Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Είμαι Μηχανολόγος. Έχω δουλέψει σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Χωρίς φτηνή ενέργεια από κάρβουνο, θα πεθάνει κόσμος. Είναι θανάσιμη αδυναμία μας που οι σχολές Μηχανολογίας δεν διδάσκουν πια ζωτικά μαθήματα. Οι πολιτικοί μας είναι ηλίθιοι. (Μην φοβάστε, για τους Αμερικάνους λέει, οι δικοί μας είναι σπίρτα)


από το σχόλιο
http://pjmedia.com/blog/global-warning-how-gaia-replaced-god/#comment-3377777

12. R.L. Hails Sr. Μηχανολόγος (Professional Engineer)

"Είμαι μηχανολόγος,  έχω δουλέψει σε διάφορες πυρηνικές μονάδες, και άλλες τόσες με ορυκτά καύσιμα, έχω κάνει δεκάδες αξιολογήσεις τεχνολογιών για ενέργεια και υλικά, και έχω παρακολουθήσει την παγκόσμια θέρμανση (τώρα, κλιματική αλλαγή) για δεκαετίες. Δεν είμαι ειδήμων στην κλιματολογία.

Οι απόψεις μου είναι οι εξής:

Η πλειοψηφία των συγγραφέων που στηρίζουν το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου στα ΜΜΕ, είναι ή δημοσιογράφοι, ή πολιτικοί επιστήμονες, ή άλλοι ειδικοί, αλλά με πολιτικές επαφές.

Χωρίς ενέργεια χαμηλού κόστους από την καύση κάρβουνου, μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα πεθάνει. Δεν υπάρχει άλλη ενεργειακή τεχνολογία που να μπορεί να στηρίξει πάνω από 7 δις κόσμο.

Το Αμερικανικό δίκτυο θα συνεχίσει να σαπίζει και να καταρρέει, για χρόνια, αν δεν βάλουμε μία σώφρονα ενεργειακή πολιτική (δηλαδή να χτίσουμε κάτι) σύντομα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την ζωή μας, από ότι η κλιματική αλλαγή, ή σπασμένα πυρηνικά. Ο χρόνος τελειώνει, οι μονάδες μας είναι παλιοσίδερα, και είμαστε μπατίρηδες.

Έχω λίστα από 77 αυθεντίες, τέως καθηγητές, σε "σκληρές" επιστήμες που έχουν υπογράψει δήλωση ότι η καύση κάρβουνου δεν είναι σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα.

Η Ασία έχει ξεπεράσει την Αμερική στην καύση κάρβουνου.  Δεν θα σταματήσουν να το χρησιμοποιούν επειδή είναι φτηνό, και εάν οι παρούσες τάσεις συνεχίσουν, οι οικονομίες τους θα ξεπεράσουν την Αμερικανική βαριά βιομηχανία σε λίγα χρόνια ή δεκαετίες. Η βαριά βιομηχανία εξαρτάται από το θεμέλιο της βιομηχανικής επανάστασης, την καύση κάρβουνου. Η [Αμερικανική] Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, είναι σε θέση να καταστρέψει την οικονομία μας, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την αναπόφευκτη εξέλιξη.

Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν επιθετικά την χρήση κάρβουνου, σε στερεά, υγρή, και αέρια μορφή, με αμεσότητα πολέμου, μαζί με πυρηνική ενέργεια, για ηλεκτρική ισχύ βάσης. Δεν υπάρχουν άλλες τεχνολογίες για μαζική και απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση. Χρειάζεται το "έξυπνο δίκτυο", ανάμεσα στις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities) και χρειάζεται δίκτυο, αλλά πρέπει να σταματάει πριν το ρολόϊ του σπιτιού σας, ειδεμή θα υποφέρετε πολύ: Θα είστε στο έλεος κάποιου γραφειοκράτη, που θα σας κόβει το ρεύμα, επειδή δεν θα υπάρχει αρκετή ισχύς. Αυτό είναι ένα πρώτο μικρό κρυμμένο βήμα για την δημιουργία των εκλεκτών λίγων που θα έχουν πάντα ρεύμα.

