Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελληνική ανταγωνιστικότητα (1) Εισάγουμε ζάχαρη για να εξάγει η Γερμανία αυτοκίνητα


SOFIA είπε:
10/12/2011 στις 10:22 am

Η Γερμανία ενθάρρυνε την εισαγωγή από τρίτες χώρες. Κλασσικό παράδειγμα η ζάχαρη.

Η Ελλάδα κάλυπτε τις ανάγκες της σε ζάχαρη και εξήγαγε το 70% της παραγωγής της στην Ευρώπη. Όμως, λόγω της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. έπρεπε να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις της, που είναι στην ουσία απαιτήσεις των Γερμανών. Οι Γερμανοί λοιπόν αποφάσισαν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εισάγει Ελληνική ζάχαρη, αλλά και η Ελλάδα να μειώσει τόσο την παραγωγή της που να αναγκάζεται να εισάγει και αυτή ξένη ζάχαρη για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.

Η ζάχαρη εδώ και πολλά χρόνια εισάγεται σε Ελλάδα και Ευρώπη από τη Βραζιλία. Και ο λόγος? Η συμφωνία Γερμανίας - Βραζιλίας για ανταλλαγή προϊόντων. Να πουλάνε οι Γερμανοί αυτοκίνητα στη Βραζιλία και οι Βραζιλιάνοι ζάχαρη στην Ευρώπη (γιατι βέβαια αν πουλούσαν ζάχαρη μόνο στη Γερμανία δεν θα μπορούσαν να πετύχουν ισοζύγιο και η συμφωνία δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους)


Προσπαθούν λοιπόν να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΒΖ, από τουλάχιστον το 2004. Προσπαθεί ο κάθε Πανταλάκης να μαζέψει τα αμάζευτα. Φταίνε οι διορισμένες διοικήσεις;  Φταίνε. Φταίνε οι αγρότες και οι συνδικαλιστές;  Ούουου... κυρίως αυτοί, πάντα αυτοί... Τι να μαζέψεις όμως όταν παίζεις με σημαδεμένη τράπουλα και η λέσχη έχει κανόνες σε βάρος σου; Ποιό κορόϊδο θέλει να τα βάλει με μία "ΕΕ" που επί 20 χρόνια ράβει και κόβει στα μέτρα του γερμανικού αφεντικού της;

Ο Εξάκτινος είπε...

Την ίδια στρατηγική ακολουθούσαν και με το βαμβάκι. Δεν ήταν ότι εμείς είχαμε μεγάλη παραγωγή. Ήταν ότι έπρεπε να αγοράζουν και Αιγυπτιακό βαμβάκι για να υπάρχει μια ισορροπία στο ισοζύγιο.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι κανόνες της πραγματικής οικονομίας λειτουργούν έστω και αν οι Γερμανοί πάνε να τους παρακάμψουν με ψιλοκομπίνες.

Οι στρεβλώσεις δημιουργούν φούσκες που νομοτελειακά σκάνε, όπως αυτή των φωτοβολταϊκών που όπως έχουμε δει είναι μια ακόμη τευτονική πατέντα:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=331247

Αυτά παθαίνουν όσοι αγνοούν τα βασικά. Στην δική μας περίπτωση αγνοήσαμε τα βασικά της οικονομία και της τεχνολογίας. Αν οι "επενδυτές" διάβαζαν μια σελίδα Α4 με τους βασικούς νόμους Φυσικής και Οικονομίας, δεν θα επένδυαν στις ΦΒ φούσκες. Η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να παράγει ο ήλιος ρεύμα και εσύ να κάαααθεσαι και να κονομάς.

Κατά το ελληνικότερον:

If something is too good to be true, it probably is.

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

Πες τα κοπέλλα μου, πες τα!

Πάτε να δείτε τις χέρσες πλέον πεδιάδες της Β. Ελλάδας, (ειδικά στη Δράμα) εκεί όπου κάποτε καλλιεργούνταν τεύτλα για ζαχαροπαραγωγή ...

