Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Η Γερμανική μεταστροφή σε ΑΠΕ έχει αποτύχει, εντελώς, αλλά εμείς είμαστε τα πειραματόζωά τους με ντόπιο γιατρό τον ...κ. καθ. Κάπρο!


http://euanmearns.com/an-update-on-the-energiewende/
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-energy-consumption-and-power-mix-charts

Καμμία χώρα δεν έχει προωθήσει τις ΑΠΕ, όσο η Γερμανία. Και η Γερμανία είναι η ίδια γεμάτη ΑΠΕ.  Η εικόνα, αριστερά (από εδώ, μεγαλώνει με κλικ), δείχνει ότι η Γερμανία έχει περισσότερη εγκατεστημένη αιολική και φωτοβολταϊκή ισχύ από οποιαδήποτε άλλη μορφή ηλεκτροδότησης. Αυτό σημαίνει ότι είναι κυριολεκτικά γεμάτη αιολικά και φωτοβολταϊκά, που φυσικά πληρώνονται, αλλά τα κατασκευάζει η ίδια η Γερμανία. Και όπως έχουν αναφέρει οι ίδιοι, η ντόπιες εγκαταστάσεις είναι μόνο το 20% ή το 25% της παραγωγής τους. Τα υπόλοιπα 75-80%, τα εξάγουν

Παρά τις πολλές ΑΠΕ, οι Γερμανοί δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές ρύπων.  Η όποια εξοικονόμηση από την έγχυση ρεύματος από ΑΠΕ, χάνεται από την μείωση της αποδοτικότητας των συμβατικών μονάδων που ανεβοκατεβάζουν ισχύ για να ισορροπήσουν την μεταβλητότητα, κυρίως των φωτοβολταϊκών.  Το αιολικό ρεύμα βασικά απορρίπτεται, δηλαδή "εξάγεται" σε γειτονικές χώρες με υδροηλεκτρικά.  Και παρά τις διαφημίσεις ότι την τάδε μέρα, για τόσα λεπτά της ώρας οι ΑΠΕ έριξαν την χοντρική τιμή του ρεύματος, το κόστος για τον καταναλωτή έχει διπλασιαστεί. Και οι Γερμανοί κόβουν τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ, κατά την γνώμη μου όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά λόγω αδυναμίας περισσότερης μεταβλητότητας στις συμβατικές μονάδες και αδυναμίας περισσότερων απορρίψεων σε γείτονες.  Σημειωτέον, ότι οι Γερμανοί ενώ έχουν πολλές μονάδες φυσικού αερίου, δεν καίνε αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, λόγω κόστους. Και έχουν πολύ πιο φθηνό αέριο από ότι εμείς.

Οι πολλές εγκατεστημένες ΑΠΕ, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα επίσημα στοιχεία, δεν σημαίνει ότι έχουν πολύ ρεύμα από ΑΠΕ, ή ότι τους είναι χρήσιμο, σαν ρεύμα.  Η αποτυχία της Γερμανικής μεταστροφής σε ΑΠΕ έχει γίνει πλέον γνωστό θέμα. Αλλά οι Γερμανοί τις προωθούν, και για κάποιο (προφανή, αν με ρωτάτε) λόγο μας θεωρούν ...ιδανική χώρα για εγκατάσταση κι άλλων ΑΠΕ, τώρα που οι ίδιοι έκοψαν τις επιδοτούμενες εγγυημένες αποδόσεις. Όποιος δεν βλέπει τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της χώρας μας είναι ή αφελής ή κάτι χειρότερο.

Αυτή θα είναι μια μακροσκελής ανάρτηση, επειδή α) μεταφέρει ανάρτηση τρίτου, και β) παραθέτει πρωτογενή στοιχεία που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.


Η Γερμανία εξακολουθεί να δηλώνει ότι θα κλείσει τα πυρηνικά της, αλλά αρνείται να κλείσει τις λιγνιτικές της μονάδες.  Κόβει τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και τις αντικαθιστά με σύστημα πλειστηριασμών. Ο κόσμος δεν θέλει πυλώνες υψηλής τάσεις (που, με διάχυση του τυχαίου ρεύματος θα επέτρεπαν κι άλλες ΑΠΕ).  Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν μειωθεί. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 από το 2009, παρά τον διπλασιασμό σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ από τότε. Και δεν προβλέπεται κάποια μείωση εκπομπών με αυτές τις τακτικές. Κοινώς, η "ενεργειακή αλλαγή" γνωστή σαν Energiewende αρχίζει να ξεφτίζει.

1.  Οι Γερμανικές εκπομπές CO2 δεν μειώνονται, ειδικά στην ηλεκτροπαραγωγή (κόκκινες γραμμές στο παρακάτω διάγραμμα):


Πέρα από την μείωση του κραχ του 2008, και, όπως έχω μεταφέρει, μετά την αντικατάσταση, περί το 1990, παλαιών, μη αποδοτικών, μονάδων με σύγχρονες.  Το παραπάνω διάγραμμα δεν διαφέρει από το γράφημα αριστερά (μεγαλώνει με κλικ), όπου έχει επιλεγεί η αντίστοιχη κατηγορία,  από το http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/data-viewers/greenhouse-gases-viewer.  Εάν οι πολλές ΑΠΕ κάνουν κάτι για την κατανάλωση καυσίμων, αυτό δεν φαίνεται στα αποτελέσματα.

2.  Μεγάλη ονομαστική αύξηση ρεύματος από ΑΠΕ (και σε απόλυτους αριθμούς -- πρώτo γράφημα παρακάτω) και  σαν ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής, αλλά χωρίς μείωση στις εκπομπές από ηλεκτροπαραγωγή (δεύτερο γράφημα παρακάτω):



Ο λόγος που δεν μειώνονται οι εκπομπές από τις πολλές ΑΠΕ και με την πολλή ονομαστική ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ είναι ότι η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, λιθάνθρακα και αέριο είναι περίπου η ίδια με αυτήν του 1990. 

Το μόνο που μειώθηκε, είναι η παραγωγή από πυρηνικά (και αυξήθηκαν οι "εξαγωγές").  Και η φαινομενική αύξηση ρεύματος από ΑΠΕ με μείωση ρεύματος από πυρηνικά δίνει την εντύπωση ότι οι ΑΠΕ υποκατέστησαν πυρηνικά, η μη μείωση εκπομπών είναι δεδομένη, και εάν υπάρχει παράδοξο ("μα, ορίστε, οι ΑΠΕ υποκατέστησαν πυρηνικά"), το παράδοξο οφείλεται στο πονηρό λογοπαίγνιο της διαφοράς "παραγωγή ρεύματος" (πολλές ΑΠΕ) και "κατανάλωση ρεύματος" (σταθερή!):


Πού πάει όλο αυτό το ρεύμα που φαίνεται να παράγεται από ΑΠΕ; Και που δίνει την εντύπωση "άαα.... τι σημαντικές που έγιναν οι ΑΠΕ"; Πάει περίπατο!  Βαφτίστηκε "εξαγωγές", αλλά ξέρουμε ότι είναι απορρίψεις, που είναι ανεπιθύμητες σε μερικούς γείτονες, και ανεκτές, μέχρι ένα όριο που προφανώς έχει πιαστεί, από γείτονες με υδροηλεκτρικά (Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία).  Αυτό το έχω ήδη δείξει, και θα τα ξαναδείξω παρακάτω σε αυτήν εδώ την ανάρτηση, και δεν είναι παρά επανάληψη παλαιότερης διαπίστωσης ότι τα ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ είναι ρεκόρ "εξαγωγών" (και ρεκόρ μεταβλητής, μη αποδοτικής, ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικές μονάδες):


Θα πείτε τώρα, όπως είπε και ο Gabriel στον Υπουργό, "'Ααα! Τι ωραία!  Θα εξάγουμε και εμείς ρεύμα!".  Ξαναλέω:  Οι Γερμανοί "εξάγουν" στα υδροηλεκτρικά των πυρηνικών Γάλλων, στην υδροηλεκτρική Αυστρία, και στα υδροηλεκτρικά της Ελβετίας (και μάλλον πληρώνουν για τις "εξαγωγές" τους).  Εμείς σε ποιους θα εξάγουμε;  Μήπως για αυτό μας ενδιαφέρουν τα υδροηλεκτρικά της Τουρκίας και της Αλβανίας;  Μήπως για αυτό δεν μετράνε τα Υ/Η της ΔΕΗ για ΑΠΕ;  Για να δανειστούμε για να αγοράσουμε κι άλλες;  Πάρα πολλές ΑΠΕ (πάρα πολλά δανεικά κεφάλαια), ώστε με την δεδομένη χαμηλή διαθεσιμότητα να φαίνονται ότι παράγουν πολύ μεταβλητό ρεύμα. που εάν έχεις μεταβλητή συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, καταλήγεις να απορρίπτεις περίπου το μισό.

Για τους Γερμανούς (που εξάγουν το 75-80% της παραγωγής τους μηχανημάτων ΑΠΕ), οι επενδύσεις ήταν και προβλέπονται να είναι οι εξής (από εδώ):


Το άρθρο εκτιμά ότι όλες αυτές οι νέες επενδύσεις, δεν θα μειώσουν εκπομπές, εάν προχωρήσει η Γερμανία στο κλείσιμο πυρηνικών, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι 1) η παραδοχή για το κόστος αυτών των επενδύσεων, που αναφέρεται σε $1,6 εκατομ./ φ/β MW,  $2,6 εκατομ./ αιολικό MW και $4,4 εκατομ./ υπεράκτιο αιολικό MW και 2) όταν βάλεις αιολικά, πρέπει να δίνεις λεφτά συνέχεια για ...repowering.   

Όσον αφορά στην Γερμανική Ενεργειακή Μετάβαση σε ΑΠΕ, για τους ίδιους πρόκειται για ένα ακριβό θέατρο. Είτε με τα λογοπαίγνια περί "εξαγωγών", είτε με την μη μείωση κάποιου ορυκτού καυσίμου, είτε με τον διπλασιασμό του κόστους του ρεύματος "που τώρα δεν θα ανέβει άλλο" (ιδίως αν με την πανευρωπαϊκή ύφεση, οι γείτονες γίνουν πρόθυμοι ηλεκτροδότες).  Αλλά εμείς;

Εμείς να τους βοηθήσουμε, κε Υπουργέ,  να κάνουν μουαγιέν, λεφτά υπάρχουν, για εισαγωγές εσαεί, αενάως, και αειφόρα! Εξ άλλου, έχουμε ακόμα περιθώριο να ακριβύνουμε το ρεύμα μέχρι να γίνουμε Δανία του Νότου. Τώρα το έχουμε χαμηλά με τις εισαγωγές, θα έρθει η επόμενη Κυβέρνηση να πει ότι οι εισαγωγές δεν είναι ...αειφόρες, και τότε θα γίνουμε Δανία.  Βέβαια, τότε, θα έχουμε ανάπτυξη και θα μπορούμε να πληρώνουμε...  Κι αν οι Γερμανοί έκοψαν τις εγγυημένες αποδόσεις σε ΑΠΕ, είπαμε, αυτά είναι για αυτούς, εμείς δεν χρειάζεται, ας δώσουμε παράταση... Είπαμε λεφτά υπάρχουν και μας έχουν στο πρόγραμμα να τα δώσουμε και να τα δίνουμε, να και η παρακάτω εικόνα, που τα λέει όλα.   Καθόλου Κατοχή. Ο Κάπρος είναι φίλος μας:


Για τις μελέτες των Πανεπιστημιακών μας, παραθέτω, για μία ακόμα φορά, τα παρακάτω γραφήματα. Είναι η περίληψη, με πρωτογενή στοιχεία, της Γερμανικής μεταστροφής σε ΑΠΕ.   Εγώ σε αυτά βλέπω κάτι μεταξύ ακριβής αποτυχίας, και καλοστημένου θεάτρου. Ο Κάπρος βλέπει τον μισθό του. Οι Περιστεροκοπελουζομποπολομυτιληναίοι βλέπουν το μέλλον τους...

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm
https://www.agora-energiewende.de/en/topics/-agothem-/Produkt/produkt/76/Agorameter/

α) Η εικόνα δείχνει πόσο μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης (μωβ γραμμή) είναι οι ΑΠΕ (βιομάζα, νερά, αιολικά και φ/β).  Στην Γερμανία φυσάει τον χειμώνα (που δεν έχει ήλιο) και, τυπικά, το καλοκαίρι που έχει ήλιο, δεν φυσάει.


Κι θέλουν οι κκ. Κάπρος ή και Σκουρλέτης να εντυπωσιαστούν περισσότερο, μπορεί να το δουν και έτσι:


Ουάου. Οι ΑΠΕ σχεδόν ...καλύπτουν την μισή ζήτηση!

β)  Ενώ οι ΑΠΕ, στο παραπάνω, φαίνονται σημαντικές, αν δείτε τι ηλεκτροδοτεί την Γερμανία, απλά με επιλογή στο ίδιο γράφημα, δεν είναι παρά ο λιγνίτης, τα πυρηνικά, από τις ΑΠΕ η βιομάζα και τα νερά,  και η μεταβλητή θερμική πηγή είναι ο λιθάνθρακας! Το αέριο δεν πολυφαίνεται, αν και όπως έδειξα παραπάνω υπάρχουν πολλές μονάδες, επειδή είναι ...ακριβό. Το χρησιμοποιούν περισσότερο τον χειμώνα και λιγότερο το καλοκαίρι.   Το μικρό κενό (λευκό) ανάμεσα σε αυτά και στην ζήτηση είναι οι ΑΠΕ, αιολικά και φ/β!  Χωρίς να συνεκτιμήσετε την μεταβλητότητα του λιθάνθρακα, δεν φαίνονται ασήμαντα τα αιολικά και τα φ/β σε αυτό το διάγραμμα?


