Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η Μπιρμπιλοποίηση της Γερμανίας



Δεν ξέρω εάν οι Γερμανοί τρελάθηκαν ή εάν είναι όλα μπλόφα των πολιτικάντηδων, ή εάν πράγματι έχουν πέσει μέσα στην Πράσινη οικο-παγίδα και θα αυτοκτονήσουν ομαδικά. Δηλαδή, με συγχωρείτε, αλλά ξαφνικά ανησυχώ για τους Γερμανούς.

Φεύγουν από τα πυρηνικά δεν θέλουν το «υπολειμματικό ρίσκο». ΟΚ το καταλαβαίνω. Τo Spiegel όμως το λέει ότι πάνε για νέες συγκρούσεις. Θα πάρουν τον Νόμο Μπιρμπίλη στην Γερμανία, θα βάζουν αιολικά όπου να ‘ναι και, φυσικά στην Βαλτική και την Βόρεια Θάλασσα. Θα διπλασιάσουν και θα τετραπλασιάσουν τις φτερωτές τους.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν πυρηνικά αλλά δεν θέλουν και φτερωτές στα σπίτια τους ή στα τοπία τους (για να δείτε την γλύκα δηλαδή). Επίσης δεν θέλουν τους πυλώνες. Να τα βάλουμε υπόγεια! Αλλά, πολλαπλασιάζεται το κόστος! Και ποιος δεν θέλει τόσα αιολικά και τόσους πυλώνες; Οι Πράσινοι: Es sind insbesondere die Grünen, die sich schon jetzt auf harte Konflikte gefasst machen können: Sie waren und sind für einen möglichst raschen Atomausstieg - aber beim Widerstand gegen das, was alternativ vor Ort gebaut werden muss, sind viele Grüne ebenfalls vorne dabei!

Και μπορεί εγώ τόσο καιρό να αντιγράφω το Spiegel, και άλλα που μου στέλνει "η ThW", αλλά να που το Spiegel επικαλείται τα ...δικά μου επιχειρήματα: Επικαλείται τους Ολλανδούς που παράτησαν τις φτερωτές, παρ’ όλο που τις ξέρουν.

Και το πιο μεγάλο και απλό μυστικό: Τα αιολικά δεν παράγουν ρεύμα. Μπορούν να συνυπάρξουν σε δίκτυα χωρίς μεγάλη ζημιά, μπορούν το 6% ή 7% της ηλεκτροδότησης να το πάνε στο 8% ή το 9% με εκθετικά αυξανόμενα κόστη διασύνδεσης, μπορεί να πάνε στο 10% ή το 12% με πρόσβαση σε πολλάαα υδροηλεκτρικά… Το λέει η μελέτη της E.ON.   Το λέει και εδώ (και δείχνει την όποια πιθανή βελτίωση).


Σε περίπτωση που δεν θέλετε να διαβάσετε την μελέτη της E.ON, η δεν θέλετε να διαβάσετε τα αγγλικά, να σας ξαναπώ τι λέει αυτό το γράφημα:  "Όσο περισσότερο αιολικό δυναμικό μπαίνει σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να υποκαταστήσει".  Περισσότερες λεπτομέρειες, στα ελληνικά, στο Μάθημα Αιολικών, εδώ.   Μα είναι δυνατόν... να τα λέω εγώ στους γερμανούς...   Και καλά στους Γερμανούς... Αυτοί τα ξέρουν. Στον νεραϊδοχτυπημένο, ποιος θα το πει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: