Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Τσκ τσκ τσκ... Θα έχουμε εξελίξεις με τον λιγνίτη


Η είδηση δεν είναι ότι ο λιγνίτης (και ο λιθάνθρακας) είναι μια χαρά... Ούτε ότι ο κόσμος καίει κάρβουνο και το μέλλον της Κίνας είναι κάρβουνο.  Το λέω εδώ και ένα χρόνο, και λέω πράγματα γνωστά από την δεκαετία του ...1970!  Αρχαία(!) πράγματα.  Και όποτε λέω ότι το κάρβουνο είναι η Νο. 1 επιλογή μας, πάντα λέω "με αποθειωτές, και μηχανικά και ηλεκτροστατικά φίλτρα"...

Η είδηση είναι ότι το λέει και το ...Βήμα!

Τα περί δέσμευσης του CO2 κλπ, είναι μεν στο πρόγραμμα της "Ευρώπης", αλλά είναι μία παπάρα και μισή (το CCS, περί το 2040). Πανάκριβη και πειραματική τεχνολογία, αλλά μας το λένε για να αρχίσουν να αντιστρέφουν την ψυχανώμαλη προπαγάνδα 20 ετών (κι αν βρουν κανένα κορόϊοδο, κέρδος.  Με αποθειωτές, μηχανικά και ηλεκτροστατικά φίλτρα (και δέσμευση βαρέων μετάλλων εάν υπάρχουν), κάρβουνο μπορείς να έχεις και στην Αττική (αλλά εάν είναι εισαγόμενο θέλει βαθύ λιμάνι).

Το είδα στο http://ksofaltsa.wordpress.com/  και η πρώτη φωτό είναι από το Βήμα.


 Να μην σας βάζω ξανά ετικέτες "κάρβουνο" και άρθρα από το Spiegel... Εάν σας πιάσει περιέργεια για το CCS, εδώ, αλλά το καλύτερο CCS είναι τα πράσινα βουνά, και τα δάση, και η φωτοσύνθεση.  Η μαμά Φύση ζει από το CO2.  Κάποιος αγοράζει τους λιγνίτες, και αφού τους πάρει, το Βήμα θα λέει και αυτό για το αέριο της μπύρας και την φωτοσύνθεση... Όπως είπε και η ExxonMobil, το μέλλον το έχει η Ασία, και θα καίει κάρβουνο.  Και η καημένη η Ευρώπη που φανταζόταν πυρηνικά... Κάρβουνο θα καίει και αυτή.  Ή, δεν θα έχει ρεύμα. Η κυρία ΥΠΕΚΑ (και το αφεντικό της) είναι μάλλον ιδεοληπτική και ολίγον άσχετη.  Όσα αιολικά και να βάλει, μόνο θα μας φτωχαίνει και θα μας ενοχλεί, χωρίς να παράγει χρήσιμο ρεύμα.  Αλλά θα κάνει το λόμπυ ευτυχισμένο. 

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που έχεις την ιστοσελίδα και οι απόψεις περί λιγνίτη έχουν καταγραφεί, πολύ πριν τα ΜΜΕ παρατηρήοσουν ότι ο λιγνίτης είναι δικός μας και φθηνός.

Μέχρι να βρεθεί αξιόλογη τεχνολογία που θα τον αντικαστασήσει τα υπόλοιπα είναι κομπίνες.

Το 1898 έγινε αρχιτεκτονικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη και τα παράτησαν στη μέση αποκαρδιωμένοι λόγω.... καβαλίνας. Η συσσώρευση της καβαλίνας θα έκανε την ζωή αδύνατη στον πλανήτη μέχρι το 1930 αποφάνθηκαν οι "ειδικοί". Ο Ford και μας έσωσε από μια βρωμερή τύχη.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις ΑΠΕ. Η τεχνολογία δεν είναι στον ορίζοντα ακόμη. Αλλά μέχρι να φανεί πολλά λαμόγια θα μας πουλήσουν και θα μας αγοράσουν. Αν τους κάτσουμε βέβαια....

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι ενώ η ανθρωπότητα έχει τόση συσσωρευμένη διαχρονικά επιστημονική γνώση, τεχνογνωσία, εμπειρία, που αυτά μαζί μπορούν να λύσουν - αν όχι όλα - ένα μεγάλο μέρος των συσσωρευμένων προβλημάτων του πλανήτη, έχει κολλήσει σε ηλίθιες χρηματοοικονομικές ιδεοληψίες.

Τόσο πια τους έχει τυφλώσει ο καζινοκαπιταλισμός?

Εν κατακλείδει πιστεύω σε συστήματα, σε οργανώσεις και στη βούληση μιας κοινωνίας να παρέχει βασικά αγαθά ισομερώς και δίκαια. Οι αυθεντίες τέτοιου τύπου (και εδώ οι "πράσινες") είναι για μένα συμπτώματα και μέρος του προβλήματος, σε καμμία περίπτωση η λύση.

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Ολοι προτιμούν τις αρπαχτές και τις επιδοτήσεις. ΟΛΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος 3 Μαΐου 2011 8:57 π.μ:

Για αυτό πάμε κατά διαόλου!
(και όχι μόνο η Ελλάδα ...)

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της ΔΕΗ θα ξανανακαλύψουν τον λιγνίτη!

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος 3 Μαΐου 2011 9:15 π.μ.:

Τότε ο λιγνίτης ως δια μαγείας θα γίνει "πράσινος"!
(παπαγαλάκια - δόξα τω θεώ - έχουμε μπόλικα για να κάνουν τη δουλειά)

spiral architect

nikos είπε...

Λιγνίτης Υπάρχει ...η τον φάγαμε(κοινός ντερλικώσαμε) ???

Ανώνυμος είπε...

@ nikos:

Να φαν' και οι κότες:

http://library.tee.gr/digital/m2069/m2069_kavouridis_a.pdf

(πηγή: ΤΕΕ)

spiral architect

nikos είπε...

κατάλαβα..... λόγο συμβατικών υποχρεώσεων όλες οι μονάδες Φ.Α. πάνε φουλ

nikos είπε...

και ο αείμνηστος Κωστάκης Κ. ...μας πειρε όλους στο λαιμό του Θεός συγχορεστων

nikos είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=yi0IxXO2ay0

Ανώνυμος είπε...

Τσίμπα και μια μελέτη περί λιγνιτικών κοιτασμάτων στον Ελλαδικό χώρο από το ακαδημαϊκό καταθετήριο του Τμήματος Γεωλογίας (τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών) του Πανεπιστήμιου Πατρών:

http://lithos.geology.upatras.gr/epy/lignitis.htm

Προφανώς δεν είναι όλα εκμεταλλεύσιμα, αλλά παίρνει κανείς μια ιδέα...

spiral architect

nikos είπε...

λυπούμε .. είμαι παππούς ποια και ...δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω

Ανώνυμος είπε...

"Οι αυθεντίες τέτοιου τύπου (και εδώ οι "πράσινες") είναι για μένα συμπτώματα και μέρος του προβλήματος, σε καμμία περίπτωση η λύση."

Σωστή παρατήρηση Spiral, αλλά φταίμε και εμείς. Αφήσαμε την δήθεν αριστερίστικη-οικολογική λαίλαπα να αναπτυχθεί χωρίς αντίλογο. Σήμερα κάθε οικολογίσκος έχει πλήρη ασυλία από την κοινωνία και τα ΜΜΕ, ότι μαλακία και αν προτείνει. Παράδειγμα κοινό αλλά ενδεικτικό τα αδέσποτα όπου εμείς εφηύραμε τη νέα θεωρία περί "φυσικού περιβάλλοντος των αδεσπότων".

Ούτε κανείς σκέφτηκε ότι δεν ψηφίζουμε ΜΚΟ, ούτε τις ελέγχουμε για τα οικονομικά τους. Ούτε κανένας σκέφτηκε ποτέ να εξετάσει την εσωτερική δομή και λειτουργεία αυτών των "οικομαγαζιών" και να δει ότι η δημοκρατία εκεί μέσα δεν έχει καμία εφαρμογή. Ολες οι ΜΚΟ εφαρμόζουν το TOP DOWN σύστημα όπου τα πάντα εκπορεύονται από μια ολιγαρχία και ποτέ από την μάζα.

