Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Χαλβάς Φαρσάλων, €5.000 το κιλό!


Φωτοβολταϊκός σταθμός 9,99 MW στην Βαμβακού Φαρσάλων, γράφει το Econews (και σοβαρές εφημερίδες). Ο αρχικός τίτλος της ανάρτησης ήταν "Δύο ψέματα και μία απάτη", αλλά το άλλαξα...

Το πρώτο ψέμα είναι ότι αυτός ο σταθμός θα παράγει 13.000 MWhr  και ότι αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει μία πόλη 10.800 κατοίκων ή 3.700 νοικοκυριών. Μία φ/β μονάδα σαν και αυτήν θα παράγει, ιδανικά, 9,99 μεγαβατώρες την ώρα για 4-5 ώρες περί το μεσημέρι.  Τις υπόλοιπες 19-20 ώρες μαζεύει σκόνη.  Για 290-300 μέρες τον χρόνο.  Και εάν την συνδέσετε με το νοσοκομείο της υποθετικής πόλης, να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συννεφιάσει για λίγο μετά τις 1:30 μμ και μείνει ο τύπος στο χειρουργείο επί τόπου.  Καμία πόλη δεν μπορεί να τροφοδοτήσει.  Τα 9,99 MW της Επίλεκτου στα Φάρσαλα δεν καλύπτουν ούτε ένα περίπτερο!  Εκτός εάν το περίπτερο δουλεύει μόνο σε ώρες λιακάδας (αλλά θα χαλάνε τα παγωτά την νύχτα!)

Και λίγη αριθμητική:   Εάν ήταν συμβατική μονάδα λιγνίτη,  θα είχε ετήσια παραγωγή   9,99 x 365 x 24 x 0,85 = 87.512 x 0,85 = 74.385,5 MWhrs.   Αλλά επειδή είναι φωτοβολταϊκή μονάδα θα έχει ιδανική διαθεσιμότητα 5 ώρες την ημέρα, 300 μέρες τον χρόνο, ή 5 x 300 / (24 x 365) = 17%.  Με την ευνοϊκή για το φ/β παραδοχή ότι είναι όλο σε ώρα αιχμής και το θέλει όλο το δίκτυο. 17% διαθεσιμότητα είναι περίπου 13.000 MWhrs ετησίως (και όχι 13.500 εκατομμύρια KWhrs γράφουν, θεωρώ εκ παραδρομής -- το έβγαλαν 1000 φορές μεγαλύτερο).

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι το φ/β θα υποκαταστήσει οποιονδήποτε λιγνίτη.   Οι μονάδες λιγνίτη δεν δουλεύουν σαν τις αυτόματες τέντες με το φωτοκύτταρο...  Τα 9,99 MW μάλλον θα τα αγνοήσουν. Εάν ήταν όμως 10 τέτοιες μονάδες, θα προσπαθούσαν όντως να αυξομειώσουν, με σημαντικές απώλειες και αυξημένους ρύπους.  Ούτε θα πάρει το ρίσκο ο ΔΕΣΜΗΕ να βγάλει συννεφάκια το μεσημέρι στα Φάρσαλα.  Και ας έρθει η κυρία Μπιρμπίλη ή ο κύριος Επίλεκτος, ή ο κύριος ΡΑΕ να μου πούνε ότι με 3.000 φ/β MW μπορούν να αντικαταστήσουν μία ταπεινή μονάδα λιγνίτη 300 MW!  Ποτέ, των ποτών.

Η απάτη είναι ότι το ρεύμα του φ/β της Επιλέκτου στα Φάρσαλα, είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει ο ΔΕΣΜΗΕ έναντι €390/MWhr, όταν το λιγνιτικό κάνει δεν κάνει €39.  1.000% αέρα για την Επίλεκτο. Και το πληρώνουμε εμείς, υποχρεωτικά.  Θα αγοράζατε κλωστές και νήματα 1.000 φορές πιο ακριβά από ότι κάνουν;  Θα δίνατε €5.000 το κιλό για σαπουνέ χαλβά Φαρσάλων;  Μόνο εάν είσαστε ηλίθιοι. Αλλά είμαστε ηλίθιοι γιατί αυτό κάνει η κυρία Μπιρμπίλη, ο κύριος ΡΑΕ και ο κύριος Επίλεκτος. Δεν μπορούμε να τους πάμε στην ...Αγορανομία γιατί τα δύο κόμματα ψήφισαν τον νόμο για τις ΑΠΕ. Με νόμο, ή χωρίς νόμο είναι κλοπή.

