Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Αυτά που έχω καταλάβει για τα αιολικά είναι 1)..., 2)..., 3)... 4) είναι τμήμα του Νέου Κατοχικού Δανείου, 5)...


Αντί περίληψης του τι γίνεται στον ...κόσμο με τα ενεργειακά, θα κάνω μία περίληψη του τι γίνεται στον κόσμο (και στην Ελλάδα) με τα αιολικά.

Διαχωρίζω τα αιολικά από άλλες "ΑΠΕ", επειδή 1)τα αιολικά πλασάρονται σαν πιο φτηνά, 2) είναι ενοχλητικά σε βαθμό που σε διώχνουν αν έρθουν στην περιοχή σου και 3) ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά είναι μεγαλύτερη κοροϊδία, αφού η ισχύς τους δεν είναι μόνο μεταβλητή (όπως πχ στα φ/β), αλλά και τυχαία. Αυτό το "τυχαία" είναι βασικό τους πρόβλημα.

Ψάχνοντας το θέμα τρία περίπου χρόνια, έχω καταλήξει στα εξής:

1. Δεν είμαι ο μόνος που έχει καταλάβει ή που θέλει να καταλάβει αυτά τα πράγματα.  Ναι, το οικονομοτεχνικό θέμα είναι πολύπλοκο, δεν εκλαϊκεύεται εύκολα, και εύκολα πλασάρονται παραμύθια και ψέματα. Λίγο περισσότερα για αυτό, στο τέλος.

2.  Αυτοί που τα βάζουν το κάνουν μόνο και μόνο για το πρόσθετο εισόδημα και όχι για κάποια ηλεκτροπαραγωγή. Νοίκι, μηνιάτικο, λεφτά, δώρο από αδαείς καταναλωτές, Τόσο πλουσιοπάροχο, που επιτρέπει συντήρηση ΜΚΟ, παπαγάλων, δημοσιογράφων και πολιτικών, δηλαδή της κοινής γνώμης και την "πολιτικής βούλησης". Δεν είναι ούτε "επενδυτές", ούτε "ηλεκτροπαραγωγοί".  Οι αιολικοί "επενδυτές" είναι σαν τους λαχειοπώλες, αλλά λίγο πιο χυδαίοι:  Πουλάνε ελπίδα παραγωγής ρεύματος και σωτηρίας περιβάλλοντος, αλλά στην ουσία είναι φοροεισπράκτορες με πολύ γενναιόδωρα ποσοστά.  Και στα μεν λαχεία, ο αγοραστής του λαχείου έχει την ελπίδα να κερδίσει κάτι (πληρωμένο από τους άλλους αφελείς), στα αιολικά όλοι είναι αφελείς, και κερδίζει ο μόνο ο αιολικός, και όποιος πάρει δώρα, και νόμιμα ή παράνομα ποσοστά. Βάζουμε αιολικά για να συντηρούμε σκυλόσπιτα (και δεν είναι μόνο ένας με σκυλόσπιτο, 3-4 είναι...) και όχι για κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό λόγο.

3. Αυτοί που τα εγκρίνουν και τα προωθούν εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:  (α) τα λαδωμένα λαμόγια -- και υπάρχουν πολλοί τρόποι να λαδώνεις, ο πιο απλός είναι να βάζεις έναν άσχετο, ίσως σοβαροφανή, κατά τα λοιπά άνεργο, που έχει σπουδάσει "αιολικές δημόσιες σχέσεις", στην ΔΕΗ, ΡΑΕ, και Υπουργεία. (β) Τους κυνικούς που συνειδητά τα εγκρίνουν για να ακριβύνει το ρεύμα είτε για να "απελευθερωθεί" κάποια ΔΕΗ σε τύπους που συντηρούν σκυλόσπιτα, είτε επειδή έχουμε ξεμείνει από λεφτά και πρέπει να μαζευτούν για να φτιαχτεί καμιά πραγματική μονάδα (πιο εύκολο με ακριβότερο ρεύμα) είτε επειδή είναι άλλο ένα μηχανάκι είσπραξης φόρων...  (γ) αυτούς που εκτελούν εντολές του Φούχτελ.

4. Ειδικά στην Ελλάδα, τα αιολικά έχουν γίνει μηχανισμός υποκατάστασης εξωτερικού χρέους προς Γερμανία (και Γαλλία, EDF γαρ), με αιολικά, και να μου το θυμηθείτε. Φυσικά και ξέρουν τα μεγάλα κεφάλια, ιδίως τα Γερμανικά κεφάλια, αυτά που ξέρω.  Προωθούν όμως εξαγωγές, και κάθε αιολικό που εξάγουν είναι ένα πρόσθετο, μη ανταποδοτικό, καταναγκαστικό δάνειο, πιο ανελαστικό από τραπεζικά δάνεια (αφού αποπληρώνεται από το ρεύμα), πιο χυδαίο από το φόρο αλατιού, αφού δεν ...μαζεύεται στην θάλασσα.  Θα διαγράψουν (δεν το γλυτώνουν) μερικά από τα δάνειά μας. Αλλά αφού πάρουν ό,τι κινητό και ακίνητο μπορούν,  θα αφήσουν έναν αυτόματο μηχανισμό να εισπράττουν στο μέλλον. Αν βάλουμε 5.000 αιολικά μεγαβάτ και άλλα τόσα φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, είναι μάνι-μάνι περί τα 20 δις, τζίρος για αυτούς, αποπληρωτέος σε σίγουρα μετρητά από φουσκωμένους λογαριασμούς. Συν καλώδια κλπ από τον "απελευθερωμένο" ΑΔΜΗΕ -- χωριστή η χρέωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ για αυτό... Όλοι θα πάρουν. Χωρίς "Δεν Πληρώνω" και τέτοια. Σκεφτείτε το.

5.  Και δυο λόγια για το αέριο. Το αέριο είναι μεγαλύτερη διαπλοκή από τα αιολικά. Το αέριο ΕΙΝΑΙ η διαπλοκή.  Άντε βρες το, άντε φερ'το, άντε πλήρωνε, δεν αποθηκεύεται, στο κόβουν αν κάνει κρύο στο ...Μόναχο ή στην Τουρκία κλπ. Οι 3-4 ενεργειακοί βαρώνοι είναι όλοι αεριάδες (και 1-2 από αυτούς σκέτοι αεριτζήδες:  έμποροι αδειών).  Η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο είναι ακριβή (και στην Ελλάδα ακριβότερη).  Με αιολικά, γίνεται ακόμα ακριβότερη, αλλά, παιδάκια μου, αυτό το ακριβότερο το εισπράττει ο ενεργειακός βαρώνος, κρατάει ένα ποσοστό για το γκαζόν του, και τα υπόλοιπα τα στέλνει στην Μέρκελ, απ ευθείας, ή μέσω Φούχτελ. Τόσο απλό.

Λίγα παραπάνω λόγια γιατί δεν είμαι ο μόνος που τα έχει καταλάβει αυτά τα πράγματα:

Με αφορμή την οπτική και την ακουστική ενόχληση και το προφανές γεγονός ότι αλέθουν πουλιά, όπου μπαίνουν, ή σχεδιάζεται να μπουν, μιλάνε πια ανοιχτά όσοι καταλαβαίνουν, και όλο και περισσότερος απλός κόσμος καταλαβαίνει. Και λέω "απλός κόσμος" επειδή είναι πραγματικά δυσνόητο να καταλάβει κάποιος που δεν ξέρει από ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυα, μικροοικονομικά, επενδυτικά, πώς είναι δυνατόν κάτι να παράγει ρεύμα (ναι παράγουν ρεύμα όταν φυσάει),  και αυτό να είναι πιο ακριβό από όσο φαίνεται, άχρηστο, και σε μερικές περιπτώσεις βλαπτικό.  Η πολύ σύντομη εξήγηση είναι επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε μεγέθη ικανά και χρήσιμα για το δίκτυο.  Και, όπου αποθηκεύεται, πχ με αντλησιοταμίευση, το πρόσθετο κόστος είναι σημαντικό, και η απώλεια της άλλης βασικής χρήσης των υδροηλεκτρικών μη ανεκτή.  Υδρογόνα και άλλα φουτουριστικά, αφήστε τα για το μέλλον...  Δηλαδή, συχνά δεν φυσάει και χρειάζεται ρεύμα, και συχνά φυσάει και δεν χρειάζεται το ρεύμα.  Αυτό, το δεύτερο, όταν δηλαδή φυσάει, είναι πιο προβληματικό για ένα δίκτυο, ιδίως όταν υπάρχουν πολλά αιολικά. Στην πράξη, ή πρέπει να "κόψουν" τα αιολικά (όταν φυσάει), ή πρέπει να βρεθεί γείτονας που θα πληρωθεί για να πάρει το ρεύμα, ή θα ...ψηθεί το δίκτυο.  Και επειδή αυτή την παράγραφο την έχω αναφέρει σε πολλούς, και πολλούς σκεπτόμενους και μορφωμένους, ξέρω ότι οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν πόσο δεν αποθηκεύεται το ρεύμα, και πόσο αυτά που νομίζουν σαν "μπαταρίες" είναι ασήμαντα σε ηλεκτροδότηση δικτύου.  Ένας χώρος 10 κυβικών μέτρων με μπαταρίες μπορεί ίσως να ηλεκτροδοτήσει μερικές συσκευές ενός κτιρίου για λίγα λεπτά. Ό ίδιος χώρος με μία γεννήτρια πετρελαίου και πετρέλαιο, μπορεί να ηλεκτροδοτήσει το κτίριο για μερικές ...μέρες. Ναι, ακριβό το πετρέλαιο... Για αυτό προτείνω μονάδες ισχύος βάσης με λιγνίτη ή κάρβουνο.

Καλή χρονιά, που δεν φαίνεται να είναι, αλλά λέμε τώρα...

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οσο πιο πολλά διαβάζω και μαθαίνω, εδώ και αλλού, τόσο πιο πολύ πείθομαι ότι μονο με στελιάρι διορθώνει η υπόθεση.

Οταν ένα δίκαια εξαγριωμένο πλήθος 50άρηδων και 60άρηδων εισβάλει στα γραφεία ΜΚΟ και ΑΠΕτζήδων και τα κάνει θερινα, τότε θα φτιάξει η ιστορία.

Εχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια διαλεκτικής συζήτησης.

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

σε 2-3 χρόνια, αν συνεχίσουν, θα έχουν το ίδιο τέλος που έχουν όλοι οι άλλοι, και τότε θα φάνε το ξύλο (βέβαια η ζημια θα έχει ΄γίνει)

Ανώνυμος είπε...

Είναι όλοι όσοι προτιμούν ΑΠΕ αντι για κάρβουνο και αιθαλομίχλες Κοπελούζοι και γερμανοτσολιάδες κατ εσάς; Ότι διαφωνεί με τα δικά σας γούστα και συμφέροντα θα το λογοκρίνετε-θα το χλευάσετε-θα απειλείτε ακόμα και με ξύλο.

Και το ξαναλέω γιατί εμένα μετά τα γαλολατινικά με απείλησαν με λοκοκρισία. Τοχω πει και παλιότερα ότι ο τραμπουκισμός χρακτηρίζει τα μέλη του κλαμπ.
Να μη ξεχάσω και τον Δρ Τζέκυλ-Προφεσσορ φον Μοριαρτι που δέρνει με το γάντι -ο Μιστερ Χάυντ βρίζει και τα μέλη του κλαμπ κρατάνε τα στυλιάρια, τι ωραία ατμόσφαιρα. Αλλά υπάρχουνε καιάλλοι που έχουν εναλλακτικά οράματα και δεν θα τους εξαφανίσετε

Ανώνυμος είπε...

Να θυμόμαστε και κάτι από τα παλιά;
http://www.moneyconferences.com/conference.asp?catid=1770

Ανώνυμος είπε...

1:39,

Δε γραφω εδω, απλα διαβαζω, αλλα με σενα δεν αντεξα...
Αν θελεις να φαντασιωνεσαι με κοσμους και ιδεες απλα εκτος πραγματικοτητας καλυτερα πηγαινε καπου αλλου. Απ οτι φαινεται εισαι βαθεια νυχτωμενος και μαλλον στα 'γραναζια' του συστηματος που απλα κοροιδευει το κοσμο και σερνει τη χωρα στην απολυτη καταστροφη. Διαβασε λιγο, ΞΥΠΝΑ! Αυτα που λες δεν αξιζουν καν απαντησης προς το παρον...

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά δεν άντεξες. Δεν αντέχετε την διαφορετική γνώμη τραβάτε στυλιάρι ή πιστόλι. Ότι πουν οι γκουρού σας εδώμέσα...

spiral architect είπε...

Καλή χρονιά!
Δες την ταινία Wall Street: Money Never Sleeps.
Μέχρι και στο Χόλιγουντ το' χουν πάρει χαμπάρι.
Ατάκα απ' την ταινία:
- Εσύ είσαι της πράσινης ενέργειας.
- Μόνο το χρήμα είναι πράσινο!

Professor Moriarty είπε...

http://www.wunderground.com/news/winter-storm-atlas-your-reports-20131003


Εξαιρετικές φωτο στο τέλος της σελίδας από το "θερμοκήπιο".

ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Ανώνυμος 1.39 - Οχι δεν είναι Κοπελούζοι και γερμανοτσολιάδες, παραπλανημένα κορόϊδα είναι, που πληρώνουν τα φύκια των Κοπελούζων και γερμανοτσολιάδων για μεταξωτές κορδέλες.
Ο αρχαιοπτέρυξ και οι περισσότεροι εδώ μέσα, δεν είναι κατά των ΑΠΕ, είναι κατά της ηλεκτροδοτήσεως της χώρας απο ΑΠΕ, και ειδικά απο αιολικά πάρκα, όπως λέει και το άρθρο στην αρχή, όχι για το κέφι τους, αλλα γιατί δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τίποτα απο μόνες τους, και επιπλέον επιβαρύνουν κατα πολύ την τιμή της κιλοβατώρας. Το έχουν αναλύσει διεξοδικά με ένα σωρό αδιαμφισβήτητα παραδείγματα, εσύ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ; θές ΑΠΕ; πλήρωσε και βάλε α.γ, βάλε φ.β, στο σπίτι σου και ζήσε, ποιός στο απαγορεύει; ποιός είναι εναντίον εδώ μέσα;
Εσύ που είσαι υπέρ των ΑΠΕ, μπορείς να εγγυηθείς την ηλεκτροδότηση της χώρας απο ΑΠΕ μόνο; έστω μιάς μικρής πόλης μόνο; ξέρεις κάποιον που να το εγγυάται; αν όχι, και εξακολουθείς να το θέλεις, ή είσαι κορόϊδο, ή έχεις συμφέρον, είσαι λαμόγιο δηλαδή.

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε 1.39 μόνος σου κλαψουρίζεις, μόνος σου σκουπίζεσαι. Αν δεν ήσουν ασχετούλης, ή αν ήξερες να διαβάζεις στοχειωδώς αυτά που σχολιαζεις θα ήξερες ότι η απόψη μου δεν είναι ότι προτιμώ τους καπνούς από τις ΑΠΕ. Προτιμώ ρεύμα από μη ρεύμα. Απλά οι καπνοι (το κάρβουνο χωρίς φίλτρα δηλαδή -- με φίλτρα δεν έχει καπνούς) παράγουν ρεύμα ικανό να ηλεκτροδοτήσει ένα νοσοκομείο. ή ένα σπίτι. Οι ΑΠΕ δεν μπορούν. Και δεν μπορούν γιατί είναι μεταβλητές και τυχαίες και το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, και αν είναι να περιμένεις να φυσήξει για να πας για κολικό του νεφρού, την έβαψες. Θα μου πεις "εφεδρείες" (αν ξέρεις, σπίρτο, τι είναι οι εφεδρείες). Για την σταθερότητα του δικτύου αυτές δουλεύον ούτως ή αλλως, ακόμα κι όταν εγχέουν οι ΑΠΕ.

Δες τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Θα έχει 8-10% για ΑΠΕ και άλλο τόσο για διασυνδέσεις (που και αυτά για ΑΠΕ είναι). Και δεν εξοικονομούν ΟΥΤΕ ένα κιλό λιγνίτη. Όταν το καταλάβεις αυτό, πέρνα να ξανακλάψεις,

Ο Τσιπουρίδης είσαι; Αυτόςλέει κατι τέτοιες μαλακίες

archaeopteryx είπε...

αλλά χαίρομαι που απαντούν άλλοι... Παιδιά, είναι ΤΟΣΟ απλό. Αν έχετε ένα παιδάκι και χρειάζεται χειρουργείο, έστω ρουτίνας, να μην πάτε σε νοσοκομείο που ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ. Θα το χάσετε. ¨οχι σίγουρα, αλλά κατά 80% θα το χάσετε. Κρίμα δεν είναι;

archaeopteryx είπε...

ξέρω κάτι τέτοια συνέδρεια που προωθούν, εναλλακτικές θεραπείες, βουντού, κλπ. Αυτοί του συνεδρείου είναι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ των ενεργειακών βαρώνουν που πληρώνεις εσύ, για να έχουν γκαζόν αυτοί

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
spiral architect είπε...

Εσύ ανώνυμε μάλλον είσαι απ' αυτούς που λέω ότι "το ίντερνετ για μερικούς θα' πρεπε να είναι read-only".
Ενα άβαταρ είμαι, που πίσω του κρύβεται ένας σκεπτόμενος άνθρωπος.

spiral architect είπε...

Επώνυμοι, ψευδώνυμοι, και ανώνυμοι επισκέπτες του χώρου αυτού να έχετε υπ΄όψιν σας ότι την στιγμή που πληκτρολογείτε κάποιο σχόλιο στο blog αυτό, η εικόνα σας καταγράφεται και αποστέλεται για τα περαιτέρω στην Γ.Α.Δ.Α ( Γενική Αρχή Διαδικτυακής Ασφάλειας). Οπότε επιβάλλεται αφ’ ενός μεν να σχολιάζετε εγκωμιαστικά και διθυραμβικά τον κτήτορα του παρόντος ιστολογίου, αφ’ ετέρου δε να εισέρχεστε πάντοτε ευπρεπώς ενδεδυμένοι, μια και υπάρχει το ενδεχόμενο η εικόνα σας να ταξιδέψει ακόμα και πέραν του Ατλαντικού.

Σας πληροφορούμε ότι με παρόμοιες υψηλής τεχνολογίας κάμερες (μάρκας Ruf/ μοντέλο Artemis Matsas), πρόκειται να εφοδιαστούν σύντομα τα καλυτερότερα των ελληνικών ιστολογίων.

So, watch your steps!

archaeopteryx είπε...

μμμ.. κακώς τον διέγραψα, ήταν πιο χρήσιμος σε δημόσια θέα Κα΄τσε να δω εάν επανέρχεται

archaeopteryx είπε...

μάλλον δεν γίνεται, αλλά είναι τακτικός, θα ξανάρθει δριμύτερος

Σπάϊραλ, το σημερινό "διλημμα" της ΡΑΕ προς υΠΕΚΑ ήταν ΠΟΛΥ φάυλο...