Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Jim Chanos, 25 Μαΐου 2011: Φωτοβολταϊκά και αιολικά, δεν είναι πανάκεια, δεν είναι οικονομικά, δεν είναι καινοτομικά, έχουν αμφιλεγόμενα περιβαλλοντικά οφέλη, στοιχεία φούσκας, διαφθορά στις ευρωπαϊκές αιολικές επιδοτήσεις...

Από παρουσίαση στην Νέα Υόρκη, 25 Μαΐου 2011:  Η μετάφραση δικιά μου



http://www.businessinsider.com/the-jim-chanos-slides-that-nailed-the-first-solar-collapse-2011-12?op=1 :   Jim Chanos - Kynikos Associates. Quick comparison of China to Japan 25 years ago. "Solar and Wind won't work" is his theme. "Wind is 50% more expensive than nat gas, solar is 4 times more expensive than nat gas" "When people talk about Green Jobs, keep your hand on your wallet" Doesn't like Denmark's Vestas, a $6 billion wind generating co. Says accounting issues and declining demand. Also doesn't like FSLR and is short it. First Solar in big trouble, costs climbing, demand dropping, Euro subsidies going away, competing Chinese suppliers wrecking margins, FSLR has negative cash flow for 2011, executives leaving and dumping substantial amounts of their stock Read more: http://www.thereformedbroker.com/2011/05/25/my-notes-from-the-ira-sohn-investment-conference/#ixzz27Em1diRD

Η ΡΑΕ εξακολουθεί και δίνει άδειες. Και υπάρχουν ντόπιοι αεριτζήδες που προωθούν υπερτιμηνένες ΑΠΕ για να σώσουν ΒΕΣΤΑΣ και ΕΝΕΡΚΟΝ, και φ/β, που θα καταρρεύσει η τιμή τους,  αλλά  με εγγυημένο 25ετές εισόδημα, και σωτηρία του Πλανήτη. Με το αζημίωτο. Αν υπάρχει διαφθορά με τις αιολικές επιδοτήσεις στην "Ευρώπη", πόση αιολική διαφθορά έχει η πιο διεφθαρμένη Ευρωπαϊκή χώρα;  Την φούσκα του 2000, την θυμάμαι μια χαρά και τότε δεν υπήρχαν αρχεία στο διαδίκτυο, μόνο αποκόμματα από εφημερίδες. Την απάτη των ΑΠΕ, θα την θυμούνται αρκετοί. Αυτό ας εκλάβουν οι αρμόδιοι κατά το δοκούν.

Ο Jim Chanos είναι από το Milwaukee, Ελληνικής καταγωγής. Είναι hedge fund manager. Από τους πρώτους που είδαν την απάτη της ENRON και σόρταραν την μετοχή της.

Την παρουσίαση θα την βάλω σε pdf, στο Scribd, και θα την στείλω σε όποιον ενδιαφέρεται.

14 σχόλια:

spiral architect είπε...

Το διάβασα στο λινκ του σχολίου της προηγούμενης ανάρτησης.
Λοιπόν στις ΗΠΑ υπήρξε η Ενρον.
Στο Ελλάντα (και αλλού στην "Ε.Ε." - μη χέσω!) να μην υπάρξει μια τέτοια φούσκα;
Γιατί να μείνουμε πίσω, ε;
Πιο μεγάλη την έχουν τα αμερικανάκια;

Σχετικό - άσχετο: Το ωραίο είναι ότι όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αιτίες για την καθυστέρηση της έκθεσης της τρόικας είναι οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ουσιαστικά μόλις τώρα ξεκίνησαν και ότι ούτε οι εκπρόσωποι της Τρόικας αλλά και ούτε οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης «χαρίζουν» ό ένας κάτι στον άλλον.

spiral architect είπε...

