Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

This iS - Πάρτα!


Απόψε θα φύγω από τα ενεργειακά. Πολλά λέγονται, και νευριάζω να ακούω τόσα για αναδιαρθρώσεις, ιδίως από Κυβερνητικούς που δεν θα ήξεραν τι είναι «Αναδιάρθρωση» ακόμα κι αν μία τους έπεφτε στο κεφάλι τους. Μπαρουφολογίας το ανάγνωσμα, και συγγνώμη αν ακούγομαι ασεβής. Αλλά αν η Κυβέρνηση πιστεύει έστω και κατά 3% ότι η μόνη διέξοδος είναι η Πράσινη Ανάπτυξη και άλλες ιδεοληψίες από Fluo ensemble, τι να περιμένεις; Θα έλεγα «τρίχες κατσαρές», αλλά δεν προβλέπονται με πράσινο fluo (και χίλια συγγνώμη από τις κυρίες).

Υπάρχει λύση για το δημοσιονομικό αδιέξοδο, και είναι στα πλαίσια του Μνημονίου, και δεν χρειαζόταν ένας χρόνος ανοησιών και πανάκριβων καθυστερήσεων: Απελευθέρωση επαγγελμάτων με μεταβατικές διατάξεις, απελευθέρωση ωραρίων, απελευθέρωση εργασιακών σχέσεων (de jure για κάτι που ισχύει de facto), μείωση δαπανών Δημοσίου, εκλογίκευση Δημόσιας Διοίκησης. Εγώ που δεν είμαι πολιτικός, το λέω εδώ και 2-3 χρόνια που ανακάλυψα το blogging. Αυτά, βραχυπρόθεσμα θα πονέσουν πολύ κόσμο, αλλά αν δεν γίνουν, οσονούπω θα πονέσουν τους πάντες (και περισσότερο τον «πολύ κόσμο»). Και, με συγχωρείτε, με ενδιαφέρει να πάρει μπρος η παραγωγή σε αυτή την χώρα που σε αντίθεση με το 1960 ή το 1980, δεν παράγει σχεδόν τίποτα.

Πιστεύω ότι έχουμε περάσει προ πολλού το σημείο που η φορολογία είναι αντικίνητρο –φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Πρέπει να μειωθεί. Ενδεικτικά, ενιαίος συντελεστής φορολογία εισοδήματος 10%. Κατάργηση του πόθεν έσχες (όλων πλην πολιτικών και διορισμένων). Αν αυτοί που είναι φοροφυγάδες δεν μπορούν να φέρουν τα λεφτά τους πίσω, δεν θα τα φέρουν, τόσο απλό. Ή θα καταφύγουν σε μεθόδους λαθρεμπορίας σαν αυτές πριν την απελευθέρωση του συναλλάγματος.

Ούτε πλούσιος είμαι ούτε δουλεύω για πλούσιο. Είναι εύκολο να πάρετε ότι φανερό πλούτο έχουν οι πλούσιοι. Και μετά; Οι πλούσιοι πρέπει να έχουν κίνητρο να επενδύουν, όχι να κρύβονται. Και, η προσωπική μου γνώμη, εκτός εάν δείξετε μείωση 1€ σε Δημόσια έξοδα για κάθε 1€ σε φορολόγηση περιουσίας εγώ, αν ήμουν πλούσιος, θα σας θεωρούσα κλέφτες, και θα κρυβόμουν. Δέχομαι εφ ‘απαξ χαράτσι, αλλά να το δω να πιάνει τόπο. Να μειώσει το χρέος. Όχι για να πληρώνει Ινδούς υπεργολάβους που φτιάχνουν ποδηλατόδορομους σε μέρη που δεν έχουν ποδήλατα, ή να σκάβει τα βουνά για να καταστρέψει την ΔΕΗ.

Τέλος, η φιλολογία του κάθε κάθε λαγού για Αναδιάρθρωση. Αναδιάρθρωση τώρα. Σε στυλ και γλώσσα Λεωνίδα: «This is Πάρτα». « Δεν πληρώνουμε μέχρι να έχουμε», «έλα όταν έχω» κι αν γουστάρετε, βγάλτε μας από το ευρώ. Ο μόνος τρόπος να πιέσουν είναι να στείλουν στρατό κατοχής. Δεν θα το κάνουν γιατί κανένας από τους δανειστές δεν αντέχει να δει τα δάνειά του σε body bags. Δεν θα αρνηθούμε να ξεπληρώσουμε, αλλά όχι τώρα, όταν μπορούμε. Θα έχουν κάποιο write-down οι πιστωτές, αλλά όχι write-off. Αν δεν το καταλάβατε να βρείτε κάποιον να σας το πει πιο τεχνοκρατικά. Και μία λεπτομέρεια: Ξέρω πόσο πιεσμένες και οριακές είναι οι Ελληνικές Τράπεζες. Χρόνια προστατευτισμού, και κακώς νοουμένου ελέγχου του κάθε ΥΠΕΘΟ. Το «this is Πάρτα» δεν θα ισχύσει για αυτές, αλλά μία ίσως δύο, είναι κραυγαλέα Πασοκομάγαζα που κατέστρεψαν την Αγορά και θα τους άξιζε να πάνε περίπατο, για την θεσμική ζημιά που έχουν κάνει. Αν υπάρχει θεία δίκη και ο νοών, νοείτω.

Αυτό το κομμάτι το έγραψα με την βοήθεια του Θυμόσοφου. Το «S Πάρτα» ήταν δικιά του ιδέα. Ο νέος Λεωνίδας είναι από το http://www.neb.gr/phpBB2/viewtopic.php?f=6&t=1798 . Tα πράσινα fluo τα έφτιαξα εγώ… Ούτε σε βρακάκια δεν μου αρέσει, πιά, το Πράσινο.

5 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

"κανένας από τους δανειστές δεν αντέχει να δει τα δάνειά του σε body bags" αυτο ειναι ολη η ουσια,αν θελανε θα το χρησιμοποιουσανε.
Αλλα προφανως πρωτα θα κανουν σουμα.

archaeopteryx είπε...

Μπα, ζάχαρη, ινσαϊντερ τραίϊντινγκ κάνουν και παριστάνουν ότι κάνουν σούμα... αλλά όταν αυτό το μάθουμε θα έχει ξεχαστεί.

Ανώνυμος είπε...

This week also saw a 25-year-old Skykon, a Danish firm which makes wind turbine towers, file for insolvency. Explaining the decision, Skykon’s chief executive Jens Pedersen said: “The wind turbine industry is project based and very cyclical, and it is currently being affected by a number of negative factors in the wake of the financial crisis. These effects have also impacted Skykon to the effect that we are in a very cash-strapped situation.”

http://oilprice.com/Alternative-Energy/Wind-Power/Wind-Power-Projects-Affected-by-Financial-Crisis.html

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση επιχείρησε αύξηση εσόδων με φορο-επιδρομές χωρίς να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να παραλύσει η Οικονομία, σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρόβαλλε την «κοινωνική οικονομία της αγοράς» ή «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ως την ιδεολογική βάση της δικής του οικονομικής πρότασης.

«Σήμερα, στην Ελλάδα, παραλύουν τα πάντα, το φοροεισπρακτικό κράτος συνθλίβει τα πάντα, χωρίς αποτέλεσμα και η οικονομική δραστηριότητα παραλύει, δεν είναι οικονομία, είναι «ερημοποίηση»» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να διαφωνήσουμε και να δείξουμε τον άλλο δρόμο».

Εξηγώντας την κοινωνική οικονομία της αγοράς είπε:

«Η κοινωνική οικονομία της αγοράς δεν θέλει το «κράτος -νυχτοφύλακα», όπως ο ακραίος νεοφιλελεύθερισμός, δεν θέλει ούτε το κράτος -»παραγωγό», όπως ο κρατικιστικός σοσιαλισμός, θέλει το κράτος-»ρυθμιστή», θεματοφύλακα τόσο της ελεύθερης οικονομικής δράσης όσο και της κοινωνικής συνοχής. Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός ή κοινωνική οικονομία της αγοράς, δέχονται την παρέμβαση του κράτους, για να αποκαθιστούν και να περιφρουρούν την ελεύθερη οικονομία από την ασυδοσία της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση συνεπάγεται δημοσιονομική Εξυγίανση και Τόνωση της Οικονομίας. «Αν κάνεις μόνο «δημοσιονομική εξυγίανση», τότε κινδυνεύει να διαλυθεί η Οικονομία και θα αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία συνολικά. Αν, από την άλλη πλευρά, κάνεις μόνο τόνωση της αγοράς, χωρίς σοβαρές δημοσιονομικές περικοπές, τότε θα επιτύχεις μια βραχυχρόνια άνοδο των εσόδων. Αλλά στην πρώτη δυσκολία, τα ελλείμματα θα ξεφύγουν και πάλι» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί «όταν ανέλαβε αρνήθηκε να κάνει το πρώτο και στην συνέχεια, όταν βρέθηκε σε πανικό, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες και έκανε μόνο το δεύτερο: Περικοπές παντού – χωρίς, ωστόσο, να χτυπήσει τις πολλές σπατάλες που υπάρχουν στο Ελληνικό κράτος».

Υποστήριξε ο κ. Σαμαράς ότι «η κυβέρνηση επιχείρησε αύξηση εσόδων με φορο-επιδρομές – χωρίς να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να παραλύσει η Οικονομία, να βουλιάξει η αγορά, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και η ανεργία και να πατώσουν τα έσοδα».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «για να αποδώσουν τα μέτρα πρέπει να τονωθεί η αγορά, με μέτρα μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, ώστε να πάρει μπρος η Οικονομία, να αρχίζει να παράγει εισόδημα για τους εργαζόμενους, κέρδη για τους επιχειρηματίες, τζίρους για τις επιχειρήσει και να βρει το κράτος κάτι να φορολογήσει».

Συμπυκνώνοντας επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «υποβάλλει το λαό σε τεράστιες θυσίες, αλλά δεν μηδενίζει το έλλειμμα, εξαγγέλλει πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια τετραετία με μιάμιση φορά μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ελλείμματος απ’ ό, τι πριν μπει στο πρόγραμμα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να απορρίψουμε αυτό το πρόγραμμα, όχι, βέβαια, για να γυρίσουμε στην εποχή που το κράτος αναδιένειμε δανεικά και ψευδαισθήσεις κοινωνικής πολιτικής και ευημερίας. Κάθε άλλο! Αλλά για να εξυγιάνουμε αληθινά τη χώρα. Με Ανάπτυξη, όχι με ασφυξία. Με αλλαγή Οικονομικού μοντέλου, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και εξωστρέφεια, όχι με καταναλωτικές δαπάνες».

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σου αρχαίε. Καταφέυγεις σε τσόντες!