Για όλα τα στραβά ψωμιά φταίνε οι τεμπέληδες ΔΥ, οι κακοί συνδικαλιστές, οι επιδοτούμενοι αγρότες (γιατί τους έδιναν επιδοτήσεις άραγε?) που τις έτρωγαν στα κωλάδικα της επαρχίας, όλοι τούτοι λοιπόν οι "προφανείς" φταίχτες, ενώ τα υπόλοιπα καλόπαιδα - στυλ Πανταλάκη - κάνουν βαθυστόχαστες αναλύσεις καταδικασμένες να μας σύρουν στο γκρεμό.

Και για να πάω στην λογική των κάθε λογής επικριτών:
Βάζεις κάποιον σε κάποια θέση, (όπως τον Πανταλάκη) τον καλοπληρώνεις για να σου λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα.
Το λύνει, ή δημιουργεί άλλα πιο ανεπίλυτα, ψελλίζοντας έπειτα δικαιολογίες πασπαλισμένες με οικονομίστικες θεωρίες?


Ποιος είναι ο πραγματικός φταίχτης λοιπόν?

Ανώνυμος είπε...

Η Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια «δημιουργεί» ή εξελίσσει ένα σύστημα διαχείρισης (νομικό, διαδικασίες, κανόνες εμπορίου κλπ, κλπ)κοινών υποθέσεων.
Όμως οι Ευρωβουλευτές μας τόσα χρόνια τι κάνουν; Όλων των κομμάτων! Δεν λέω, η πίεση που μπορούσαν να ασκήσουν είναι περιορισμένη (λόγω αναλογικότητας στο σύνολο της Ευρωκοινοβουλίου). Είναι όμως ενταγμένοι σε ομάδες (κοινής πολιτικής).
Και αναφέρομαι σε αυτό γιατί υπάρχει και εδώ θέμα. Όταν βλέπεις ότι κάποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές (σε βάθος χρόνων) το μόνο που κάνουν είναι να συμπεριφέρονται ως …
Δηλαδή να προωθούν για την Ελλάδα διαχείριση αυστηρότερη των Οδηγιών και Κανονισμών της Ε.Ε. ή όταν βλέπεις πως οι μόνες παρεμβάσεις και καταγγελίες τους είναι εις βάρος της χώρας και των πολιτών της τι να περιμένεις;
Ενημέρωση έγκαιρη; Υποστήριξη των εθνικών ζητημάτων;
Κάποιοι ευρωβουλευτές, έχουν φτάσει στο σημείο συνέχεια να καταγγέλλουν διάφορα και να στέλνουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (άμεσα ή έμμεσα μέσω ΜΚΟ ή άλλων συνεργατών τους) πλήθος υποθέσεων σε ζημιά της εθνικής οικονομίας ή ανάπτυξης.
Και το κακό είναι ότι στην πράξη, ακόμα και σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα προκαλούν ζημιά από τις άστοχες παρεμβάσεις τους (σε τοπική κοινωνία, ιδιώτες κλπ) το νομικό σύστημα τους προστατεύει όπως και τους υπόλοιπους Έλληνες Βουλευτές. Στην Ελληνική Βουλή δεν γίνεται άρση της ασυλίας Βουλευτών αλλά και Ευρωβουλευτών. Υπάγονται σε άλλους νομικούς κανόνες.

Ανώνυμος είπε...

Οι ευρωβουλευτές μας μετράνε μισθούς δόξα καμάρια ψώνια πρασινίλα και γερμανοτσολιαδισμό. Μια ματια στις συζητήσεις της Ευρωβουλής και καταλαβαίνεις το επίπεδο

nikos είπε...

το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν ... τα κρέατα ,το γάλα ,τα σιτηρά ,τα λιπάσματα ,ο καπνός κλπ .. τώρα με το τρελό σχέδιο του μα@ακα Παπακωνσταντινου με όνομα HELIOS ..να δούμε τι κακατσια ... πρόκειται να τρώει αυτός ο λαός στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη αμην

Ανώνυμος είπε...

Ο γ.γ του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συμφωνία της Ν. Αφρικής για την κλιματική αλλαγή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουνΙ χαρακτήρισε σήμερα ως "σημαντική συμφωνία" τον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε στο Ντέρμπαν προς μια συμφωνία το 2015 για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

"Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη σειρά αποφάσεων που ονομάστηκε "πλατφόρμα του Ντέρμπαν" η οποία εγκρίθηκε από τα 194 συμβαλλόμενα μέρη στη σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντέρμπαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Μπαν, Μάρτιν Νεζίσρκι.

Η πλατφόρμα αυτή "θα καθοδηγήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αιτίων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής", πρόσθεσε. "Η πλατφόρμα του Ντέρμπαν είναι μια σημαντική συμφωνία που καθορίζει το πώς η διεθνής κοινότητα θα ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή στα επόμενα χρόνια," σημείωσε η ίδια πηγή.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα κατέληξαν σήμερα τα ξημερώματα, σε έναν οδικό χάρτη για μια συμφωνία το 2015 που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ανακούφιση κυριάρχησε μεταξύ των εκπροσώπων των περίπου 190 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη, καθώς αυτή έφθασε κοντά στην καταστροφή μετά από 14 ημέρες και δύο άγρυπνες νύχτες διαπραγματεύσεων

archaeopteryx είπε...

Συμφώνησαν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, για να συμφωνήσουν σε κάτι που έχουν απορρίψει, αλλά να ισχύσει το 2020.

"Ιστορικές συμφωνίες" και καλά κόλυβα... Λεφτά υπάρχουν;;

Αν κόψουν οι ΗΠΑ την χρηματοδότητση για αυτές τις "διασκέψεις" θα σταματήσουν και αυτές..

katalytikos είπε...

Συνδέεται με τα biofuels. Εκεί παίζεται το μεγάλο παιγνίδι, πάλι από τους Γερμανούς!

Εξάκτινος είπε...

Την ίδια στρατηγική ακολουθούσαν και με το βαμβάκι. Δεν ήταν ότι εμείς είχαμε μεγάλη παραγωγή. Ήταν ότι έπρεπε να αγοράζουν και Αιγυπτιακό βαμβάκι για να υπάρχει μια ισορροπία στο ισοζύγιο.

nikos είπε...

μας ετοιμάζουν φωτιές ,μας ετοιμάζουν πόλεμο !!!μια νέα Γιουγκοσλαβία !!

Ανώνυμος είπε...

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-----------wall-street--2011120845710/

Ανώνυμος είπε...

"Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ντεμπάν βρίσκονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κλιματική αλλαγή. Η σύγχρονη αντίληψη θέλει τα θέματα του περιβάλλοντος να συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται καινοτόμα εργαλεία, όπως ο φόρος άνθρακα και τα πράσινα ομόλογα."

Άπό εμετικό άρθρο για τον ΓΑΠ και τα σχέδια του. Από τις ΑΠΕ πάμε στα πράσινα ομόλογα και φόρο άνθρακα, δηλαδή νέα φάμπρικα για αφαίμαξη. Πως θα θεμελιωθεί ανάπτυξη όταν σου παίρνουν τα κεφάλαια τα πράσινα λαμόγια με πράσινες κομπίνες δεν μας λένε. Οταν σε βάλουν από κάτω άντε μετά νε βρεις κουράγια για ανταγωνιστικότητα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.inews.gr/62/ti-apanta-o-kpapandreou-se-osa-eipe-o-ivan-savvidis.htm

Ανώνυμος είπε...

http://geopoliticsdailynews.blogspot.com/2011/12/phillip-giraldi.html

Ανώνυμος είπε...

