Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Διακοπές στην Σίφνο, με καλές, λαϊκές, κοινωνικές, και συνεταιριστικές αρπαχτές...


http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=4031&language=el-GR
https://rescoop.eu/rescoop-team/ecopower

Η είδηση είναι ότι κάτι Σιφνιοί (δεν τους ξέρω, βαριέμαι να τους ψάξω αλλά στοιχηματίζω το πληκτρολόγιο μου είναι ημιάεργοι οικωλογίζοντες) βρήκαν κάτι Βέλγους, επιδοτούμενους επαγγελματίες "συνεταιριστές" πάντα παρέα με την "Δάφνη" (την θυμάστε αυτή, στην Άνδρο) και κάνουν πρόταση να κάνουν την Σίφνο "πράσινο νησί", με αιολικά και αντλησιοταμιεύσεις.  Όλα φυσικά υπό την καθοδήγηση του σχετικού Γερμανικού Στιφτούνγκ .

Αν οι Σιφνιοί δεν ξεσηκωθούν να πάρουν με τις λεμονόκουπες τους εμπλεκόμενους, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Υπάρχει ένα νησάκι των Καναρίων, το El Hierro, όπου στήθηκε (με επιδότηση από την ΕΕ ή την Ισπανία, ή δεν με νοιάζει, με επιδότηση, ένα αντίστοιχο πείραμα που τρέχει και που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι δεν κάνει δουλειά, δηλαδή δεν φτάνουν τα αιολικά, και μετά δεν φτάνει η αντλησιοταμίευση,  και μετά θα θέλει κι άλλα αιολικά και άλλη αντλησιοταμίευση, μια τρύπα στο νερό.

Αν η Ευρωπαίοι πληρώσουν τους Βέλγους να κάνουν στην Σίφνο αυτά που πήγε να κάνει ο Τσιπουρίδης στην Ικαρία, απλά η Σίφνος θα πάρει γεύση Ικαρίας. Και είναι κρίμα, γιατί η Σίφνος είναι ένας μικρός παράδεισος, και με αιολικά, και τεχνητά φράγματα, θα εξακολουθήσει να ηλεκτροδοτείται από ό,τι ηλεκτροδοτείται σήμερα, μόνο που ένα κομμάτι του νησιού θα είναι σκουπιδότοπος.  Αν οι Σιφνιοί πληρώσουν για τις μακακίες, τους λυπάμαι.  Αν τις πληρώσει η ΔΕΗ, λυπάμαι την ΔΕΗ (και εμάς όλους)

http://euanmearns.com/el-hierro-another-model-for-a-sustainable-energy-future/
http://euanmearns.com/el-hierro-revisited/
http://euanmearns.com/el-hierro-renewable-energy-project-september-2015-performance-review/
http://euanmearns.com/el-hierro-renewable-energy-project-october-2015-performance-review/

Μιά μικρή περίληψη στο http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/10/el-hierro.html

και μνήμες από την Πράσινη Ανάπτυξη στην Ικαρία

Δεν περιμένετε 2-3 χρόνια να δείτε πώς θα πάει το El Hierro,  πόσο θα έχει κοστίσει, ασχέτως του ποιος το πλήρωσε, και από τι τελικά θα ηλεκτροδοτείται?  Δεν με νοιάζει με τι θα μοιάζει το El Hierro (που δεν φαίνεται και ιδιαίτερα τουριστικό) αλλά η Σίφνος?

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να το τραβήξω από τα μαλλιά. Αιολικά λένε να τα βάλουν κάπου στα ΝΑ (δηλ. δίπλα στο Κάστρο να τα βλέπουν από τον Βράχο της Παναγιάς όταν παντρεύονται;) -αν και κάποτε ήθελε να βάλει η ΔΕΗ στα Βόρεια (Χερόνησο) αλλά δεν της βγήκε- τα Φ/Β στα νότια, άντε την βιομάζα κάπου κοντά στις Καμάρες που είναι και το σφαγείο. Την αντλησιοταμίευση μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πού σκέφτονται να την βάλουν; Στον Προφ. Ηλία που είναι το μόνο σοβαρό υψόμετρο αλλά μέσα σε περιοχή NATURA; Και τον κάτω ταμιευτήρα; Μονάχα οι πιο σημαντικές παραλίες του είναι καμιά 20ριά -και σχετικά ομοιόμορφα κατανεμημένες. Μετά διαβάζω ότι η Σίφνος έχει κι αυτή θέμα με το νερό. Της περισσεύει για αντλησιοταμίευση; Εδώ το ευαγές ίδρυμα Χάινριχ Μπελ των Γερμανών Οικωλόγων του Γιόσκα φίσερ που δεν είχε πρόβλημα να βομβαρδίσει τους Σέρβους με απεμπλουτισμένο ουράνιο και του Κον-Μπεντιτ που θέλει το Αιγαίο στα ψάρια του, το κάνει γαργάρα. Αλλού θα είχε στείλει τα στίφη των "εναλλακτικών" να στήνουν μπαφοκαταστάσεις διαμαρτυρίας...

