Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΗ (στην Δανία του Νότου)


Καμιά φορά κοιτάς την αλήθεια στα μάτια, και δεν συνειδητοποιείς τι βλέπεις.

Η ιστοσελίδα αυτή, ξεκίνησε να τεκμηριώσει το επιστημονικά οξύμωρο, και οικονομικά παράλογο των ΑΠΕ, τουλάχιστον όπως μας τα πλασάρουν οι πράσινοι παπαγάλοι. Δεν είχα φιλοδοξίες ούτε τα γενεσιουργά και αδιέξοδα προβλήματα της Ελλάδας να πιάσω, ούτε να ασχοληθώ με την ενεργειακή στρατηγική... Δεν είναι καν η ειδικότητά μου... Ωστόσο αφού την πιάσαμε την κουβέντα σήμερα το πρωί στο antinews, ας δούμε που θα πάει.

Για τις ΑΠΕ, δεν έχω καμία αμφιβολία πλέον, ότι έχουν μία βασική κινητήρια δύναμη, και ίσως μερικές βαθύτερες. Η μία βασική κινητήρια δύναμη είναι η εξαγωγικές και γεωπολιτικές ανάγκες της Γερμανικών, Σκανδιναβικών και Γαλλικών εταιριών. Σε αυτό και μόνο αυτό οδηγεί η συμβουλή του άγνωστου φίλου μου “follow the money”. Και θα πρέπει να αυτοδιορθωθώ: Συχνά αναφέρω την Γερμανία, αλλά δεν είναι μόνη της η Γερμανία. Σίγουρα η Siemens είναι γνωστή, αλλά και η ABB (Σουηδοελβετική) και η Schneider (Γαλλική) είναι στο παιχνίδι. Έχει και άλλες, πτυχές, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Η υπόθεση εργασίας στην πρωινή συζήτηση είναι ότι το πρόβλημα που έχουμε στο θέμα της ενέργειας της Ελλάδας (αν έχουμε) ξεκινά από την θέληση ιδιωτών να πάρουν κομμάτια από τις δουλειές της ΔΕΗ, αλλά το κάνουν με άκομψο, Ελληνικό, τρόπο, με βάση ποιόν ξένο εκπροσωπούν και τι έχουν να πουλήσουν ή ποιόν επηρεάζουν, πόσο, και πώς, στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί πολλά, τα περισσότερα προβλήματα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η εκ των πραγμάτων αδυναμία σχεδιασμού. Το πάντρεμα αλλοπρόσαλλων συμφερόντων, δεν είναι σχεδιασμός.

Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στην ΔΕΗ, και δεν εννοώ οικονομικά ή οργανωτικά, αλλά το αποτέλεσμα. Από την δεκαετία του 50 μέχρι σήμερα, μας έχει φέρει εδώ η ΔΕΗ. 1000 παράπονα, 10.000 προβλήματα, διαπλεκόμενοι, συνδικαλιστές, και δεν συμμαζεύεται, αλλά δείτε παρακαλώ, κυρίες και κύριοι δύο πίνακες που έχω αναρτήσει και στο παρελθόν και λένε όλοι την ιστορία. Η τιμή της κιλοβατώρας, και οι εκπομπές CO2 (αφού είμαι ηλίθιος και δίνω σημασία στις εκπομπές CΟ2):


Έχουμε από τα φτηνότερα ηλεκτρικά ρεύματα στην Ευρώπη. Και στο οικιακό και στο βιομηχανικό. Στο βιομηχανικό μόνο η Βουλγαρία είναι φτηνότερη, και για αυτό, και για την χαμηλότερη φορολογία, και ΟΧΙ για τα φτηνά εργατικά, μετακομίζουν οι δικοί μας εκεί. Απασχόληση! Θυμάστε; Και, παρακαλώ, προσέξτε την Δανία. Από τα ακριβότερα ρεύματα στην Ευρώπη... Μα γιατί, άραγε, γιατί; Αφού έχουν το 20% από ΑΠΕ, από τώρα...


Και το Κυότο; Και σε αυτό τα έχει καταφέρει η ΔΕΗ. Ενώ η Δανία; Με τόσα αιολικά; Μπας και είχε δίκιο η Ε.ΟΝ που έλεγε τα περί αναποτελεσματικής λειτουργίας και αυξημένων εκπομπών με τις θερμές εφεδρείες... που ενόχλησε και τον ανώνυμο σχολιαστή... θυμάστε;

Τι εννοεί λοιπόν ο σκεπτόμενος Πρωθυπουργός που θέλει να μας κάνει Δανία του Νότου; Στα ενεργειακά, χάρη στην κακιά ΔΕΗ, είμαστε καλύτεροι από την Δανία. Να σας πω τι εννοεί: Εννοεί ότι οι κύριοι, των οποίων τα αρχικά παρέθεσα σήμερα το πρωί στο φιλόξενο antinews, αδυνατούν να βγάλουν λεφτά ή να προωθήσουν τους ξένους που εκπροσωπούν με τέτοια καλή ΔΕΗ. Τόσα χρόνια προσπάθειας, από το 1981, μέχρι σήμερα, δεν κατάφεραν να την καταστρέψουν, και το έχουν προσπαθήσει... Κρατάει ακόμα... Για αυτό πρότεινα, αντί να την διαλύσουν, να την πάρουν... Μικρότερη η ζημιά, ακόμα κι αν δεν αναλάβω εγώ utility regulator (που είμαι και άσχετος).

