Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Όταν έχεις καταστρέψει την ηλεκτροπαραγωγή και την οικονομία της, είναι πολύ αργά για δάκρυα (εμαθαν στο Οντάριο του Καναδά)


http://www.cbc.ca/beta/news/canada/toronto/ontario-hydro-bills-1.3860314
http://www.cbc.ca/beta/news/canada/toronto/wynn-hydro-her-mistake-1.3859003
 
http://ieso.ca/Pages/Power-Data/default.aspx

Για το Οντάριο του Καναδά έχω ξαναγράψει. Τα γράφουν, σαφώς, ξανά και ξανά, όχι πια οι αντιαιολικοί, τόσο επιγραμματικά που μόνο ηλίθιος ή πουλημένος δεν τα καταλαβαίνει:
  1. Τώρα είναι δύσκολο να διορθωθεί το λάθος (θα πληρώνετε, κουτά)
  2. Μπήκε πολλή νέα ισχύς (μαντέψτε τι) το προϊόν της οποίας εξάγεται, αναγκαστικά, σε χαμηλής τιμές (αγοράς) με ζημιά, στον μόνο γείτονα που είναι κοντά τους, στις ΗΠΑ.
  3. Τα λαμόγια της απανταχού Greenpiss έχουν πάντα την ίδια λύση:  Κλείστε την ισχύ βάσης, να μην χρειάζεται να απορρίπτετε το κουτουρού αιολικό ρεύμα. Να το έχετε εσείς και να μην έχετε ρεύμα. Άντε να εξηγήσεις σε λαμόγια-πλρωμένους ακτιβιστές, ότι η κατανεμόμενη ισχύς είναι πολύτιμη, ενώ η στοχαστική είναι για τα πανηγύρια.
  4. Οι ΑΠΕ είναι το 6,3% της ονομαστικής ηλεκτροπαραγωγής, αλλά 16,3% του συνολικού κόστους. Και, τονίζω, "ονομαστικής" ηλεκτροπαραγωγής!  Ηλεκτροπαραγωγή που δεν εξοικονομεί καύσιμα, και που είσαι υποχρεωμένος να ψάχνεις για μηχανισμούς απόρριψης, δεν είναι ηλεκτροπαραγωγή, είναι κεφαλικός φόρος.
  5. Και σε αυτούς, η "ΡΑΕ" τους, έπαψε να είναι αυτό που ήταν και έπρεπε να είναι
  6. Οι έξυπνοι μετρητές (ναι, έβαλαν και από δαύτους), απλά ακρίβυναν παραπάνω το ρεύμα χωρίς να μειώσουν κατανάλωση. Εκτός εάν είσαι εξαθλιωμένος, χρειάζεσαι ρεύμα όταν το χρειάζεσαι!
  7. Αναφέρονται και οι πολλοί και καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι στην ηλεκτροπαραγωγή τους, αλλά αυτοί είναι πάντα εύκολα εξιλαστήρια θύματα.  
 Το Οντάριο έχει ισχυρότατο αντιαιολικό κίνημα (όπου πάνε αιολικά φτιάχνεται κίνημα). Το ότι "τα έλεγαν αυτοί" πριν 5-6 χρόνια δεν μετράει. Τώρα αυτά που "έλεγαν", επαληθεύονται στο έπακρο, οι πολιτικοί ζητούν "συγγνώμη", αλλά όπως και το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, είναι πολύ αργά για δάκρυα. Με την διαφορά ότι το Οντάριο είναι μια Πολιτεία σε πλούσια χώρα, χωρίς περίεργους γείτονες.

Εμείς δεν είμαστε πλούσιοι σαν τους Καναδούς. Από το 2010 (ίσως από λίγο νωρίτερα) ακολουθούμε, και εμείς, μια εντελώς βλακώδη ενεργειακή πολιτική -- και δεν έχει σημασία ποιος μας την συνέστησε, σημασία έχει ότι μόνο εμείς, από όλες τις "ευρωπαϊκές" χώρες, την ακολουθούμε με τόσο ζήλο. Προφανώς, επειδή οι 4 μασκαράδες μας που θέλουν να γίνουν ηλεκτροπαραγωγοί, βλέπουν και οι 4 τα ποσοστά τους.

Η ενεργειακή μας πολιτική υπήρξε να κλείσουμε τις παλιές μονάδες λιγνίτη και τα τις υποκαταστήσουμε με αέριο και εισαγωγές ρεύματος. Με πολλή προσθήκη σε λεγόμενες ΑΠΕ. Το άμεσο επακόλουθο είναι το κλείσιμο ή η μετακόμιση της βιομηχανίας και η ενεργειακή φτώχεια (όπου έχεις να διαλέξεις εάν θα φας ή εάν θα ζεσταθείς ή θα έχεις ρεύμα).  Πετάξαμε λεφτά που δεν έχουμε σε ενοχλητικά τίποτα, και είμαστε χρεωμένοι να αποπληρώνουμε την μη ηλεκτροδότηση. Εάν υπήρχε πραγματική ΡΑΕ (και όχι υπαλληλάκια) και εάν οι 4 είχαν κάποιον να τους αναγκάσει να ξεπεράσουν το σύμπλεγμα του ποιος έχει μεγαλύτερη πισίνα, ή ποιος είναι μεγαλύτερος νταβατζής, σήμερα, με τα λεφτά που έχουν πεταχτεί, θα είχαμε 2-3 σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, και μονάδες αερίου (αφού αυτή είναι πια η μεγάλη πρεμούρα).   Θεωρώ ότι οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι 4, και ότι οι παπαγάλοι τους είναι απλά πλασιέ απάτης.

Αυτά, δεν είναι "πολιτικές απόψεις".  Είναι σκληρή πραγματικότητα, που θα την ζούμε στα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα ήταν προβλέψιμη από οποιονδήποτε μη αγράμματο, θα ήταν προβλέψιμη από την προ-1996 ΡΑΕ και έχει επαληθευθεί σε κάθε χώρα που δοκίμασε αντίστοιχες βλακείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: