Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

unwissenschaftliches Sammelsurium von Maßnahmen ή "αντιεπιστημονικό συνονθύλευμα μέτρων"


Deutschland schwächelt beim Klimaschutz ή "η Γερμανία παραπαίει στο "Κλίμα", ή, "η Γερμανία πάει στο Μαρακές χωρίς σχέδια για το "Κλίμα"

http://notrickszone.com/2016/11/01/shock-germany-comes-to-marrakesh-conference-empty-handed-withdraws-climate-protection-plan/#sthash.U0qy9VMn.dpbs

Σύμφωνα με τα Γερμανικά ΜΜΕ, η Γερμανία δεν θα ψηφίσει κάποια κλιματοπροστατευτική νομοθεσία πριν πάει στην διάσκεψη για την "σωτηρία του κλίματος" στο εξωτικό Μαρακές. Η αρμόδια Υπουργός, κάτι είπε σχετικά, αλλά την πήραν πολύ χοντρά στο ψιλό όλοι οι υπόλοιποι, και τα μάζεψε, και η Γερμανία θα πάει τον Δεκέμβριο στο Μαρακές χωρίς εξαγγελίες μείωσης CO2.  Και οι μεν οικωλόγοι παριστάνουν ότι θίγονται, αλλά κάποιο μέλος του CDU (της Μέρκελ) ανέφερε ότι τα της Υπουργού Περιβάλλοντος είναι "συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών μέτρων".

Όπως δείχνουν οι 4 παρακάτω εικόνες η Γερμανία μείωσε εκπομπές μόνο με την αντικατάσταση παλαιών μονάδων χαμηλής αποδοτικότητας με νέες και με την ...ύφεση. Και οι ΑΠΕ είναι πανάκριβο ανέκδοτο όσον αφορά την μείωση εκπομπών CO2 (δηλαδή την πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων).  Τις έχω ξαναδείξει, αλλά αποτελούν, κατ΄ εμέ, την περίληψη όλης του παραμυθιού με τις ΑΠΕ:



1. Η κατανάλωση ενέργειας στην Γερμανία:


Το πετρέλαιο είναι για μεταφορές. Η βιομάζα είναι κυρίως καυσόξυλα. Οι ΑΠΕ ούτε που φαίνονται. Όπως είπε και το άρθρο από όπου προέρχεται το γράφημα, "αν μειωνόταν λιγάκι η οδική ταχύτητα στους αυτοκινητόδρομους, ο ενεργειακός αντίκτυπος θα ήταν πιο σημαντικός από ότι με τις ΑΠΕ".

2. Οι πηγές  ηλεκτροπαραγωγής στην Γερμανία (εβδομαδιαία, για τον φουκαρά που φαντάζεται εβδομάδες ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ):


Και πριν κάποιος φουκαράς πει "πω πω, πολλές ΑΠΕ", σημειώστε: α) η ηλεκτροδότηση΄είναι από λιγνίτη, πυρηνικά, λιθάνθρακα και ...βιομάζα! Τα φ/β υπάρχουν επειδή λειτουργεί μεταβλητά ο λιθάνθρακας. Τα αιολικά, βασικά "εξάγονται" σε γειτονικές χώρες με υδροηλεκτρικά. Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση φαίνεται και η αυξανόμενη εξάρτηση της Γερμανίας από εισαγωγές ρεύματος. Οι μωβ μπάρες στο γράφημα είναι "εξαγωγές μείον εισαγωγές".

3. Οι εκπομπές CO2 στην Γερμανία:


Η πηγή δεν είναι τίποτα ακραίοι συνομωσιολόγοι... Είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.  Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές της μόνο:  α) με την επανένωση το 1990, όταν έκλεισε παλιές μονάδες και τις αντικατέστησε με νέες (μία μονάδα με αποδοτικότητα 45%, εκπέμπει το μισό CO2 -- δηλαδή καταναλώνει το μισό καύσιμο -- από μία μονάδα με αποδοτικότητα 22,5%).  Επίσης, β) μείωσε τις εκπομπές της με το κραχ του 2008. Μια καλή ύφεση μειώνει την κατανάλωση, την οδήγηση, την βιομηχανία κ.ο.κ).

4.  Η τιμή του ρεύματος στην Γερμανία.  Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αφιερωμένο στους ανόητους που παριστάνουν τους Υπουργούς Ενέργειας στην πτωχευμένη χώρα μας:


Το κόστος του ρεύματος (αυτό που πληρώνονται οι πραγματικοί ηλεκτροπαραγωγοί) είναι περίπου σταθερό. Αλλά κάτι τέλη υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ το λέμε εμείς), κάτι τέλη διασυνδέσεων και μεταφοράς, να τος ο υπερδιπλασιασμός...

Η λεγόμενη "Σωτηρία του Κλίματος" δεν είναι, τελικά,  Γερμανικό όραμα. Είναι "γεωπολιτικό".  Είναι η μείωση κατανάλωσης καυσίμων. Η μείωση κατανάλωσης πετρελαίου (που δυναμώνει εξαγωγικές χώρες που δεν είναι αναγκαστικά "φίλοι" αυτών που εισάγουν το πετρέλαιο) . Η μείωση κατανάλωσης, γενικά (που πάει πακέτο με το ξεφούσκωμα της χρηματοοοικονομικής φούσκας που δημιουργήθηκε στο ψυχροπολεμικό περιβάλλον, ειδικά από το 1973 και μετά). Και λίγη προστασία από τις ...Κινέζικες εξαγωγές, και λίγες Γερμανικές εξαγωγές, και κάτι λίγες αρπαχτές, έχουμε και έξοδα... Και, ντρέπομαι να πω, καταλαβαίνω, σχεδόν αποδέχομαι την σκοπιμότητα. Αλλά ο τρόπος βρε παιδί μου, ο τρόπος...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και μερικα πιο προσφατα γραφηματα http://www.environmentalprogress.org/germany/
ThW