Και βέβαια μέχρι να μας πάρει ο διάολος και όχι μόνο στα ΑΠΕ, το μπίρι-μπίρι και ο αποροσανατολισμός συνεχίζεται. Τουθόπερ όλα τα στραβά ψωμιά τα έχουν ζυμώσει τα παλαιογκουμούνια του ΚΚΕ και τα έχει φουρνίσει ο ΣΥΡΙΖΑς!

Στις ΗΠΑ είχαν τον Charles Manson, στην Ελλάδα έχουμε τον Πάγκυ.
(ποιο ικρίωμα θα τον αντέξει ...)

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε μήπως είναι εσύ ο τύπος? Λέει αυτά που λές!

archaeopteryx είπε...

Λέει αυτά που λέει η στοιχειώδης αριθμητική και κοινή λογικά. Μπαα.. δεν ήμουν στην Νέα Υόρκη

Ανώνυμος είπε...

θυμασαι τον αγ.ευστρατιο??(αληθεια τι γινεται εκει?)
παρε και τους λειψους στην συλλογή σου.....
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=164245&catid=21
επισης εχουμε και τα πρασινα πιστ/κα....
και πιο σοβαρο και αναμενομενο
- Η μαφία της ξυλείας απειλεί τα δάση της χώρας
- Όργανωμένα κυκλώματα εξοπλισμένα με αλυσοπρίονα κερδοσκοπούν από το παραεμπόριο καυσόξυλων
- Νόμος - εξπρές έλυσε τα χέρια των λαθρεμπόρων καυσόξυλων
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=164214&catid=3
ThW

archaeopteryx είπε...

Στην Κρήτη, αγρότες τσακώνονται με λαθραίους με αλυσοπρίονα και τριαξονικά. Κόβουν ελιές, και τις ...ταξιδεύουν

archaeopteryx είπε...

Όσο για Λειψους και Αγ. Ευστράτιο, Πειράματα. Για να δοκιμάσουν υλικά και μεθόδους λειτουργίας, διαφήμιση... Και στον Β' γινόταν πειράματα.

spiral architect είπε...

Κατσούλης και Καραβάτου βάφτισαν την κόρη τους.
Το όνομά της; Αέλια.

Στην ομηρική σημαίνει ενέργεια εκπορευόμενη απ τον ήλιο.
Γιατί δεν την έβγαλαν Φωτοβολταϊκό, Φωτοβολταϊκούλα, Κούλα;

Έχουμε θέμα ...

spiral architect είπε...

Κι όμως στις ΗΠΑ κάποιοι το παλέψανε και κέρδισαν.

My own private Idaho

archaeopteryx είπε...

1) κάτσε να τελεσιδικήσει
2) για να δούμε τι θα γίνει με το PTC...
3)για να δούμε αν θα βγει ο ευρωσοσιαληστής με τα μεγάλα αυτιά που παριστάνει τον ντόπιο

spiral architect είπε...

Είμαι περίεργος να διαβάσω τους κώδικες διαχείρισης Η.Ε στις ΗΠΑ. Γιατί ντε και καλά οι μεσοδυτικοί βλάχοι να αγοράζουν το ακριβό ρεύμα των Α/Γ ανεξαρτήτως των αναγκών του συστήματος; Έχουν λεφτά για πέταμα σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

Μέχρι να "απελευθερωθεί" η αγορά Η.Ε. εκεί (πριν το blackout της Καλιφόρνιας) οι κώδικες διαχείρισης περιορίζονταν στη μεταφορά ενέργειας για συγκεκριμένο (και συμφωνημένο από πριν) χρονικό διάστημα μεταξύ πολιτειών ή ομάδων πολιτειών. Ετσι δούλευε και η Ευρώπη.
Όταν "απελευθερώθηκε" και άρχισε το πανηγύρι του χρηματιστηρίου ενέργειας, οι κώδικες ήσαν ελλιπείς ως προς την ενεργειακή επάρκεια, αφού δόθηκε βάρος στο χρηματιστηριακό κομμάτι τη παραγωγής με την κατανάλωση με αποτέλεσμα το black out της Καλιφόρνιας και λίγα χρόνια μετά ήλθε σαν επιστέγασμα το σκάνδαλο Ενρον.
Τότε καθίσαν κι έφτιαξαν κώδικες διαχείρισης, τότε γεννήθηκε ο όρος της Ο.Τ.Σ. (μέχρι τότε δεν υφίστατο) και μέσε-άκρες οι νέοι κώδικες πέρασαν και στην Ευρώπη με τη μέθοδο του copy-paste.

