Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Άμεση ανταπόκριση με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα

Το τελευταίο που σας ενδιαφέρει καλοκαιριάτικα είναι οι νέες τουρμπίνες φυσικού αερίου που υποτίθεται θα λύσουν το πρόβλημα της μεταβλητότητας (και σε μικρότερο βαθμό της στοχαστικότητας) των ΑΠΕ.  Όμως, αυτή την ανάρτηση την χρειάζομαι για την επόμενη.

http://www.power-technology.com/features/feature1084/
https://powergen.gepower.com/products/heavy-duty-gas-turbines/9ha-gas-turbine.html  Αυτή είναι η αμερικανική εκδοχή, κυκλοφόρησε περί το 2007 από την General Electric (γνωστή στον πολύ κόσμο για τα ...ψυγεία, τις κουζίνες και τους κινητήρες θεόρατων και μη αεροπλάνων. 62% αποδοτικότητα σε λειτουργία  διπλού (ή κλειστού) κύκλου (δηλαδή με παραγωγή ατμού από την εξάτμιση και με δεύτερη τουρμπίνα ατμού).  " Features a fast 12-minute ramp-up from start command to full load, and up to 70 MW/minute ramping capability in a 1x1 configuration or 140 MW/minute in a 2x1 configuration.":  Σε πλήρες φορτίο σε 12 λεπτά από το ξεκίνημα, 70 μεγαβάτ ανέβασμα το λεπτό.   

Fast start-up and cycling will supply intermediate loads and turndown  Αυτή είναι η Γερμανική εκδοχή του θαύματος. Δεν βλέπω ημερομηνία, αλλά είναι πριν το 2010, αναφέρεται στα σχέδια της Ε.Οn να βάλει τέτοιες μονάδες μεταξύ 2010 και 2011.  Θα είχαν ταχεία ανταπόκριση (30-40 λεπτά από το μηδέν), 39% απόδοση σε λειτουργία ανοιχτού (ή μονού) κύκλου (δηλαδή σαν σκέτη τουρμπίνα αερίου) και πάνω από 60% απόδοση σε λειτουργία διπλού κύκλου. Σχεδιασμένη να ανταγωνίζεται την σειρά Η της GE.


17-03-2015,
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/eon-kraftwerk-irsching-das-scheitern-der-energiewende-13483187.html  (σε αυτόματη αγγλική μετάφραση εδώ)  Και αυτά είναι τα κακά μαντάτα:  Εξ αιτίας των ΑΠΕ, αυτό το ...θαύμα δεν συμφέρει.  Ενώ βγάζει τα λεφτά του σε συνεχή λειτουργία,  είναι ζημιογόνο σε διαλείπουσα λειτουργία. Και ...έκλεισε. Οι Γερμανοί, όπως μπορείτε να εμπεδώσετε εδώ, δεν χρησιμοποιούν πια αέριο στην ηλεκτροδότηση, τους πέφτει ακριβό, και ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη και κάρβουνο. Και μάλιστα χρησιμοποιούν το κάρβουνο για να καλύψουν την μεταβλητότητα των φωτοβολταϊκών.  Το αιολικό ρεύμα το ...εξάγουν, δηλαδή το απορρίπτουν σε γείτονες σε ποσοστό από 60-80%.

Και υποτίθεται ότι τα παραπάνω θαύματα αντέχουν περισσότερο την καταπόνηση (που ανέφερε σαν πρόβλημα η μελέτη για την Ιρλανδία), αν τα αντέχετε, οικονομικά.


Όπως συχνά έχω πει, οι ΑΠΕ είναι καλή δικαιολογία για την αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Τώρα που ακόμα και οι ΑΠΕτζήδες έχουν μάθει ότι οι ΑΠΕ είναι "διαλείπουσες" και επομένως χρειάζονται εφεδρείες για να είναι σταθερό το δίκτυο, οι ολιγάρχες μας, μας λένε ότι οι μονάδες αερίου είναι αυτές που μπορούν να λειτουργήσουν σαν εφεδρείες.

Όπως δείχνει όμως το παρακάτω σκαρίφημα (από εδώ), η συνύπαρξη αερίου και ΑΠΕ είναι λίγο προβληματική, αφού οι ΑΠΕ, που υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται, είτε είναι υποχεωτικά πρώτες στην καμπύλη κατανομής, είτε επιλέγονται (λογικά) επειδή έχουν το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος.  Και όταν επιλέγονται, αναγκαστικά εκτοπίζουν την επόμενη επιλέξιμη εναλλακτική. Που δεν μπορεί να είναι ισχύς βάσης (όπως ο λιγνίτης), αλλά μονάδες αερίου.


Δεν είναι τυχαίο, ότι οι ΑΠΕτζήδες στην Ελλάδα είναι και αερι(ο)τζήδες (ένας, ο πιο πονηρός, είναι και εισαγωγές ρεύματος).  Με την διαφορά ότι οι μονάδες αερίου δεν αντέχουν, οικονομικά, να λειτουργούν μεταβλητά (είναι σαν τα ταξί, πρέπει να δουλεύουν 24 ώρες), αλλά στην Ελλάδα αυτό δεν είναι πρόβλημα, επιδοτούμε και τους αερι(ο)τζήδες μας με ΜΑΜΚ, που μετονομάστηκε σε ΑΔΙ. 

Εγγυημένες αποδόσεις από τις ΑΠΕ που στην Ελλάδα συνεπάγονται και εγγυημένες αποδόσεις στο αέριο...   Οι ολιγάρχες ΑΠΕτζήδες και αερι(ο)τζήδες είναι δική μας, αποκλειστική στρέβλωση. Και ο περίεργος τρόπος που ελέγχουν κάθε Κυβέρνηση από τουλάχιστον το 1999 (ή ήταν 1945) μα κάνουμε τρύπες στο νερό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: