περι "πράσινης ανάπτυξης" στην Ελλάδα. Εκεί που προβληματίζομαι όμως είναι στο κατά πόσο υπάρχει κλιματική αλλαγή και αν αυτή είναι ανθρωπογενής. Δεν είμαι επιστήμονας αλλά το 99,9% της επιστημονικής κοινότητας δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του φαινομένου και επομένως μου προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν πείθεσαι από αυτό. Στις ΗΠΑ οι ελάχιστοι επιστήμονες που αμφισβητούν το φαινόμενο -οι λεγόμενοι σκεπτικιστές- χρηματοδοτούν τις "ανεξάρτητες" έρευνές τους μέσω πετρελαικών και ενεργειακών κολοσσών, οι οποίοι στην ουσία επιζητούν μία τελεολογική έρευνα, όπου το πόρισμα έχει βγει πριν καν αρχίσει η συλλογή των στοιχείων.
Στις ΗΠΑ με λίγα λόγια το debate είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο επιστημονικό...

Professor Moriarty είπε...

Αυτα που ακουγονται σε ενα βιντεο ενος σχολιου εδω, απο καποιον φυσικομαθηματικο, οπως αποκαλειται, ειναι τουλαχιστον αστειοτητες. Το ποσοστο του Ο2 της ατμοσφαιρας δεν θα ελαττωνοταν παρα ελαχιστα, ακομη και αν καιγαμε τα παντα που μπορουν να καουν πανω και μεσα στην γη. Και υπαρχουν και καποιες διεργασιες που το ανανεωνουν. Δεν χρειαζεται να καταφυγουμε στην θεια προνοια για να εξηγησουμε αυτο το φαινομενο. Για αλλα ισως... Και υπαρχουν και σχολια κατω απο το βιντεο του τυπου πως ειναι δυνατον να "καιει" ο Ηλιος αφου δεν υπαρχει εκει οξυγονο!!! Ανεκδοτα που φανερωνουν επιστημονικο αναλφαβητισμο.

archaeopteryx είπε...

έχεις στοιχεία για το 99,9% που λες; Δεν νομίζω ότι υπάρχουν. Και εγώ έχω ακούσει ΠΟΛΛΕΣ φορές το σλογκαν "υπάρχει concensus ότι", "η πλειοψηφία πιστεύει ότι" κλπ. Σε μπροσούρες της Ζήμενς και της ΕΛΕΤΑΕΝ και σε συνέδρια του ...ΟΗΕ τα λένε. Δεν νομίζω ότι έχει γίνει καμία καταμέτρηση.

Πολλή διαφήμιση, πολλή καταστροφολογία και πολλοί παπαγάλοι. Και φυσικά, όπως είπε ο Lindzen ευγενικά καθοδηγούμενη έρευνα. Και μπορεί τον Lindzen τον χρηματοδοτέι η ...Exxon, αλλά μπορεί να λέει και αλήθεια (και ο άνθρωπος δείχενι δορυφορικές μετρήσεις, ΟΧΙ ΜΟΝΤΕΛΑ)

Η Exxon προβλέπει το ενεργειακό μέλλον για τα επόμενα 20 να είναι κάρβουνο. Και το Spiegel.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/04/3.html (Ανασκόπηση)

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/12/blog-post_24.html (Lindzen)

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/01/2030.html (Εxxon)

Με συγχωρείς που σου απαντώ με παραπομπές, αλλά ...για αυτό εφτιαξα το μπλογκ, για να μπορώ να δίνω στοιχεία για αυτό που νομίοζω είναι πιο κοντά στην "αληθεια"

Οι κολοσσοί που λές, φυσικά και έχουν συμφέροντα (δες το http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/05/blog-post_11.html), αλλά δεν νομίζω ότι χάνουν τίποτα από την πράσινη παπάρα... Πουλάνε πετρέλαιο. ΠΑΝΤΑ θα θέλουμε πετρέλαιο, όχι για ηλεκτροπαραγωγή, για μετακίνηση... Εκεί πάει το πετρέλαιο.

Φυσικά και ενδιαφέρομαι να δεις την άποψή μου, αλλά η επισκεψιμότητα δεν είναι αυτοσκοπός μου (ούτε δουλέυω για την Exxon). Αν δεις τις "ετικέτες" (ίσως δεις ενότητες που σε ενδιαφέρουν -- μπλογκ είναι, δεν είναι βιβλίο...)

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος που προωθήθηκαν οι ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι σκιαγραφείται και από το έγγραφο: 52001DC0069 : «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών επί της εφαρμογής της κοινοτικής στρατηγικής και πρόγραμμα δράσεως για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (1998 – 2000) /* COM/2001/0069 τελικό */»
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52001DC0069:EL:HTML

Ως γενική εικόνα από όλα αυτά τα (ιστορικά ?) στοιχεία, συγκράτησα ότι η αρχική Λευκή Βίβλος μετεξελίχθηκε σε κάτι που τώρα πια προσομοιάζεται με …Ιερό βιβλίο (δεν του δίνω όνομα γιατί ο καθένας διαβάζει ότι θέλει).
Φοβάμαι ότι το παιχνίδι πλέον το καθορίζουν μόνο όσοι έχουν το δικαίωμα να ερμηνεύουν τα «εδάφια» αυτής της σύγχρονης περιβαλλοντικής Βίβλου και που μπορούν να μεταφέρουν στο κοινό οδηγίες για την πιστή εφαρμογή της.