Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ενεργειακή πολιτική από και για λαμόγια, όσο κάναμε "τα μπάνια του λαού"


Έξτρα αμοιβές για «ευέλικτους» ηλεκτροπαραγωγούς

Αυτό που ξεκίνησε σαν "Μ.Α.Μ.Κ" (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) και μετονομάστηκε "Α.Δ.Ι" (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), τώρα μετονομάζεται Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας (Μ.Μ.Α.Ε.).   Αφού έχουμε εγκαταστήσει και επιδοτούμε όσες χιλιάδες μεγαβάτ σε μεταβλητές ΑΠΕ όσο όλη η ζήτηση, και αφού οι ΑΠΕ είναι μεταβλητές και κουτουρού, τώρα θα επιδοτούμε και τις μονάδες αερίου που θα είναι η πραγματική ηλεκτροδότηση.

Σε περίληψη αναφέρω (και ελέγξετε για την ακρίβεια των αναφορών μου):



1.   Η Ελλάδα δεν έχει φυσικό αέριο.  Ξεκίνησε να "θέλει" φυσικό αέριο όταν ο εδώ εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ αποφάσισε να το προωθήσει. Μετά αποφάσισαν οι διάφοροι ευρωπαϊστές να βάλουν πλάτες, με το αζημίωτο για "άλλο" αέριο που θα περνάει από εδώ.

2.  Το αέριο είναι ακριβό καύσιμο, τυπικά ασύμφορο για ηλεκτροδότηση.  Αλλά όταν το έχεις και περισσεύει, το καις.  Μέχρι να τελειώσει (αλλά μέχρι τότε θα έχεις πληρώσει και για άλλους αγωγούς και ίσως έχεις από ...αλλού).  Οι Αμερικανοί έχουν σχιστολιθικό αέριο, και το καίνε. Οι Γερμανοί δεν έχουν αέριο, εισάγουν, και δεν το καίνε για ηλεκτροδότηση επειδή του είναι ακριβό. Και το δικό τους αέριο είναι πολύ φθηνότερο από το δικό μας! Αλλά εμείς εδώ είμαστε πλούσιοι και δεν πειράζει.

3.  Το φυσικό αέριο είναι ένα ωραιότατο και σχετικά "καθαρό" καύσιμο (τα "ακάθαρτα" συστατικά, παραμένουν πίσω, μέσα στο έδαφος) και, όπως μετέφερα τις προάλλες, υπάρχουν καταπληκτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου που το καίνε αποτελεσματικά,  εμείς δεν έχουμε τέτοιες, είναι ακριβές, τις εξάγουν και οι Γερμανοί, μόνο που για τους Γερμανούς ...δεν συμφέρουν.

4.  Το ρεύμα έχει ακριβύνει για να βάλουμε αέριο και για να βγάζουν λεφτά οι "επιχειρηματίες" που παριστάνουν τους ηλεκτροδότες.  Το ρεύμα ακρίβυνε και απόλυτα, και με λογιστικά τερτίπια:  Οι ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) δεν είναι παρά λογιστικό τερτίπι:  Πάντα ήταν μέσα στον λογαριασμό, ακρίβυνε ο λογαριασμός κατά πχ €50, έβγαλαν σε ξεχωριστή γραμμή ΥΚΩ  €45, και ο Μήτσος νομίζει ότι το ρεύμα ακρίβυνε κατά €5, αλλά φταίνε τα ΥΚΩ (δηλαδή η σωστή, κατά την γνώμη μου, πολιτική, να έχει η Σύμη και η Ρόδος το ίδιο κόστος ρεύματος που έχει ο Πειραιάς).

5.  Οι ΑΠΕ έχουν ακριβύνει το ρεύμα, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν.  Αυτό που εμφανίζει ο ΑΔΜΗΕ σαν ποσοστό από ΑΠΕ, είναι ποσοστό που πληρώνονται ΑΠΕτζήδες και δεν αντιστοιχεί σε υποκατάσταση κάποιου άλλου καυσίμου, και σίγουρα όχι λιγνίτη!  Ας το ρωτήσει κάποιος Βουλευτής και ο κ. Σκουρλέτης θα απαντήσει "ήξεις αφήξεις" επικαλούμενος εμπιστευτικές πληροφορίες -- όπως με τις εισαγωγές.

6.   Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται. Μόνο για την επιδότηση. Πρόσθετα, εγγυημένα, εύκολα κέρδη για τους ΑΠΕτζήδες οι μεγαλύτεροι των οποίων δεν είναι άλλοι από τους ΑΕΡΙΑδες.  Εγγυημένες αποδόσεις με ΑΠΕ, εγγυημένες και με το αέριο.

