Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Energiewende ist gescheitert (2) -- Ξανά: Η ενεργειακή μετάβαση σε ηλεκτροδότηση με ΑΠΕ έχει αποτύχει


http://www.mittelbayerische.de/politik-nachrichten/energiewende-ist-gescheitert-21771-art1595735.html  (σε αυτόματη μετάφραση εδώ)

http://notrickszone.com/2017/12/19/german-energy-policy-gone-lost-energiewende-has-failed-writes-leading-environmentalist/#sthash.XiscnSKb.dpbs

Ο πρόεδρος περιβαλλοντικού ομίλου της Γερμανίας έγραψε ότι "η ενεργειακή μεταστροφή σε ηλεκτροδότηση με ΑΠΕ είναι αποτυχία" και ότι "τα αιολικά και η προστασία της φύσης δεν είναι συμβατά". Και ότι ο Νόμος EEG (ο δικός μας Νόμος Μπιρμπίλη) κάνει "περισσότερη ζημιά παρά καλό και ότι οι υποχρεωτικές ταρίφες και λοιπές επιδοτήσεις ΑΠΕ εμποδίζουν την έρευνα τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον". Προσέθεσε ότι "η εγκατάσταση 30.000 αιολικών δεν έχει μειώσει εκπομπές CO2, που, αντιθέτως έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν". Κατηγόρησε το πλέγμα των εταιριών που ασχολούνται με τον κλάδο  "δεν έχει σχέση με προστασία της φύσης ή του κλίματος, αλλά με εκμετάλλευση των δισεκατομμυρίων από επιδοτήσεις".

Την πρώτη φορά που μετέφερα εδώ άρθρο με τον ίδιο τίτλο ήταν τον περασμένο Μάϊο, όταν είχα δει τις (ίδιες και πάντα ίδιες) αρλούμπες της ΕΛΕΤΑΕΝ (της δήθεν επιστημονικής οργάνωσης που έχει σκοπό να πιέζει πολιτικούς, με παραμύθια και αποπροσανατολισμό,  για να εγκρίνουν επιδοτήσεις, για να πουλάνε οι πελάτες τους ανεμογεννήτριες, για να σώσουν δήθεν τον Πλανήτη).

Το άρθρο τότε ήταν από κάποια τοπική εφημερίδα της Γερμανίας και έλεγε ότι ο στόχος της "ενεργειακής επανάστασης" για 80 ή 100% ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ είναι παράλογος, αφού οι ΑΠΕ είναι από την φύση τους διαλείπουσες και δεν υπάρχει πρακτικός και οικονομικός τρόπος αποθήκευσης ρεύματος σε μεγάλη κλίμακα. Το αποτέλεσμα είναι όλο και ακριβότερο ρεύμα.

Τα παραπάνω, αν δεν βαριέστε, προκύπτουν από "το αφήγημα για τις ΑΠΕ και η ηλεκτροδότηση στην Γερμανία".

Αλλά αν βαριέστε, το αφεντικό της Ζήμενς το είπε ωμά, ότι η ενεργειακή πολιτική μιας χώρας πρέπει να είναι το αντίθετο από αυτό που έχει κάνει η Γερμανία, αλλά τουλάχιστον ελπίζουν να εξάγουν καμμιά ανεμογεννήτρια:

"Wer je die Energiepolitik eines Landes bestimmen müsse, müsse einfach das Gegenteil von dem machen, was in Deutschland gemacht werde. Deutschland subventioniere erneuerbare Energie mit einer Garantiesumme von knapp 500 Milliarden Euro. Er hoffe, dass es wenigstens gelinge, den Export von Windkraftanlagen zu beflügeln".

Τώρα, όλα αυτά είναι απόψεις, δηλώσεις, γνώμες. Για μένα, το θέμα έχει κλείσει από τότε που είδα το γράφημα 7 στην μελέτη που δημοσίευσε η Ε.Οn το 2005 και που, κατά δαιμονική σύμπτωση, συμφωνεί σε γενικές γραμμές με μια ξεχασμένη δήλωση της ΡΑΕ του 2012 και με την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ του 2013 -- τα είχα ανεβάσει εδώ, αλλά το γράφημα 7 της Ε.On τα λέει όλα:



Όσο περισσότερα αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο (κύριε Σταθάκη), τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν. Και το ποσοστό αυτό τείνει προς το 4%. Άλλαξε η τεχνολογία από το 2005? Δεν νομίζω!  Έμαθαν πως να ενσωματώνουν περισσότερες ΑΠΕ με μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων (που αυξάνει την ειδική κατανάλωσή τους) και απορρίπτοντας σε γείτονες ή με "αποθήκευση" που κοστίζει κάτι-τις παραπάνω... Αλλά λεφτά υπάρχουν, έτσι δεν είναι Υπουργέ μου? Λεφτά για πέταμα. Σε πτωχευμένη χώρα...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να έχει διδαχθεί κάποιος Ηλεκτρική Οικονομία για να τα καταλαβαίνει.
Λίγες γνώσεις χρειάζονται και λίγη θέληση.
Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι μας θεωρούν αυθεντίες τους εαυτούς τους,αυτό που σπούδασαν και όλους τους άλλους άσχετους.
Από ιδεοληψία,συμφέρον και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς...

Ηλεκτρική Οικονομία Σχολή Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ
http://mycourses.ntua.gr/courses/ECE1180/document/ESM-Scope-2016-2017.pdf
και το βιβλίο δωρεάν:
https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/2013/1/Georgilakis-Full-KOY.pdf