Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ανομία και Ιδιοποίηση


Η απόψεις που έχω διατυπώσει για την Πράσινη Ανάπτυξη (εδώ , εδώ και στο tag πράσινη ...απάτη) είναι σαφείς. Είναι τόσο σαφείς, και είμαι τόσο σίγουρος για αυτά που έχω γράψει, που, όπως συμβουλεύω όσους, καλώς, με αμφισβητούν, αμφισβητώ εγώ αυτά που λέω. Κάτι σαν εσωτερική αντιπολίτευση που είναι και της μόδας.

Μου έστειλε φίλος αρχαιοπτερυγίζων ένα άρθρο του Πρωθυπουργού, πριν τις εκλογές. Ο άνθρωπος, σε αυτό είναι συνεπής, και λέω μέσα μου "βρε μπας και βλέπει κάτι που δεν το βλέπω"... Και δεν ξεκινώ με αρνητική προδιάθεση, και σίγουρα ούτε κρύβει, ούτε αλλάζει τροπάρι. Έχει μάλιστα το άρθρο αυτό στην ιστοσελίδα του. Άρα, το εννοεί, δεν το αναθεωρεί και τέτοια... Το διάβασα, προσεκτικά, 2-3 φορές, πιο προσεκτικά από κάτι ακαταλαβίστικα της Πράσινης Διαβούλευσης ΕΛΙΑΜΕΠ, Πρωθυπουργός είναι, να βεβαιωθώ ότι δεν έχω κάνει κάποιο βαρύ λάθος.

Tο παραθέτω, τα bold είναι δικά μου, και τα συμπεράσματά μου στο τέλος:

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ελεύθερος Τύπος

Άρθρο του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το μοντέλο της "πράσινης ανάπτυξης"

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για όλους μας, στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια αν συνεχίσουμε το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο; Σήμερα το γνωρίζουμε. Υπάρχει πια επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων που θα αντιμετωπίσουμε. Θα βρεθούμε να πέφτουμε στο γκρεμό - αντιμέτωποι με την καταστροφική κλιματική αλλαγή, τον εφιάλτη της ανισότητας και της πείνας για εκατομμύρια ανθρώπους, την πολιτική κρίση αλλά και τους πιθανούς πολέμους για τους φυσικούς πόρους, τα νέα προσφυγικά ρεύματα, τις νέες μορφές βίας για την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, όπως το νερό.

Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί. Μια «ήπια» επίπτωση της εξέλιξης αυτής - αλλά οδυνηρή για την ελληνική οικογένεια - είναι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές που θέτουν σε δοκιμασία τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις προτείνουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που θα απαντά ταυτόχρονα στην κλιματική αλλαγή, στην ενεργειακή ασφάλεια και την αυτονομία, στις οικονομικές ανισότητες, στην ποιότητα ζωής και εργασίας. Μια «πράσινη επανάσταση» για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας.

Για μας, η ευθύνη μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να θέσει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά αλλά και να αναδιοργανώσει το κράτος ώστε η χώρα μας να γίνει πρωτοπόρα της νέας τεχνολογικής επανάστασης. Να κάνουμε γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από τον άνεμο, τον ήλιο, τη γεωθερμία, που η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παντού! Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα.

Θα εγγυηθούμε μια οικονομία που σέβεται το περιβάλλον και δεν δημιουργεί υπεραξίες και καιροσκοπισμούς με την καταστροφή του. Μια οικονομία που στηρίζεται στο περιβάλλον και το αξιοποιεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Μια οικονομία που δημιουργεί - αξιοποιώντας τις φιλικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες - νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας δίνοντας ανάσα στη γενιά των 700 ευρώ. Η πρότασή μας εγγυάται μια ανάπτυξη, που συνδυάζει την ποιότητα στην εργασία, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες δίνοντας στη χώρα νέες προοπτικές. Έχω πειστεί από την διεθνή μου εμπειρία και επαφή με πολιτικούς ανά την υφήλιο ότι η «πράσινη» ανάπτυξη θα είναι πιο ανταγωνιστική, πιο ποιοτική, πιο οικονομική. Όμως, όλα αυτά δεν γίνονται αυτόματα.

Χρειαζόμαστε τολμηρές πολιτικές και αποφασισμένους νομοθέτες, που θα δουλεύουν με φαντασία και ανοιχτούς ορίζοντες έχοντας στο νου τις ανάγκες των καταναλωτών, τις δυνατότητες της επιστήμης, την καινοτομία των επιχειρήσεων.

Σήμερα διαμορφώνεται, σε όλο τον κόσμο, μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση. Γύρω από αυτή τη νέα πραγματικότητα, προτείνουμε την ευρύτατη συνεργασία – την απαραίτητη συλλογική μας δράση για το κοινό μέλλον. Όλοι: Πολίτες, Επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, κόμματα, ΜΜΕ καλούνται να παίξουν ρόλο. Οι επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος τρόπος να επιζήσουν είναι να μειώσουν τους ρύπους που εκπέμπουν. Προτείνουμε την στήριξη με κίνητρα των επιχειρήσεων που γίνονται «πράσινες».

Οι πολίτες να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να ενημερώνονται και να ελέγχουν την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις για τις δικές τους ευθύνες.

Σήμερα, γίνεται μια «πράσινη» επανάσταση, με πρωταγωνιστές τους πολίτες. Ένα κίνημα που ξεκινά από κάτω, και στο οποίο συγκλίνουν πολίτες πέρα από κόμματα, ηλικίες, και ταξικές καταγωγές. Μια επανάσταση που αφορά και στις αξίες μας.

Γιατί γύρω από το περιβάλλον συγκρούονται δυο αντιλήψεις. Αυτή της ανομίας και της ιδιοποίησης και αυτή των συλλογικών μας αξιών και κανόνων, της κοινής μας κληρονομιάς και υποχρέωσης. Μια κοινοκτημοσύνη με δικαίωμα και υποχρέωση να το διαχειριστούμε από κοινού, με σεβασμό, με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο που θα φέρει καρπούς για όλους σήμερα και αύριο. Αυτή θα είναι η κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες γενιές και στη χώρα.



Η πρώτη μου παρατήρηση είναι ότι λέει τα ίδια με τον Murray-Gel Mann τον Νομπελίστα υποστηρικτή του Obama, τα ίδια με τον Obama, και τα ίδια με κάθε Γερμανική ιστοσελίδα που πουλάει Γερμανικές πραμάτειες (είδαμε ότι οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται, τα παίρνουν οι Κινέζοι). Το να πω ότι όοολοι αυτοί λένε αρλούμπες, είναι εύκολο, αλλά δεν πάει. Δεν το λέω, αλλά, στον λόγο μου, το εννοώ. Και επειδή σε αυτή την ανάρτηση κάνω το δικό μου αυτοτέστ παράνοιας, το ψάχνω, και μένω στα εύκολα:

Επιστημονική τεκμηρίωση. Τρίχα. Αποδείχθηκε, πέρα κάθε από αμφιβολία, ότι η "τεκμηρίωση" ήταν κάτι μεταξύ υπερβολής, μαϊμούς, και απάτης.

Καταστροφική κλιματική αλλαγή. Τρίχα. 1.000.000 χρόνια, έτσι πάει. Ο μαύρος θάνατος που σκότωσε την μισή Ευρώπη τον μεσαίωνα ήταν από αρουραίους που έκαναν κρουαζιέρες.

Ανισότητα και πείνα. Oh yes, υπάρχει. Για 1.000 άλλους λόγους.

Πόλεμοι για πόρους. Ναι. Όταν οι Τούρκοι πάνε Μύκονο, ή μας την πέσουν για την ΑΟΖ, ή τους Καλόγερους, ή την Γαύδο, ή το Καστελόριζο, πες τους για Κλιματική Αλλαγή. Πρόσεχε, είναι η χώρα του Midnight Express, δεν έχουν χιούμορ. Ή φώναξε τους Γάλλους ή τους Αμερικάνους... 1453 revisited. Από Κλιματική Αλλαγή μας ανασκολόπιζαν 400 χρόνια.

Μεταναστεύσεις. Ναι! Μογγόλοι, Πετζενέγκοι, Ούννοι, Ινδοευρωπάιοι, οι 12 φυλές του Ισραήλ, από καταβολής κόσμου. Πήγαινε στο Πακιστάν, να βάλουν αιολικά, να μην έρχονται. Ή, αν εννοείς αυτό, βάλε στην Ελλάδα, να είναι πολύ χάλια και να μην θέλουν να έρθουν.

Αυξανόμενες τιμές πετρελαίου. Λέγεται Πόλεμος Έξη Ημερών, εμπάργκο Ιράν, ανησυχία για το Σουέζ. Κατά τα άλλα σε σταθερά δολάρια δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά να είναι καλά το C.R.A Γιώργο, μου, αυτό φταίει για τον πληθωρισμό, οι παροχές... σε ταλαίπωρους μεν, τεμπέληδες δε. Σοσιαλισμός στην Δύση παλικάρι μου...