Πολλά ξεκινούν (ως ιδέες) από διάφορα lobby. Η εφαρμογή τους στα κράτη μέλη της Ε.Ε. άραγε μπορεί να ανακοπεί;

http://www.corporateeurope.org/lobbycracy

http://www.corporateeurope.org/publications/putting-brussels-lobbyists-map

Ανώνυμος είπε...

Eτοιμαστειτε για αυτο. "Δωρακι" by the Rothchild foundation.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FRrv1pSzGyc


Ληδα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.liako.gr/news/home/36551-2011-12-11-07-58-58.html

nikos είπε...

και στο θέμα μας πάλι… (Οικολογία)

Η οικολογία στα χέρια της ολιγαρχίας! είναι ένα ακόμα όχημα επιβολής, χειραγώγησης, ελέγχου και δημιουργίας νέων μονοπωλίων και τεράστιων κερδών!
Ηγήτορες και αυτής της νέας αντίληψης, όπως και κάθε προηγούμενης, αφού έχουν τη δύναμη και τα μέσα (παιδεία, επιστημονική κοινότητα, νομοθετική εξουσία, ΜΜΕ και ένα συρφετό από ΜΚΟ, ανεξάρτητες αρχές, συμβούλια κτλ) είναι οι ίδιοι που πλούτισαν βιάζοντας το περιβάλλον και τον άνθρωπο με τις ρυπαρές βιομηχανίες τους και τη συγκέντρωση της παραγωγής σε απόλυτα ελεγχόμενα μονοπώλια!
Είναι οι ίδιοι που λειτουργούν ακόμα τις τεράστιες βιομηχανίες τοξικών χημικών χωρίς να γίνεται νύξη πουθενά (ΜΜΕ) και προσπαθούν να μας πείσουν για το κακό που κάνουν οι αγελάδες στο φαινόμενο του θερμοκηπίου! για να μας πουλήσουν τις κρεατόμαζες του εργαστηρίου!
Η ερήμωση της υπαίθρου, εκτός από τις πολιτικές αστυφιλίας που εφαρμόζουν δεκαετίες τώρα, θα διαταχθεί για οικολογικούς λόγους (πρέπει να εκκενώσουμε τη γη από την καταστροφική παρουσία του ανθρώπου για να ανακάμψει η φύση!) προκειμένου οι άνθρωποι να ελέγχονται απόλυτα μαντρωμένοι στις πόλεις, στερημένοι από κάθε μορφή αυτονομίας (κτηνοτροφία - γεωργία) φαγητού, νερού και μετακίνησης (ρύπους από ΙΧ αυτοκίνητα)!

