Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η ΔΕΗ, ο Λαφαζάνης, ο λιγνίτης και οι ...ΑΠΕ


Λαφαζάνης: Η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια

...Η ΔΕΗ θα παραμείνει Δημόσια και οι αυξήσεις που αποφάσισε πρόσφατα η ΡΑΕ στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (για την πράσινη απάτη ενέργεια) θα ανακληθούν...

...Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα εξακολουθήσει να υπάρχει με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές. Αλλά η ΡΑΕ δεν μπορεί να είναι υπάλληλοι των Μπόμπολα, Περιστέρη, Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Γκαζπρομ ανεξέλεγκτη, ασύδοτη...

...Δεν πρόκειται στο όνομα της απελευθέρωσης, όπως την εννοούν κάποιοι ή την παραμορφώνουν, να υποβαθμίσουμε το ρόλο του δημοσίου στην ενέργεια, ή να σαλαμοποιήσουμε την ΔΕΗ για να την μεταπωλήσουν οι μαυραγορίτες στην κρατική EDF ή άλλα ξένα μονοπώλια εφαρμόσουμε ενεργειακές πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα...

Η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου... [εδώ δεν τολμώ να πώ τίποτα γιατί φοβάμαι την Γκαζπρόμ] και τον εκπρόσωπό τους.

Ο Prof. Moriarty τα είδε λίγο διαφορετικά.

Εμένα η θέση μου είναι απλή:  Για την ώρα εμπιστεύομαι τον Λαφαζάνη. Χωρίς πλάκα. Εγώ και 5-6 άλλοι αρχαιοπτέρυγες που έχουμε τρομάζει με το τι γίνεται. Μου είπε χτες στο τηλέφωνο ένας αρχαιοπτέρυγας το εξής (για να το γράψω):

Έχουμε δώσει, ή/και χρωστάμε περί τα 8 δις ευρώ για 2.000 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ (90% διακοσμητικά, κατά τον ΑΔΜΗΕ) και δεν ξέρω πόσα φωτοβολταϊκά μεγαβάτ. Τα προβλήματα και τις δυνατότητες αυτών των πραγμάτων τις ξέρει, τελικά, και η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ. Και εγώ.  Με  τα 8 δις που έχουμε δώσει ή χρωστάμε (για "ΑΠΕ"_, θα αγοράζαμε:
  • Όλον τον αγωγό ΤΑΡ
  • Όλη την Πτολεμαΐδα V
  • Το κλείσιμο της ασφαλιστικής τρύπας, συν
  • Φίλτρα και σκεπασμένους ταινιόδορομους για την ΔΕΗ
Κύριε Λαφαζάνη.
  1. Περικόψτε τις επιδοτήσεις σε υφιστάμενες ΑΠΕ, ίσα ίσα να μην σκάσουν οι κουτοπόνηροι που τις έχουν βάλει και οι τράπεζες που τους έχουν δανείσει (αν και θα έπρεπε).
  2. Μην αφήσετε άλλη ΑΠΕ να προχωρήσει. Κάθε καινούργια ΑΠΕ μεγαλώνει την τρύπα, ακόμα κι αν είναι τζάμπα η ταρίφα -- λόγω επιβάρυνσης στα δίκτυα και μεταβλητότητας. Και μόνο τζάμπα δεν είναι οι ταρίφες, και δεν εξοικονομούν τίποτα. Απλά μπαίνουν καπέλο στον λογαριασμό.
  3. Μην βάλετε άλλες ΑΠΕ γιατί αυξάνουν την πίεση για ΑΔΙ, ΜΑΜΚ, και τέτοια ...περίεργα, για το αέριο. Και εξαγριώνουν κάθε φουκαρά στην επαρχία, και εμένα,  έλεος! Φτάνει!
  4. Λιγνίτη, λιγνίτη, λιγνίτη.  Και μην ακούτε τους επαγγελματίες ακτιβιστές, τους ολιγάρχες και τα ξένα πρακτοράκια που είναι μασκαρεμένα σαν οικολογικές ΜΚΟ. Αν κάποιος σας πει για ΑΠΕ, ρωτήστε "πόσα (πραγματικά) κιλά λιγνίτη εξοικονόμησαν τα αιολικά και τα φ/β το 2014 και με τι κόστος ανά κιλό"; (Η απάντηση είναι το "μηδέν και το άπειρο")
  5. Τα Υδροηλεκτρικά μετράνε σαν ΑΠΕ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Και εδώ, παρακαλώ. Και εάν δώσετε ΑΔΙ, να τα δώσετε στα Υδροηλεκτρικά.
  6. Οι λαϊκές, δημοτικές, κοινωνικές ΑΠΕ είναι σαν την φούσκα του ΧΑΑ:  Περνάμε κι άλλο μουτζούρη (δάνεια, δάνεια off balance sheet) σε φουκαράδες. Φτάνει... (Ενημερώστε αυτόν τον Οικολόγο-Πράσινο θερμά παρακαλώ...)
  7. Η βιομηχανία απασχολεί κόσμο και εξάγει και τίποτα ψιλά... Η βιομηχανική κατανάλωση εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για όλους... Μόνο ο Ζερβός δεν το καταλάβαινε αυτό, αλλά ήταν από ...αλλού.
  8. Το ξέρουμε ότι είμαστε φτωχοί, δεν αντέχουμε άλλο δούλεμα όμως...
  9. Καλό κουράγιο, θεέ μου πού μπλέξατε...
"...Δεν μπορεί μια 4μελής οικογένεια να πληρώνει 200 και 500€ το χρόνο για τον Κοπελούζο, το Μυτιληναίο, την ENEL και την EdF-Energies Nouvelles, που κερδοσκοπούν, χαρατσώνουν και επιδοτούνται για ηλεκτροπαραγωγή και με «αέρα» και με «αέριο» και φιλοδοξούν να είναι οι νέοι μεσάζοντες με τα ΝΟΜΕ..."  είπε η Φ.Π.

5 σχόλια:

nikos είπε...

όταν σύμφωνα με δημοσία δήλωση του Κίμων Στεριώτη(δ/ντη ΔΕΗ) ....


Πάνω από 1.000.000.000 ευρώ για ΑΠΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2015! Μετά όλοι φωνάζουν για τους "φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος", αποκρύπτοντας ή αγνοώντας τη νομική υποχρέωσή της να εισπράττει τα τέλη για το ΕΤΜΕΑΡ και να τα αποδίδει στους δικαιούχους...ΠΑΡΆΓΕΤΕ ΕΠΊΣΗΜΑ ΜΑΎΡΟ ΧΡΉΜΑ

nikos είπε...


ΠΙΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Αφησαν φέσι €1.000.000.000 στη ΔΕΗ να πληρώσουμε για ΠΡΑΣΙΝΟΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΕ


http://olympia.gr/2015/03/18/%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%86%CE%AD%CF%83%CE%B9-e1-000-000/#comments

Ανώνυμος είπε...

renewable energy is on course to be "the most expensive domestic policy disaster in modern British history"

Kostas είπε...

Τι θα γίνει με το FB;

archaeopteryx είπε...

το fb είναι ένας τρόπος "διαφήμισης". Μόνο που η διαφήμιση προϊόντων, ή ιδεών ή ιστοσελίδων γίνεται διαφορετικά από άτομα, και διαφορετικά από "εταιρίες" (πχ pages) ή groups. To φβ έχει σαν κανόνα ότι οι "λογαριασμοί" είναι από πραγματικά άτομα (ή φαινομενικά πραγματικά άτομα).