Ακραία καιρικά φαινόμενα... Σε τι είπες οφείλεται ο μεγαλύτερος κυκλώνας της χιλιετίας στην Νέα Υόρκη; Μην τα ξαναλέμε... Βλέπεις πολλή τηλεόραση.

Ααα.. το αγαπημένο μου θέμα: Η δοκιμασία του αγροτικού τομέα. Λέγεται αστυφιλία Καραμανλή του Α', επιδοτήσεις για να καταστρέφουν την αυτάρκειά τους, και όλοι οι Πασοκικοί συνεταιρισμοί. Και η αμαρτωλή ΚΥΔΕΠ. ΕΟΚ και απατεώνες.

Ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία... Προφανώς δεν έχεις δει, ούτε κανένα energy flow, ούτε τίποτα. 2% είναι οι ΑΠΕ, παγκοσμίως, χάρη στα υδροηλεκτρικά. 6% της ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας. Και κόβουν τις επιδοτήσεις... Μην λές τέτοια πράγματα, μου θυμίζεις Dr Seuss δεκαετίας 60 και make love not war του '70. 100.000 αιολικά, δεν παράγουν αρκετή ενέργεια για μια μπίλια ρουλεμάν. Ρώτα.

Αφθονία ήλιου και αέρα. Πάω στοίχημα ότι την μπουγάδα, σπίτι, την κάνετε σε πλυντήριο και την στεγνώνετε σε dryer. Και σίγουρα δεν πας Αμερική με ιστιοπλοϊκό Ο αέρας είναι τσάμπα, η αιολική ενέργεια είναι 3 φορές πιο ακριβή από την συμβατική. Να βάλεις στο σπίτι σου πρώτα αιολική, και μετά έλα πες μου. Τα γυαλιά που φοράς είναι πετρέλαιο. Τα αθλητικά ρούχα που τρέχεις είναι πετρέλαιο. Εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε λεφτά.

Για τα 700 ευρώ και τις θέσεις εργασίας, θα σου πούνε κάποια στιγμή οι δικοί σου...

Για την διεθνή σου εμπειρία, πάω πάσο, αλλά με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις...


Να μιλήσουμε για ανομία και ιδιοποίηση; Όλο το παραμύθι, καταλήγει στην ανομία και την ιδιοποίηση. Είναι ο λόγος που έφτιαξα αυτό το μπλογκ, Για να βγάλει λεφτά η παρέα σου, μου χαλάς τα βουνά μου. Από φτώχεια και πείνα ξέρω. Γεννήθηκα σε αυτά τα βουνά. Είναι τα θεμέλιά μου, φίλε. Είναι των παιδιών μου. ΔΕΝ είναι δικά σου και όμως τα ιδιοποιείσαι για Vestas, και Iberdrola, και Siemens και Enel και EDF και σκατά πειναλέους. ΑΥΤΗ είναι η ανομία σου. Τις ιδεολογίες σου και τις ιδεοληψίες σου να τις χαρείς, ελεύθερα, με δικά σου λεφτά στα δικά σου βουνά. Ούτε με δικά μου λεφτά, ούτε στα δικά μου βουνά. Τόσο απλό.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμπαινε Αρχαιοπτέρυξ!!!!

Καιρός είναι κάποιος να φωνάξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός!

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε είναι πολύ δύσκολο το αρχαεοπτερυξ για να γινει γνωστό.
Φτιάηε και ένα μπλογκ "prasini-apati"

archaeopteryx είπε...

Ανώνυμε 10:02 η αλήθεια είναι ότι δεν φανταζόμουν τέτοια έκταση όταν ξεκίνησα... Νόμιζα ότι θα τεκημριώσω το κόστος του ρεύματος και θα τέλειωνε... Δεν φανταζόμουν ότι θα τα έβαζα με τον ...Μπισμαρκ ή την Μπιρμπίλη!

Τι να κάνω τώρα, να αλλάξω ταυτότητα.. Δύσκολο...

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε σήμερα την εξής επιστολή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη με θέμα την αύξηση του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:
«Με την επιστολή αυτή, θα θέλαμε να ζητήσουμε την παρέμβασή σας στο θέμα του Ειδικού Τέλους για τις ΑΠΕ, το οποίο εξελίσσεται σήμερα σε θηλιά στο λαιμό της ελληνικής βιομηχανίας.

Το καλοκαίρι του 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επέβαλε αύξηση του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης, από 0,3 σε 5,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό 1756% και εκτιμάται ότι επιβάρυνε το κόστος ενέργειας της βιομηχανίας κατά τουλάχιστον 15%, σε μια περίοδο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της κρίσης.

