Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να προβλέψουν ξηρασίες


http://theresilientearth.com/?q=content/scientists-admit-they-cannot-predict-drought
http://www.thegwpf.org/scientists-admit-predict-drought/

Αν οι πάγοι που κατακρημνίζονται και λιώνουν, και τα πολικά αρκουδάκια που πεθαίνουν από την ζέστη και την πείνα κάνουν τις γκιόσες του Σκάϊ να αναμηρυκάζουν αποκαλύψεις και τρομολαγνείες, άλλο προσφιλές (και υπαρκτό) θέμα όσο υπάρχει ...άνθρωπος είναι οι ξηρασίες και οι κατακλυσμοί. (Δείτε εδώ, και εδώ -- για τις πιο γνωστές σχετικά πρόσφατες ιστορικές και καταστροφικές ξηρασίες, και πλημμύρες, και συνεπαγόμενους λιμούς, με εκατομμύρια ή εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς) σε κάθε περίπτωση). Με δεδομένο το τραγικό του θέματος και τις συγκινητικές εικόνες που εύκολα βρίσκονται για το θέμα αυτό, μην εκπλαγείτε αν γίνει της ...μόδας.

Διάφοροι έχουν φτιάξει μοντέλα ("μοντέλα") προσπαθώντας να προσομοιώσουν περιόδους έντονης ξηρασίας, βάζοντας σαν παραμέτρους ό,τι έχουν στην διάθεσή τους. Τα συμπεράσματα είναι απλά:  Τα μοντέλα δεν έχουν καταφέρει να προβλέψουν αναδρομικά γνωστές περιόδους ξηρασίας. "Προβλέπουν" ξηρασίες αλλά καμία σχέση, χρονικά με τις πραγματικές. Η δυνατότητα πρόβλεψης δεν είναι καλύτερη από αυτή που προκύπτει με σταθερές τις μεταβλητές των μοντέλων. Κοινώς, "κουτουρού".

Δεν υπάρχει καν συμφωνία για το εάν ξηρασίες και πλημμύρες ταυτίζονται με παγκόσμιες θερμάνσεις ή ψύξεις.  Τυπικά, θεωρείται ότι υπήρξαν περισσότερες βροχές σε θερμότερες περιόδους, πχ η Σαχάρα ήταν πράσινη όταν η Γη ήταν πιο ζεστή, αλλά ο μεγάλος λιμός στην Ευρώπη του 14ου μΧ αιώνα είχε σχέση με ασταμάτητες βροχές περί τα 100 χρόνια μετά την Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο, και την αρχή του μίνι-παγετού από τον οποίο βγήκαμε τον 18ο αιώνα. Ωραία πράγματα αν θέλετε να βρείτε άλλο ένα πράγμα για να φοβάστε, πέρα από την καθημερινότητα.

"Γκιόσα", λέει το γκουκγλ, είναι η ...παρδαλή κατσίκα ή προβατίνα, που δεν γεννάει πια, χαχαχάαχα!

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Καλά είναι τα μοντέλα, αρκεί να δουλεύουν.
Μοντέλα που δουλεύουν σίγουρα είναι τούτα δω.

archaeopteryx είπε...

φάτε μάτια ψάρια...

spiral architect είπε...

'Νταξ ρε φίλε, αν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν αυτά θα είμασταν θεοί.
Εδώ τα μαθηματικά μοντέλα για την κοντοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού φορές-φορές πέφτουν έξω, (και οι μετεωρολόγοι ψελλίζουν διάφορα ακατάληπτα στην τιβί - έχει πλάκα να τους παρακολουθείς τότε) θα προβλέψουν τι θα γίνει σε 10-20-50 χρόνια από τώρα;
Ότι και να προβλέψουν μέσα θα πέσουν. Νεκροί θα είναι έτσι κι αλλιώς τότε. Ποιος νοιάζεται;
(εκτός απ' τις πολικές αρκούδες)

spiral architect είπε...

Σαν άνθρωπο και επιστήμονα με τρομάζει περισσότερο η φοβία του Μαζεστίξ και των Γαλατών του: Να μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι!
Υπάρχουν τόσες ανθρώπινες μηχανές γύρω απ' τη γη και διαστημικά τηλεσκόπια που γνωρίζουν με ανεκτή απόκλιση τις τροχιές των αστεροειδών, μπορώντας να ειδοποιήσουν τους επιστήμονες για μια μελλοντική επικείμενη πτώση ενός μεγάλου μετεωρίτη. Στηρίζονται σε παρατήρηση και μετρήσεις και όχι σε εικασίες μοντέλων, που άλλωστε στο μοντέλο, άθελά σου, μπορεί να ξεχάσεις κάποια σημαντική μεταβλητή.

archaeopteryx είπε...

Αν βρω 5-6 μοντέλα να με ζεσταίνουν θα πάω να κάνω παρέα στις αρκούδες.

archaeopteryx είπε...

Η επιβολή φοβίας είναι νομίζω αυτοσκοπός. Για φαντάσου τι τρομοκρατία θα έπεσε για την σωτήρια της ψυχής από την αμαρτία και τον Σατανά τον 3ο και 4ο μΧ αιώνα. Ασε τα ψησίματα σε αιρετικούς και ύποπτους αργότερα.

spiral architect είπε...

Τα παρτάλια της πρασινο-νεοφιλελε-αριστερο-δηθεν-δεξιας προτείνουν:
Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη στη ναυπηγοεπισκευαστική Περάματος:
(αμφιβάλλω αν ο κυρ-Χρυσόγελος ξέρει κατά που πέφτει η ΝΑΥΣΙ)
Προετοιμασία για στροφή του κλάδου σε κατασκευές πλοίων που θα ανταποκρίνονται στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για μειωμένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου, οξειδίων του θείου και διοξειδίου του άνθρακα αλλά και στις ανάγκες σύνδεσης των νησιών με σύγχρονα και κατάλληλα πλοία. Μια τέτοια κατεύθυνση απαιτεί στενή συνεργασία με τις νησιωτικές περιφέρειες.

Προσθήκη δίπλα στις παραδοσιακές δραστηριότητες των ναυπηγείων νέων, συμπληρωματικών προϊόντων και υπηρεσιών πράσινης καινοτομίας και τεχνολογίας, όπως κατασκευή και συντήρηση πλωτών και κινητών υπεράκτιων κατασκευών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστημάτων αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ κ.α.


Tip: Το φάντασμα του Γιωργάκη υπερίπτατο επάνω από το χώρο της σεμνής ημερίδας.