Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Οι βιώσιμες ενεργειακές εφαρμογές της Δάφνης, autark am Arsch. Ein Energiewendemärchen


https://synedria.wordpress.com/
http://euanmearns.com/el-hierro-october-2016-performance-update/
http://www.achgut.com/artikel/autark_am_arsch._ein_energiewendemaerchen

Η "αυτάρκεια του κώ_ου, παραμύθι ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ" είναι από εδώ, με αυτόματη μετάφραση στα αγγλικά, εδώ. Αναφέρεται στο νησί των Καναρίων El Hierro, τον παράδεισο και μοντέλο που έχουν για βιτρίνα όλοι οι πεινασμένοι που ελπίζουν να έχουν και αυτοί την τύχη να πάρουν τις επιδοτήσεις που πήρε το El Hierro, για να γίνει διαφημιστική βιτρίνα της απάτης που προωθούν. Η "βιώσιμη ενεργειακή εφαρμογή" είναι κάτι σαν την "αειφόρο ανάπτυξη". Δώστε μου επιδοτήσεις για να λαδώσω τον Δήμαρχο και την παρέα του, να κοροϊδέψω τον παππού που θα μου δώσει το χωράφι, και να τυλίξω όλους τους υπόλοιπους για να πληρώνουν αυτοί, και να κάθομαι εγώ -- χωρίς κανένα χρήσιμο αντάλλαγμα. Και να κάνω και ένα συνέδριο πληρωμένο από αυτούς που ελπίζουν να βγάλουν και αυτοί κάτι.


Τώρα, κάτι ξέρω από ανύπαρκτες δουλειές, και ανύπαρκτη ρευστότητα, και πώς όλες οι επιχειρήσεις βασίζουν όλες τους τις ελπίδες σε κανένα προγραμματάκι που χρηματοδοτείται από "Ευρωπαίους". Μόνο που οι "Ευρωπαίοι" επιδοτούν τις εξαγωγές τους, σε βάρος της δικής μας οικονομίας.

Το 100% επιδοτημένο El Hierro είναι κράχτης, showroom, για να έχουν κάτι να δείχνουν, και οι ΑΠΕ είναι πονηρές:  Η αρχική "Ευρωπαϊκή" επιδότηση είναι η μαγιά, αλλά τις πολλές επιδοτήσεις θα τις πληρώνουμε εμείς. Εσείς. Είτε είστε απλός καταναλωτής που αναρωτιέται πώς θα πληρώσει την τελευταία δόση της Εφορίας, είτε είστε βιομήχανος που ελπίζει στο "άντε ένα τρίμηνο με λίγο τζίρο".  

Αυτοί στην "Δάφνη" δεν είναι παρά πλασιέ "Ευρωπαϊκών" εξαγωγών.  Λομπίστες σε εύπιστους (ή εύκολα "προσεγγίσιμους") Δημάρχους.  Οι αιολικοί ελπίζουν να εισπράττουν εγγυημένες αποδόσεις, επειδή απλά υπάρχουν. Οι της ΡΑΕ και οι καθηγητές είναι απλά "συμβιβασμένοι" (και οι της ΡΑΕ απλά "επίορκοι", αν δηλαδή διαβάσουν ποιός είναι ο ρόλος της ΡΑΕ (αλλά αν έμαθαν οικονομικά ηλεκτροπαραγωγής από τον καθηγητή, σιγά μην ξέρουν να διαβάζουν...).

Και για να μείνουμε στο El Hierro (λεπτομέρεις για το οποίο έχω ξαναγράψει):

Υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο. Επιδοτήθηκε 100% (ή και πάνω από 100% αφού και οι υποδομές είναι με επιδότηση.  Μέγεθος Ικαρίας και μάλλον αντίστοιχη οικονομική (μη) δραστηριότητα. 6-7 μεγαβάτ ζήτηση, 11,5 μεγαβάτ αιολικά, συν 11,5 μεγαβάτ αντλησιοταμίευση, συν 11 μεγαβάτ ντηζελογεννήτριες.  Ενάμιση χρόνο αργότερα, κάτι έχουμε μάθει, ...επισήμως:

1. Η "αυτάρκεια" εξακολουθεί και είναι από ντήζελ. Ναι, εμφανίζεται και ηλεκτροπαραγωγή από τα αιολικά συν την αντλησιοταμίευση στο "μείγμα" που είναι, ονομαστικά, απολογιστικά, κατά μέσο όρο 38,8%. Σε μηνιαία βάση, από 13,5% σε 65,9%.  Και λέω "ονομαστικά" επειδή αυτά τα 13,5% ή τα 65% είναι η μετρημένη έγχυση, και δεν δημοσιεύεται πουθενά αν είναι ίδια με την εξοικονόμηση πετρελαίου. Μετριέται η ηλεκτροδότηση από πετρέλαιο, αλλά δεν δίνεται στην δημοσιότητα η εξοικονόμηση πετρελαίου (που, βγάζω ένα ...τυχαίο νούμερο, θα είναι περί το 25-50% της ονομαστικής, οι εφεδρείες είναι πάντα θερμές, ρωτήστε κάποιον της ΔΕΗ να σας το εξηγήσει). Το ότι η ονομαστική συμμετοχή των αιολικών συν αντλησιοταμίευση είναι μόνο 8,9% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (πετρελαίου) στο νησί, είναι λεπτομέρεια. Όταν οι δικοί μας αποφασίσουν να κάνουν πραγματικά αειφόρα την Κύθνο ή την Σίφνο δεν θα περιοριστούν στο 8,9%, απλά θα απαγορέψουν το οδήγημα 1-2 μέρες την εβδομάδα. Η εξοικονόμηση θα είναι πολύ πάνω από 8,9%. Για το Κλίμα βρε γαμώ το.


2. Τα αιολικά συνυπάρχουν και συνεισφέρουν, ό,τι συνεισφέρουν, μόνο επειδή όταν φυσάει μπορούν και απορρίπτουν. "Curtailement" είναι η λέξη.  Απολογιστικά και κατά μέσο όρο το 30% της ονομαστικής αιολικής ηλεκτροπαραγωγής.  Μήνες που φυσάει πολύ, έχουν πολλή απόρριψη. Μήνες που φυσάει λίγο, λίγη (βλ. διάγραμμα αριστερά). Και δεν αποθηκεύουν το αιολικό ρεύμα στην αντλησιοταμίευση, απλά το πετάνε. Αντλούν νερό από το κάτω ρεζερβουάρ στο πάνω, και το αφήνουν να τρέχει προς τα κάτω. Κάτι σαν "δυναμική αντίσταση". Και είναι ευνόητο:  πετάνε το μη αξιοποιήσιμο μεταβλητό κομμάτι, και κρατάνε όσο σταθερό μπορούν.  Αν είχαν 3-4 φορές περισσότερα αιολικά, και 7-8 φορές περισσότερη δυνατότητα απόρριψης,, ίσως μπορούσαν να ανεβάσουν το ποσοστό ονομαστικής συμμετοχής των αιολικών. Κι αν είχαν υπερδεκπλάσια δυνατότητα πραγματικής αντλησιοταμίευσης, θα είχαν και αντλησιοταμίευση. Την αντλησιοταμίευση την έχουν σχεδόν αποκλειστικά  για απόρριψη.  Θα θυμάστε, ότι από το 23% τηε Γερμανικής ηλεκτροπαραγωγής που είναι από ΑΠΕ, περίπου 6-6,5% είναι από αιολικά (και άλλο τόσο από φ/β).  Από αυτό το 6-6,5%, το 80% (κατά δήλωση του Γκάμπριελ) ή το 60% κατά δική μου εκτίμηση από τα στοιχεία που δημοσιεύουν, "εξάγεται" στα Υ/Η της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας.  Αυτές οι χώρες είναι η "δυναμική αντίσταση" της Γερμανίας και τίποτε άλλο.

3. Αν τώρα είστε από αυτούς που πάνε στο Νταβός, θα πείτε, "μια χαρά είναι η συμβολή στο μείγμα κατά 38%".  Θα σας απαντήσω:  α) Δεν είναι 38%, η πραγματική εξοικονόμηση, αν την βρείτε, θα είναι κάτι λιγότερο, αλλά δεν πειράζει. β) Πόσο σας κόστισε αυτή η όποια εξοικονόμηση? Θα πείτε "τζάμπα".  Και όχι επειδή ο αέρας είναι "τζάμπα", αλλά επειδή το κεφάλαιο για όλη αυτή την άσκηση ήταν "τζάμπα".  Το El Hierro επιδοτήθηκε 100%, πάνω από 100%,  με 80 ή 90 εκατομμύρια (τρέχουν τα σάλια του κάθε λιγούρη που θα πάει στο Συνέδριο της Δάφνης), αλλά μόνο το El Hierro. Εσείς θα πάρετε 8 ή 9 και τα υπόλοιπα θα τα πληρώσω εγώ, η βιομηχανία, και η οικονομία. Έτσι πάει με τους κράχτες, τους παπατζήδες, τους ΑΠΕτζήδες. και τους ΑΕΡΙτζήδες.  Έχουν τον κράχτη, για να τυλίξουν τα κορόϊδα. Και ένας μπακάλικος υπολογισμός που έκανα, αν είναι σωστός, λέει ότι με το ντήζελ κάτω από €1 το λίτρο, για να συμφέρει το El Hierro θα έπρεπε να είναι πάνω από €2,5. Βιωσιμότηα αδερφέ μου, βιωσιμότητα.

Ούστ ψεύτες (και ζήτουλες με άπατη κοιλιά, που έλεγε και ο ...Όμηρος)...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία...
http://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-notio-aigaio/2016/11/04/viosimes-energeiakes-efarmoges-sta-ellinika-nisia.html

archaeopteryx είπε...

άρα, το επόμενο βήμα είναι η αυτάρκεια. Αντα να λαδώσει το αντεράκι του κανένας αειοφόρος

Ανώνυμος είπε...

Πες το ψέμματα...!
και ας "πέφτει" το δίκτυο...(βλέπε Ρόδο)