Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Όλες οι ειδήσεις, στην ανακοίνωση της Fed


http://www.federalreserve.gov/newsevents/testimony/yellen20160210a.htm

Αν θέλετε να κάνετε εξάσκηση στο να καταλαβαίνετε ...τι γίνεται και τι ...πρόκειται να γίνει, διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα, δεν υπάρχει καλύτερο κείμενο από τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (και από τα πρακτικά της FOMC).

Ο πληθωρισμός (στις ΗΠΑ) θα παραμείνει χαμηλός και λόγω τιμών ενέργειας και θα ανέβει στον στόχο του 2%.  Η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα ανέβηκαν. Η παγκόσμια ύφεση και το ισχυρό δολάριο περιόρισαν τις εξαγωγές.  "Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ έχει, πρόσφατα, γίνει λιγότερο υποστηρικτική της ανάπτυξης":  Τα χρηματιστήρια είναι πτωτικά, οι λιγότερο φερέγγυοι δανειστές δυσκολεύονται να δανειστούν, το δολάριο σκληραίνει, οι νέες κατασκευές είναι λιγότερες από τις δημογραφικές τάσεις.

Υπάρχει αβεβαιότητα στις προβλέψεις για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη και η διεθνής κατάσταση "ενέχει κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ".  Η πτώση της ισοτιμίας του Κινέζικου νομίσματος δημιουργεί ανησυχία για την συναλλαγματική πολιτική της Κίνας και για την οικονομία της.  Αυτή η ανησυχία σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων και πτώση στις τιμές πολλών πρώτων υλών για εξαγωγικές χώρες μειώνει την παγκόσμια δραστηριότητα, δυσχεραίνει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει σε πιο δύσκολες κεφαλαιαγορές.

Στην νομισματική πολιτική (των ΗΠΑ) η FOMC  ασκεί πολιτική υπέρ της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, όπως προβλέπεται από την σχετική θεσμική εντολή από την Βουλή προς την Κεντρική Τράπεζα.  Το κεντρικό προεξοφλητικό επιτόκιο (επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού) ανέβηκε τον Δεκέμβριο αλλά η πολιτική παραμένει διευκολυντική. Το επιτόκιο αυτό αναμένεται να ανέβει μόνο σταδιακά, στο μέλλον (όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει, μάλλον, "δεν θα ανέβει τώρα").

Αν θέλετε τις διάφορες ερμηνείες, δοκιμάστε τις "ειδήσεις" με το όνομα της Yellen.

Αν είχαμε Τράπεζα της Ελλάδος με ...σχετικά αντίστοιχα μυαλά, θα λέγαμε και τι χρειάζεται για να υπάρξει Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.  Αξιοπιστία;  No sir. Εύκολα παπαγαλίζουμε το ποίημα που μας υπαγορεύουν, ακόμα κι αν έχει σωστούς στίχους και όλα ξεκινούν από το zero legitimization.   Περιμένω να δω εάν θα ...καταρρεύσει η Ντόϋτσε Μπανκ και εάν θα έχουμε επανάληψη του Νοεμβρίου του 2011.  Τότε, μεταξύ άλλων, είχαμε την Credit Agricole ...κατά λάθος υποβάθμιση της Γαλλίας, και άλλη μία απόβαση στην Νορμανδία. Μπα, δεν θα καταρρεύσει. Να θυμίσω ότι η Ντόϋτσε Μπάνκ ιδρύθηκε από ένα ανηψιό του αρχικού κυρίου Ζήμενς, κι όσο βάζουμε ΑΠΕ θα έχει ...ρευστότητα.

Και, εάν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο της ανάρτησης, διαβάστε τα περί ανάθεσης του αντίστοιχου ρόλου στην ΕΚΤ του σούπερ-Μάριο. Σαν να σχεδιάζεις μαχητικό υπεραεροπλάνο σε (μη εκλεγμένη) επιτροπή μανδαρίνων...