Και εάν η πόλη των 10.800 κατοίκων ήξερε ότι το μεσημεριανό ρεύμα της κοστίζει 1.000% πάνω (για τις 4-5 ώρες λιακάδας), τι νομίζετε θα έκανε;

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι τα 9,99 MW p της κάθε Επιλέκτου μπορούν να συνυπάρξουν με ένα δίκτυο που έχει αρκετή και ικανή ισχύ βάσης, χωρίς να ενοχλούν το δίκτυο (αλλά με σοβαρή ενόχληση στις τσέπες του καταναλωτή).   Εάν, όπως γίνεται στην Ελλάδα, τα Υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ είναι για ισχύ αιχμής, είναι τρελό να υποκαταστήσεις Υ/Η ισχύ αιχμής με φ/β.  Εάν τα Υ/Η της ΔΕΗ μας τα πάρουν και φύγουν (κάτι σκαρώνουν), και εάν έχουμε αέριο από κάπου για ισχύ αιχμής, η υποκατάσταση του αερίου για αιχμή από τα φ/β είναι εφικτή (αλλά τριπλό κόστος, με σημερινές τιμές).  Χώρια οι έξτρα διασυνδέσεις. Τρέλα.

Εύχομαι σε όλα τα τρωκτικά και σε αυτούς που τους δάνεισαν να πάθουν ό,τι λέει το  Bloomberg για την Ισπανία. Που θα γίνει και αυτό... Δεν είναι όλες οι ΒΙΠΕ γεμάτες κουφάρια από επιδοτούμενες βιομηχανίες;  Δεν χόρτασαν οι Τράπεζες θαλασσοδάνεια;  Αλλά ποιός πληρώνει;  Και ποιοί φαιδροί ψήφισαν αυτόν τον Νόμο;

ΥΓ. Κάποιο Υπουργείο Κλιμακτικής Αλλαγής έδωσε το πρες ρηλής, το έβαλαν οι άνθρωποι. Ο ψεύτης είναι ο συντάκτης του πρες ρηλής. Ο απατεών είναι ο συντάκτης του νόμου για τις ΑΠΕ.

14 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Η αλήθεια είναι ότι η ηλ. ενέργεια από φ/β δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αιχμή. Πρέπει εκ φύσεως των εγκαταστάσεων να απορροφάται πλήρως από το δίκτυο.
Φανταστείτε λοιπόν ένα ολόκληρο δίκτυο να προσπαθεί να συμπληρώσει κάθε φορά την παραγωγή των φ/β. Και τον ΔΕΣΜΗΕ να κόβει και να βάζει μονάδες ανάλογα με.. τα σύνεφα

archaeopteryx είπε...

Εάν τα φ/β δεν ήταν τόσο ακριβά, ειδικά στην Νότια Ελλάδα το καλοκαίρι, θα είχαν κάποιο νόημα. Αλλά για 390 την μεγαβατώρα... Καλύτερα για δροσιά κάτω από κανένα δέντρο (εάν έχει μείνει)

Όλα αυτά όμως γίνονται γιατί πιέζουν οι πλασιέ, δεν γίνονται για το ρεύμα...

Ανώνυμος είπε...

Και ρωτάς γιατί ψήφισε και η ΝΔ τον Νόμο Μπιρμπίλη?

Ανώνυμος είπε...

καλο αρθρο και σε ενημερωνω οτι πηρε και 40% επιδοτηση, χωρίς να προσλάβει ουτε έναν τεχνιτη για τη λειτουργια

Ανώνυμος είπε...

11.14

η ΝΔ ψηφισε γιατι ο εισηγητης χχχχχχχ και φιλος του Σαμαρα τα πιανει και από τερνα και απο ιμπερντρολα..

a. horribillis είπε...

ανώνυμε, συγγνώμη που έβαλα xxxxx στο όνομα, αλλά, μέρες που είναι... Θα το ψάξω, ωστόσο (αν και δεν είναι αυτή η δουλειά μου). Να πω ότι ΟΛΟΙ, έχουν κάποιο τέτοι κουσούρι; και θυμάσαι, έγραψα προχτές ότι η διαφθορά έχει πολλά πρόσωπα και τρόπους.

Ανώνυμος είπε...

Να σου βάλω λινκ στο δικό σου μπλογκ? Θα σου βάλω

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_02.html

Διάβασε τα σχόλια

archaeopteryx είπε...

Η ΝΔ όντως ψήφισε πανηγυρικά τον νόμο για τις ΑΠΕ. Με αφήνει παγερά αδιάφορο. Η αλήθεια δεν έχει χρώμα, και ο λογαριασμός της ΔΕΗ (ή η τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ) δεν λένε ψέματα. Οι κρυφές επιδοτήσεις με διανοίξεις δρόμων και διασυνδέσεις και τις "συνεργασίες" της ΔΕΗ κρύβουν ψέματα, αλλά στο τελος τα δείχνει όλα ο λογαριασμός

Δεν είναι τυχαίο που από 25οι πήγαμε 70κάτι στην κατάταξη διαφθοράς, σε 12-14 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Ο φυσικός Amory Lovins, που τον βραβεύσανε στο ιδρυμα Ωνάση, το είπε πριν πολλά χρόνια: οι ΑΠΕ έχουν νόημα όταν χρησιμεύουν για τοπική ενέργεια για έργο χαμηλής έντασης, όπως τον φωτισμό σπιτιών με ΦΒ σε συνδυασμό με συσσωρευτές. Αλλά εμείς επιμένουμε να θέλουμε να τα συνδέσουμε με το δίκτυο και την καταραμένη Feed In Tariff.

Οταν πέσουν οι τιμές των ΦΒ σε σημείο που θα καταστήσουν κερδοφόρα την αγορά και εγκατάσταση σε σπίτια, χωρίς επιδότηση, τότε θα μπορούμε να μιλούμε για ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην οικονομία. Μέχρι τότε μιλούμε για κομπίνες, είτε εδώ είτε έξω.

Η μεγάλη ελπίδα είναι να βρεθεί σύντομα κάποια τεχνολογία που θα μειώσει δραστικά τις τιμές των ΦΒ και έτσι θα δώσει την χαριστική βολή σε επιδοτήσεις και λοβιτούρες. Μόνο έτσι θα σπάσει η προσπάθεια των Πράσινων να μονοπωλήσουν την αγορά ενέργειας.

Ανώνυμος είπε...

Όσο πληρώνουμε 400 ευρώ για κάτι που κάνει 35 ή 45 ή όσο κάνει είναι προφανές ότι κάποιοι βγάζουν και κάποιοι τα πιάνουν για να βγάζουν αυτοί που βγάζουν. Σωστά λέει ο 1.08 ότι το feed in tarif είναι η πηγή της διαστροφής

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος 28 Απριλίου 2011 1:08 π.μ.
...
Η μεγάλη ελπίδα είναι να βρεθεί σύντομα κάποια τεχνολογία που θα μειώσει δραστικά τις τιμές των ΦΒ ...


Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση!
- Ο Νόμος του Moore ισχύει μόνο στους επεξεργαστές.
- Η τεχνολογία είναι εν πολλοίς κατευθυνόμενη στο κέρδος.
- Κανείς δεν θα εφαρμόσει μια τεχνολογία (αν υπάρξει!) που θα του "βγάλει τα μάτια" και θα του αδειάσει την τσέπη.

spiral architect

George Mantjoros είπε...

Καλο θα ηταν να μαθουμε ποσα λεφτα κοστισε η επενδυση της Επιλεκτος και την πηγη των χρηματων αυτων.
Επισης το υψος της επιδοτησης.
Ειναι σημερα κερδοφορος η επιχειρηση και αν οχι ποτε γινεται?

Tasos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
archaeopteryx είπε...

Sagini... Με 40% επιδότηση και 390 την μεγαβατώρα, βγάζει λεφτά. Όταν κοπεί το 390, δεν θα τον νοιάζει. Πράσινη Ανάπτυξη.