Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Βιβλίο Φυσικής



Volume I
MAINLY MECHANICS, RADIATION, AND HEAT
 
Volume II
MAINLY ELECTROMAGNETISM AND MATTER
 
Volume III
QUANTUM MECHANICS

4 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Η ιστοσελίδα υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια. Πολύ καλή έκδοση και έχει διορθώσει κάποια λάθη που υπήρχαν σε παλιότερες εκδόσεις.

Για τον Feynman το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι ανεξάντλητος. Αμφιβάλλω αν υπήρχε “μέτωπο” της φυσικής θεωρίας στο οποίο να μην έδωσε το παρόν στην πρώτη γραμμή. Πάντοτε απορούσα πώς μπόρεσε να τα κάνει όλα αυτά σε μια ζωή σχεδόν 70 χρόνων! Μου έκαναν εντύπωση οι διαλέξεις του για την υπολογιστική επιστήμη (lectures on computation) που δόθηκαν αρχές δεκαετίας '80 και εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του. Παρ όλο που σήμερα πολλά από αυτά θεωρούνται βασική γνώση σε computing science, παραμένει πάντα απαράμιλλος ο τρόπος που τα προσεγγίζει και το πάθος της γνώσης με τον οποίο αναλύει κάθε θέμα. Εντύπωση μου έκανε το ότι αφορμή για να ασχοληθεί με ένα φαινομενικά ξένο με τις ερευνητικές κατευθύνσεις του αντικείμενο, ήταν ο υπολογιστικός όγκος που αντιμετώπισαν στο Manhattan Project. Σε αυτές τις διαλέξεις γίνεται αναφορά στην δυνατότητα κβαντομηχανικού υπολογιστή. Επίσης υπάρχει αναφορά στον περίφημο “δαίμονα του Maxwell” με αναφορά στον Bennet ο οποίος στις αρχές του '80 είχε δείξει στα πλαίσια της θερμοδυναμικής των υπολογισμών (thermodynamics of computation) ότι η εντροπία του συστήματος αυξάνει όχι κατά την μέτρηση ή την αντιγραφή της πληροφορίας, αλλά κατά το σβήσιμο της (reset) (ενδιαφέρον, ε!).

Αναμφίβολα, το χαρακτηριστικότερο αποτύπωμα του Feynman είναι τα περίφημα διαγράμματα του με τα οποία απεικονίζονται γραφικά αλληλεπιδράσεις στοιχειωδών σωματιδίων. Με αυτά είχε διακοσμήσει το βαν του.

http://www.symmetrymagazine.org/article/may-2014/saving-the-feynman-van

morakis είπε...

Μαλλον κάνουν για στολίδι της βιβλιοθήκης παρά για διάβασμα.

archaeopteryx είπε...

σε ηλεκτρονική μορφή στην βιβλιοθήκη? Χλωμό.
Hαλλά αν έχεις 150-750 δολάρια... χμμμ έχω βγάλει λεφτά με τα δικά μου... 15-20 ο τόμος, πληθωρισμός...

somis είπε...

http://www.andro.gr/zoi/einai-alazoniko-na-pisteuoume-oti-mesa-se-150-xronia-ekviomhxanishs-allaxame-to-klima/
Καλή Χρονιά!