Κυριακή 17 Απριλίου 2011
Μας πληρώνουν για να πειραματίζονται
Οι New York Times, εδώ και μερικά χρόνια, πρασίνισαν. Πάντα ήταν "liberal", δηλαδή με τους Δημοκρατικούς, και λίγο με τους σοσιαλίζοντες, γενικώς ευπρεπή πράγματα, και χρήσιμα στοιχεία στην ιστοσελίδα τους. Από το 2007 και μετά παρατήρησα μία έντονη "πράσινη" τάση. Αφιερώματα, πράσινα blogs, και όλα, μέχρι πρόσφατα με μπανεράκια της Siemens. Για αιολικά, αειφορίες, γρήγορα ηλεκτρικά τρένα, συστήματα επεξεργασίας νερού... τέτοια πουλάει η Siemens. Σχεδόν όλες οι εικόνες που έχω αναρτήσει εδώ, είναι από διαφημίσεις της Siemens στους ΝΥΤ. Η ιστοσελίδα από όπου πήρα την παραπάνω εικόνα, είναι άρθρο του 2010 αλλά το σημερινό μπανεράκι είναι για αέριο της Statoil. (Μάλλον "βλέπουν" ότι δεν είμαι στην ΝΥ, και μου δείχνουν τοπική διαφήμιση).
Το άρθρο είναι για την Πορτογαλία. Την τόσο καλή και τόσο πράσινη και τόσο αειφόρα Πορτογαλία. Αειφόρα; Όχι ακριβώς. Και παρακαλώ προσέξτε αυτό το άρθρο, λέει και για την Ελλάδα, αλλά σε πιο εύκολη και ήπια και λιγότερο άναρχη εκδοχή.
Το 2010 οι πράσινοι ΝΥΤ έλεγαν για 45% του ρεύματος από ΑΠΕ, και για στόλους ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2011.
“I’ve seen all the smiles — you know: It’s a good dream. It can’t compete. It’s too expensive,” said Prime Minister José Sócrates, recalling the way Silvio Berlusconi, the Italian prime minister, mockingly offered to build him an electric Ferrari. Mr. Sócrates added, “The experience of Portugal shows that it is possible to make these changes in a very short time.” Τον κορόϊδευε ο Μπελουσκόνι τον Socrates, και όμως, σαν τον δικό μας τον ΓΑΠ έλεγε "μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές". Ίδια φρασεολογία... Σύμπτωση;
Τι πέτυχαν οι Πορτογάλοι; Έκαναν ό,τι τους είπαν οι Γερμανοί, έβαλαν φτερωτές, έφτιαξαν δίκτυο για ΑΠΕ (όπως είχε πει φίλος σχολιαστής θέλει έξτρα ακριβό δίκτυο εάν εκτός από το να πηγαίνεις ρεύμα στο χωριό, πρέπει να φέρνεις και σποραδικό αιολικό ρεύμα από το χωριό). Έλεγαν το 2010 οι μελετητές, "ιδού, το πετυχαίνουν"
"Portugal was well poised to be a guinea pig". Πειραματόζωο. Τους είπαν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν φόρους (απλά ανέβηκε το κόστος του ρεύματος). Τους είπαν ότι μέχρι το 2014 θα έκλειναν θερμικές μονάδες (πουθενά δεν έχει γίνει αυτό από ΑΠΕ -- πλην Υ/Η). Τους είπαν ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Τους φόρτωσαν με φ/β, σαν και εμάς. Τους πούλησαν και τα Γερμανικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού για την διαχείριση του συστήματος. Όλα όσα πουλάνε και στους δικούς μας φωστήρες!
Και το 2010, οι ειδικοί έλεγαν ότι το πείραμα πετυχαίνει. Έλεγαν "να έχουν αιολικούς μηχανικούς" (αλλά και 15% ανεργία, πέρυσι). Το πείραμα πετύχαινε, αλλά το guinea pig, το ινδικό χοιρίδιο, πεθαίνει. Και δεν είμαι Πορτογάλος, αλλά ένας από τους ενόχους είναι το αιολικό και το φωτοβολταϊκό αληταριό. Και όλοι φαίνονται να είναι από την ίδια κεντροευρωπαϊκή χώρα... Τους έφτιαξαν και ιδιοπαραγωγή. Και τους έλεγαν "τι καλά που το πάνε, τα πειραματόζωα".
Πειράματα κάνουν οι "Ευρωπαίοι".΄Επιτυχημένα πειράματα. Μαθαίνουν. Τα ινδικά χοιρίδια την πληρώνουν. Τα σοσιαλιστικά ινδικά χοιρίδια. Αυτά που έχουν εθιστεί σε παροχές. Μας πληρώνουν για να πειραματίζονται.
Tο άρθρο των New York Times εδώ. Η Πορτογαλική βιοποικιλότητα είναι από εδώ. Αιολικό "πάρκο" 5 αστέρων. Από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το όνειρο της Μπιρμπίλη. Οι Πορτογαλικές καλλιέργειες από εδώ. Αν δείτε δε όλα τα δημοσιεύματα του 2010, όλα έλεγαν "μπράβο Πορτογαλία". Όλα ίδια, σαν να είναι του ιδίου συγγραφέα. Τώρα γράφει εγκώμια για τον ΓΑΠ.
Και ο μεν Socrates πάει σπίτι του. Αναρωτιέμαι πόση παρηγοριά βρίσκουν οι ενεργειακά ασήμαντοι Πορτογάλοι για τους τόνους αερίου αερίου μπύρας που δήθεν "εξοικονομούν" με την χρεοκοπία τους. Και στα δικά μας...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Eπαναλαμβάνεσαι φίλε μου, επαναλαμβάνεσαι!
Tο κεφάλι του κασίδη, πλύθηκε τόσο καλά, που έλαμψε η αλήθεια!
Οσοι δεν τόχουν καταλάβει ακόμα, τι βρωμοδουλειά είναι τα ΑΠΕ, είναι καθ'όλα άξιοι να τους κοροιδεύουν ρεμάλια χειρότερα απο τον Μπερλουσκόνι!
Πάει λοιπόν και ο Socrates, να'παιζε και καλή μπάλλα τουλάχιστον ...
spiral architect
Η αλήθεια έχει λάμψει για όσους δεν βαριούνται να την δούνε ή δεν έχουν αποχαυνωθεί από τον Σκάι και την Μπιρμπίλη.
Την Πορτογαλία, την είχα ξεχάσει, και είναι ενδιαφέρουσα, γιατί όπως φαίνεται και στα λινκς, "όλοι" υποτίθεται παίνευαν τις ΑΠΕ της.
Τώρα, αρχίζει και κυκλοφορεί το ερώτημα:
"How did Portugal come to this? GDP fell by 2.6 per cent in Portugal in 2009, a smaller contraction than in the eurozone as a whole (-4.1 per cent), in part because it had no real-estate bubble. The Portuguese government responded to the drop in output with a stimulus package that included tax cuts, faster VAT refunds, a temporary increase in social and employment support, increased public investment, subsidies to promote renewable energy sources and other forms of support to economic activity, such as lines of credit to small and medium-sized enterprises"
(http://www.newstatesman.com/economy/2011/04/portugal-growth-fiscal#reader-comments)
Και ενώ δεν έχω την δυνατότητα, και μάλλον τα πτώματα είναι ακόμα πολύ φρέσκα για οικνομετρικές αναλύσεις, να μου το θυμηθείς ότι είναι θέμα χρόνου να αποδοθεί ένα κομματάκι της κρίσης (πχ στην Πορτογαλία, που τα έκανε "όλα σωστά", στις επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Υπάρχδουν δύο ειδών επιδοτήσεις. Οι ανταποδοτικές, και οι μή ανταποδοτικές. Θεωρώ ότι όλες οι επιδοτήσεις διαστρεβλώνουν και κάνουν ζημιά, αλλά οι μη αναταποδοτικές κάνουν μεγαλύτερη και πιο άμεση ζημιά.
Επιδοτούμε αδρά για να έχουμε ακριβό ρεύμα. Ή για να μην έχουμε ρεύμα. Κάποια στιγμή θα το τσιμπήσουν οι διάφοροι οικονομολόγοι, και θα το δεις τυπωμένο σε εφημερίδες.
Το ζητούμενο είναι να το καταλάβουν οι πολτικοί μας. Εμείς επιδοτήσαμε και επιδοτηθήκαμε (απο την ΕΕ) για να καθόμαστε και να μην παράγουμε. Αυτό είναι χάλια. Πάνω από αυτό παμε να επιδοτήσουμε από τον λογαριασμό μας την υποβάθμιση της ηλεκτροπαραγωγής.
Δεν αρκεί να τά λέω εγώ (σίγουρα όχι ψευδώνυμα). Δεν αρκεί να το ψελλίζουν η Ακαδημία Αθηνών ή ο ΙΟΒΕ. Δεν αρκεί να το λέει ο Παλιοκρασσάς. Πρέπει να το φωνάξουν πολλοί. Και. δυστυχώς, πάει κόντρα σε Γερμανικές απόφάσεις.
Αλλα, για αυτό διασκεδάζω που έχουν πέσει οι ίδιοι στην Πράσινη παγίδα τους.
Αγαπητοί μου άνθρωποι,
Είναι γνωστό από την προϊστορική εποχή: επένδυση ίσον ρίσκο για αυτόνομη παραγωγή. Από τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένα Ευρώ σε επιδότηση η επένδυση παύει. Οσο πιο μεγάλη η επιδότηση τόσο πιο στρεβλή είναι η κατάσταση.
Το αντίθετο της επιδότησης είναι το, μισητό για πολλούς Ευρωλέφτιδες, Venture Capital. Ο επενδυτής που ρισκάρει λεφτά για να βγάλει λεφτά σαφώς διαφέρει από τον επιδοτούντα με λεφτά φορολογουμένων, το πως το αφήνω σε εσάς να το βρείτε.
Για μια ακόμη φορά αξίζει να θυμηθούμε τι είπε ο Ελληνοαμερικανός Τζιμ Χάνος του Κυνικός Hedge Fund:
Οταν δανεικά λεφτά φτιάχνουν μπζίνες ΑΠΕ οι οποίες αλλιώτικα δεν μπορούν να σταθούν στην ελεύθερη αγορά, τότε έχουμε φούσκα. Αυτό έπαθε η Πορτογαλία, η Ισπανία και εμείς. Πήραμε επιδοτήσεις και δάνεια και φτιάξαμε πράγματα τα οποία δεν έχουν αγορά. Φούσκες.
Να δούμε και ένα καλό παράδειγμα που δεν ήταν φούσκα τα τελευταία 15χρόνια: την κινητή τελεφωνία. Θέριεψε χωρίς ένα λεπτό επιδότησης επειδή προσφέρει χρήσιμο προϊόν σε συνθήκες ανοικτής αγοράς και καθαρού ανταγωνισμού χωρίς πολιτική παρέμβαση. Οταν περάσουν τα ΑΠΕ σε παρόμοια φάση τότε θα τα πιστέψω.
Μέχρι τότε ισχύει ότι κάθε τι οικολογικό είναι βρώμικο.
Kaymakchalan
http://www.edie.net/news/news_story.asp?id=19668
European Union carbon emissions increased by slightly more than 3% last year as the continent's economy improved.
Δημοσίευση σχολίου