Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η μείωση των εκπομπών CO2 σε σχέση με τις ΑΠΕ και με την Ύφεση



http://euanmearns.com/co2-emissions-reduction-renewables-and-recession/

Το πώς μειώνονται οι εκπομπές CO2 (δηλαδή η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων) δεν είναι καθόλου προφανές. Το παραμύθι ότι οι ΑΠΕ δήθεν μειώνουν εκπομπές είναι ακριβή μούφα.   Η κατανάλωση καυσίμων μειώνεται βασικά, και κυρίως με την ύφεση, την πτώση στην ζήτηση, την μείωση των μετακινήσεων.  Δευτερευόντως, μειώνεται με την χρήση πυρηνικών, και λιγότερο με την χρήση φυσικού αερίου.

Το πρώτο γράφημα δείχνει την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών, σε σχέση με την μείωση του CO2 από το 2008 μέχρι το 2014.  Το 2008, θυμίζω, έγινε το κραχ (και μπήκαμε περίπου όλοι σε ύφεση).   Κάθε χώρα είναι διαφορετική περίπτωση:  Η Νορβηγία πχ ήταν και είναι 100% υδροηλεκτρική, δεν έχει φ/β και αιολικά, και δεν μείωσε τίποτα.  Η Πολωνία ήταν και είναι ανθρακική.  Στο άλλο άκρο, η Δανία και η Ελλάδα Δανία του Νότου.  Έχουν περισσότερες ΑΠΕ από εμάς, αλλά μειώσαμε το CO2 το ίδιο. δηλαδή είχαμε την ίδια ποσοστιαία ύφεση.   Η Ουγγαρία, χωρίς ΑΠΕ, απλά έφαγε ύφεση.  Η Γερμανία, πάνω αριστερά, τίγκα σε ΑΠΕ, αλλά καμία μείωση εκπομπών, αφού μία χαρά τα πήγε μετά το κραχ.   Οι χώρες της Ευρώπης που έχουν την μεγαλύτερη ύφεση, έχουν την μεγαλύτερη μείωση σε εκπομπές (δηλαδή σε κατανάλωση).  Και θυμηθείτε, ποιος έχει την μεγαλύτερη ύφεση από το 2008...


Τι ρώτησα πιο πάνω για το ποιος είχε την μεγαλύτερη ύφεση?  Προφανώς η ύφεσή μας είναι πέρα από την μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων... Αλλά σίγουρα η ύφεση πάει χέρι χέρι με την μείωση των εκπομπών CO2. 

Το άρθρο λέει ότι η αύξηση της αποτελεσματικότητας είναι ακριβή (δίνεις περισσότερα για περισσότερη μόνωση, για μεγαλύτερους εναλλάκτες θερμότητας, κλπ).  Με αυτή την έννοια, η αύξηση της αποτελεσματικότητας δυναμώνει την οικονομία (της Γερμανίας που πουλάει τις μονώσεις και τους εναλλάκτες).

Αυτό που δεν λέει το άρθρο, αλλά κάποια στιγμή θα βγει, είμαι σίγουρος, είναι ότι τα αιολικά και τα φ/β μειώνουν το ΑΕΠ της χώρας που τα υφίσταται αφού είναι μη ανταποδοτικός φόρος που απλά ακριβαίνει το ρεύμα, χωρίς καν να το παράγει.  Με αυτή την έννοια, οι ΑΠΕ σίγουρα θα μειώνουν τις εκπομπές, λόγω της ύφεσης που δημιουργούν. Αλλά αυτό περιμένω να το δω γραμμένο για να το κάνω βούκινο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Γερμανία μια χαρά κράτησε το ΑΕΠ της ξεζουμίζοντας τους υπόλοιπους...

Το ότι η ύφεση μειώνει κατανάλωση, και επομένως εκπομπές (και δευτερευόντως τα πυρηνικά και το αέριο) το έχω ξαναγράψει εδώ.  Η εμπειρία της Γερμανίας (μη μείωση εκπομπών) εδώ. Η μελέτη του York που μέτρησε, αναδρομικά, ότι οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές (δηλαδή κατανάλωση καυσίμων) εδώ, και σε περίληψη εδώ.

1 σχόλιο:

lignite is black gold είπε...

Μόλις το 2012 βγάλαμε 27.500GWh από λιγνίτη και το 2015 πάμε για κάτω από 20.000. Μόνο η ύφεση ρίχνει τις εκπομπές CO2.

Μόνο η Ιρλανδία, που έχει πολλές μικρές μονάδες αερίου, κατάφερε να μειώσει εκπομπές και με τα αιολικά κι όχι μόνο με την ύφεση.