Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ζορίζονται τα δίκτυα του Τέξας από τα πολλά αιολικά (και μην ρωτάτε για ηλεκτροδότηση ή εξοικονόμηση καυσίμων)



https://www.technologyreview.com/s/602112/in-texas-oil-country-wind-is-straining-the-grid/

http://dailycaller.com/2016/08/08/costly-wind-turbines-are-damaging-texas-power-grid-mit-study-finds/

Το Δυτικό Τέξας έχει πολύ και σχετικά συνεχή αέρα, έχουν βάλει πολλά αιολικά, και έχουν δώσει και $8 δις να διασυνδέσουν το Δυτικό Τέξας, με το Ανατολικό Τέξας που έχει το μεγαλύτερο δίκτυο και την ηλεκτροπαραγωγή και ζήτηση. Μόνο που τώρα πρέπει να δώσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμα για το δίκτυο επειδή η EDF έχει ακόμα ...ανάγκες για μετρητά και λέει "βάλτε μου καλώδια να βάλω αιολικά" (αναρωτιέμαι εάν έμαθε η EDF από τους δικούς μας ΑΠΕτεώνες ή οι δικοί μας από την EDF, ή απλά ὅμοιος ὁμοίῳ ἀεὶ πελάζει).

Texas’ new wind turbines also place dangerous stress on the power grid, potentially leading to blackouts.  Wind power suffers from two fatal flaws: unfortunate geography and unreliable output.  Τα αιολικά  ζορίζουν το δίκτυο, και οδηγούν σε πιθανά blackout.  Τα αιολικά έχουν δύο προβλήματα. Πάνε συνήθως σε μακρινά μέρη, και έχουν αναξιόπιστη απόδοση.  Για να είναι σταθερό ένα δίκτυο, πρέπει η προσφορά (η ηλεκτροπαραγωγή) να είναι ακριβώς όσο η ζήτηση, και με τα αιολικά αυτό γίνεται άθλος.

The most predictable result, though, is an increase in costs as expensive wind power plays only an ornamental role on the power grid and cannot replace reliable sources like natural gas, coal, and nuclear power. Το μόνο προβλέψιμο αποτέλεσμα είναι ότι τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα, αλλά σαν ηλεκτροδότηση είναι διακοσμητικά και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες (εν τάξει, μέχρι και η ΡΑΕ το έχει πει αυτό). Και όπως αναφέρω στο τέλος, στο Τέξας, τα αιολικά μετρήθηκαν και παρά την κατά 10% ονομαστική συμβολή τους στην ηλεκτροδότηση, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα.



Και εν τω μεταξύ, όλα τα δημοσιεύματα αρχίζουν να μοιάζουν με αυτά για το αιολικό μπάχαλο στην Γερμανία.  Και να τα εγκώμια "πόσο μεγάλο ποσοστό της ηλεκτροδότησης την τάδε μέρα από αέρα" (στα ψιλά γράμματα, στο τέλος, ότι αυτά υπάρχουν λόγω επιδοτήσεων), και   Οι ηλεκτροπαραγωγοί αρχίζουν να "χαρίζουν" ρεύμα. Θυμηθείτε τι παθαίνει ο παραγωγός που αναγκάζεται να χαρίζει το προϊόν του επειδή κάποιοι επιδοτούνται...  "Πνίγονται στο αιολικό ρεύμα" λέει ο άλλος, και προσθέτει ότι θα το εξάγουν... Κάτι σαν τις "εξαγωγές" των Γερμανών σε Πολωνία και Τσεχία. Το Νέο Μεξικό, δεν έχει πλεονάζοντα υδροηλεκτρικά με αντιστρεφόμενες τουρμπίνες.. Ούτε υπάρχει Αυστρία ή Νορβηγία εκεί κοντά και το Τέξας είναι μεγάλο δίκτυο...

Πολλά λοιπόν τα αιολικά στο Τέξας, αλλά "Texas is the nation's largest producer of lignite coal. About 40% of the coal burned for electricity generation in Texas is lignite".  Τι είπατε? 40% της (μόνιμης) ηλεκτροδότησης από λιγνίτη? Και το υπόλοιπο αέριο και πυρηνικά


Θα μου πείτε, και ευλόγως, πλούσιοι είναι οι Αμερικάνοι, ας πληρώσουν και αυτοί κάτι για να καλύπτει τα έξοδά της η κάθε EDF, εγγυημένες αποδόσεις, φοροαπαλλαγές.   Mα το παραδέχονται και οι ίδιοι ότι μόνο χάρη στις φοροαπαλλαγές "επενδύουν" σε αιολικά...  Wind is useless, I only invest for the tax credit.    Όλοι ευχαριστημένοι, έπιασαν και ...10% της ζήτησης με αιολικά, με μία πολύ σημαντική διαφορά:  Το δίκτυο Τέξας και Κολοράντο μελετήθηκε αφού μπήκαν πολλά αιολικά σε μία κλασσική μελέτη.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αιολικά, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τις εκπομπές, επειδή αναγκάζουν τις ανθρακικές μονάδες να αυξομειώνουν την ισχύ τους, ακολουθώντας την μεταβαλλόμενη αιολική ισχύ. Αυτή η αυξομείωση μειώνει την αποδοτικότητα, και αυξάνει τις εκπομπές. Αυτό παρατηρήθηκε και με μονάδες αερίου στο δίκτυο.  Το πρόβλημα ήταν μικρότερο με φωτοβολταϊκά από ότι με αιολικά.

Και από που είπαμε έρχονται οι εκπομπές? Μα από την κατανάλωση καυσίμων.  Τα αιολικά δεν την μειώνουν.


Και η μεγάλη εικόνα;


Σε περίπτωση που αναρωτιέστε από τι ηλεκτροδοτούνται οι ΗΠΑ...:  Κάρβουνο, αέριο (έχουν σχετικά φθηνό σχιστολιθικό αέριο), πυρηνικά, και υδροηλεκτρικά. Ναι, έχουν και ΑΠΕ για να μαζεύει λεφτά καμιά EDF, καμιά ENEL και να έχουν φοροαπαλλαγές οι πλούσιοι...  Οι αιχμές τα καλοκαίρια είναι από τα ...κλιματιστικά. Τα αιολικά δεν φαίνονται στο διάγραμμα. Είναι τόσο ασήμαντα, που χρειάζονται άλλο διάγραμμα, με άλλη κλίμακα, για αυτούς που ασχολούνται με ενεργειακά επουσιώδεις απάτες.

1 σχόλιο:

lignite is black gold είπε...

Είναι εντελώς ηλίθιο να έχεις σύστημα ηλεκτροδότησης και να στήνεις κι ένα δεύτερο, για να το γεμίσεις αιολικά. Ακόμα και στο Τέξας, όπου φυσάει κάπως πιο σταθερά. 5000 χιλιόμετρα νέων δικτύων μέχρι στιγμής και δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. ΔΕΚΑ φορές η απόσταση Πτολεμαϊδας-Αθήνας, όπου η -πτωχή πλην τιμία- Ελλάς έχει μόλις τρεις γραμμές και για την 3η έγινε προ ετών ολόκληρη φασαρία στον Αγιο Στέφανο.

Το μόνο που τους σώζει προς το παρόν στο Τέξας είναι η συνεχής αύξηση του πληθυσμού τους και της ζήτησης ηλεκτρισμού. Και τα έσοδα απ' το ...πετρέλαιο. Αλλά πού να τα καταλάβουν αυτά στο Υπουργείο της Μεσογείων.