Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Η απάντηση σε όλες σας τις απορίες (και στο "μα τι στην ευχή κάνουν στο Παρίσι")

Ξέρω, κακές οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, αλλά, trust me, κάτι ξέρουν... Και εξ άλλου σας έχω πει για την Ιστορία του Κόσμου...

 http://cdn.exxonmobil.com/~/media/global/files/outlook-for-energy/2015-outlook-for-energy_print-resolution.pdf

Δεν υπάρχει υποκατάστατο του να μελετήσετε εσείς, πρωτογενώς, τα στοιχεία, εν τω μεταξύ:

Θερμά συνιστώ να μελετήσετε το παρακάτω γράφημα περισσότερο από όλα τα άλλα. Τα λέει όλα. Ποιος, πού, πώς, και τι (ίσως) γίνει.  Θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, αλλά για την ...επόμενη ανάρτηση, παρακαλώ σημειώστε:  Η Ινδία έχει περίπου όσο πληθυσμό όσο η Κίνα, και η Ινδία και η Κίνα έχουν περισσότερο κόσμο από όλους του ΟΟΣΑ 32,  η Ινδία είναι (και προβλέπεται να είναι) η φτωχότερη σχετικά με το μέγεθός της και -- καμμία έκπληξη -- έχει και φαίνεται να έχει την μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Προσέξτε, παρακαλώ, την διακεκομμένη γραμμούλα δεξιά:  Αν ο κόσμος δεν κάνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, θα... θα... σκοτωθούμε μεταξύ μας.  Και, όχι, δεν έχει σχέση με το Κλίμα, ή τις ΑΠΕ ή τους ΑΠΕτεώνες και τις αρλούμπες τους.


Αυτός είναι ο άδικος κόσμος. Και θα δείτε, στην συνέχεια, πώς προβλέπει η Exxon Mobil ότι το 2040 μπορεί και να είναι λιγότερο άδικος



Το παρακάτω γράφημα δεν αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά τις μεταφορές, Η κύρια χρήση του πετρελαίου είναι στις μεταφορές. Μία "σχετική δικαιοσύνη" είναι ότι μερικοί θα καίνε περισσότερο πετρέλαιο από ότι σήμερα, μερικοί λιγότερο. Διορθώνει την "αδικία"? Δεν το γνωρίζω. Σημειώστε επίσης ότι οι προπαππούδες μας δεν έκαιγαν πετρέλαιο στις μετακινήσεις τους:




Αφού ασχολούμαστε με το ρεύμα...  Η Κίνα καίει και θα καίει το περισσότερο, η Ινδία είναι πίσω, και στην ανά κεφαλή κατανάλωση, τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Οι "μωβ" περιλαμβάνουν τους ...Άραβες, αυτοί καίνε αρκετό, ανά κεφαλή, ρεύμα. Η καημένη η Ινδία...


Εδώ αρχίζει να με ...αφορά:  Ο κόσμος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, αέριο, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά (other renewables).  Θα υπάρχουν και αιολικές και φωτοβολταϊκές μεγαβάτωρες, και η Exxon Mobil σας το λέει ευγενικά. Θα βάζετε με αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά δεν θα έχετε ρεύμα από αυτά, και εάν δεν θέλετε να είστε απλά ...μαζόχας, "άλλα" πράγματα παράγουν πολύ περισσότερο ρεύμα με λιγότερη εγκατεστημένη ισχύ.  Αυτό που δεν λέει ευθέως η Exxon Mobil είναι κατά πόσον οι αιολικές και οι φ/β τεραβατώρες θα υποκαθιστούν κάτι άλλο. Το λέει αλλού, πάλι έμμεσα:  Με πολύ κόστος (και προσθέτω εγώ, με αέριο) .  Σημειωτέον ότι από την Γερμανία μάθαμε ότι "πολλά τα αιολικά και τα φ/β, αλλά λίγο το ρεύμα, και με πολλές  και ακριβές τούμπες".


Όσο για τις πηγές ηλεκτροδότησης ανά περιοχή, οι Exxon Mobil -- και οι Ινδοί --  προφανώς δεν πιστεύουν τους ...ΑΠΕΤζήδες. Κάτι λέει η Exxon Mobil ότι καλές είναι οι ΑΠΕ αλλά είναι διαλείπουσες και πανάκριβες... Είναι, μην το παιδεύετε.


Αυτό δεν θα το έβαζα αν οι εν Ελλάδι φλώροι (οικοφλώροι, πρασινοφλώροι, παιδιά-του-μπαμπά-φλώροι) δεν είχαν ανακαλύψει την λέξη externality, δηλαδή ότι δεν χρεώνονται τα ορυκτά καύσιμα για ζημιές που κάνουν και που δεν ξέρουμε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι τις κάνουν. Μία μετρήσιμη externality είναι το πόσο γη, χώρος, χρειάζεται για κάθε βατ.  Ποιος ήταν αυτός που έλεγε για 1000 βατ ανά τ.μ. για τα φωτοβολταϊκά;  Τζάμπα και η γη, έτσι δεν είναι;


Η παρακάτω εικόνα (πρόβλεψη για το 2040, από εταιρία που ανανεώνει τις προβλέψεις κάθε χρόνο), μιλάει από μόνη της. Μην ξεχνάτε, το πετρέλαιο είναι στις μεταφορές.  Η βασική πρόβλεψη (που κάνει από το 2010) είναι ότι θα ανεβαίνει η χρήση αερίου.  Κάτι λέει και για τις ΑΠΕ, αλλά το αφήνω, λόγω σοβαρότητος, για την μεθεπόμενη εικόνα.


Ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης σκέφτεται να κάνει μήνυση, και αυτός, κατά της Exxon Mobil επειδή του χαλάει τις πωλήσεις των πελατών του:

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα ποιός λέει ότι η Ικαρία ήταν αποτυχημένο παράδειγμα; Όχι, πάντως οι ενεργειακοί βαρώνοι (Πολύνα και Απόσοτλος λέγονται στο νησί;), μιας και θέλουν ακάθεκτοι -εκτός από την Κρήτη- να φτιάξουν το ίδιο μοντέλο τώρα καi στην Σίφνο υπό τον πολιτικά ορθότατο όρο "Ενεργειακή Δημοκρατία" (ξεράσογλου)... Αιολικά, Φ/Β, βιομάζα αλλά και αντλησιοταμίευση (!). Και θα πουν λέει και στο αφεντικό που τους φέρνει το πετρέλαιο "άντε γεια για πάντα"...Δες Αρχαίε να φρίξεις. Θέλω αφιέρωμα σε επόμενη δημοσίευση.

https://www.youtube.com/watch?v=UdkWDwqRqZY&feature=youtu.be

archaeopteryx είπε...

το έχω πάρει χαμπάρι για την Σίφνο, θα το ανεβάσω (μόλις συνέρθω από το ...Παρίσι)

archaeopteryx είπε...

http://www.archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/12/blog-post_3.html

έτοιμο το είχα...

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα! Το είδα, είσαι φοβερός. Στο εγκαινίασα με σχόλιο. Είναι να τρελαίνεσαι με την φάση.

Professor Moriarty είπε...

Είχα γράψει παλιότερα για τον “πρώτο διδάξαντα” τα “αυτόνομα ενεργειακά” νησιά – το δανέζικο Σάμσοε. Εκεί έβαλαν επάνω 10 Α/Γ και όχι τις πολλές δεκάδες που προτείνουν οι πράσινες συνωμοτικές “ενεργειακές” οργανώσεις. Εκείνο όμως είναι ένα επίπεδο λιβάδι δαρμένο από τα βόρεια ψυχρά ρεύματα που παρήγαγε άχυρα και πατάτες και έβοσκαν αγελάδες. Δεν είχε τουρισμό, απέκτησε με την διαφήμιση του δήθεν “πράσινου ατόνομου ενεργειακά παραδείσου” (που λένε ακόμα ότι “αφαιρεί” CO2 από την ατμόσφαιρα) και αφελείς ή ηλίθιοι, ή κατευθυνόμενα κοπάδια πηγαίνουν να μυηθούν στην τεχνική της πράσινης αλχημείας, και οι επιτήδειοι στο πράσινο πλιάτσικο.

Αυτά που προτείνουν για τις Κυκλάδες και εν γένει τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά είναι καθαρό έγκλημα. Και έχω εξηγήσει παλιότερα τους λόγους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ένα συνονθύλευμα νοητικώς ανεπαρκών διεστραμμένων και κουτοπόνηρων, και το πρότυπο μιας νέας μορφής δωσιλογισμού.