Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

"Μη βιώσιμα" και "απόλυτη σπατάλη πόρων" τα αιολικά


http://quixoteslaststand.com/2014/01/04/wind-power-fraud-its-unsustainable-and-a-total-waste-of-resources/

Αυτή είναι περίληψη βιβλίου, γραμμένου από επαγγελματία μηχανολόγο μηχανικό με εμπειρία σε ηλεκτροπαραγωγή.

Όλοι πιστεύουν (να' ναι καλά η 100% παραπλανητική διαφήμιση) ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα αιολικά κάπως θα λύσουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης.  Η αλήθεια είναι ότι τα αιολικά δεν είναι βιώσιμα και αποτελούν απόλυτη σπατάλη πόρων.

Τα αιολικά σπάνια παράγουν την ονομαστική ισχύ τους. Συχνά, απλά ...κάθονται, και κατά ετήσιο μέσο όρο αποδίδουν περί το 20% των ονομαστικών μεγαβάτ (που σάς διαφημίζει το αιολικό λόμπυ). Και που αυτό, είναι παραπλανητικό. Ο ετήσιος μέσος όρος του 20% είναι η τυχαία και μεταβλητή "έγχυση" και όχι η αντίστοιχη υποκατάσταση κάποιας μονάδας ή εξοικονόμηση καυσίμου.

Τα αιολικά είναι αναξιόπιστα. Δεν παράγουν ρεύμα όταν το δίκτυο χρειάζεται ρεύμα, και συχνά παράγουν ρεύμα όταν το δίκτυο δεν το χρειάζεται και ή πάει χαμένο, ή θα αναγκαζόμαστε να το ξεφορτωνόμαστε σε γείτονες, με πρόσθετη οικονομική ζημιά.

Τα αιολικά δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Κάνουν θόρυβο, ενοχλούν, σκοτώνουν πουλιά, καταστρέφουν συνήθως παρθένα ή δασικά τοπία.

Εάν το 20% της ηλεκτροπαραγωγής (των ΗΠΑ) ήταν από αιολικά, η θεωρητική μείωση του CO2 θα ήταν ...0,00948%.  Στην πράξη, τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2, επειδή αναγκάζονται και οι συμβατικές μονάδες να μεταβάλλουν την ισχύ τους που οδηγεί σε αύξηση κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών CO2 (το CO2 είναι ...καύσιμα).

Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην Γερμανία που δήθεν θα είχε ΑΠΕ αντί για τα πυρηνικά που έκλεισε, αλλά τα πυρηνικά υποκαταστάθηκαν από αύξηση στο κάρβουνο.

Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν κανένα πετρέλαιο. Το πετρέλαιο είναι κυρίως για μεταφορές και θέρμανση, και η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή είναι σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν συμφέρει η διασύνδεση με κεντρικές μονάδες.

Και εγώ ερωτώ:  Θα πηγαίνατε προσφιλές σας πρόσωπο σε νοσοκομείο που ηλεκτροδοτείται από αιολικά;

Κατά καιρούς μου έχει μπει η ιδέα να κάνω μία περίληψη των όσων λέω και να την κυκλοφορήσω σε έντυπο... Ή να συναντήσω τους ΑΠΕτεώνες (ή τους προωθητές τους) σε δικαστήρια... Θα δικαιωθώ από τα αποτελέσματα, αλλά η ζημιά θα έχει ήδη γίνει. Τα αιολικά δεν έχουν σχέση με ηλεκτροπαραγωγή. Είναι μία περίεργη συμμαχία των ιδίως των εταιριών που τα πουλάνε, με κουτούς και διεφθαρμένους πολιτικούς, το λόμπυ του αερίου, τον αυτοσκοπό του να ακριβύνει το ρεύμα, και την συνεπαγόμενη καταστολή της ζήτησης εδώ, που ωφελεί 2-3 χώρες Βόρεια-Βορειοδυτικά από εμάς...

5 σχόλια:

nikos είπε...

προσωπική μου γνώμη είναι ότι μας πάνε με καροτσάκι σε οικονομική κρίση και ΑΝΕΚΑΘΕΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΗΤΑΝ Ο ....ΠΟΛΕΜΟΣ ...

Professor Moriarty είπε...