Σκατά τα ξεκίνησαν στη κοιτίδα, σκατά έφεραν και στην Ευρώπη.

archaeopteryx είπε...

από ότι ξέρω οι Πολιτείες έχουν τις δικές τους ΡΑΕ και υπάρχει και Ομοσπονδιακή. Από τα λίγα που ξέρω για την περίπτωση, σε κάτι είχε ήδη συμφωνήσει η Idaho Power (αλλά μην το πάρεις τοις μετρητοίς, ΔΕΝ έχω δει τα κείμενα). Ξέρω ότι αν δεν θέλουν, δεν πληρώνουν, αλλά αν δικαστήριο τεκμηριώσει δικαίωμα, βλάβη κλπ, πληρώνουν συνέπειες. Δεν έχει τελειώσει το θέμα. Πριν 12 μήνες ήταν πιο χαλάρα, τώρα λόγω φτηνού αερίου και αντίδρασης αφ ενός και λόμπυινγκ αφ ετερου για το PTC τα πράγματα έχουν οξυνθεί.

archaeopteryx είπε...

Πολύς κόσμος, και εκεί, δεν το έχει πιασει ότι ενργειακά, αυτά τα πράγματα είναι από οριακά εως μούφες. Για αυτό η δήλωση του Chanos ήρθε στο προσκήνιο γιατί προέβλεψε και την Ενρον, και τις φ/β. Δεν είναι ενεργειακός, επενδυτής είναι, hedge fund manager (που ξεκίνησε την καριέρα του σαν αναλυτής σε χρηματιστηριακή)

spiral architect είπε...

Παλιός συνάδελφος, νυν συνταξιούχος, που είχε δουλέψει στην Αμερική πριν την "απελευθέρωση", μού είχε πει ότι σε πολιτειακό επίπεδο και ανάλογα με την έκταση, την πυκνότητα και την σημαντικότητα των δικτύων, υπήρχαν τουλάχιστον από ένα κέντρο ελέγχου δικτύων μεταφοράς ανά πολιτεία, εκτός από τις νότιες και τις βόρειες πολιτείες όπου υπήρχαν παραπάνω ακόμα και τέσσερα για να ελέγχουν τις διασυνδέσεις με το Μεξικό και τον Καναδά.
(π.χ. στην Ελλάδα έχουμε ένα στον Αγ. Στέφανο και ένα στην Καρδιά)

Αυτοί οι τύποι κάναν τη βρωμοδουλεια του πραγματικού ηλεκτρενεργειακού τράσφερ με ευθύνη μεταφοράς ισχύος μέσω "ασθενών" δικτύων και όταν ο χειρισμός αποτύγχανε, ξαναβγάζαν απ' το συρτάρι τις προτάσεις ενίσχυσης του "ασθενούς" διαπολιτειακού δικτύου με τα events των προβλημάτων για τεκμηρίωση.

Εποχή γύρω στο '80 στις ΗΠΑ με δίκτυα μεταφοράς διαφορετικών ονομαστικών τάσεων, πολλές ζεύξεις αλλαγής τάσης, πολυπλοκότητα και ασυνεννοησία μέχρι να βρεθεί το υπαίτιο ασθενές δίκτυο που έμεινε ξεκρέμαστο, λόγω κάποιου εξωτερικού απρόβλεπτου γεγονότος.

Ήρθε και το χρηματιστήριο μετά και το γλυκό έδεσε ...