Η μεγαλύτερη, ίσως θανάσιμη αδυναμία μας, είναι ότι οι Σχολές Μηχανολογίας σταμάτησαν να διδάσκουν ζωτικά μαθήματα εδώ και δεκαετίες. Οι απόφοιτοί τους απλά δεν έβρισκαν δουλειά. Από την χώρα μας λείπουν δύο γενιές έμπειρων μηχανολόγων ηλεκτροπαραγωγής. Και το να ρίχνουμε λεφτά στο πρόβλημα χωρίς έξυπνους γιατρούς είναι απλά κουτό.

Οι πολιτικοί μας είναι θανάσιμα ηλίθιοι και είμαστε στην τελευταία φάση του αγώνα, και χάνουμε από την Γαία".

Κυκλοφορώ στο διαδίκτυο και γράφω εδώ και 2-3 χρόνια, και συχνά αντιγράφω, και καμιά φορά συναντώ κομμάτια που είναι σχεδόν ...συγκινητικά, γιατί λένε αλήθειες που όμως είναι ξεχασμένες, λες και χάθηκαν σε χρονοντούλαπο. Ένα άλλο κομμάτι που μου άρεσε ήταν εδώ, και παραθέτω μικρό απόσπασμα:

Be aware, my grandchildren, you may find yourselves beset by people-pushing gangs of sociopaths who have ambitions over the very ownership of your lives. They will likely cajole and coerce you into minimizing your "carbon footprint" on this planet. But to give in to their importunities is to abandon the creative and joyous nature of life itself. Continue to direct your energies over what is yours to own, and make your footprints as grand and glorious as your imaginations are capable of generating. If I am still fortunate enough to be around in your young adulthood, I may help you to discover the most polite but insistent words with which to tell such misanthropic humanoids to "go to the devil; I have more dancing to do!

Και σε μετάφραση, εδώ.

Η δουλειά του Μηχανολόγου είναι να φτιάχνει πράγματα. Να τα φτιάχνει να δουλεύουν όπως πρέπει, απροβλημάτιστα, και για πολύ καιρό. Όσο του επιτρέπουν τα Υλικά,  η Τέχνη του και ο ...προϋπολογισμός. Homo faber,

Το σχόλιο του μηχανολόγου ήταν σε ανάρτηση κριτικής βιβλίου για το "πώς η Γαία πάει να υποκαταστήσει τον Θεό", ή "πώς ο πιο δυνατός μύθος στην ανθρώπινη ιστορία είναι στην υπηρεσία μιας παγκόσμιας πολιτικής μετάλλαξης".  Αναφέρει π.χ., το βιβλίο, ότι σε κάποια ειδική δημοσκόπηση το 2009, το 97,4% των επιστημόνων συμφωνούν ότι οι άνθρωποι ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Αλλά (και να μία απάτη) από τους 10.257 ερωτηθέντες, οι 10.180 δεν ετάχθησαν με την "ομοφωνία", και εξαιρέθηκαν!  Οι 10.180 είχαν μεταξύ τους ηλιακούς επιστήμονες,, μετεωρολόγους,  φυσικούς, και άλλους επιστήμονες.  Από τους υπόλοιπους 77, οι 75 συμφώνησαν ότι είναι ανθρωπογενής η κλιματική αλλαγή, και να το το 97,4% (75/77, και όχι το 75/10.257). Και συνεχίζει με την συμπεριφορά των επιστημόνων, και της μεσσιανικής αναζήτησης του οικολογικού παραδείσου με κοινωνική δικαιοσύνη, και των οικο-φανατικών, καταλήγοντας ότι αυτό που λείπει είναι η επιστήμη.

Η ενεργειακή πολιτική δεν μπορεί να είναι παρά αυτή που λέει ο άνθρωπος, και που είναι συμπτωματικά αυτή που λέω εγώ. Άλλες πολιτικές απλά μας επιστρέφουν σε καταστάσεις πριν το 1700, πριν την ηλεκτροδότηση, ή σε ηλεκτροδότηση για λίγους εκλεκτούς, και για τους άλλους,  μπουγάδα με ειδικά πλυντήρια Ζήμενς, μόνο όταν φυσάει.