7.  Ναι, Το αέριο προσφέρεται, ή επιβάλλεται, ή δικαιολογείται να υπάρχει όταν υπάρχουν πολλές ΑΠΕ. Το είπε μέχρι και χωματουργός που έγινε τεχνική εταιρεία και τώρα παριστάνει τον ηλεκτροδότη.   Μόνο που, όπου μετρήθηκε είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα, οι ΑΠΕ σε ένα δίκτυο που ηλεκτροδοτείται με αέριο, οι ΑΠΕ αυξάνουν την κατανάλωση αερίου, δεν την μειώνουν.  Γνωστά παραδείγματα, η Ιρλανδια και η Γερμανία. Η μεταβλητότητα μειώνει την αποδοτικότητα, αυξάνει την κατανάλωση και μειώνει. Και φυσικά αυξάνουν το κόστος, αφού οι πληρωμές για ΑΠΕ είναι στην ουσία κεφαλικός φόρος υπέρ ...αγνώστων.

8.  Θα πάρει αμοιβή Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας   η ΔΕΗ για τα υδροηλεκτρικά της?   Να μας πει ο κ. Σκουρλέτης... Μάλλον θα πει ότι είναι εμπιστευτική η πληροφορία, δηλαδή θα πάρουν αμοιβή τα υδροηλεκτρικά, όταν δοθούν δωράκι στους ιδιώτες "επιχειρηματίες"...

Ταφόπλακα στη ΔΕΗ με κυβερνητική εντολή

Η ταφόπλακα μπήκε, επίσημα, όταν δήθεν οικωλόγοι, δήθεν "πολίτες" (σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ) και δήθεν συνδικαλιστές, κατ΄εντολήν "επιχειρηματία", είτε το κατάλαβαν είτε όχι,  μπλόκαραν τις λιθανθρακικές μονάδες του Αθανασόπουλου, είτε σας άρεσε ο Αθανασόπουλος είτε όχι.  Και φυσικά η ταφόπλακα άρχισε να μπαίνει όταν η ΔΕΗ έγινε μηχανάκι για να κονομάνε περίεργοι, εκεί περί το 1981. Όπως και με την Ολυμπιακή και όχι μόνο.

Στο υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων γνωρίζει κανείς αγγλικά; Αλλά να ενδιαφέρεται και να μάθει κάτι;

Το Υπουργείο της Μεσογείων είναι τόσο προσκυνημένο, που μέχρι και η Νέα Δημοκρατία διαμαρτύρεται!  Διαμαρτύρεται για την διαδικασία, και όχι φυσικά την ουσία.   Καλά τα λέει η Κεραμέως (δάκρυα υπέρ του ...καταναλωτή) αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έλεγε καλά όταν ήταν αντιπολίτευση (και ο Μητσοατακάκης ο Νεώτερος είναι αυτό που είναι, μπρρρ...).  Η ΝουΔου ψήφισε τον Νόμο Μπιρμπίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε.

λαμόγιο:  ουδέτερο (κακόσημο)
που υποκρίνεται τον αγοραστή για να προσελκύσει πελάτες για χάρη κάποιου άλλου
που επωφελείται εξαπατώντας κι έπειτα αποχωρεί.

Η πράξη στο σύνολό της αποκαλείται λαμογιά αυτος που τρωει τα λεφτα του αλλου

11 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Οι λιθανθρακικές μονάδες του Αθανασόπουλου θα έμπαιναν αντί για λιγνιτικές και καλά έκαναν και τις μπλόκαραν. Δεν χρειαζόμαστε ξένο κάρβουνο, για να κερδίζουν τα καράβια που το κουβαλάνε, χρειαζόμαστε νέες λιγνιτικές μονάδες. Με το δικό μας λιγνίτη, όχι με το κάρβουνο της Κολομβίας ή της Ουκρανίας (που τώρα πια ούτε κι αυτό υπάρχει) ή της Ρωσίας.

Και το "κερασάκι στην τούρτα": ο λιθάνθρακας μπορεί να έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα απ' το δικό φτωχό λιγνίτη, αλλά έχει και πολύ περισσότερο θείο και πολλά περισσότερα βαρέα μέταλλα.

archaeopteryx είπε...

δεν διαφωνώ, αλλά εάν ήθελες περισσότερη "ενεργειακή ασφάλεια", ή/και διαφύλαξη λιγνίτη (τότε έπαιρνες πολύ φθηνά 25ετή συμβόλαια), ή/και αξιοποίηση του βαθιού λιμανιού στο Αλιβέρι...

lignite is black gold είπε...

Όχι, δεν θέλω "διαφύλαξη λιγνίτη", αυτή την ήθελε και την πρόβαλε έντονα ο Μητσοτάκης πατήρ, για να μπορέσει να φέρει ΚΑΙ λιθάνθρακα ΚΑΙ Tractebell. Θέλω εδώ και τώρα αξιοποίηση του Ελληνικού λιγνίτη, όπως έγινε στις δεκαετίες του 1970-80, αντί να εισάγω ρεύμα απ' το λιγνίτη των άλλων ή να εισάγω λιθάνθρακα και να "διαφυλάττω" το λιγνίτη, μέχρι αυτός ν' απαξιωθεί πλήρως απ' την τεχνολογική εξέλιξη.

archaeopteryx είπε...

δεν έχεις άδικο

lignite is black gold είπε...

Και δεν ξέρω πόσο φθηνά ήταν τα 25ετή συμβόλαια επί Αθανασόπουλου, αλλά ο Αθανασόπουλος ήταν το 2008-9 και το 2008 είχαμε την κορύφωση της τιμής του πετρελαίου, που συμπαρέσυρε την τιμή του λιθάνθρακα σε πρωτόγνωρα ύψη (165 $/Τ). Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν κυκλικότητα, αλλά δεν ξέρω πόσο φθηνά ήταν τα συμβόλαια όταν είσαι στην κορύφωση. Πέρυσι η τιμή του λιθάνθρακα βούλιαξε, αλλά φέτος έχει ανακάμψει θεαματικά, παρ' όλη τη φιλολογία περί κλιματικής αλλαγής και παρά τη Συμφωνία του Παρισιού.

lignite is black gold είπε...

Και αυτό με το λιμάνι στο Αλιβέρι έχω βαρεθεί να το ακούω. Κάποιοι δίπλα απ' τον ΑΗΣ Αλιβερίου ήθελαν και θέλουν λιθάνθρακα και θα τους βόλευε πολύ να τον φέρνει η ΔΕΗ. "Συνέργεια" ...

Λιμάνι έχει και η ΛΑΡΚΟ, ακριβώς απέναντι. Λιμάνι έχει και η Πάτρα, αλλά τελικά, όπως πολύ καλά ξέρεις, καταλήξαμε με 811MW net φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, εκεί που ΔΕΝ υπήρχε αγωγός αερίου. Επί Αθανασόπουλου, βεβαίως-βεβαίως. Προφανώς το διδάσκουν στο Γιαπωνέζικο μάνατζμεντ!!!

Και μετά φάγανε τα κοράκια την Κορακιά, για να τρέχουν τώρα να ρίξουν καλώδιο και να ηλεκτροδοτούν την Κρήτη απ' τη Μεγαλόπολη. Και να τους κάνει στο τέλος πλάκα ο Περιστέρης, εξαγγέλοντας μονάδα αερίου στον Αθερινόλακκο.

George είπε...

Αν δεν κάνω λάθος μαμκ και αδι συνυπήρχαν και δεν ήταν το ένα αντικατάσταση του άλλου. Με το αδι θα μπορούσε κάποιος να έχει απλα ενα σταθμό αερίου, να μην ηλεκτροδοτησει ποτέ του και να βγάλει λεφτά.

archaeopteryx είπε...

αν δεν κάνω λάθος, ο Τιτάνας ήταν μέσα τις μονάδες λιθάνθρακα. Δεν νομίζω ότι για αυτό το μπλόκαραν, αλλά για κάποιον αεριά

lignite is black gold είπε...

Αν θυμάμαι σωστά, ο Τιτάνας έπαιζε για εργοστάσιο στην Αλβανία, όχι για εδώ.

archaeopteryx είπε...

θυμάμαι ότι εκτός από την ΔΕΗ, μέτοχοι θα ήταν και η RWE και ο Τ... αλλά είναι και τόσα χρόνια... Αυτό που επίσης θυμάμαι είναι ότι με 25ετές συμβόλαιο, ξένος προμηθευτής κάρβουνου σου έφτιαχνε και την μονάδα (με φίλτρα κλπ) είτε με ΒΟΟ είτε με ΒΟΤ. Τότε βέβαια υπήρχε και βιομηχανία να θέλει ρεύμα, πριν το σκάσιμο 2007-2008

lignite is black gold είπε...

Ναι, κάπως έτσι ηταν. Σκέτη φούσκα. Αλλά οι φούσκες έχουν το κακό συνήθιο να σκάνε! Και στο τέλος της ημέρας βρίσκεσαι πάλι με τον -πτωχό πλην τίμιο- Ελληνικό λιγνίτη, που έχει εγγυημένα χαμηλό κόστος και δεν επηρεάζεται απ' τις διεθνείς αναταράξεις.

Αλλά όταν λες "Λεφτά υπάρχουν", καταλήγεις να τα δίνεις για να εισάγεις άχρηστες ανεμογεννήτριες, πανάκριβα καθρεφτάκια και ρεύμα απ' το λιγνίτη των άλλων. Και φυσικό αέριο, βεβαίως-βεβαίως!