Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Επαναφορά στο status quo ante


http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-14/never-mind-35-the-world-s-cheapest-oil-is-already-close-to-20

Το άρθρο λέει ότι τα $35/βαρέλι που ακούγονται είναι για το ακριβό πετρέλαιο, αυτό που δεν έχει θείο, και ότι ένα σωρό πετρέλαια ήδη υπάρχουν στην αγορά πιο κοντά στα $20/βαρέλι, και η αγορά πετρελαίου θα συνεχίσει να πέφτει.

Ούου... Υπάρχουν ένα σωρό αναλύσεις "γιατί πέφτει (ή γιατί ανεβαίνει) το πετρέλαιο" και όλα ανάγονται σε "προσφορά και ζήτηση", ή απόηχος του κραχ του 2008 (που δεν ήταν παρά απόηχος του τέλους της φούσκας του Ψυχρού Πολέμου -- ακριβός ο Ψυχρός Πόλεμος...), ή καλώς ορίσαμε στον ...πολυπολικό κόσμο που όμως εξακολουθεί και έχει έναν, βασικό, πόλο που μάλλον ελέγχει λιγάκι, τους άλλους πόλους, και που θέλει, τελικά, το πετρέλαιο εκεί που ήταν πριν ξεφύγει η κατάσταση το 1967-1979.


Πρωτοφανής παρατήρηση:  Με τύμπανα πολέμου στην Μέση Ανατολή, πέφτει το πετρέλαιο  -- τώρα αυτοί έχουν να χρηματοδοτούν συρράξεις, και το μόνο νόμισμα που έχουν είναι το πετρέλαιο.  Το γράφημα μεγαλώνει με κλικ, είναι του 2014, από εδώ, και μάλλον έπεσε έξω στην περίπτωση αυτή... Αν έχετε όρεξη να δείτε και άλλα γραφήματα, εδώ,  αλλά το ενδιαφέρον είναι η ποικιλία των άρθρων από όπου προέρχονται...  Ο Ψυχρός Πόλεμος πείραξε το πετρέλαιο με τον Πόλεμο των 6 Ημερών, το 1967, τον Πόλεμο του Yom Kippur, το 1973, και το ναδίρ ήταν το 1979, με την κρίση στο Ιράν. Ο Νίξον είχε κάνει τότε δύο κινήσεις, την μία το 1971, και την άλλη το 1972.  Η δεύτερη ήταν απαραίτητη μετά την πρώτη, και 15 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού, τρέχουν να μαζέψουν τα απόνερα από αυτές τις δύο κινήσεις, και αυτό είναι όλο, νομίζω. Και μοιάζει να τα καταφέρνουν. Με τρόπο που δεν θα φτιάξει άλλος στόλο 5 θαλασσών (αν και οι Κινέζοι προσπαθούν, αλλά αν πρέπει και αυτοί να σώσουν το Κλίμα, τους βλέπω σε ύφεση και εσωτερική πολιτική κρίση).


Και όλο αυτό το θέατρο με την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι... Που χωρίς να ξέρω τι έγινε στο Παρίσι, κατέληξε μέχρι και το συνδρομητικό που διαβάζω, ότι θα μειωθεί η ζήτηση του πετρελαίου... Επειδή θα υποκατασταθεί από πυρηνικά, αέριο και ΑΠΕ! Φυσικά και πρόκειται για αρλούμπα, αφού το πετρέλαιο πάει για μεταφορές, και όχι για ρεύμα... Αλλά για να λέει το συνδρομητικό μου ...αρλούμπες, κάτι θα ξέρει:  Ο κόσμος κάπως, μαγικά, πείθεται, σε καιρό πρωτοφανούς πτώσης της τιμής του πετρελαίου, να ...μην θέλει πετρέλαιο.

 Και εγώ που νόμιζα ότι τώρα θα μπορώ να πάρω μεγάλο αυτοκίνητο...

1 σχόλιο:

lignite is black gold είπε...

Δεν πειράζει, πάντα μπορείς να πάρεις ένα Tesla, μαζί μ' ένα πετρελαιοκίνητο Η/Ζ για να το φορτίζεις ;-)