Η κατάργηση των μετρητών με πρόσχημα την φοροδιαφυγή αλλά και για πρακτικούς λόγους, θα αναδείξει το δίλημμα που ήδη έχει απαντηθεί, τη θυσία τις απόκρυψης προσωπικών δεδομένων,την παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και προσωπικών ελευθεριών, προς χάριν της ασφάλειας! (Σαν να λέμε Εθνικής κυριαρχίας για χάρη της οικονομικής σωτηρίας του κράτους που δεν συμπεριλαμβάνει τη επιβίωση των πολιτών, αλλά κάποιον οικονομικών δεικτών!).
Η ελευθεριότητα που έγινε η σημαία με τη μορφή ψευδοδημοκρατίας, μετά τις υποκινούμενες επαναστάσεις για το πέρασμα της εξουσίας από τη Μαύρη αδελφότητα (παλαιά τάξη) στην Λευκή αδελφότητα (Νέα τάξη), είχε τα απαραίτητα συστατικά για την ολοκλήρωση του ίδιου σχεδίου! που ήταν τα εξής:
α) Στήθηκε ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα με βάση τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, με τέτοιο τρόπο που να δημιουργεί χρέη σε κράτη και πολίτες και υπερκέρδη σε μια χούφτα τραπεζίτες, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά των πολιτικών, με αποκορύφωμα την ιδιωτικοποίηση των κρατών, και την μετάβαση της πραγματικής εξουσίας στις αγορές γενικώς (και σε μια χούφτα τραπεζίτες ειδικώς)!
β) Το βασικό πολίτευμα με δύο τρεις παραλλαγές για ποικιλία, της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (λέμε τώρα), οικοδομήθηκε με βασικό σκοπό την πρόσκαιρη ευημερία, και με ένα (κοινό σχέδιο) πολύπλοκο, ασαφή και αντικρουόμενο νομικό πλαίσιο διαλυτικής ελευθεριότητας, για να αποκρύψει την έλλειψη ουσιαστικής δημοκρατίας, να απομακρύνει τον πολίτη από τη γνώση και τη συμμετοχή στα κοινά, και να θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τις πολιτικές επιλογές του, της προσχεδιασμένης αποτυχίας των εντεταλμένων πολιτικών, που τους αντικαθιστούν με άλλους, έτσι ώστε να καταλήξουμε εδώ!
Η επιδίωξη τους είναι και το έχουν καταφέρει, εκτός της οικονομικής κρίσης, να υπάρχει κρίση αξιών (διαφθορά) και έλλειψη εμπιστοσύνης σε πρόσωπα και θεσμούς, παγκοσμίως, ώστε να αναζητούμε απεγνωσμένα μια λύση, ένα σωτήρα που θα μας σώσει.
Νομίζω, ότι όλοι ξέρετε ότι η λύση είναι έτοιμη από αυτούς και ποιος θα είναι ο σωτήρας μας.
Μάκης Αρμενιάκος

Ζάχαρη είπε...

Οντως οι επιδοτησεις κανουν το προιον ακριβο με σκοπο να το βγαλουν απο την αγορα αλλα δεν ειναι μονο αυτες.

Το προβλημα με την γεωργια παει πιο περα.Μπορουσαμε να καλυπτουμε τις αναγκες μας αλλα για εξαγωγη δυσκολο.Δεν θα μπορεσουμε να ανταγωνιστουμε αλλες αγορες γιατι χρειαζονται κεφαλαια εκτος τραπεζων,φθηνοτερο πετρελαιο,μεγαλυτερες εκτασεις καλλιεργειας ανα παραγωγο ,εξειδικευση κατα περιοχη,περιορισμο δασμων, για να μειωσουμε το κοστος...και παλι εχουμε δρομο.Δεν βγαινουμε να συναγωνιστουμε αλλες χωρες σε τετοια προιοντα.Στο τελος τα ξενα μας ερχονται φθηνοτερα

Ανώνυμος είπε...

10 χρόνια οι καπνοπαραγωγοι της Ελλάδας πληρώνονται απο τον εε για να μην καλλιεργρούν καπνό.

xrhxa είπε...

Kαλησπέρα σας...

Μπήκατε στα χωράφια μου....εγώ = αγρότης ...

Η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα ήταν από την αρχή της " φτιαχτή"....από το 1965 που θεμελιώθηκαν τα εργοστάσια ζάχαρης - από ζαχαρότευτλα- η τιμή ήταν κατά 150% επιδοτούμενη....στο εργοστάσιο και όχι στον αγρότη...όπως και η τιμή όλων των δημητριακών μέχρι το 1992....είχαν επιδότηση τιμής , που την έπαιρναν οι έμποροι...έβγαζε τότε ο π.χ.Ανδρέας διατίμιση...έλεγε το καλαμπόκι θα το πληρωθούν οι παραγωγοί 35 δραχμές( το 1986)...μα έλεγε ο έμπορος, το αμερικάνικο μου κοστίζει 20...πως θα αγοράζω , και σε τι τιμή θα πουλάω; έδινε τότε η τότε ΕΟΚ είκοσι δραχμές στον έμπορο και αυτός αγόραζε 35 και πουλούσε 40....
Το γεγονός αυτό άλλαξε το 1992 με την συνθήκη του Μάαστριχτ...όχι γιατί θέλανε να δώσουνε τα λεφτά κατ'ευθείαν στους αγρότες...το σχέδιο ήταν να καταργηθεί εντελώς ο προστατευτισμός που προυπήρχε , και βασική αιτία ήταν το τεράστιο κόστος για την τότε ΕΟΚ...το 85% του προϋπολογισμού της τότε πήγαινε για την ΚΟΑ ( κοινή αγροτική πολιτική)...

Η ιστορία με το βαμβάκι ξεκίνησε μετά το 1992...

Οι κυβερνήσεις στυλ Ανδρέα...είπανε ότι θα υπήρχε μεγάλη αναταραχή στους αγροτικούςπληθυσμούς αν εφαρμοζόταν οι διεθνείς τιμές στην αγορά αγροτικών προϊόντων λόγω υστέρησης εσόδων και ζήτησαν και πήραν ενίσχυση εισοδήματος κατ'ευθείαν για τον παραγωγό...δεν είναι άμοιρη ευθυνών εδώ και η πολιτική :"να τους χρεώσουμε για να αγοράζουν τα δικά μας"( που τόσο ένθερμα στηρίζει και ο οικοδεσπότης μας εδώ)....

Εδώ αρχίζει η αμαρτία του βαμβακιού: από τα 26- 27 εκκοκιστήρια που λειτούργησαν στην Ελλάδα δεν υπήρχε κανένα στο οποίο να μην είναι εμπλεκόμενος είτε υπουργός ο ίδιος έιτε συγγενής υπουργού-βολευτή πρώτου βαθμού...γιατί; γιατί η ενίσχυση εισοδήματος δινόταν μέσω κιλών...στον παραγωγό...και γιατί την ενίσχυση την έπαιρναν απ 'τη ΕΟΚ για να την δώσουν στον παραγωγό ΤΑ ΕΓΟΣΤΑΣΙΑ που παραλάμβαναν το ΑΚΚΟΚΙΣΤΟ βαμβάκι...τρελή κομπίνα δλδ...είχε πει κάποτε κάποιος απ' το υπουργείο (off the record -φυσικά): αν μετρούσαμε για πόσο βαμβάκι μας πληρώνει η ΕΟΚ και το αντιστοιχούσαμε σε έδαφος θα έπρεπε να είναι σπαρμένα όλα τα βουνά -οι κάμποι- τα νησιά - και η μισή η Βουλγαρία με βαμβάκι.....

Τρελά λεφτά που δώθηκαν για ενίσχυση εισοδήματος , κατέλληξαν στις τσέπες των διαπλεκόμενων - τι προτότυπο ε;- και στέρησαν πόρους από την πραγματική ανάπτυξη των αγρών που έφτασαν να ερημώσουν σήμερα γιατί όλο το κράτος είναι εχθρικό στις επενδύεις και στην ανάπτυξη....

Όλα όσα έχουν γίνει για την ανάπτυξη της υπαίθρου είναι από ιδιώτες παραγωγούς , με δικά τους κεφάλαια , δικό τους ρίσκο , και κυρίως γιατί το μεράκι δεν τους αφήνει να αφήσουν τον τόπο τους να ερημώσει, την στιγμή που αποτελεί τον πιο πλούσιο τόπο από πλευράς δυναμικής και απόδοσης καλλιεργειών, αλλά και ποικιλίας καλλιεργούμενων φυτών αλλά κυρίως ποιοτικών και γευστικών χαρακτηριστικών ...ο πιο πλούσιος τόπος ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ....

Θυμηθείτε το αυτό....όσον αφορά ποιότητα και απόδοση και ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών, είναι ο πιο πλούσιος τόπος στον κόσμο....

θυμηθείτε κι αυτό:τα οπωροκηπευτικά είναι ένας παγκόσμιος πόρος, αντίστοιχος σε αξία των ενεργειακών...

Αυτόν τον τόπο κατάφεραν να τον ερημώσουν από αγρότες....αυτοί που το κατάφεραν αξίζουν ένα μπράβο...τουλάχιστον για την οργάνωσή τους και την αποτελεσματικότητά τους....

Γιατί η γη και οι αγρότες δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο...κι όμως κατάφεραν να κάνουν τους αγρότες δημόσιους υπάλληλους, να ζούν με κρατικά έσοδα....

Από το 1989 που ασχολούμαι επαγγελματικά με τον τομέα λέω και φωνάζω ΕΝΑ πράγμα...αφήστε τον αγρότη μόνο του....

ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ...(όπως το εννοείτε εσείς βεβαίως βεβαίως)

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ (τέτοιο) ΣΤΗΡΙΓΜΑ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ , ΑΣΤΕ ΤΟΝ , ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ..

ΜΟΝΟ...

Αφήστε τον να τα κάνει....

xrhxa είπε...

@ζάχαρη καλή μου....

η ζάχαρη από ζαχαρότευτλα είναι πανάκριβη...η ζάχαρη όμως από ζαχαροκάλαμο είναι τζάμπα...

Γιατί το ζαχαρότευτλο είναι πολύ ευπαθές προϊόν, θέλει πολλούς ψεκασμούς και πολλές "εισροές"(λιπάσματα -νερό) για να αποδώσει... το ζαχαροκάλαμο είναι πιο "φτωχό" σε κατά κιλό βιομάζας σε ζάχαρη, αλλά συγκρίνοντας πιο σφαιρικά τα δύο φυτά ( ευαισθησία στα ζιζάνια , στους εχθρούς και στις ασθένειες, καθώς και δείκτες εισροών- απόδοσης) το ζαχαροκάλαμο υπερτερεί κατά κράτος...
Τώρα ποιοί φωστήρες και για ποιό λόγο αντικατέστησαν το παραδοσιακά καλλιεργούμενο στην Ελλάδα, μέχρι το 1965 , ζαχαροκάλαμο με το ζαχαρότευτλο, και φτιάξαν εργοστάσια αποκλειστικά για ζαχαρότευτλα , κάνοντας παραδοσιακά επαγγέλματα (πετμεζάδες) να κλείσουν....

Εγώ έχω στο μυαλό μου μια συνωμοσία (πάλι)....και το υποβοηθά αυτό και το γεγονός ότι εκτός του ότι το ζαχαρότευτλο θέλει τεράστιες υποδομές για επεξεργασία ( κρατικές και βάλε) είναι και ο έλεγχος μέσω πολλαπλασιαστικού υλικού ( σε αντίθεση με το ζαχαροκάλαμο ο σπόρος του ζαχαρότευτλου δεν μπορεί να παραχθεί απ' τον καθένα)...


Συμπέρασμα...αφήστε τους αγρότες να βρουν ποιά είναι ανταγωνιστικά προϊόντα , να πάνε να τα καλλιεργήσουν...

Ο αγρότης αν σταματήσουν οι "άνωθεν" παρεμβάσεις , είναι μέσα στον ανταγωνισμό...μπορεί να επιβιώσει, έχει δυναμικό στα χέρια του , καλό....

Όλα αυτά που λέγονται για έλλειψη ανταγωνιστικότητας και μικρό κλήρο εγώ τ' ακούω βερεσέ...

Ας σταματήσουν ΑΥΡΙΟ να επιδοτούν τον κάθε άσχετο που έτυχε να έχει γη στα χέρια του....ας σταματήσουν να τον ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ....να δείτε πόση γη θα ελευθερωθεί...που τώρα είναι σκλαβωμένη και ακαλλιέργητη....ή καλλιεργείται από βαμβάκια και άλλα χαζά....