γ)  Πώς είναι δυνατόν η ίδια πληροφόρηση να δίνει δύο διαφορετικές εντυπώσεις;  Απλό. 1) Το λογοπαίγνιο μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης (αυτή η αθώα διαφορά μεταξύ της μωβ γραμμής (consumption) και της συνολικής παραγωγής, και 2) οι ...εξαγωγές και οι εισαγωγές, στο παρακάτω γράφημα:


Χωρίς άλλη ανάλυση φαίνεται ότι η Γερμανία "εξάγει ρεύμα". Καλό, μέχρι να καταλάβετε πού εξάγει, και από που εισάγει. Και αυτό φαίνεται εάν επιλεγούν μεμονωμένες χώρες:

δ)  Κατ' αρχάς, για να φεύγει από την μέση, η Γερμανία μοιάζει να ηλεκτροδοτεί το ...Λουξεμβούργο.  Και να μην έχει πολλά-πολλά με την Πολωνία:

 
ε) Οι βασικές "εξαγωγές" της Γερμανίας είναι στην Αυστρία.  Η Αυστρία είναι η ...μπαταρία της Γερμανίας.  Αρχικά, οι Αυστριακοί μάλλον δεν ήθελαν, αλλά φαίνεται ότι τα βρήκαν...
 
 
στ)   Εκτός από την Αυστρία, η Γερμανία "εξάγει" και στα υδροηλεκτρικά της Γαλλίας και της Ελβετίας, και στην Ολλανδία (για την οποία δεν έχω λεπτομέρειες).  Επίσης, το καλοκαίρι φαίνεται να εισάγει από την Γαλλία και την Ελβετία.


 ζ)  Έβαλα χωριστά την Δανία, την Σουηδία και την Τσεχία.  Η Δανία παριστάνει ότι είναι αιολική, αλλά έχει την διάκριση να είναι γεωγραφικά μεταξύ Γερμανίας και υδροηλεκτρικής Νορβηγίας και πυρηνικής Σουηδίας.  Η  Δανία "εξάγει" το αιολικό της ρεύμα στην Νορβηγία και το επανεισάγει σαν υδροηλεκτρικό (και πληρώνει για αυτό), και φαίνεται να απορρίπτει αλλά και να εισάγει προς και από Γερμανία.  Η Σουηδία φαίνεται να εξάγει μικροποσότητες τον χειμώνα και να εισάγει το καλοκαίρι. Η (πυρηνική) Τσεχία επίσης εξάγει ρεύμα στην Γερμανία (κυρίως Μάρτιο και Απρίλιο, το 2016).
 

η)  Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταμπέλα προέλευσης, αλλά σε ένα δίκτυο η προσφορά πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση. Τα δύο ενδιαφέροντα από τα παραπάνω γραφήματα είναι 1) η χρήση των μονάδων λιθάνθρακα περίπου ακολουθεί, αντίστροφα, τα φ/β, και 2) ενώ υπάρχουν συνέχεια "εξαγωγές" προς τις χώρες με Υ/Η,  όταν φυσάει οι "εξαγωγές" αυξάνονται, και συνεχίζουν ακόμα και με εισαγωγές. Το πρώτο γράφημα, παρακάτω, δείχνει  το τελευταίο 12μηνο.


Το δεύτερο γράφημα δείχνει την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου  2016:

Τα γραφήματα "α" έως "ζ" δείχνουν τι κάνει το Γερμανικό δίκτυο, και πώς ανέχεται πολλές ΑΠΕ:  Μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων, και επίσης μεταβλητές εισαγωγές από πραγματικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες γειτόνων.   "Μπαταρία" δηλαδή "απόρριψη" οι γείτονες με Υ/Η. Πολύπλοκο? Εξαρτάται από τα γούστα σας... Δεν εξοικονομούν καύσιμα (οι εκπομπές CO2 είναι ...καύσιμα!), έχουν διπλασιάσει το δικό τους κόστος του ρεύματος -- το δεύτερο πιο ακριβό μετά την Δανία, και εξάγουν το 75-80% των μηχανημάτων ΑΠΕ που κατασκευάζουν.

Το ερώτημα παραμένει "εμείς γιατί είμαστε πειραματόζωα"?  Και αυτό είναι εύκολο. 1) Επειδή μπορούν και το επιβάλλουν. 2) Επειδή υπάρχουν πρόθυμοι ντόπιοι που βγάζουν ποσοστά από αυτή την εισαγόμενη αθλιότητα. 3) Επειδή οι "κυβερνήσεις" μας, εδώ και καιρό, δεν είναι δικές μας κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: