Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

O (εκλεγμένος Πρόεδρος)Trump δεν χωνεύει τα Γερμανικά αιολικά: "Υπερεπιδοτούμενη αισθητική καταστροφή"


http://www.wiwo.de/unternehmen/industrie/erneuerbare-energien-trump-wuetet-gegen-deutsche-windkraft/14885532.html  (σε αυτόματη μετράφραση εδώ, βασισμένο σε μία συνέντευξη στους ΝΥΤ.

Οι ΝΥΤ μισούν τον Trump περίπου όσο και οι Γερμανοί -- σε σημείο που καμιά φορά ...αναρωτιέμαι, πώς δηλαδή η Siemens μάλλον είχε τους Δημοκρατικούς στο τσεπάκι της, και προσπάθησε, μέσω ENRON,  και τους Ρεπουμπλικάνους... αλλά φεύγω από το θέμα. Οι ΝΥΤ, o Schultz, ο Σκάει και λοιποί προοδευτικοί, δεν χωνεύουν τον Trump. Ο Trump δεν χωνεύει τα αιολικά:

 "I have a problem with wind … the wind is a very deceiving thing... First of all, we don’t make the windmills in the United States. They’re made in Germany...  The windmills kill birds and the windmills need massive subsidies. In other words, we’re subsidizing wind mills all over this country. I mean, for the most part they don’t work. I don’t think they work at all without subsidy, and that bothers me, and they kill all the birds... ... Siemens and the Chinese are making most of them".

"Έχω πρόβλημα με τον αέρα [την αιολική ενέργεια]... είναι απατηλό πράγμα... οι ανεμογεννήτριες δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, αλλά στην Γερμανία. Σκοτώνουν πουλιά και έχουν ανάγκη από τεράστιες επιδοτήσεις.  Με άλλα λόγια επιδοτούμε αιολικά σε όλη την χώρα. Τον περισσότερο καιρό δεν δουλεύουν.  Δεν δουλεύουν χωρίς επιδοτήσεις και αυτό με ενοχλεί, και σκοτώνουν πουλιά... Η Siemens και οι Κινέζοι κατασκευάζουν τις περισσότερες"[1]



Ο Trump έχει απόλυτο δίκιο:  Τα αιολικά υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις, και αποκλειστικά για τις επιδοτήσεις [2], κάτι που επιβεβαίωσε χαρακτηριστικά και ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett.


Όσο μπαίνουν αιολικά, είτε στην Σκωτία, είτε στην Γερμανία, είτε στο Οντάριο, είτε στην Ιρλανδία, είτε στην Δανία, είτε στην Ελλάδα, αυτές οι επιδοτήσεις, αθροιστικά, θα εκτινάζουν το κόστος του ρεύματος.  Όχι επειδή είναι ακριβά τα αιολικά ή ακριβές οι επιδοτήσεις (που είναι...), αλλά επειδή πρόκειται για μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις:  Δηλαδή πληρώνουμε, χωρίς να παίρνουμε κάτι χρήσιμο σε αντάλλαγμα. Οι ΑΠΕ (αιολικά και φ/β) πληρώνονται για να "εγχέουν", όχι για να ηλεκτροδοτούν και οπωσδήποτε όχι για καύσιμα που εξοικονομούν (δεν εξοικονομούν καύσιμα), ούτε για ρύπους που μειώνουν (δεν μειώνουν ρύπους).

Ούτε ο Buffett, ούτε ο κάθε Έλληνας ΑΠΕτζής παρανομούν. Κάνουν αυτό που επιτρέπει και προβλέπει κάποιος νόμος που ψηφίστηκε. Με λίγο σπρώξιμο από "οικολόγους" και άλλους αφανείς Γερμανούς. Έχει στηθεί ένας νόμιμος μηχανισμός αναδιανομής προς ολίγους πονηρούς. Με καλά ποσοστά στους αναδιανομείς.  Ο Buffett (και ο κάθε ΑΠΕτζής) πληρώνονται 3-4-5% σε λεφτά που πληρώνουμε 100% εμείς, οι καταναλωτές, σε προϊόν με ανελαστική ζήτηση, λεφτά που πάνε 80-85% στην Γερμανία. Που θα συνεχίζει μέχρι να γίνει κατανοητός και αφόρητος. Η δουλειά τωνΑΠΕτζήδων, των επαγγελματιών οικολόγων και των λοιπών παπαγάλων,είναι να μην γίνει κατανοητός ο μηχανισμός, και να συνεχίζουν να εγκρίνουν οι "νομοθέτες" την αρπαγή.