15 σχόλια:

ΚostasK είπε...

"Χρειάζεται το έξυπνο δίκτυο ανάμεσα στις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities) και χρειάζεται δίκτυο. Το δίκτυο πρέπει να φτάνει στο ρολόι του σπιτιού σας, ειδεμή θα υποφέρετε πολύ."
Αυτές οι δύο προτάσεις δεν μεταφράστηκαν καλά Αρχαίε. Ο άνθρωπος προειδοποιεί για τα smart meters που θέλουν να μας βάλουν στα σπίτια μας,
(Δεν χρειάζεται να δημοσιεύσεις το σχόλιό μου.)

archaeopteryx είπε...

Με συγχωρείς, θα το ξαναδιαβάσω και θα το διορθώσω (τώρα που το λές μάλλον έχεις δίκιο, γιατί τονίζει smart μεταξύ utilities και όχι παραπέρα. Eυχαριστώ.

archaeopteryx είπε...

Εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!

χατζιαβάτης είπε...

μια είδηση που μπορεί να σας ενδιαφέρει

http://rt.com/business/news/coal-russia-shale-gas-asia-421/

archaeopteryx είπε...

χατζιαβάτη ευχαριστώ, είναι εξαιρετικα ενδιαφέρον (το μοίρασε και το Stratfor) γιατί σηματοδοτεί στροφή ανατολικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Ρωσους, την Ευρωπη, την Κίνα την Ιαπωνία τις ΗΠΑ και τις περίεργες διαφορές και λυκοφιλίες που έχουν στο Μεγάλο Παιχνίδι.

archaeopteryx είπε...

Και στις ΗΠΑ, λόγω αερίου φράκινγκ έχουν τόοσο αέρι που πάνε αφ ενος για εξαγωγές LNG και το αεριο είναι κατά τόπους φτηνότερο για ηλεκτροπαραγωγή από το κάρβουνο! (και αυτό είδηση -- μερικών μηνών)

spiral architect είπε...

Κακά τα ψέμματα το american buddy ξύνει πληγές και σαφώς έχει δίκιο.

Κάτι που δεν είχα γράψει στο πονεμένο σχόλιό μου στην προηγούμενη ανάρτηση είναι ότι οι πολυτεχνικές σχολές (και φαντάζομαι όχι μόνον εδώ) δεν βγάζουν πλέον μηχανικούς παραγωγής, αλλά μηχανικούς για management και commissioning. Κυριολεκτικά οι νέοι μηχανικοί δεν γνωρίζουν να πιάσουν ένα κατσαβίδι, να κάνουν ρυθμίσεις, να καλιμπράρουν ένα πολύπλοκο σύστημα, να δώσουν τέλος πάντων μια λύση σε μια κατάσταση ανάγκης, ελαχιστοποιώντας τις άσχημες συνέπειες. Όλα στον αυτόματο και στα ζόρια ... RTFM ένα μάνιουαλ που πιθανόν να ξέρει απ' έξω ένας εργοδηγός που πρόσφατα ο μηχανικός (κατ' εντολή των ανωτέρων του) απέλυσε.

Στις αρχές της σταδιοδρομίας μου είχα την τύχη να συνεργαστώ με μηχανικούς 50άρηδες (plus) από διαφορετικές "σχολές σκέψης".