5 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Επίτρεψέ μου να μην καταλαβαίνω γιατί θεωρείς άξιο λόγου το νεφέλωμα που εκστόμισε η Yellen, πέρα από το ότι αύξησε το ήδη υπεραρκετό χάος στα παγκόσμια οικονομικά πράγματα και στις αγορές. Ήξεις αφήξεις της Yellen και προσπάθεια να υπερασπιστεί μία απόφαση που, ακόμη και αν θεωρητικά ήταν σωστή, υλοποιήθηκε σε λάθος χρονική στιγμή, και αυτό την καθιστά λανθασμένη. Κάπου είχα διαβάσει τον χαρακτηρισμό ότι είναι μία ορθόδοξη οικονομολόγος σε ανορθόδοξους καιρούς. Δεν είμαι καλός στα οικονομικά, αλλά έχω μία υποψία ότι η κυρία είναι εκτός τόπου και χρόνου, εκτός κι αν υπάρχουν άλλες επιδιώξεις τις οποίες αγνοώ. Να μιλήσουμε για τράπεζες και επενδυτικό περιβάλλον? Το μόνο μήνυμα που εκπέμπεται προς την “μεσαία τάξη” (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό σήμερα) από όλα τα τελευταία είναι “βάλτε τα λεφτά στα στρώματα”. Ο σύγχρονος καπιταλισμός εμένα μου φαίνεται όλο και πιο ακατανόητος, εκτός κι αν είναι απλώς ανόητος. Οπότε: It's the stupidity, stupid! Πιθανότατα αυτό.

archaeopteryx είπε...

ααα... μου άρεσε η απλή, λογική, σχεδόν ακαδημαϊκή παρουσίαση απλών πραγμάτων, με απλά λόγια και γεωπολιτικές συνέπειες. Η Φεντ ήταν ένας παράγοντας που κατέρρευσε το πετρέλαιο. Η Φεντ ξαναμοίρασε την παγκόσμια πίτα. Μας είπε τι θέλει: Απασχόληση, πληθωρισμό μέχρι 2% (σκέψου τι έχει κάνει η Κίνα για να τον κρατήσει χαμηλά τόσα χρόνια), γενική προβλεψιμότητα και τάξη, έναν σχεδό ορθολογικό κόσμο και ΟΛΑ με απλά money supplies και προεξοφλητικά επιτόκια. Καταπληκτικό εργαλείο ...παγκόσμιας πολιτικής. Ο καπιταλισμός είναι πάρα πολύ απλός: Κόσμος (δημογραφικά), προσφορά, ζήτηση... Δεν μας ακουμπάει το θέμα, εμείς είμαστε σε paranormal mode

Professor Moriarty είπε...

Οι στόχοι είναι νούμερα σε χαρτί και η οικονομική “ορθοδοξία” είναι πράγματι όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος (το “ηθικός” πλεονάζει). Η οικονομική “ορθοδοξία” τελικά οδήγησε την Αμερική και τον κόσμο στην κρίση του 1929, ή κάνω λάθος; Ακαδημαϊσμός απλά διατυπωμένος -τι ωραίο όνειρο

( Ich träumte von bunten Blumen
So wie sie wohl blühen im Mai)

-Inflation 2% & moderate growth, μικρό σπίτι στο λιβάδι και στο βάθος γιγαντοοθόνη να δείχνει την βύθιση του dj και των λοιπών χρηματιστηριακών δεικτών.

(Und als die Hähne krähten,
Da ward mein Auge wach;
Da war es kalt und finster,
Es schrien die Raben vom Dach.)