Πριν λίγο άκουσα τον Ζερεφό στο Σκάι για το κύμα χιονιού και ψύχους στην Β. Αμερική. Μάλλον σαν “βρεγμένη γάτα”, ή καλύτερα παγωμένη... ακουγόταν. Ούτε λέξη για “υπερθέρμανση, μόνο για “ακραία φαινόμενα” και για “τεράστια ανωμαλία” (επιστημονικότατη περιγραφή). Σε επίμονη ερώτηση της τηλεπαρουσιάστριας αν “ο άνθρωπος έβαλε το χεράκι του”, ψέλλισε ένα “ασφαλώς”, και συνέχισε να μιλάει για “ανωμαλίες”. Στα μαθηματικά και στην φυσική ως “ανωμαλία” εγώ ξέρω ότι αποδίδεται στα ελληνικά ο όρος “singularity”, οπότε λέμε ότι μία “μελανή οπή” είναι “χωροχρονική ανωμαλία”. Πιθανώς να θεωρούσε ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση από το μοντέλο της υπερθέρμανσης, οπότε αυτό θεωρείται “ανωμαλία” ως προς το δικό του μοντέλο, επομένως σε αυτή την περίπτωση αν κάποιος είναι επιστήμονας και όχι θεολόγος σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει μοντέλο. Κάπου το μοντέλο του έχει μαύρη και μεγάλη τρύπα. Όλο αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις για να διατηρηθεί η "ανθρωπογενής μεταβολή" του κλίματος, και ειδικά από τα “αέρια θερμοκηπίου”, έχει καταλήξει σε ενδιαφέρουσα ορολογία. Μετά το “φαινόμενο θερμοκηπίου”, η “κλιματική αλλαγή” (επιστημονικότατη ορολογία), τα “ακραία φαινόμενα” (ενώ η γήινη ατμόσφαιρα οφείλει να ανήκει στον “μεσαίο χώρο”), και τώρα η “τεράστια ανωμαλία”. Αλλά μετά το climagate το έχουμε αντιληφθεί ότι στα προτεινόμενα ως mainstream μοντέλα γινόταν “της ανωμαλίας”!

nikos είπε...

Professor Moriarty- κατά το παρελθών είχα μια συνάντηση με το Ζερεφο το 1994 για την περιοχή μας οποί εισέπραξε 70 εκ.δρχ.για "μελέτη" που έλεγε το 93 οτι η πηγές ρυπάνσεις είναι τα φορτηγά (τότε είχαμε κάνα 100 στα Ορυχεία,μην κοιτάτε τώρα που ξεπερνάν τα 1000).Όταν του είπα ότι είναι οι Τ/Δ τέφρας του Ν.Πεδιου που τρεχουν με ταχυτητα 5,25 μ/σ μου εκμηστηρευθηκε ..πως την μελέτη την συνέταξαν οι..φοιτητές του χιχχι

ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Aν ο καιρός δεν συμφωνεί με την υπερθέρμανση και τις μελέτες των "επιστημόνων" τόσο το χειρότερο για τον καιρό.

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε προτάσεις Βασιλάκου (που σπρώχνει ο bloger ;) και πληρώστε μ@λ@κες πολίτες εσείς τα αναλογούντα στους βιομήχανους

Α] Μέτρα αντιστάθμισης της επιβάρυνσης που προκαλεί το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία. Ήδη από το Φεβρουάριο του 2013, η ΡΑΕ έχει προτείνει τη θέσπιση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων (τροποποιήσεων των άρθρων 118 και 143 του ν.4001/2011), για την ενεργοποίηση και χρηματοδότηση του εθνικού μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους CO2, τον οποίο προβλέπει για όλα τα Κράτη-Μέλη η Οδηγία 2009/29/ΕΚ και οι Ευρωπαϊκές «Κατευθυντήριες Γραμμές για Ορισμένα Μέτρα Κρατικών Ενισχύσεων, στο Πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου μετά το 2012» (C(2012)3230/22.05.2012).

B] Μέτρα μείωσης των φόρων (ΕΦΚ) και των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) που επιβάλλονται στα ενεργειακά προϊόντα (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο). Ήδη από τον Απρίλιο του 2013, η ΡΑΕ έχει προτείνει την υϊοθέτηση ενός συστήματος φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων για επιχειρήσεις με σημαντικό ενεργειακό κόστος (π.χ. πάνω από το 3% του συνολικού κύκλου εργασιών τους), ανάλογο με τα συστήματα που έχουν ήδη θεσπίσει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, κ.λπ.). Οι παρεχόμενες εκπτώσεις επί των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο, καθώς και οι αντίστοιχες εκπτώσεις επί των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στην ηλεκτρική ενέργειας (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) θα ισχύουν για επιχειρήσεις από ένα ελάχιστο όριο ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης και πάνω, και θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσοστό του κόστους της ενέργειας επί του κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.