Σήμερα, πληροφορούμαστε ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει εισήγηση για νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ, στα 7,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κατάργηση του ετήσιου πλαφόν, που προβλέπεται από το νόμο 2773/99. Εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, αναμένεται ότι θα επιβαρύνει τους πελάτες μέσης και υψηλής τάσης με ποσά από 3,5 ως και 19 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική απειλεί άμεσα, όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά ακόμα και τις προοπτικές βιωσιμότητας των ελληνικών βιομηχανιών. Επιβαρύνει τη λειτουργία τους με ένα τεράστιο κόστος, το οποίο κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να απορροφήσουν. Παρακαλούμε σημειώστε ότι η επιβάρυνση αυτή κυριολεκτικά τορπιλίζει τις προσπάθειες των εξαγωγικών εταιρειών, οι οποίες όπως είναι γνωστό δραστηριοποιούνται σε ένα άκρως προβληματικό περιβάλλον που τους δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην διεθνή αγορά.
Σε μια εποχή όπου το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι η έξοδος από την ύφεση και διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι επιχειρήσεις δέχονται ένα ακόμη πλήγμα. Μετά την αύξηση της φορολογίας και την επιβολή διαδοχικών έκτακτων εισφορών, σήμερα καλούνται ουσιαστικά να πληρώσουν και το λογαριασμό της πολιτικής για τις ΑΠΕ.
Σε μια εποχή όπου το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η πολιτική αυτή δημιουργεί ένα επιπλέον εμπόδιο στα ήδη υπάρχοντα.
Σε μια εποχή, τέλος, όπου το ίδιο το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καλεί για μείωση των τιμών στην αγορά κατά 30%, η συγκεκριμένη πολιτική αυξάνει το κόστος παραγωγής και κατ’ επέκταση το κόστος για τους καταναλωτές.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε να μειωθεί το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ για τους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης, στο επίπεδο του 1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υποστηρίζουμε ενεργά το στόχο της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας. Καλούμε ωστόσο την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για τη χρηματοδότηση της πολιτικής που ακολουθεί σήμερα σε αυτό τον τομέα. Γιατί το βέβαιο είναι ότι η ελληνική βιομηχανία δεν αντέχει να επωμιστεί αποκλειστικά αυτό το βάρος».

porta porta είπε...

"Εγω δεν χρωσταω τπτ σε κανεναν!" ετσι δεν εχει δηλωσει το ΓΑΠ ? χαχα
Η απατη της Πρασινιας ειναι τεραστια, αλλα επαναλαμβανω.. οι επενδυτες βαζουν 10-20% ιδια κεφαλαια!!! τα οποια αποσβαινουν σε 4-5 χρονια ευκολα. Δεν τους ενδιαφερει εαν μετα 5 ετη δεν υπαρχει επιδοτηση τιμης /κβω ή εαν η τιμη ΦΒ και αιολικου εχουν συγκλινει. Θα επρεπε να νοιαζει την Τραπεζα..αλλα κ εκει ειναι OPM -Other People Money και στα αρχιδια τους. Το μπονους το παιρνουν στην υπογραφη του δανειου!!
Κρι Θα Ρα Κι για σοφατισμα.

Ολοι οι κομπλεξικοι σπρωχνουν ΑΠΕ για μοδα..απ τον καναπε.Το οτι εισαγουμε ρευμα απο Βουλγαρια και Αλβανια το γνωριζετε.. ερχεται και η Τουρκια σε λιγο.. απο παλιο σχεδιο επι Σημιτη!

ΑΣΧΕΤΑ....
Αυτος ο Γειτονας.. ταμιας του ΠΑΣΟκ ηταν.. κατι θα γνωριζει για τις σακουλες.. ΑΛΛΑ κανεις στην Εκεταστικη δεν ασχοληθηκε !!!
"Ειστε Ξεπουληματιες" - Ακης !!! ναι ετσι εχει δηλωσει για ΝΔ.. αχχαχαααααα

ο Ξεπουληματιας σε ολες τις κλισεις! και σε DVD..

ΠΠ

archaeopteryx είπε...

Το αντιγράφω από το αντινιουζ

Stratesist είπε:
16/02/2011 στις 11:33 am

Ιδού τα γεγονότα:

Η ΡΑΕ με τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ κωλυσιεργούν επί 3 χρόνια την έγκριση του Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεμένων Νησιών, όπως ώφειλαν σύμφωνα με το άρθρο 23α του Ν.2773/99 όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 3426/2005, σε εγαρμογή της Οδηγίας . Τελικά, παρά το ότι σχέδια του εν λόγω Κώδικα ήταν διαθέσιμα ήδη από το 2007, ο Κώδικας Διαχείρισης Μη Διασυνδεμένων Νησιών υποβλήθηκε στην ΡΑΕ στις 25/06/2010, και ακόμη μέχρι σήμερα δεν υφίσταται Κώδικας σε ισχύ.

H δυσλειτουργία και αδιαφάνεια στο χώρο της Ενέργειας προκάλεσαν τη παρέμβαση της Κομισιόν και στη συνέχεια της Τρόικας, συγκεκριμένα:

• Η Γενική Δ/νση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Energy), με αφορμή την διαπιστούμενη έλλειψη προστασίας των Ελλήνων Καταναλωτών απέστειλε Προειδοποιητική Επιστολή στην Ελληνική Δημοκρατία, η οποία αναφέρεται ως «Παράβαση 2009/2195 – Οδηγία 2003/54 σχετικά με εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» με ημερομηνία 7.7.2009 για μη συμμόρφωση της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Οδηγία 2003/54.» Με την Επιστολή τίθεται το θέμα ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/54 ως προς την διαχείριση του Δικτύου, και η ΡΑΕ με τη ΔΕΗ δεν εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους σε συγκεκριμένα σημεία.

• Το Μνημόνιο με τη Τρόικα (Ν.3845/2010) και τα Συμπληρωματικά σε αυτό Πρωτόκολλα επιβεβαιώνουν και παραδέχονται μια κατάσταση στην Ενέργεια που έφτασε στο απροχώρητο εξ αιτίας της δυσλειτουργίας, αδιαφάνειας και ύπαρξης συγκρουσιακών συμφερόντων. Έτσι, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση της Ελλάδας «στη προώθηση διαφανών κριτηρίων και διαδικασιών κριτηρίων και διαδικασιών επιλογής του προέδρου και των μελών της ΡΑΕ».

archaeopteryx είπε...

h++p://www.jamestown.org/pr……ews]=37219&cHash=d0c740470b

Turkey Strengthens Nuclear Cooperation with Russia
Publication: Eurasia Daily Monitor Volume: 7 Issue: 213
November 30, 2010 11:21 AM Age: 3 days
Category: Eurasia Daily Monitor, Home Page, Featured, Foreign Policy, Energy, Turkey, Russia
By: Saban Kardas

Russian President Medvedev and Turkish Prime Minister Erdogan in May, 2010. (AFP)

Turkish Energy Minister, Taner Yildiz, welcomed the recent progress in Turkey’s first nuclear power plant project that will be built by Russia and underscored Ankara’s determination to develop nuclear energy through foreign partnerships. Yildiz told reporters that Russian President, Dmitry Medvedev, signed the inter-governmental agreement, which was recently ratified by both houses of the Russian parliament (Anadolu Ajansi, November 29).

After various futile efforts to issue a license for the construction of the country’s first nuclear plant in Akkuyu-Mersin on the Mediterranean coast through competitive bidding, Ankara opted for a more controversial method. Instead of an open tender, Turkey pursued a bilateral cooperation route and signed an inter-governmental agreement with Russia in May during Medvedev’s visit to Turkey (EDM, May 20). Under this agreement, Rosatom will build, own and operate the Akkuyu-Mersin plant comprising four 1,200 mega watt (MW) units. Rosatom will also raise the finances for the project and will posses 100 percent equity in the $20 billion project company undertaking the construction and operation of the plant. In the long-term, the Russian side will likely retain at least 51 percent of the company. A Turkish firm, Park Teknik, and the Turkish state electricity generation company -EUAS- may take significant shares in the project, while the state company will provide the site, and the state electricity distribution company, TETAS, will buy a designated proportion of the electricity generated at a fixed price of $12.35 (www.worldnuclear.org, November 29),

while Greek YPEKA – Birbili push to photovoltaic electricity generation at the fixed price of 450 euros/MWh in the Greek islands, they plan to shut down DEH’s Power Plants in the islands and interconnect the islands with Turkey, to supposely protect Planet Earth from Global warming, caused allegedly by human GHG….

Prof. Bergeles & Co claim that the interconnection of the Greek Islands with Turkey will strengthen Greece’s sovereignty….

Same time Central and Northern Europe deaths from deep freeze reach 45….

SOMETHING IS VERY WRONG WITH THE GREEKS!!!!!!!