Τι εγγυάται την moderate growth? Τίποτε και εξ άλλου το είπε και η ίδια. Ναι μεν, αλλά. Και τέλος πάντων, γιατί πληθωρισμός 2%, και όχι 2,5% ή 3%? Πέφτει η εσωτερική κατανάλωση (δεν θα μειώσει την κατανάλωσή του ένας αμερικανός της μεσαίας τάξης όταν βλέπει να απαξιώνονται τα επενδεδυμένα κεφάλαιά του?) πέφτουν οι εξαγωγές λόγω ανόδου του $ και της ύφεσης σε άλλες οικονομίες, τι εγγυάται το moderate growth στην USA? Ο Σόρος είπε πριν 1 μήνα ότι είναι πλέον ορατή μια νέα παγκόσμια ύφεση. Με συγχωρείς, αλλά παίρνω περισσότερο σοβαρά τον Σόρο από την Σάρα (συγγνώμη ... Janet). H Fed έριξε το πετρέλαιο? Αναμφίβολα η ισχυροποίηση του $ μετά την άνοδο των επιτοκίων του Δεκεμβρίου πίεσε τις τιμές, αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και κάτι άλλο: ότι η Yellen και οι σοφοί της εκτίμησαν ότι (λόγω και του επερχομένου χειμώνα) οι τιμές του πετρελαίου θα αυξανόταν και γι αυτό τα αύξησαν, υποεκτιμώντας την κινεζική επιβράδυνση και τις παγκόσμιες υφεσιακές τάσεις. Η πτώση της τιμής πετρελαίου οφείλεται σε συνέργεια παραγόντων με σημαντικότερο ίσως τον Σαουδαραβικό παράγοντα (και την αποσύνθεση του πάλαι ποτέ κραταιού OPEC) . Και ναι εκεί υπάρχει πολύ χοντρό γεωπολιτικό παιχνίδι.....

(Μπροστά στην paranormal Ευρώπη συμφωνώ ότι η αμερικανική οικονομία είναι ... ακαδημαϊκή απλότης.)

nikos είπε...

αυτήν την περίοδο, όπως δείχνει και ο προγραμματισμός εκτός ημερήσιας αγοράς βρίσκονται οι
2 μονάδες της Καρδιάς,
η πρώτη μονάδα του Αμύνταιου και
η μονάδα της Μελίτης.

Ποιοι καλύπτουν λοιπόν την ημερήσια ζήτηση

archaeopteryx είπε...

μου έκανε περί τα 20 χρόνια να καταλάβω γιατί μπήκαν στο Ιρακ. Μου έκανε περισσότερα χρόνια να καταλάβω γιατί πήγε ο άλλος στην Κίνα το 1973. Δεν θεωρώ ότι είναι όλα συντονισμένα, αλλά έχω αυτή την υπόθεση εργασίας ότι πολλά είναι, το σκάκι είναι όντως γεωπολιτικό, οι κινήσεις είναι σχεδιασμένες, η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση επίσης και είναι σαν να βλέπω το replay της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Αγγλικής αυτοκρατορίας με πολλά από τα λάθη "διορθωμένα". Το εάν θα παίξει όπως το θέλουν δεν το ξέρω. Και η χρηματοδότηση, φυσικά, το νόμισμα και η διαχείρισή του. Οι αγορές είναι χάλια επειδή είμαστε στον απόηχο του τέλους του Ψυχρού, (το 29 ήταν μετά τον Α') και ειδικά τώρα χάλια επειδή έκοψαν το qe το φθινόπωρο του 2015. Και τώρα η κυρία λέει, χμμ χμμ μήπως τελικά ο παγκόσμιος λόξιγκας που δημιουργήσαμε μας κάνει και εμάς κακό. Και μπορεί όλα αυτά να είναι παλαβή υπόθεση εργασίας, αλλά οι υποθέσεις εργασίας είναι πάντα παλαβές. Το coup ήταν το πετρέλαιο, και δεν έπεσε καθόλου τυχαία, και ατυχώς η Πράσινη Απάτη είναι, μάλλον, μέρος του κόλπου. Δεν έπεσε από ένα παράγοντα, από πολλούς, και μακροχρόνιους (και από την εισβολή στο Ιρακ -- που την έπεσε στους αντι-σιίτες, χωρίς να πειράξει ευθέως την Σαουδική Αραβία). Η αυτοκρατορία παίζει σκάκι και δεν έχει σκοπό να το χάσει (αν προσέξει τα λάθη των άλλων. Ή, πως πχ οι Τούρκοι, οι μισθοφόροι των Βυζαντινών, τελικά τους την έπεσαν...). Ή απλά διαβάζω πολλή επιστημονική φαντασία.