Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Междусистемна газова връзка Гърция - България IGB (ο αγωγός αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας)


http://www.naturalgaseurope.com/greece-and-bulgaria-agreement-igb-27058
http://www.kathimerini.gr/841763/article/epikairothta/ellada/ypegrafh-h-symfwnia-gia-ton-agwgo-igb

Ο αγωγός IGB εμφανίζεται σαν "στρατηγικής" σημασίας, αλλά είναι μάλλον "γεωπολιτικής" σημασίας.  Φυσικό αέριο για την Βουλγαρία. που δεν είναι Ρώσικο.  Αζέρικο αέριο από την Κασπία, στην ...Κομοτηνή και από εκεί στην Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας.

Δεν δηλώνω ειδικός στο παρασκήνιο των αγωγών, αλλά ο IGB υποτίθεται θα τελειώσει το 2018, και ο ΤΑΡ, από όπου θα τροφοδοτείται, το 2019.  Ο IGB υποτίθεται ότι ότι είναι το πρώτο σκέλος αγωγού που θα είναι υποκατάστατο του Southstream (δηλαδή όχι Ρωσικός).

Το αέριο της Κασπίας είναι περί τα 50-100 δις κυβικά μέτρα. Το Ιράν, λίγο πιο πέρα έχει περί τα 30 τρις κυβικά μέτρα (το περισσότερο αέριο, μετά την Ρωσία), και οι υπέρμαχοι της Προστασίας του Κλίματος στην Ευρώπη, φαντάζονται ότι στο όχι μακρινό μέλλον το Ιράν θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο (αν η ζήτηση είναι εξασφαλισμένη, λέω εγώ, και για αυτό η πρεμούρα να σώσουμε το κλίμα, στην Ευρώπη, και εάν υπάρχει "ασφαλής δίοδος" για τόσο αέριο -- και άντε βγάλτε μου εμένα από το μυαλό ότι η επαναχάραξη του Sykes-Picot έχει σχέση με το θέμα, αλλά δεν είναι του παρόντος ).

Το Natural Gas Europe αναφέρει σαν ενδιαφέρον ενδεχόμενο να τροφοδοτηθεί ο  IGB με LNG από τις ΗΠΑ, μέσω πχ σχεδιαζόμενου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη (έμπνευσης Κοπελούζου, που επίσης είναι και ο αντιπρόσωπος της Γκαζπρόμ (λέει το άρθρο).  Η Αμερικάνικη εταιρία που θα έφερνε αυτό το LNG, φυσικά ενδιαφέρεται, αλλά έχει κάτι "μικρές" Αμερικάνικες εταιρίες (ALCOA, Dow, Nucor κλπ) που ...διαφωνούν:  "It' s against America's economic interests to allow the cheap gas to flow outside our borders (και μακριά από τα εργοστάσια που καταναλώνουν αέριο)".

Υπάρχουν και άλλα εμπόδια για τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης, ενδεικτικά το ίδιο το κόστος του LNG, το κόστος της υποδομής για το LNG και η ίδια η σύγκρουση συμφερόντων με τον αγωγό TAP.  Η βιομηχανία της Βουλγαρίας δεν είναι τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυξημένη ζήτηση και το άρθρο καταλήγει ότι ο IGB έχει σημασία για την εισαγωγή Αζέρικου αερίου στην Βουλγαρία, αλλά όχι αναγκαστικά για την εισαγωγή LNG μέσω Αλεξανδρούπολης.

Όποτε βλέπω μπροστά μου κουβέντες για φυσικό αέριο, και ανεπαρκή ζήτηση που δεν δικαιολογεί ακριβές εισαγωγές, ή ακριβή υποδομή, φυσικά θυμάμαι αφ' ενός την μονάδα της Φλώρινας, και αφ' ετέρου όλη την διαπλοκή και οικωλογία για να καίμε (πανάκριβο) αέριο για ηλεκτροδότηση στην Ελλάδα.   Όταν δαιμονοποιούμε τον λιγνίτη, δουλεύουμε για το αέριο. Όταν προωθούμε ΑΠΕ, επίσης δουλεύουμε για το αέριο.  Όταν οι οικωλόγοι της Καβάλας δεν θέλουν σταθμό αερίου της ΔΕΠΑ στην Καβάλα, μάλλον δουλεύουν για την ...Αλεξανδρούπολη.  Όταν οι οικωλόγοι κατά του λιθάνθρακα φώναζαν κατά του λιθάνθρακα, δούλευαν για την Protergia, κλπ, κλπ... Οι οικωλόγοι γενικά πάνε σε όποιον τους πληρώνει.

Ο χάρτης είναι από εδώ (μόνο που δεν βλέπω χάρτη στην ανακοίνωση).  Η φωτο του Σκουρλέτη με τον Μπορίσοφ είναι από το άρθρο της Καθημερινής.  Ακόμα γελάω με την διάλεξη που έδωσε ο Μπορίσοφ σε κάτι δικούς μας αιολικούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: