Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τα παραμύθια της ΕΣΗΑΠΕ


Κάποτε, διαφήμιζαν την οδοντόκρεμα Colgate.  Κάτι για άσπρα και αστραφτερά δόντια και φρεσκάδα.  Πρέπει να μου κόλλησε, γιατί βούρτσιζα μετά μανίας πριν πάω σινεμά με κανέναν "ον" και από τότε βουρτσίζω.  Η διαφήμιση πουλάει.

Στην διαφήμιση, σε πολιτισμένες χώρες, πρέπει να λες αλήθεια, ιδίως όταν πουλάς κάτι στον κόσμο. Και εάν έχω μάθει κάτι είναι ότι μπορείς, χωρίς να λες "ψέματα" με την νομική έννοια, να κοροϊδεύεις τον κόσμο.  Και αυτό κάνουν όλοι οι αιολικοί, ανά την υφήλιο.

Να δούμε τι είπε η ΕΣΗΑΠΕ; (το link πάει σε αντίγραφο της παρουσίασης και αυτή η ανάρτηση είναι συνέχεια προηγούμενης)

Αρχίζει με μία χονδροειδή "ποιητική ελευθερία", ότι οι ΑΠΕ "μειώνουν το κόστος προμήθειας".  Αυτό είναι το ευφυολόγημα του καθηγητή Κάπρου, στον οποίο θα αναφερθώ στο επόμενο. Βασικά παίζουν με την λέξη "κόστος", όπου "κόστος προμήθειας" είναι κάτι που προκύπτει από μοντέλα, ενώ εγώ, που είμαι λαϊκό παιδί, θεωρώ "κόστος" αυτό που πληρώνω.  Και παίζουν με την παραδοχή ότι θα έχουν πολλά υδροηλεκτρικά, και πολλά καλώδια, τσάμπα, για να παίζουν.  Το προσπαθεί και η Γερμανία με την Νορβηγία και την Ελβετία.  Σε όλες τις χώρες του Δυτικού κόσμου, τα αιολικά παράγουν ρεύμα που κοστίζει πολύ παραπάνω από ότι στοιχίζει με κάρβουνο (ή και πυρηνικά!), ακόμα και εάν βάλει κανείς στο κόστος τον όποιο φόρο άνθρακα (που θεωρώ Γερμανική απάτη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).  Στο κόστος της ακριβής κιλοβατώρας εμπεριέχεται και το αρχικό κόστος επένδυσης, είναι λίγο πάνω από το κόστος ...πυρηνικών, όσο και αν αυτό ακούγεται παλαβό.  Για το αιολικό κόστος, εδώ, για τον κύριο Κάπρο, στο επόμενο.

Λέει ότι θα μεγαλώσει το ΑΕΠ... Ίσως... Μόνο εάν μεγαλώνει το ΑΕΠ όταν ακριβαίνει το ρεύμα...  Όλα ξεκινάνε από την αύξηση στο ρεύμα (που την πληρώνουμε εμείς).  Ένα κομμάτι τάζουν στους Δημάρχους για τα θεάρεστα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.   Ένα κομμάτι θα δώσουν σε χωματουργικά σαν το εικονιζόμενο.  Εάν παραμείνει το σύστημα με τον φόρο άνθρακα, θα κερδίζουν από τα δικαιώματα ρύπων.  Αυτά είναι η αλήθεια, αλλά ακριβοπληρωμένη από τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους.


Εκεί που λέει παραμύθια η ΕΣΗΑΠΕ είναι στην εξοικονόμηση πετρελαίου ή αερίου.  Κατ' αρχάς το πετρέλαιο είναι, και πρέπει να είναι, ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση, με εξαίρεση μικρές χώρες όπως η Κύπρος, νησιά κλπ.  Ναι, οι θεωρητικές μεγαβατώρες, αντιστοιχούν θεωρητικά σε "πετρέλαιο" ή "αέριο".  Αλλά με διαθεσιμότητα 20% και 25%, εάν υπάρχουν αιολικά σε οποιοδήποτε μη διακοσμητικό ποσοστό, το 75%-80% της ονομαστική εγκατεστημένης ισχύος είναι πετρέλαιο ή αέριο, και είναι ΠΟΛΥ φτηνότερο να είναι το 100%, και να γλυτώσει ο καταναλωτής όλα τα έξοδα αγοράς και εγκατάστασης.  Είναι φτηνότερο να πληρώνουμε τους χωματουργούς να σκάβουν κουτουρού, από το να σκάβουν για αιολικά. Είναι ακόμα φτηνότερο να πληρώνουμε τους χωματουργούς να κάθονται από το να σκάβουν (γλυτώνουμε την ζημιά στον τουρισμό και την φύση, συν το κόστος αιολικών διασυνδέσεων κλπ).  Όπως έχουμε τέλος υπέρ ΕΡΤ, θα έχουμε τέλος υπέρ χωματουργών. Ή τέλος υπέρ ΤΕΡΝΑ.


Άααα... οι "πράσινες" θέσεις εργασίες. Η Ισπανία και η Αγγλία έδειξαν ότι για κάθε "πράσινη" θέση εργασίας χάνονται 2-4 συμβατικές.  Λογικό, αφού όταν ακριβαίνει το ρεύμα λειτουργεί σαν ανασταλτικός και μη ανταποδοτικός φόρος.  Και σε τουριστικές περιοχές;  Εάν δεχτεί ο κ. Παπακωνσταντίνου αιολικό εκεί στο βάθος, θα δεχτούμε και οι υπόλοιποι;

Κύριε ΕΣΗΑΠΕ... Μου θυμίζετε πολιτικούς της δεκαετίας του 60, που έταζαν σχολεία και παιδιά... Τα κοινωφελή έργα που τάζετε είναι ανοίγματα δρόμων σε δασικές εκτάσεις.  Για να μπούνε τα αιολικά σας θα σκάψετε χιλιόμετρα από το Ταίναρο στην Πίνδο.  Θα βάλετε μεταλλικές οδοντογλυφίδες με φτερωτές  στα νησιά... Μάλλον θα έχετε αντίδραση...  Βέβαια, ξεχάσατε μία πρόσθετη απασχόληση:  Τα ΜΑΤ!

Κύριε ΕΣΗΠΑΕ, 50 συμβατικά MW δεν υποκαθίστανται ούτε από 50, ούτε από 5.000 αιολικά MW.  Ούτε μειώνουν CO2.  Η Δανία και η Γερμανία μείωσαν CO2 από την αντικατάσταση παλαιών μονάδων με νέες,  από υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο, και στην περίπτωση της πονηρής Δανίας από εξαγωγή ρεύματος από κάρβουνο στην Νορβηγία, βάφτισμα σε Υ/Η και επανεισαγωγή σαν πράσινο.  Κάτι σαν νόμιμο καλαμπόκι Αθανασόπουλου.  Εάν θέλετε να μειώσετε SO2 και σωματίδια, το μυστικό λέγεται αποθειωτές και φίλτρα. Τεχνολογία του 70 και 80. Φτηνά πράγματα, εάν ο υπεύθυνος προμηθειών δεν κλέβει.

Η μόνη σοβαρή απασχόληση από τα πολλά αιολικά, πλην των ΜΑΤ, είναι του private banker που θα συμβουλεύει στην διαχείριση των υπερκερδών των αιολικών παρασίτων.  Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα, καταστρέφουν το περιβάλλον και το τοπίο, διώχνουν τουρισμό, διαλύουν την βιοποικιλότητα, εάν σας νοιάζει, και είναι περίπου όσο αειφόρα όσο και τα επιδοτούμενα ρουμς Γ' κατηγορίας.

 Εάν, τώρα  έχω έστω και κατά 30% δίκιο σε αυτά που λέω, θα με ρωτήσετε εύλογα,"μα καλά, όοοολους τους κοροϊδεύουμε";  Η απάντηση είναι "ναι, όλους" και το είπε όχι πολύ διπλωματικά ο Γερμανός που αναφέρθηκε σε όλους εμάς, που ακούμε τις ΕΣΗΠΑΕ και τις ΕΛΕΤΑΕΝ του κόσμου, σαν "ορδές ηλιθίων".

Ξέρω, ότι η Ελεταέν πιστεύει είναι ότι είναι ...ανήθικα αυτά που λέω. Δεν ξέρω από ηθική, αλλά εσείς και η παρέα σας περιμένετε να ζήσετε από την αύξηση στο ρεύμα σε καιρό φτώχειας.  Εάν η ΔΕΗ έχει τζίρο 5-6 δις ευρώ και πάρει μία αύξηση 60% στο ρεύμα, μόνο το μισό του 60%, στα 5-6 δις, είναι 1,5 δις.  Πληρωμένο από εμάς!  Χώρια τα δικαιώματα.  Καλά λεφτά, έχει για πολλούς.  Αυτή είναι η Πράσινη Ανάπτυξη και για αυτήν σκίζεστε.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απλά πράματα:

Στείλε τους ένα mail εδώ: info@hellasres.gr

ένα κείμενο με όσα κατά καιρούς έχεις γράψει εδώ και αν πάρεις απάντηση ανάρτησε την εδώ.
(προκαταβολικά ... σφύρα μου κλέφτικα)

Site "φιλικά στο περιβάλλον". "πράσινα", "ωθούμενα από ευγενή ελατήρια", έχουν και ένα (υποτυπώδες έστω) forum για να γράφει ο καθείς τις απόψεις του!

spiral architect

archaeopteryx είπε...

χαχαχάαα...μόλις βρω μπουγιέλο με πράσινη μπογιά. Αμφιβάλεις ότι και εκεί έχει ανθρώπους που θέλουν να βγάλουν το ψωμί τους;

To πρόβλημα με τα πολλά πράσινα είναι ότι δεν είναι καν zero sum game. Πληρώνουμε 10.000.000 άνθρωποι για να πληρώνονται καλά 5-6, φτωχά καμιά εκατοστή, να βγάζει έσοδα ο Γερμανός, και για να πιστέψεις ότι αξίζει κάτο όλο αυτό, πρέπει να ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ότι έχει κάποια αξία το όποιο χρήσιμο ρεύμα τραβάς στο δίκτυο όποτε φυσάει.

ange-ta είπε...

Στο κόσμο που ζούμε δεν είναι όλα λογιστικά.
Κυριως γιατι με τα λογιστικά αποδεικνύεις ότι θέλεις!
Εφτασες μάλιστα να υποστηρίζεις ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ: "50 συμβατικά MW δεν υποκαθίστανται ούτε από 50, ούτε από 5.000 αιολικά MW. Ούτε μειώνουν CO2" (μόνα τους τα αιολικά δεν προσφέρουν πολλά, χρειάζεται συνεργασία άλλων ΑΠΕ)

ΠΑΝΤΩΣ, εγώ έχω ΑΛΛΕΣ μελέτες για τις ΑΠΕ!
Αυτές που λένε ότι:

Η σημερινή ετήσια κατανάλωση Ενέργειας φτάνει τα 400 Exajoule (400 δις δις Joule)
Ένα Exajoule αντιπροσωπεύει την ενέργεια που φτάνει τη γη από τον Ήλιο σε 6 δευτερόλεπτα και επομένως θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες της γης σε 21 ώρες!

Το 2010 συμφωνα με μελέτη των Πανεπιστημίων Stanford und Davis υπολογίστηκε το κόστος μετατροπής από τις σημερινές ενεργειακές πηγές στις ΑΠΕ σε 100.000 δις στα επόμενα 20 χρόνια.
Η παραμονή στις σημερινές πηγές φτάνει στα 200.000 δις δολάρια.

Τα κείμενα σου είναι και μονόπλευρα, αλλά και πολύ επιθετικά! Δεν βοηθάνε κανέναν. Ούτε εσένα τον ίδιον, αν επιθυμείς να καταλάβεις τι παίζεται φύρω απο την ενέργεια.

Οι κουτοί Γερμανοί, ετοιμάζονται να πουλάνε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ηλιακή ενέργεια σε μας του ξύπνιους!

archaeopteryx είπε...

Χμμ.. για να σου απαντήσω πλήρως, πρέπει να αρχίσω να σε παραπέμπω σε όλη την ιστοσελίδα, αλλά θα είμαι συνοπτικός

Οι Γερμανοί. Βεβαίως και θα που πουλάνε ηλιακή. Εάν τους χαρίσουν την Σαχάρα, και πληρώσουν οι Βεδουίνοι τα ηλιοθερμικά (αγοράζοντας το ρεύμα) -- θα ξεπληρώνουν με αέριο και πετρέλαιο), και εάν πληρώσουμε και την διασύνδεση (ναι, εμείς) τότε θα μας κάνουν την χάρη να παίρνουμε ρεύμα σε τιμή 5-10 φορές όσο το λιθανθρακικό (που δεν κανει να καίμε επειδή έτσι είπε ο Νοστράδαμος. Το project λέγεται Desertec.

To πόση ηλιακή ενεργεια πέφτει στην Γη είναι(ενεργειακά) άχρηστο νούμερο. Υπάρχει πολλή περισσότερη ενεργεια στην μαύρη τρύπα του γαλαξία, αλλά δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη.

Το ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσεις 1 πυρηνικό με 1.000.000 αιολικά ισχύει κάθε μέρα του χρόνυο, και το ζούνε και θα το εμεπδώσουν και οι Γερμανοί. Μπορείς να αρχίσεις να διασυνδεεις και να πα΄ρει την Νορβηγία κλπ, αλλά όσο πιο πολλά αιολικά βάζεις τόσ απομακρύνεται ασυμπτωτικά ο στόχος της υποκατάστασης και ανεβαίνει εκθερτικά το κόστος. Αυτό είναι το απλό επιχείρημα. 100.000 αιολικά (μόνα τους) δεν μπρούν να αντικαταστήσουν ενεργειακα ένα αιολικό. Και αυτό, επειδή το ένα αιολικό κατασκετάζεται ¨"ντετερμινιστικά" ενω τα 100.000 είναι στοχαστικά.

Για την μελέτη του Stanford, την έχω δει, είναι γεμάτη παραδοχές και ευχολόγια. Πιστέυω την μετλέτη της Exxon. Για αντίκρουση και χλευασμό της μελέτης του Stanford πρέπει να πας σε αμερικάνους αρχαιοπτέρυγες. Ωστόσο, να ξέρεις ότι εάν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν σιδηρόδρομος. Αυτή είναι η μελέτη του Stanford. Εξαιρετική μελέτη υπόθεση εργασίας που κοστίζει πολλά λεφτά, εάν θιες να τα πληρώσεις, ελεύθερος. Εγώ δεν θέλω.

Τα λογιστικά... Εφευρέτεις της δημιουργικής λογιστικής είναι όλα τα παραμυθιασμένα που νομίζουν ότι σπουδάζουν περιβαλλοντλογικά. Λύνουν την εξίσωση, πόσα λεφτά πρε΄πει αν δίνουν στην τάδε ΜΚΟ για να βγαζω μεροκάματο. Και πώς να μασκαρέψουμε την επιδότηση για να πουλάμε φτερωτές.

Τώρα για μονόπλευρα και επιθετικά... Με Μπιρμπίλη, Περιστέρη, και Κάπρο, και 10 χρόνια αρλούμπες Σκάι, μια χαρά ήπιος είμαι...

ange-ta είπε...

Δεν έχω να επιλέξω ή ΣΚΑΪ ή πυρηνικά, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που όλα όσα γράφεις είναι σωστά - που δεν είναι - τότε η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη να ζήσει χωρίς ενέργεια, αφού ούτως ή άλλως όλες οι πηγές που είναι σήμερα εν χρήσει σε 50 χρόνια παπαλα!!!

Αν ο σημερινός πολιτισμός δεν καταρρεύσει, είτε το θέλουν τα διάφορα λόμπι, πυρηνικά και πετρελαϊκά, είτε όχι ο ήλιος ή το υδρογόνο είναι μονόδρομος.

Μπορείς μέχρι τότε να θεωρείς του ΑΠΕ-δες κάφρους ή Κάπρους. Δεν τον ξέρω τον κύριο και δεν θέλω να τον υποστηρίξω ή να μην.

Όπως θα κατάλαβες είχα την υπομονή και διάβασα όσα λες με πολύ προσοχή. Θα έλεγα ότι θα άξιζε τον κόπο να ξανακοιτάξεις αυτά που λες με την ίδια προσοχή που σε διάβασα και γω.
Τα κόστη της κιλοβατώρας (απο την τάδε ή την δείνα πηγή) δεν έχουν καμία απολύτως αξία! Όχι μόνο γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΆ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ, αλλά γιατι η λογική πιο φτηνά, πιο πολλά και πιο γρήγορα είναι εφεύρεση της παγκοσμιοποιημένης σούπας ενός καπιταλισμού της καταστροφής και της διαφθοράς.
Μέσα σ αυτό το πνεύμα κινείται δυστυχώς όλη η ανάλυσή σου.

σορρυ

archaeopteryx είπε...

Φυσικά και δεν έχω το αλάνθαστο, αλλά εάν πιστεύεις ότι η ενέργεια τελειώνει σε 50 χρόνια, διαβάζεις πολύ Νοστράδαμο.

Σε 50 χρόνια, θα φοβόμουν γρίπες ή άλλες αρώστιες, κάποιοα γεωπολιτική αλλαγή που θα μας επηρεάσει αλλά όχι ότι δεν θα υπάρχει κάρβουνο ή πυρηνική.

Τα αιολικά υπάρχουν ΜΟΝΟ για την επιδότηση. Χρειάζονται φόρο άνθρακα για να έχουν άξία τα δικαιώματα που "παράγουν".

Τα αιολικά από την φύση του αέρα είναι κατά 75%-80% αέριο ή υδροηλεκτρικά, αφού έχουν 20-25% διαθεσιμότητα. Τα υπεράκτια 30% (αλλά με υπέρδιπλο κόστος εγκατάστασης και διασύνδεσης)

Ο ήλιος παράγει πολλή και διάχυτη ενεργεια και από αυτή τρώμε και υπάρχουμε, αλλά με σημερινή τεχνολογία το ρεύμα που παράγει είναι ασήμαντο και πανάκριβο.

Τα κόστη, προϋπολογιστικά είναι πράγματι δύσκολα αλλά πλέον έχουμε την εμπειρία Αγγλιας, Γερμανίας, και Δανίας που το επιβεβαιώνουν. Πολλά λεφτά για σχδόν τίποτα. ΠΟΛΛΑ λεφτά. Αυτά είναι πραγματικά κόστη, δεν είναι θεωρητικά σκευάσματα.

Τα αιολικά είναι άχρηστα είτε μετον σημερινό τρόπο ζωής, είτε με αυτόν που πιστεύιε θα υπάρχει σε 50 χρόνια. Και εάν σε 50 χρόνια δεν υπάρχει συμβατική ενέργεια, σε 70 δεν θα υπάρχουν ούτε αιολικά, γιατί ΔΕΝ μπορείς να έχει βιομηχανία να τα φτιάχνεις. 100.00 αιολικά από μόνα τους δεν μπορούν να φτιάξουν μία μπίλια ρουλεμάν

Και οι πονηροί Γερμανοί το ξέρουν και για αυτό το "Ευρωπαϊκό" ενεργειακό πλάνο έχει ΠΟΛΛΑ πυρηνικά. Προσωπικά δεν είμαι ούτε κατά των πυρηνικών ούτε κατά του κάρβουνου. Και τα δύο παράγουν ρεύμα. Στην Ελλάδα που είναι φτωχή θα έβαζα κάρβουνο (φτηνό και άφθονο και εύκολο).

Εάν δεν θες ούτε κάρβουνο ούτε πυρηνικά, απλά δεν θα έχεις ρεύμα. Δεν θα έχει ηλεκτρικές συσκευές για διακόσμηση. Δεν θα έχεις άχρηστα κλιματιστικά κλπ. Άλλος τρόπος ζωής, τον είχαμε στην επαρχία πριν το 60 ή το 50. Αλλά αυτά δεν έχουν σχεση με ενεργεια έχουν σχέση με φιλοσοφίες.


Ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν είναι φιλοσοφικό κατασκεύσμα, είναι κάτι που πληρώνεις, ή σου το κόβουν. Εχει ανέβει τους τελυταίους 18 μήνες, σε καιρό που όλα είναι σε ύφεση και θα ανέβει και άλλο. Γιατί; Για να επιδοτούνται οι αιολικοί για ασήμαντο ρεύμα και χωρίς κανένα όφελος στο περιβάλλον.

archaeopteryx είπε...

Και μην σε πιάνει κατάθλιψη για το μέλλον της ανθρωπότητας... Η ανθρωπότητα πάντα παιδευόταν, και σε υφέσεις τα βλέπει όλα μαύρα ούτως ή άλλως.

Η "Πράσινη Ανάπτυξη" είναι η εκλογίκευση της μιζέριας και της φτώχειας. Μπορώ να είμαι φτωχός, αλλά δεν χρειάζεται να είμαι Πράσινος...

ange-ta είπε...

δεν διαβάζω Νοστραδαμο, γι αυτό να είσαι σίγουρος!

Έχεις κάθε δικαίωμα να αμφιβάλεις γι αυτά που σου λέω, αλλά ειδικά πότε τελειώνει το κάρβουνο, το πετρέλαιο, το ουράνιο, ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο, αν ψάξεις στο δίκτυο θα τα βρεις. Είναι φάτσα κάρτα!
Απορώ που το ακούς για πρώτη φορά!

Θα μπορούσα να σου στείλω κάμποσα σάϊτ, απόλυτης σοβαρότητας, αλλά νομίζω ότι δεν ενδιαφέρεσαι! Μάλλον είναι ψιλά γράμματα! Ουσία είναι να μην χαλάμε τα τοπία με φωτοβολταϊκα, αλλά μπορούμε να σκάβουμε για ουράνιο στην Αυστραλία, εκεί που ζούν οι υποανάπτυκτοι και που μαζί με την εξάντληση του ουρανίου θα έχουν εξαντληθεί και αυτοί.
Περί της άποψης σου να μην νοιάζομαι για το αύριο, δίκιο έχεις!
Τις επόμενες γενιές τις έχουμε χεσμένες!!
Σκέφτομαι μόνο ότι αν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σκέφτονταν, όπως σκέφτονται σήμερα οι περισσότεροι, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι δεν θα αλληλογραφούσαμε σήμερα. Στην καλύτερη περίπτωση θα πετροβολιόμαστε.

Πολλά είπαμε, άντε καλό Πάσχα, και καλό σούβλισμα, όσο μπορούμε ακόμα να σουβλίζουμε αρνί.
Να σου πω, ότι στην Γερμανία και στην Ουκρανία ακόμα μαζεύουν τα αγριογούρουνα και τα καίνε, γιατί έχουν ακόμα ραδιενέργεια.
Ξέρεις απο αυτο το πράγμα που το λένε: Τσερνομπίλ και που σε λίγο θα το λένε και Φουκουσίμα

archaeopteryx είπε...

Kάποτε, όλα θα τελειώσσουν... Και ο Ήλιος θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας και θα περάσει πέρα από όρια της Γης καίγοντας τα παντα.

Έχω βάλει πολλές αναρτήσεις με το πότε λένε θα τελειώσει αυτό ή το άλλο. Αλλά, μέρα που είναι, δεν πρόκειται να τις ψάξω (μπορείς εάν πάς πίσω Απριλιο, Μάιο, ή από τις ετικέτες να τα δει.

Το ηλεκτροδοτικό μέλλον του κόσμου είναι πολύ πιο κοντά στο πλάνο της ExxonMobil, και προβλέπει συρρίκνωση της Ευρώπης, επιβράδυνση των ΗΠΑ και άνοδο της Ασίας. Και κάρβουνο (και η Εxxon δεν έχει κάρβουνο...

Για τις δύο επόμενες γενιές, δεν ανησυχώ για ενέργεια, για άλλα ανησυχώ

Δεν ασχολούμαι με εσχατολογίες, αλλά πιστεύω ότι θα την βρούμε από αρρωστιες και πολέμους, και μπορεί να έχουν σχέση με ενέργεια, μπορεί και όχι

Καλή Ανάσταση