Ανώνυμος είπε...

Κι έλεγα που είχα χαθεί αυτός ο Χρυσόγελος...

archaeopteryx είπε...

έβαλα ένα εικονίδιο που μεγαλώνει με κλικ, από τον χάρτη της ΡΑΕ. Δείχνει που φαντάζονται χωματουργικά και αιολικά. Να είσαι σίγουρος/η ότι στον Δήμο ξέρουν κάθε λεπτομέρεια (κι αν έχει και κανέναν χωματουργό μέσα εκεί, αυτόν ρώτα)

archaeopteryx είπε...

Ο Χρυσόγελος... πρακτοράκι

lignite is black gold είπε...

Μην αγχώνεστε άδικα: η Σίφνος ήθελε μέχρι πέρυσι να γίνει "πράσινο νησί" με Γερμανικές μπαταρίες (Yunicos), (http://www.b2green.gr/el/post/17550/). Προφανώς το έργο δεν τους "κάθισε" και βρήκαν το Βέλγο. Αλλά η διατύπωση Σκουρλέτη είναι ιδιατέρως σαφής: "θα μελετήσει με προσοχή την πρόταση και θα εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της, εκτιμώντας ότι γενικά είναι θετικό να εκδηλώνονται τοπικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια". Η διατύπωση αυτή μεταφράζεται σε http://previews.123rf.com/images/timscottrom/timscottrom0908/timscottrom090800013/5393615-Detail-of-hand-dropping-crumpled-paper-in-wire-basket-Stock-Photo.jpg.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά εκτός από ανόητοι, οι εν λόγω οικωλόγοι είναι και κάκιστοι πωλητές. Διότι όταν λες ότι θα υποκαταστήσεις 100% το πετρέλαιο σε ένα νησί σαν την Σίφνο με όλα τα κλιματολογικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των Κυκλάδων, αυτόματα υποψιάζεις τον άλλον. "Πολύ φιλόδοξο" σου λέει το σχέδιο ο άλλος κι έτσι πονηρεμένοι που είμαστε λίγο σαν λάος σκεφτόμαστε ότι κάποιο λάκο έχει η φάβα. Αντί να πουν κάτι ψαρωτικό του στυλ πάμε αρχικά για 30-50% υποκατάσταση εισαγωγών πετρελαίου και μετά βλέπουμε για παραπάνω, αυτοί πάνε και το παίζουν θαυματοποιοί εξαρχής. Θα 'ναι πολλά τα λεφτά και μεγάλη η λιγούρα και δεν κρατιούνται μάλλον.

Drago είπε...

Η καχυποψία πλέον έχει ποτίσει κάθε κύτταρο τού Έλληνα
σήμερα(καί δικαιολογημένα).Όμως εκτός από άρνησή πρέπει
νά προτείνουμε καί κάτι θετικό .Μπορείτε να μου πείτε
τι προτείνετε κύριε archeopterix για τη λύση τού ενεργειακού στη Σίφνο καί γενικότερα;Γιατί ωραία αυτοί
εκεί πάνε γιά αρπαχτή.Εσείς καταδικάζετε γενικά τις ΑΠΕ
ή την κακή εφαρμογή τους στό όνομα τού κέρδους;
Γιατί κάποτε θα τελειώσει τό πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα.Οπότε τι θά γίνη;

archaeopteryx είπε...

