Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Για να μην σας κοροϊδεύουν οι προωθητές της «αντλησιοταμίευσης»

http://euanmearns.com/el-hierro-end-2017-performance-update/

«Αντλησιοταμίευση» είναι η θεωρητικά ελκυστική αποθήκευση (ταμίευση) αιολικού ρεύματος που υποτίθεται ξεπερνάει το εγγενές πρόβλημα των αιολικών να παράγουν ρεύμα όταν φυσάει και όχι όταν το χρειάζεται το δίκτυο. Υποτίθεται ότι όταν φυσάει το αιολικά ρεύμα πάει στο δίκτυο και όσο περισσεύει πάει σε άντληση νερού σε μια δεξαμενή σε κάποιο υψόμετρο και όταν δεν φυσάει το νερό αφήνεται να τρέξει προς μια άλλη, χαμηλότερη δεξαμενή και παράγει έτσι υδροηλεκτρικό ρεύμα.  Πολύ όμορφο στην θεωρία, αλλά εντελώς αποτυχημένο στην πράξη -- όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή το δείχνουν τα στοιχεία του πιο διαφημισμένου παραδείγματος αντλησιοταμίευσης, στο ανεμοδαρμένο νησάκι El Hierro των Καναρίων Νήσων.

Το παρακάτω διάγραμμα (μεγαλώνει με κλικ) εξηγεί 1) πώς δουλεύει, στην πράξη, το σύστημα, 2) γιατί είναι αποτυχία, και 3) πώς κοροϊδεύουν οι κυνηγοί επιδοτήσεων α) εσάς, β) την (δήθεν ανεξάρτητη) ΡΑΕ που τα εγκρίνει και γ) την Πολιτεία που τα ασπάζεται σαν δήθεν ενεργειακή πολιτική και μάς αναγκάζει να τα επιδοτούμε:


Η κόκκινη γραμμή είναι η ζήτηση στο δίκτυο (το νησάκι, μεγέθους περίπου Ικαρίας, έχει ζήτηση περί τα 6 μεγαβάτ, λιγότερο την νύχτα).  Με πράσινο φαίνεται όταν φυσάει. Το σκούρο πράσινο είναι το αιολικό ρεύμα που ηλεκτροδοτεί το δίκτυο (βλέπω 4-5 μέρες όπου τα αιολικά καλύπτουν το 100% της ζήτησης και άλλες τόσες που καλύπτουν την μισή ζήτηση). Το ανοιχτό πράσινο δείχνει την απόρριψη αιολικού ρεύματος σε άντληση νερού (θα σας πώ σε λίγο γιατί είναι «απόρριψη»). Το μπλε χρώμα είναι η ηλεκτροπραγωγή από την αντλησιοταμίευση, δηλαδή το ρεύμα από το νερό που αντλήθηκε. Με κίτρινο είναι το ...ντήζελ! Παρατηρείστε παρακαλώ 1) πόσο μηδαμινή είναι η ηλεκτροπαραγωγή από το νερό, 2) πώς η ηλεκτροδότηση από αιολικά συνοδέυεται πάντα από άντληση νερού και 3) εάν δεν είχαν γεννήτριες ντήζελ δεν θα είχαν ποτέ ρεύμα, αφού κανείς δεν θεωρεί ότι ηλεκτροδοτείται με 3-4 μέρες ρεύματος τον μήνα και άλλες τόσες ...μερικής απασχόλησης.

Τα αιολικά του El Hierro είναι βασικά ...διακοσμητικά, και η αντλησιοταμίευση στο El Hierro είναι απαραίτητη όχι για να ηλεκτροδοτηθούν από την ταμίευση νερού, αλλά για να απορρίπτεται το κουτουρού ρεύμα σε άντληση. Έχουν διπλή εγκατεστημένη αιολική ισχύ (11,5 ΜΒ) από όση χρειάζονται (5-6 ΜΒ), ώστε να μπορούν να πετάνε την μισή για να κρατάνε κάποιο σταθερό ποσοστό. Για ρεύμα 2-3 μέρες τον μήνα.  Η ασήμαντη μπλε γραμμή είναι για να λένε ότι παράγουν και ρεύμα από νερό.



