Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ενεργειακή κοινή λογική από την ...Νεμπράσκα


http://www.kearneyhub.com/news/opinion/want-more-wind-turbines-then-toss-in-backup-power/article_6b0e2b6e-ed44-11e1-86c8-0019bb2963f4.html

Μάλλον δεν θα ξέρετε καν που είναι η Νεμπράσκα.  Αγροτική Πολιτεία στο μέσο του πουθενά, έδρα του Warren Buffett και σταθερά Ρεπουμπλικάνικων προδιαθέσεων. Η Νεμπράσκα έχει ηλεκτροπαραγωγή από μη κερδοσκοπικές ΔΕΚΟ (η έννοια μίας ΔΕΚΟ είναι ότι περνάει όλα της τα κέρδη σε καλές τιμές για τους καταναλωτές-πελάτες, στους οποίους μπορεί και να ανήκει, ή από τους οποίους ελέγχεται, λαμβάνοντας φυσικά υπ' όψη ανάγκες σε κεφάλαια -- αυτό για όσους μπερδεύονται).

Δείτε τι λέει ο Πρόεδρος και Διευθύνων της Nebraska Public Power District, της μεγαλύτερης ΔΕΚΟ στην Πολιτεία, με δηλωμένη αποστολή  "να παράγει με ασφάλεια και να παραδίδει ασφαλή, φτηνή, και διατηρήσιμη ενέργεια και να παρέχει εξαιρετική εξυπηρέτηση στους πελάτες της" (safely generate and deliver reliable, low cost, sustainable energy and provide outstanding customer service) :

"...Αν έχετε δουλέψει στην NPDD, θα ξέρετε σίγουρα τρία πράγματα:  1) Η απρόσκοπτη ηλεκτρική ενέργεια συμβάλλει στην οικονομία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, 2) Οι μη κερδοσκοπικές ηλεκτροπαραγωγικές ΔΕΚΟ της Πολιτείας είναι υποχρεωμένες να κρατάνε χαμηλά τις τιμές του ρεύματος και 3) Η μαμά Φύση δεν είναι πάντα προβλέψιμη.[...]  Για την εξασφάλιση απρόσκοπτης και φτηνής ηλεκτροδότησης η NPDD βασίζεται στις θερμικές μονάδες άνθρακα που καίνε κάρβουνο χαμηλού θείου.  Όταν ακούμε προτάσεις για ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά, διστάζουμε.  Τα αιολικά μπορεί να είναι θαυμάσια για ηλεκτροπαραγωγή , αλλά χρειάζονται παράλληλα εφεδρική ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Συγκρίναμε το κόστος παραγωγής 1.365 MW. Η μία επιλογή ήταν η προσθήκη περιβαλλοντικών συστημάτων κόστους $1,5 δις σε υφιστάμενη ανθρακική μονάδα, ώστε να καλύπτει τις νέες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Ή άλλη επιλογή ήταν 683 αιολικά των 2 MW, συν μία νέα μονάδα φυσικού αερίου 1.365 MW, για την αντικατάσταση της υπάρχουσας ανθρακικής.  Γιατί και αιολικά, και φυσικό αέριο;   Δυστυχώς τα αιολικά έχουν διαθεσιμότητα μέχρι 50% (25% στην Ελλάδα), και χρειάζονται ισόποση εγκατεστημένη ισχύ για εφεδρεία.  Το κόστος των αιολικών, συν την μονάδα φυσικού αερίου θα ήταν $4 δις..."

Η σύγκριση του πρόσθετου 1,5 δις, με τα de novo 4 δις, φυσικά δεν λαμβάνει υπ' όψη, όπως και δεν πρέπει, το υπάρχον κόστος της ανθρακικής μονάδας. Ούτε  αναφέρθηκε ότι το αέριο στις ΗΠΑ είναι πολύ φθηνότερο από ότι στην "Ευρώπη" (άσε την Ελλάδα).  Η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο είναι σχεδόν πάντα φθηνότερη από ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, και η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά, απλά προσαυξάνει (αθροιστικά) το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από αέριο (αφού τα αιολικά ΔΕΝ μπορούν να υπάρξουν χωρίς εφεδρεία και μόνο με εφεδρεία αερίου.  Έτσι το λόμπυ των αεριάδων που ελέγχει την δική μας ΡΑΕ, μπορεί να μας φεσώσει με ακριβό ρεύμα από αέριο, σκέτο και χωρίς πολλά πολλά. ΔΕΝ χρειάζεται να το διπλασιάσει χώνοντας και αιολικά. Με τι ασχολούνται στην ΡΑΕ;  Αναρωτιέμαι καμιά φορά...

Και ελπίζω να καταλαβαίνετε, ότι πέρα από το ενεργειακό, η έννοια της "Δημόσιας Εταιρείας Κοινής Ωφέλειας" δεν είναι ούτε "αριστερή", ούτε "δεξιά", αλλά απλή κοινή λογική. Σε άλλες χώρες, εννοείται... Σε μέρη όπως η Νεμπράσκα, υπάρχει "ΡΑΕ" που επιβλέπει και διασφαλίζει το χαμηλό κόστος για τους καταναλωτές, παράλληλα με τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΔΕΚΟ... Σε άλλες χώρες...



7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Για "κοινή λογική" στην Ελλάδα της (ενεργειακής) τρόικας και της σέχτας των ΚΛΜ μην λες πράμα, καθότι έχει αντικατασταθεί με τη λαμογιά που πατάει μια χαρά στην άγνοια.
Τι τα θες, τι τα γυρεύεις: Πάμε κατά διαόλου, τις Α/Γ θα κοιτάξουμε τώρα;

Mα τόσο πολύ και σταθερά φυσάει εκεί στα μέρη των rednecks; Η χαρά του αεριτζή!
Ελα όμως που οι Αμερικανοί είναι πρακτικοί άνθρωποι.
(με τα καλά τους και τα κακά τους)

archaeopteryx είπε...

Οι πεδιάδες έχουν σταθερό αέρα (σε αντίθεση με το Αιγαίο ή την Πίνδο). Και ΒΔ της Σκωτίας, και δυιτκά του μαρόκου. Αλλά availability factor 50% δεν υπάρχει. Το πολύ 30%.

archaeopteryx είπε...

Η Νεμπράσκα δεν έχει "ρεντνεκς"... Αυτοί είναι στα Απαλάχια, Νότιες (Ανατολικές) Πολτιείες και ο όρος αναφέρεται σε φτωχούς, λευκούς και μάλλον αγράμματους αγρότες φτωχών περιοχών.

spiral architect είπε...

Το ξερω αυτό για τους rednecks, αλλά οι Νεοϋορκέζοι θεωρούν όλους τους υπόλοιπους Αμερικανούς "βλαχους" και "rednecks".
Αντίθετα οι υπόλοιποι Αμερικανοί θεωρούν τους Νεοϋορκέζους, ανήθικους, άθεους και κομμουνιστές, κοινώς σε κατάσταση λίγο πριν ρίξει ο θεός φωτιά στα Σόδομα!

Ανώνυμος είπε...

ο ομπαμα εδινε αβερτα δανεια στους παμφτωχους αφροαμερικανς για σπιτια με σκοπο να εκλεγει και αυτοι τα εκαναν φεραρι και χρυσες λαιμαριες και ετσι φτιαχτηκε η φουσκα των σαμππραιμς

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε, η αμαρτία δεν είναι του ομπάμα, αλλά πολύ λίγο του Κάρτερ (παλιά) και πολύ περισσότερο του Κλίντον. Και δεν θα έλεγα ότι τα έκαν φεράρι στην πλειοψηφία τους, απλά δεν άντεξαν με την πρώτη αδιαπραγμάτευτεη ύφεση. Απεναντίας, λεφτά που πήγαν στην παιδεία (και την πασχόληση με το affirmative action plan) ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά για την αναβάθμιση ή την διόρθωση αδικιών.

archaeopteryx είπε...

Οι Νεοϋορκέζοι είναι περίεργο φρούτο. Πολλοί είναι ...περαστικοί και είναι μικρογαφία της υπόλοιπης Αμερικής. Δεν υπάρχει ένα είδος Νεοϋορκέζου, αλλά πολλές και διακριτές δεκάδες...