Τα οικονομικά και τα ενργειακά δεν έχουν καμμία καχυποψία, όταν υπάρχει στοιχειώδης γνώση. Ξεκίνα με την Ιστορία. Μέχρι πολύ πρόσφατα (δεν έχω τις ακριβείς ημερομηνίες), η Σίφνος δεν είχε ρεύμα (και οι κάτοικοι ζούσαν όπως στον ...Μεσαίωνα -- αλλά "αειφόρα", δηλαδή ζούσαν με ότι είχαν και με ότι έφερναν απ έξω). Προφανώς αυτό άλλαξε με τον τουρισμό μετά την δεκαετία του 60. Μερικά τμήματα είχαν ρεύμα από γεννήτρια ντήζελ, αλλά μεχρι το 1990 πχ το Βαθύ δεν είχε. Τα ρεβύθια ψηνόταν παραδοσιακά και τα βράδια κάθε ένας είχε την γεννήτριά του. Όχι πολύ πρακτικό ή οικονομικό. Μία κεντρική γεννήτρια είναι φθηνότερη και όλη η Σίφνος ηλεκτροδοτείται από πετρέλαιο. Το πετρέλαιο καμμιά φορά είναι πανάκριβο, σήμερα, ειδικά, δεν είναι. Αν κάποιος απ΄έξω πει "απαγορεύεται (ή φορολογείται) το πετρέλαιο" (που το λέει) η Σίφνος θα έχει πρόβλημα τώρα που συνήθησε να έχει ρεύμα. Η διασύνδεση με άλλα νησιά και με το κεντρικο δίκτυο είναι μία λύση. Η Ελλάδα σήμερα ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη, εισαγωγές και αέριο. Τα περί ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ είναι λίγο θέατρο για να έχουμε να λέμε.

Η Σίφνος θα; ηλεκτροδοτείται λοιπόν είτε από πετρέλαιο, είτε από διασύνδεση, είτε "με άλλα μέσα". Σας προωθούν "αυτάρκεια με ΑΠΕ" (και συγκεκριμένα, αιολικα και αντλησιοταμίευση). ΜΗΝ ΠΑΙΔΕΥΕΣΑΙ. Εχει δοκιμαστεί στο Ελ Ιέρο. Τους το πλήρωσαν άλλοι, τα χωματουργικά ήταν έτοιμα (παλαιοί κρατήρες) το δοκίμασαν έτσι, αλλιώς, αλλιώτικα, και το αποτέλεσμα είναι τεκμηριωμένο: 1) Δεν τα καταφέρνει: Το Ελ Ιέρο εξακολουθεί και ηλεκτροδοτείται με πετρέλαιο. 2) Ο συνδυασμός αιολικών και αντλησιοταμίευσης πραγματι εξοικονομεί ΛΙΓΟ πετρέλαιο αλλά το ΛΙΓΟ που εξοικονομεί κοστίζει 3+ φορές όσο το πετρέλαιο που θα έκαιγαν. Αν προτείνεις στους Σιφνιούς να πληρώνουν 3 ευρώ για πετρέλαιο που κοστίζει 1, για να λένε ότι εξοικονομούν το 20% ή έστω το 50% να τους το πεις, με ειλικρίνεια. Αν τους πείς να πληρώνουν 30 ή 300, για να εξοικονομούν το 100%, πες καλύτερα να ζούν όπως ζούσαν πριν το 1960: Χωρίς ρεύμα: Πολύ πιο φθηνό και απλό.

Η Σίφνος ΔΕΝ έχει ενεργειακό πρόβλημα. ΔΕΝ έχει πρόβλημα να ηλεκτροδοτείται όπως ηλεκτροδοτείται σήμερα. ΔΕΝ υπάρχει έλλειψη πετρελαίου στην Σίφνου. Ούτε έλλειψη διασυνδέσεων για να ηλεκτροδοτείται με λιγνίτη, ή ότι θα ηλεκτροδοτείται η υπόλοιπη χώρα. Η διασύνδεση δεν συμφέρει (για τις ανάγκες της Σίφνου).

Βρήκατε κορόϊδα στην Σίφνο, και εμφανίστηκαν 3-4 άπλυτοι με άλλους τόσους ντόπιους πλασιέ να σας πουλήσουν αυτό που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο και πανάκριβο. Έχουν απούλητες σαβούρες οι Δανοί και οι Γερμανοί και ψάχνουν για κορόϊδα. Αυτό που προτείνουν για την Σιφνο είναι αυτό που τους βολεύει. Όχι αυτό που βολεύει την Σίφνο. Και αφού σας το πουλησουν, 1) θα ηλεκτροδοτείστε πάλι με πε πετρέλαιο, 2) εσείς ή αυτός που επιδοτεί σαβούρες θα πληρώνετε παραπάνω και 3) τα παιδιά σας, σε 20 ή σε 200 χρόνια θα το βλέπουν να σαπίζει και να σκουριάζει, ενθύμιο των απατεώνων που το πλασάρουν.

Η Σίφνος είναι ένα πολύ ωραίο (και σχετικά φτωχό) νησί. Θα γίνει λίγο πιο άσχημο, και λίγο φτωχότερο. Σκέψου του. Δες τα νούμερα. Δες την ξένη εμπειρία. Και πες το στον εαυτό σου. Καλή φώτηση