Μου έχουν πει Κυβερνητικά στελέχη, σε θέση να ξέρουν ότι έχουμε λιγνίτη, δεν έχουμε για πάντα, αλλά έχουμε και θα έπρεπε να τον κρατήσουμε κάπως, για στρατηγικό καύσιμο. Ο φίλος μου ο Νίκος και οι δικοί του φίλοι, αυτό το ξέρουν καλύτερα από μένα. Το εάν και πότε τελειώνει ο λιγνίτης, είναι ένα κομμάτι του παζλ. Τα άλλα είναι σκορπισμένα από εδώ και από εκεί...

Μην ακούτε περί ΕΕ και ΕΟΚ και Ευρώπης. Παραμύθια. Ευρωπαϊκές εταιρίες είναι πίσω από όλα αυτά, και οι ντόπιοι "αποκλειστικοί αντιπρόσωποί τους". Πολιτικούς με όραμα, ούμπαλα, και αγάπη για την χώρα τους, δεν έχετε.

Οι φουκαράδες οι εργαζόμενοι, μου θυμίζουν τους Άραβες στο Μεγάλο Παιχνίδι. Πότε οι μεν τους χρησιμοποιούν, πότε οι δε. Η φωτό είναι από εδώ. Οι πίνακες με τα νούμερα είναι από την Κομισιόν, πριν αναλάβει ο Παπανδρέου, η Μπιρμπίλη, και ο Ζερβός. Παληκάρια και κοπέλες, περιμένω βελτιώσεις, χαχαχάαα!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έτσι δεν κάνουν πάντα? Παριστάνουν ότι είναι χάλια για να το πάρουν φτηνά.

Τελικά ο Λάτσης έπιασε την καλή που τους πήρε την Κρήτης. Α ρε Κοσκωτά πρύτανη

Ανώνυμος είπε...

Και η Ισπανία στο κόκκινο με το Κιότο. Για αυτό έχει φίλιες με την Σοσιαλιστική Οικογένεια και την ΤΕΡΝΑ. Ελληνικά βουνά για πράσινα πιστοποιητικά!

nikos είπε...

έχω να προσθέσω ότι για φέτος 2010 η παραγωγή λιγνίτη έπεσε έξω έναντι προβλέψεων-προγραμματισμού (τρομάρα τους 4 εκ.τον) ..το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει και ο μηνιαίος απολογισμός http://www.desmie.gr/up/files/energy_201010_GR.pdf δλδ -9.4% ..με λίγα λόγια ... φθάσαμε στην παραγωγή του 1989-90

nikos είπε...

και για να κλείσω το δημόσιο διάλογο μας αγαπητέ archaopterx .. προσωπικά αποφάσισα να εφαρμόσω την ΈΚΚΛΗΣΗ του μποτίλια... "Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας"...στην ηλικία μου πρέπει να φρενάρω με το ΑΒΣ και ... ασχοληθώ με τα χωραφάκια που απέκτησα.. έχω πολύ δουλεία μπροστά μου

Ανώνυμος είπε...

H EE είναι μία απάτη.
Καλύτερα να αποχωρήσουμε από την ένωση. Είναι προς το συμφέρον μας μια περισσότερο χαλαρή σύνδεση με τους Ευρωπαίους.
Ο Κορπορατισμός του Λαβύρινθου της ΕΕ έχει Μινώταυρους και δεν οφείλουμε να αιμοδοτούμε τέτοιες αποτρόπαιες πολιτικές.

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε οι δύο πίνακες είναι σημαντικοί. Δείχνουν ότι μας διαλύει ο ΓΑΠ και ότι το έγκλημα έχει προμελέτη, και οι αεριάδες είναι υπεύθυνοι. Αυτοί μπλόκαραν και τον Αθανασόπουλο.

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε εύγε!
Είναι δύσκολα τα ενεργειακα και μας τα κάνεις λιανά.
Σ ευχαριστούμε!
Ευχαριστουμε και το Νίκο!
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε μου,μήν ψάχνουμε για Εθνικά συμφέρουσα ενεργειακή πολιτική σε μιά χώρα πού...
...Φούστηδες και παλληκάρια,
γίναμε μαλλιά κουβάρια!!!

@ παγωτατζης

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=358273&ct=19&dt=03/10/2010