Και. φυσικά, το αντεπιχείρημα αυτών που τους πούλησαν την πατέντα (η γνωστή σε μάς Γερμανική Enercon) είναι ότι  «τουλάχιστον εξοικονομούν CO2» που είναι μοντέρνος τρόπος να πούνε ότι «εξοικονομούν καύσιμα». Βεβαίως και εξοικονομούν καυσίμα τις 3 μέρες με σκούρο πράσινο χρώμα και τις 3 μισές μέρες με σκούρο πράσινο χρώμα (το μπλέ χρώμα είναι, με συγχωρείτε, πολύ ασήμαντο).  Αλλά, τα καύσιμα αυτά που «εξοικονομούν» τους κοστίζουν πάνω από τρεις φορές την λιανική τιμή που έχουν στα βενζινάδικα! Και το μεν El Hierro φτιάχτηκε με 100% επιδότηση, όλα, κομπλέ, δώρο, αλλά, όταν κύριοι της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ, βγουν τα αντίστοιχα νούμερα στην Σίφνο ή όπου δίνετε άδειες για τέτοις απάτες, εγώ μεν θα σάς το ...θυμίσω, εσείς δε θα είστε ...σπίτι σας και θα ασχολείστε με ...άλλα.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται στην παραπληροφόρηση με χρήση στατιστικών για μέσους όρους που όμως δεν υφίστανται στην ηλεκτροδότηση:


Θα σας πει η ΡΑΕ (ή η ΤΕΡΝΑ, το ίδιο είναι -- η ...μόρφωση της ΡΑΕ φαίνεται να είναι ό,τι της λένε οι εργολάβοι, ή οι μελέτες που παραγγέλνουν οι εργολάβοι):  «Μεγάλη επιτυχία! 40,9% ηλεκτροδότηση από αιολικά με αντλησιοταμίευση».  Κι όταν δείτε αυτή την ηλεκτροδότηση, μέρα-μέρα, ή ώρα-ώρα, θα δείτε ότι το 40,9%  είναι 3 μέρες τον μήνα και κάτι ψιλά! Δοκιμάστε να τρώτε 3 μέρες τον μήνα -- και οι θερμίδες του φαγητού αποθηκεύονται πολύ πιο αποτελεσματικά από το ρεύμα. Ή να ηλεκτροδοτείτε ένα νοσοκομείο 3 μέρες τον μήνα και άλλες 3 μισές μέρες.

Το 40,9% δεν αφορά ηλεκτροδότηση. Αφορά πόσες επιδοτήσεις παίρνουν ή θα παίρνουν οι αιολικοί. Στην Ελλάδα επιδοτούμε και τα αιολικά, και, χωριστά, και την αντλησιοταμίευση. Συν, με την αντλησιοταμίευση ανεβαίνει και το ποσοστό των επιδοτήσεων των αιολικών. Αλλά ούτε τα αιολικά, ούτε η αντλησιοταμίευση ηλεκτροδοτούν -- θυμηθείτε:  Φαγητό 3 μέρες τον μήνα και μισή δόση άλλες 3.

Πάντα θεωρητικά, τα ενεργειακά αποτελέσματα του El Hierro θα ήταν καλύτερα, εάν αντί για 11,5 αιολικά μεγαβάτ είχαν 110,5 και εάν είχαν και 100πλάσια αντλησιοταμίευση.  Και εγώ εάν είχα που να σταθώ, θα σας μετακινούσα την Γη (είπε ...άλλος, αλλά προφανώς δεν είχε λεφτά για να το κάνει).

Και, από ότι εικάζω, στα Ελληνικά νησιά σκοπεύουν να κάνουν αντλησιοταμίευση με ...θάλασσα. Σας το λέω από τώρα: 1) Θα είναι μόνο για απόρριψη του αιολικού ρεύματος, 2) να δω πού θα αγοράζουν την μουράβια για να μην σκουριάζουν τα πάντα και 3) θα φάμε φέσι να το ευχαριστηθούμε.
ΔΕΝ χρειάζεται να με διαβάζουν στην ΡΑΕ ή στο ΥΠΕΝ, όλα αυτά είναι δημόσιες πληροφορίες και θα επιβεβαιωθούν εκ του αποτελέσματος -- όπως επιβεβαιώνονται στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ. Λεφτά υπάρχουν (για πέταμα), για να μην έχουμε ρεύμα, και για να καταστρέψουμε και ό,τι έχει μείνει από την χώρα μας.

3 σχόλια:

somis είπε...

http://www.kathimerini.gr./944295/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/o-ana3iopoihtos-energeiakos-8hsayros

somis είπε...

http://www.kathimerini.gr./944295/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/o-ana3iopoihtos-energeiakos-8hsayros

archaeopteryx είπε...

δεν θα το ανοίξω. Θα νευριάσω και δεν θα με παίρνει ο ύπνος