- "Αμερικανός" μηχανολόγος: "Δεν ξέρω τι βρίσκεται πίσω απ' τον διακόπτη που βρίσκεται στον τοίχο, το μόνο που ξέρω είναι πως ανάβει το φως. Εγώ εχω εξειδικευτεί σε piping engineering.
(σοβαρή γνώση σε βάθος, από κει και πέρα το χάος)

- "Γερμανός" μηχανολόγος: Σαφώς και ξέρω τι βρίσκεται πίσω απ' τον διακόπτη που βρίσκεται στον τοίχο και το πως αυτός δουλεύει, αλλά καλύτερα να το αφήσουμε για τον αρμόδιο ηλεκτρολόγο.
(εύρος γνώσεων, πνεύμα συνεργασίας, τυπολατρεία)

- "Ρώσος" ηλεκτρολόγος: Είστε μαλάκες και οι δυο ταβάριτς! Εγώ είμαι ηλεκτρολόγος, αλλά όταν ήμουν στη Σιβηρία, έστρωνα γραμμές για μια διπλή διακλάδωση του Υπερσιβηρικού μέχρι τη Πιονγκγιάνγκ! Η δουλειά μου ήταν, αυτό σπούδασα; Όχι βέβαια, αλλά ο καλός μηχανικός όλα τα μαθαίνει. Hey buddy, δείξε μου πως υπολογίζεις τις σωληνώσεις σου και εγώ θα γίνω αστέρι.
(το παιδί για όλες τις δουλειές)

- Έλληνας νέος ηλεκτρολόγος: Αμάν που έμπλεξα! Ποια "σχολή" να ακολουθήσω;
(ο άσχετος, αλλά φιλομαθής προσπαθώντας να παραμείνει ψύχραιμος)

Οι τρεις πρώτοι είναι υπαρκτά πρόσωπα, Έλληνες που είτε σπούδασαν στη Ελλάδα, πήγαν στο εξωτερικό και κάποτε επανήλθαν με εμπειρία, είτε γόνοι προσφύγων, ή μεταναστών που σπούδασαν στο εξωτερικό και κάποτε επανήλθαν στην Ελλάδα, ο δε τέταρτος είμαι εγώ. Ποια "σχολή" ακολούθησε ο (τότε) νέος μηχανικός; Κάτι μεταξύ του Γερμανού και του Ρώσου με μια προτίμηση στη πρώτη, κάτι που τον βοήθησε στο εργοτάξιο, αλλά και στο γραφείο και έχαιρε της εκτίμησης των υφισταμένων του γιατί μια εντολή του προς το τεχνικό προσωπικό, ήξερε πως ήταν εκτελεστή, γιατί γνώριζε τις (τεχνικές) συνέπειες.
Είναι σημαντικό να σε αναγνωρίζουν οι κατώτεροί σου, γιατί αν δίνεις τεχνικές εντολές που δεν μπορούν να εκτελεστούν, σε κατηγορούν στεγνά για άσχετο και φυσικά έχουν δίκιο.

Μετά από μερικά χρόνια ξέρεις πως νιώθω; Σαν να εξασκώ το επάγγελμα του μπαλωματή στον 21ο αιώνα.
Θα έβρισκε κανείς δουλειά σαν μπαλωματής; Όχι βέβαια.

Έχω κάνει πολλές συζητήσεις κυρίως με Ευρωπαίους συνομήλικους συναδέλφους μου. Και αυτοί το ίδιο παράπονο με τον Αμερικανό σχολιαστή και εμένα έχουν, λέγοντας τη μόνιμη επωδό:
"Όλοι οι νέοι μηχανικοί κάνουν μεταπτυχιακά σε μάνατζμεντ. Κάνα κατσαβίδι έχουν πιάσει;"
Το δικό μου μεταπτυχιακό ήταν καθαρά τεχνικού αντικειμένου. Είχα, βλέπεις, επηρεαστεί από τον "Γερμανό" και το "Ρώσο".

Ας είναι, τα είπα και ξέσπασα!

archaeopteryx είπε...

Προσωπικά από ηλεκτικά και powwer ή transmission ξέρω ελάχιστα (αλλά αρκετά -- από το σχολείο -- για να ψιλοκαταλαβάινω αυτά που πμου λές. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτο που μπαίνει κάπου, βγαίνει και δεν υπάρχει τσάμπα τίποτα. Το εάν το λένε systems, το άλλο θερμοδυναμική ή μπακαλική.

Ο καλός μηχανολόγος αντλεί υπαρξιακή ευτυχία από την δουλειά του και ακόμα κι αν κάνει μάνατζμεντ ξέρει τι είναι αμμοβολή, ή κολλήσεις (προσωπικά εγώ έχω πανικό με τα τριφασικά, και δέος με τα ...τρανζίστορ).

Ήξερα ότι θα φτιαχτείς... χεχεχε... ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ????

HOMO FABER!

KostasK είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_Faber_%28novel%29

Δυστυχώς οι "πολιτικώς ορθοί" σας έχουν ήδη δυσφημήσει. Δείτε το έργο του Max Frisch. Αυτή η μπούρδα ήταν υποχρεωτική ανάγνωση στα γερμανικά σχολεία την δεκαετία του '70.

spiral architect είπε...

Την ταινία με τον Σαμ Σέπαρντ την έχω δει, δεν ξέρω πόσο αντικατοπτρίζει το βιβλίο γιατί το τελευταίο δεν το έχω διαβάσει.

Σίγουρα η επιστήμη και οι εφαρμογές της δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα της ύπαρξής μας, ή τουλάχιστον δεν μπορούν ακόμα. Μπορούν όμως να λύσουν πάμπολλα πρακτικά προβλήματα επιβίωσης, προβλήματα που τα ακούμε από μικρά παιδιά και ακόμα είναι άλυτα. Δεν φταίει η επιστήμη γι' αυτό. Φταίει η νοοτροπία των κρατούντων, οι ιδεοληψίες, το πολιτικοοικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης, το να βγάζεις από τη μύγα ξύγκι, ο καπιταλισμός.

Η επιστήμη (ειδικά οι θετικές) είναι ιδεολογικά ουδέτερη, χρωματίζεται όταν την χρησιμοποιείς για εργαλείο εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Ακόμα κι έτσι όμως, κάποτε θα γυρίσει και θα σου βγάλει τη γλώσσα.

Δείτε τους οικονομολόγους που πήραν τα τελευταία χρόνια βραβεία Νόμπελ οικονομίας στα χρηματοπιστωτικά. Την επόμενη χρονιά της βράβευσης οι "θεωρίες" τους ανετράπησαν από την ίδια τη ζωή. Κάποιες μαθηματικές παραδοχές της θεωρίας τους δεν απεδείχθησαν, γιατί έτσι τους βόλευε. Το οικοδόμημά τους κατέρρευσε.

Ανώνυμος είπε...

Οι μηχανολογοι υπάρχουμε ακόμη Αρχαίε! Και όταν βρίσκουμε χρόνο από τις "μελέτες σκοπιμότητας" που κάνουμε για να πείσουμε κάποιους χαρτογιακάδες ότι "συμφέρει" οικονομικά να αλλαχθεί ο ψύκτης που εγκαταστάθηκε πριν 30 χρόνια (πριν τα παίξει μέσα στον καύσωνα), τρέχουμε στα μηχανοστάσια για να κάνουμε διάγνωση προβλημάτων (ή troubleshooting όπως θα έλεγε ο Αμερικάνος μηχανολόγος).

spiral architect είπε...

@ 8:10 π.μ.:
.. που λεφτά όμως για να αλλάξουν τον ψύκτη. :-D

Πριν λίγα χρόνια είχε ζητήσει τη γνώμη μου ένας φίλος διαχειριστής ενός μεγάρου γραφείων, για να αντικαταστήσει τον κεντρικό κλιματισμό με έναν οικονομικότερο ως προς την κατανάλωση ψύκτη απορρόφησης καύσης φυσικού αερίου σαν κι αυτόν.

Ψαχτήκαμε, του έκανα μια τεχνοοικονομική μελέτη, απ΄αυτή έβγαινε ότι σε 8 χρόνια θα είχε αποσβεστεί το κόστος αγοράς, έχοντας συμπεριλάβει όλα τα externalities.
(αποξήλωση παλιού και εγκατάσταση νέου, μελλοντική "βαριά" αύξηση τιμής Φ.Α., συντήρηση, θεωρώντας ακόμα-ακόμα ότι στο μέλλον τα μισά γραφεία μπορεί να έμενα κενά)

Αποτέλεσμα: Ακόμα τον παλιό ηλεκτρικό κλιματισμό δουλεύουν. No money, no honey!

spiral architect είπε...

Πριν 2 χρόνια μετά από κόπο και ψάξιμο κάναμε μια συνάντηση παλιών συναδέλφων στην τεχνική εταιρεία που ξεκίνησα να δουλεύω, σε μια ταβέρνα των ανατολικών προαστίων της Αττικής.
Απ' τους συναδέλφους που με βοήθησαν στα πρώτα μου βήματα τότε, απουσίαζε ο "Αμερικανός" έχων αποδημήσει εις Κύριον. Αφού ήπιαμε ένα ποτήρι στη μνήμη του, ξορκίζοντας τις κακές συνέπειες του ποτού (θυμάμαι ότι, ο σχωρεμένος τα απογέματα στη δουλειά έβγαζε από ένα συρτάρι του γραφείου του το μπουκάλι με το καναδέζικο ουίσκι και ξεκίναγε) ξαναθυμηθήκαμε τα old good years.

Ο "Ρώσος" ηλεκτρολόγος όταν ήλθε στην Ελλάδα επί Κ.Καραμανλή του Α', όντας απόφοιτος του Τεχνικού Πανεπιστήμιου της Μόσχας, έπρεπε να περάσει τις εξετάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ για να ισοτιμήσει το πτυχίο του, για να γραφτεί στο ΤΕΕ και να δουλέψει σαν μηχανικός. Μέχρις να γίνουν οι διαδικασίες, να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα και να δώσει εξετάσεις. Μέχρι τότε επισκεύαζε λινοτυπικές τυπογραφικές μηχανές, όπου οι κάτοχοί τους δεν μπορούσαν να βρουν ανταλλακτικά. Ο τύπος έφτιαχνε νέα ανταλλακτικά αναγνωρίζοντας τι λείπει και τι είναι ελαττωματικό, βγάζοντας τους ιδιοκτήτες του από το κόστος αγοράς μιας νέας μηχανής σε μια τεχνολογία εκτύπωσης που φαινόταν σιγά-σιγά να πεθαίνει.

Ο "Γερμανός" έχοντας αποφοιτήσει από το πασίγνωστο TUM μας έλεγε ότι, όταν αυτός σπούδαζε έκανε ταυτόχρονα και πρακτική εξάσκηση σαν εργαζόμενος σε βιομηχανία έχοντας curator καθηγητή απο πάνω του να τον βαθμολογεί, ξεκινώντας απ' τη γραμμή παραγωγής και φτάνοντας δίπλα απ' το διευθυντή της μονάδας.

Πίνοντας το μεσογείτικο κρασάκι μας, εγώ αν και πεπειραμένος, ακόμα ένιωθα δέος μπροστά τους ...

Ανώνυμος είπε...

@spiral architect 8:57

Απο ενεργειακή πλευρά πιστεύω ότι καλώς δεν έγινε η αλλαγή με τον ψύκτη απορρόφησης (τον προτείνω μόνο όπου υπάρχει waste heat για εκμετάλλευση). Σίγουρα όμως ένας σύγχρονος ηλεκτροκίνητος ή με κινητήρα εσωτερικής καύσης, με ανάκτηση θερμότητας από την κατάθλιψη του συμπιεστή για παροχή ζεστού νερού χρήσης ή αναθέρμανσης στην ΚΚΜ, και τα λεφτά του θα έβγαζε γρήγορα και περιβαλλοντικά θα ήταν απείρως πιο αποδοτικός από τα φουρφουρια των αιολικών.

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε, ναι, ΠΡΙΝ ο αναπόφευκτος πληθωρισμός πιάσει τα μέταλλα. Για την ωρα οι εναλλάκτες είναι προσιτοί Όταν όλο το τύπωμα βγει στα commodities, τότε θα εξαφανιστούν χαλκός και αλουμίνιο...