Αλλά να, που 1) μετά από διάφορους επώνυμους που έχουν πει ακριβώς τα ίδια και 2) μετά από υπερδεκαετή εμπειρία που αποδεικνύει την απάτη, να που βρέθηκε ένας νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, να πει αυτό που είναι αλήθεια.

Οι "οικολόγοι πράσινοι" στις ΗΠΑ (ναι, φτιάχτηκε και εκεί τέτοιο παράρτημα) είναι αυτοί που έχουν ξεκινήσει, ή μαζεύουν λεφτά να ξεκινήσουν ανακαταμέτρηση ψήφων. Με την στήριξη βεβαίως του CNN, των ΝΥΤ και όλου του ελεεινού τέλματος.

Οι απόψεις του Trump για τα αιολικά δεν διαφέρουν πολύ από τις απόψεις του Προέδρου και Διευθύνοντος της Siemens για το θέμαΕάν θέλετε εθνική ενεργειακή πολιτική, πρέπει να κάνετε το αντίθετο από αυτό που κάνει η Γερμανία. Η Γερμανία επιδοτεί τις ΑΠΕ με εγγυημένα 500 δις ευρώ. Τουλάχιστον ελπίζω να καταφέρνει να εξάγει η Γερμανία ανεμογεννήτριες.  Όσο για φωτοβολταϊκά στην Γερμανία είναι σαν φυτεύεις ανανάδες στην Αλάσκα. [ Wer je die Energiepolitik eines Landes bestimmen müsse, müsse einfach das Gegenteil von dem machen, was in Deutschland gemacht werde. Deutschland subventioniere erneuerbare Energie mit einer Garantiesumme von knapp 500 Milliarden Euro. Er hoffe, dass es wenigstens gelinge, den Export von Windkraftanlagen zu beflügeln. Die Förderung von Photovoltaik in Deutschland findet er so sinnvoll wie den Anbau von Ananas in Alaska]. Το είχα μεταφέρει και εδώ.

Το Spiegel τα λέει από το 2004!


__________________________
[1]Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο "συζήτησης" με τους δημοσιογράφους που θέτουν θέμα "σύγκρουσης συμφερόντων" επειδή σαν νεοεκλεγείς Πρόεδρος φέρεται να έκανε επαφές στην Αγγλία για να ξεφορτωθεί κάτι αιολικά που πάνε να του μπούνε κοντά σε ένα γήπεδο γκολφ στην Σκωτία. Ο Trump είναι σε διαμάχες στην Αγγλία για το θέμα εδώ και καιρό.

[2] Οι επιδοτήσεις είναι πολλές και με διαφορετικές μορφές. Το "Ευρωπαϊκό" μοντέλο επιδοτεί με εγγυημένες αμοιβές, γνωστές σαν "ταρίφες", που πληρώνονται για την λεγόμενη "έγχυση".  Η "έγχυση" είναι το ρεύμα που διοχετεύεται στο δίκτυο, είτε το θέλει το δίκτυο, είτε όχι. Το αποτέλεσμα των αιολικών και της κατά προτεραιότητας "έγχυσης" είναι ότι ο διαχειριστής του δικτύου υποχρεώνεται 1) να έχει στεφόμενες θερμές εφεδρείες, 2) όταν φυσάει ψάχνει να "κόψει" άλλες μονάδες, ή 3) γείτονες για να "εξάγει" (δηλαδή να απορίψει) το ρεύμα. Η υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα μεταχείριση είναι δεύτερη μεγάλη επιδότηση.  Στην Ευρώπη, τα αιολικά τα αγαπάνε όσοι έχουν κεφάλαια και ψάχνουν για εγγυημένες αποδόσεις, πράγμα σπάνιο στους καιρούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: