Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Διακοπές στην Σίφνο, με καλές, λαϊκές, κοινωνικές, και συνεταιριστικές αρπαχτές...


http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=4031&language=el-GR
https://rescoop.eu/rescoop-team/ecopower

Η είδηση είναι ότι κάτι Σιφνιοί (δεν τους ξέρω, βαριέμαι να τους ψάξω αλλά στοιχηματίζω το πληκτρολόγιο μου είναι ημιάεργοι οικωλογίζοντες) βρήκαν κάτι Βέλγους, επιδοτούμενους επαγγελματίες "συνεταιριστές" πάντα παρέα με την "Δάφνη" (την θυμάστε αυτή, στην Άνδρο) και κάνουν πρόταση να κάνουν την Σίφνο "πράσινο νησί", με αιολικά και αντλησιοταμιεύσεις.  Όλα φυσικά υπό την καθοδήγηση του σχετικού Γερμανικού Στιφτούνγκ .

Αν οι Σιφνιοί δεν ξεσηκωθούν να πάρουν με τις λεμονόκουπες τους εμπλεκόμενους, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Υπάρχει ένα νησάκι των Καναρίων, το El Hierro, όπου στήθηκε (με επιδότηση από την ΕΕ ή την Ισπανία, ή δεν με νοιάζει, με επιδότηση, ένα αντίστοιχο πείραμα που τρέχει και που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι δεν κάνει δουλειά, δηλαδή δεν φτάνουν τα αιολικά, και μετά δεν φτάνει η αντλησιοταμίευση,  και μετά θα θέλει κι άλλα αιολικά και άλλη αντλησιοταμίευση, μια τρύπα στο νερό.

Αν η Ευρωπαίοι πληρώσουν τους Βέλγους να κάνουν στην Σίφνο αυτά που πήγε να κάνει ο Τσιπουρίδης στην Ικαρία, απλά η Σίφνος θα πάρει γεύση Ικαρίας. Και είναι κρίμα, γιατί η Σίφνος είναι ένας μικρός παράδεισος, και με αιολικά, και τεχνητά φράγματα, θα εξακολουθήσει να ηλεκτροδοτείται από ό,τι ηλεκτροδοτείται σήμερα, μόνο που ένα κομμάτι του νησιού θα είναι σκουπιδότοπος.  Αν οι Σιφνιοί πληρώσουν για τις μακακίες, τους λυπάμαι.  Αν τις πληρώσει η ΔΕΗ, λυπάμαι την ΔΕΗ (και εμάς όλους)

http://euanmearns.com/el-hierro-another-model-for-a-sustainable-energy-future/
http://euanmearns.com/el-hierro-revisited/
http://euanmearns.com/el-hierro-renewable-energy-project-september-2015-performance-review/
http://euanmearns.com/el-hierro-renewable-energy-project-october-2015-performance-review/

Μιά μικρή περίληψη στο http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/10/el-hierro.html

και μνήμες από την Πράσινη Ανάπτυξη στην Ικαρία

Δεν περιμένετε 2-3 χρόνια να δείτε πώς θα πάει το El Hierro,  πόσο θα έχει κοστίσει, ασχέτως του ποιος το πλήρωσε, και από τι τελικά θα ηλεκτροδοτείται?  Δεν με νοιάζει με τι θα μοιάζει το El Hierro (που δεν φαίνεται και ιδιαίτερα τουριστικό) αλλά η Σίφνος?

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να το τραβήξω από τα μαλλιά. Αιολικά λένε να τα βάλουν κάπου στα ΝΑ (δηλ. δίπλα στο Κάστρο να τα βλέπουν από τον Βράχο της Παναγιάς όταν παντρεύονται;) -αν και κάποτε ήθελε να βάλει η ΔΕΗ στα Βόρεια (Χερόνησο) αλλά δεν της βγήκε- τα Φ/Β στα νότια, άντε την βιομάζα κάπου κοντά στις Καμάρες που είναι και το σφαγείο. Την αντλησιοταμίευση μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πού σκέφτονται να την βάλουν; Στον Προφ. Ηλία που είναι το μόνο σοβαρό υψόμετρο αλλά μέσα σε περιοχή NATURA; Και τον κάτω ταμιευτήρα; Μονάχα οι πιο σημαντικές παραλίες του είναι καμιά 20ριά -και σχετικά ομοιόμορφα κατανεμημένες. Μετά διαβάζω ότι η Σίφνος έχει κι αυτή θέμα με το νερό. Της περισσεύει για αντλησιοταμίευση; Εδώ το ευαγές ίδρυμα Χάινριχ Μπελ των Γερμανών Οικωλόγων του Γιόσκα φίσερ που δεν είχε πρόβλημα να βομβαρδίσει τους Σέρβους με απεμπλουτισμένο ουράνιο και του Κον-Μπεντιτ που θέλει το Αιγαίο στα ψάρια του, το κάνει γαργάρα. Αλλού θα είχε στείλει τα στίφη των "εναλλακτικών" να στήνουν μπαφοκαταστάσεις διαμαρτυρίας...

Ανώνυμος είπε...

Κι έλεγα που είχα χαθεί αυτός ο Χρυσόγελος...

archaeopteryx είπε...

έβαλα ένα εικονίδιο που μεγαλώνει με κλικ, από τον χάρτη της ΡΑΕ. Δείχνει που φαντάζονται χωματουργικά και αιολικά. Να είσαι σίγουρος/η ότι στον Δήμο ξέρουν κάθε λεπτομέρεια (κι αν έχει και κανέναν χωματουργό μέσα εκεί, αυτόν ρώτα)

archaeopteryx είπε...

Ο Χρυσόγελος... πρακτοράκι

lignite is black gold είπε...

Μην αγχώνεστε άδικα: η Σίφνος ήθελε μέχρι πέρυσι να γίνει "πράσινο νησί" με Γερμανικές μπαταρίες (Yunicos), (http://www.b2green.gr/el/post/17550/). Προφανώς το έργο δεν τους "κάθισε" και βρήκαν το Βέλγο. Αλλά η διατύπωση Σκουρλέτη είναι ιδιατέρως σαφής: "θα μελετήσει με προσοχή την πρόταση και θα εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της, εκτιμώντας ότι γενικά είναι θετικό να εκδηλώνονται τοπικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια". Η διατύπωση αυτή μεταφράζεται σε http://previews.123rf.com/images/timscottrom/timscottrom0908/timscottrom090800013/5393615-Detail-of-hand-dropping-crumpled-paper-in-wire-basket-Stock-Photo.jpg.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά εκτός από ανόητοι, οι εν λόγω οικωλόγοι είναι και κάκιστοι πωλητές. Διότι όταν λες ότι θα υποκαταστήσεις 100% το πετρέλαιο σε ένα νησί σαν την Σίφνο με όλα τα κλιματολογικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των Κυκλάδων, αυτόματα υποψιάζεις τον άλλον. "Πολύ φιλόδοξο" σου λέει το σχέδιο ο άλλος κι έτσι πονηρεμένοι που είμαστε λίγο σαν λάος σκεφτόμαστε ότι κάποιο λάκο έχει η φάβα. Αντί να πουν κάτι ψαρωτικό του στυλ πάμε αρχικά για 30-50% υποκατάσταση εισαγωγών πετρελαίου και μετά βλέπουμε για παραπάνω, αυτοί πάνε και το παίζουν θαυματοποιοί εξαρχής. Θα 'ναι πολλά τα λεφτά και μεγάλη η λιγούρα και δεν κρατιούνται μάλλον.