Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τα πολλά αιολικά συνεπάγονται διακοπές ρεύματος


http://www.telegraph.co.uk/news/politics/8949993/Over-reliance-on-wind-farms-will-lead-to-power-cuts.html.  Το λένε πια και αρμοδίως στην Αγγλία. Το φωνάζουν αναρμοδίως διάφοροι, που τους λένε σκεπτικιστές. Σκεπτικιστής μπορεί να είναι αυτός που "αμφισβητεί", αλλά να μου επιτρέψετε να ορίσω τον όρο πιο πρακτικά:  Αυτός που δεν χαύει τις παραριές που τον ταΐζει ο Σκάϊ και 5-6 άπλυτοι.

Προς τιμήν της, η Γερμανική "ΔΕΗ" E.ON, αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούν τα αιολικά στα δίκτυα, από το 2005.  Θα έλεγα στον κ. Ζερβό και τον κ. Βασιλάκο και τους κυρίους "ενεργειακούς επιχειρηματίες", να την διαβάσουν την μελέτη της Ε.ΟΝ, ή την περίληψή της, ή την Αγγλική της εκδοχή, αλλά αμφιβάλλω εάν ασχολούνται με τέτοια ποταπά, τώρα που Silchester τους ενημέρωσε "ως όφειλε" ότι έχει το 14% των μετοχών της ΔΕΗ.  Θα ασχοληθεί ο άγνωστος Χ με τον αντίκτυπο των αιολικών στο δίκτυο... Βρε κατάντια...


Παράλληλα, αναφέρεται ότι στην Αγγλία, τα τελευταία 5 χρόνια σημειώθηκαν περί τα 1.500 ατυχήματα με αιολικά.  Ούτε αυτό ενδιαφέρει... Εμείς θα χαρακτηρίσουμε τα αιολικά πάρκα "ΕΟΖ" και δεν θα τα μετράμε τα ατυχήματα.

Ανέβασα στο Scribd έξη εξαιρετικές παρουσιάσεις που μου έστειλαν, του γιατί τα αιολικά είναι ...προβληματικά, αλλά θα κάνω μια σύντομη περίληψη...  Βασικά λένε ότι λόγω χαμηλής διαθεσιμόητας και ανάγκης εφεδρείας, δεν μειώνουν το CO2 αλλά, (ιδίως με κάρβουνο στο δίκτυο) αυξάνουν SO2 και ΝΟx λόγω αυξομείωσης θερμικής ισχύος.  Λένε επίσης ότι κάνουν το δίκτυο άνω-κάτω, και η υποκατάσταση συμβατικού ρεύματος είναι πολύ μικρότερη από όσο περίμεναν.  Αυτά είναι γενικά γνωστά, εδώ και 5-6 χρόνια, αλλά η επικαιροποίηση είναι χρήσιμη.  Αν βιάζεστε, είναι στα αγγλικά, 1)εδώ, 2)εδώ, 3)εδώ, 4)εδώ, 5)εδώ, και 6)εδώ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63589286

archaeopteryx είπε...

ευχαριστώ, το ανέβασα

spiral architect είπε...

Κάποτε είχα γράψει και εγώ σχόλιο για τα ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις θερμικές μονάδες και την μείωση της ρύπανσης από τα τελευταία που δεν επιτυγχάνεται τελικά ...

Όσο για τα δίκτυα: Μαντάρα!

Ανώνυμος είπε...

Η Πολωνία (και αλλες γείτονες χώρες) τα έχει πάρει στο κρανίο με το αιολικlo ρεύμα της Β.Γερμανίας. Φοβούνται για διακοπές ρεύματος ή συμφόρηση του δικτύου (απο ανεξέλεκτη και επικίνδυνη ροή)
Πολωνικό PSE στο Die Zeit.
ThW

spiral architect είπε...

Ένα πρόβλημα της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ (κατά κύριο λόγο των Φ/Β και δευτερευόντως των Α/Γ) είναι η γένεση των αποκαλούμενων ως "μεταβατικά φαινόμενα" στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής κάτω από ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Μέχρι τώρα, μεταβατικά φαινόμενα δημιουργούνταν κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο ενός διακόπτη ισχύος, ή κατά τον παραλληλισμό δικτύων μέσω αποζευκτών, ή διακοπτών φορτίου στα δίκτυα Μεταφοράς΄ή Διανομής.

Πρακτικά στο σπίτι, ή στη δουλειά μας ένα μεταβατικό φαινόμενο φαίνεται σαν μια μικρή βύθιση της τάσης διάρκειας < 1sec, ή σαν αναλαμπή σε λάμπες πυρακτώσεως (flicker) ή … αν πας στο pc σου και ανακαλύψεις ότι η κάρτα γραφικών “τα’παιξε”, λόγω των αναπόφευκτων αρμονικών που κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του διακόπτη παραμορφώνουν την βασική ημιτονοειδή καμπύλη των 50Hz.

Στην περίπτωση των Φ/Β (κυρίως!) δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η γένεση μεταβατικών φαινομένων στο δίκτυο κάτω από συνθήκες απότομης νέφωσης, ή ηλιοφάνειας έπειτα από νέφωση. Τα Φ/Β δεν είναι στρεφόμενες μηχανές σαν τις κλασσικές "σύγχρονες γεννήτριες" ή τις Α/Γ (που αντίστοιχα είναι "ασύγχρονες γεννήτριες") και τα inverters τους έχουν την τάση δημιουργίας αρμονικών γιατί κάνουν το συνεχές ρεύμα απο τα πανέλα τριφασικό εναλλασσόμενο.

Ψάχνοντας για δημοσιευμένες μοντελοποιήσεις μέσω Matlab στο internet δεν βρήκα κάτι αξιόλογο, ή όσες βρήκα δεν λάμβαναν τα μεταβατικά φαινόμενα υπ’ όψιν.
(η εύκολη λύση το τελευταίο)

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλω, Πτέρυξ. Εγω στο εστειλα.

Ληδα