Οταν θα δούμε προτάσεις για αποπομπή των ΜΚΟ από τα υπουργεία και διακοπή κάθε χρηματοδότησης τους από δημόσιο χρήμα, τότε θα ξέρουμε ότι βλέπουμε "φως στο τούνελ". Αυτό θα γίνει όταν οι πολιτικοί θα είναι ικανοί να αναπτύξουν δικές τους πολιτικές και όχι προκάτ μασημένη τροφή από τις ΜΚΟ.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

@ Kaymakchalan:

Άλλο αριστερό (ή έστω αριστερίστικο) και άλλο το "πράσινο", ή το "οικολογικό" όπως έχει καταντήσει με τους τρέχοντες νεολογισμούς.
(αν μη τι άλλο η αριστερά βλέπει το παιχνίδι των ΑΠΕ τουλάχιστον με επιφύλαξη)

Η οικολογία θεωρώ ότι ξεκίνησε (τουλάχιστον από την ίδρυση της Greenpeace) έχουσα αγαθές προθέσεις.
(βλέπε τη βύθιση του "Rainbow Warrior" από τους Γάλλους)

Όμως ο δρόμος προς την καταστροφή είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις, γιατί στην πορεία μπήκαν τα συμφέροντα και με βιτρίνα τους "Πράσινους all over the world" κάνουν παιχνίδι με μόνο κίνητρο τις επιδοτήσεις.

Αν είσαι άσχετος με το αντικείμενο των ΑΠΕ, πως θα αντιστεκόσουν σε μια τέτοια διαφήμιση:

http://www.igs.gr/page21.html

Όταν σου μοστράρει στη μούρη ένα λογαριασμό της ΔΕΗ, με ένα συνοδευτικό κείμενο που παραποιεί σκόπιμα την αλήθεια για τα ΑΠΕ, πως να αντισταθεί ο κάθε κακομοίρης που του τάζουν "στραβά λεφτά"?
Και εγώ, εσύ, όλοι μας τι φταίμε να του πληρώνουμε υπεραξία?
(γιατί περί υπεραξίας πρόκειται τελικά!)

θα σκάσει η φούσκα, είναι αναπόφευκτο, δεν στέκουν τέτοιες δραματικές αυξήσεις σε ένα ανελαστικό προϊόν, (αν θες) δεν στέκει το όλο θέατρο που παιζεται (σαλαμοποίηση - πώληση ΔΕΗ, λιγνίτες, ΑΠΕ) από πλευράς φυσικών νόμων.

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

επειδή δεν ανοίγει το λινκ και είχα την απορία

εως πότε επαρκουν τα μεταλλεύματά μας λιγνίτη;

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

@αλλενάκι:
Πάρτο σε tiny:

http://tinyurl.com/6ghcs65

Γνωρίζω ότι υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας και από τη ΔΕΗ και από τρίτους (ΤΕΕ, Πανεπιστήμια) για νέα λιγνιτικά πεδία (Ελασσόνα) αλλά στο net δεν κατάφερα να τις βρω ...

spiral architect

nikos είπε...

@αλλενάκι-χρόνια τώρα (4-5) βρισκόμαστε είδει σε μεταλιγνιτικη περίοδο

Ανώνυμος είπε...

τα ορυκτά κοιτάσματά μας, διορθώνω

όμως είμαστε η πλουσιότερη σε μεταλλεύματα και ορυκτά κοιτάσματα χώρα της Ευρώπης σύμφωνα με την έκθεση ενός καθηγητή Ν. Μάρτη που διάβασα πρόσφατα, πολύ παλιά είχε δημοσιευθεί, το 1978

και σπάνια κοιτάσματα, που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

τι είναι μεταλιγνιτική περίοδος;
στερεύουν τα κοιτάσματα;

Ανώνυμος είπε...

@αλλενάκι:

H ΔΕΗ για την "λεκάνη Πτολεμαΐδας" μιλάει για τέλη του 2050 χωρίς "μηδενική λύση"

http://tinyurl.com/3ed33vn

(τμήμα μελέτης σκοπιμότητας)

Kαι μετά την μεταλιγνιτική περίοδο τι?
Εδώ σας θέλω!

Γι' αυτό μίλησα πριν για "συσσωρευμένη διαχρονικά επιστημονική γνώση, τεχνογνωσία, εμπειρία"

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

"Η οικολογία θεωρώ ότι ξεκίνησε (τουλάχιστον από την ίδρυση της Greenpeace) έχουσα αγαθές προθέσεις."

Spiral, ότι έχω διαβάσει σε δηλώσεις του ιδρυτή της Greenpeace, του McTaggart, δεν δείχνει καμία αγαθή πρόθεση. Αυτός είναι που έλεγε ότι αλήθεια είναι ότι κάταφέρνεις να σπέρνεις στο μυαλό του κοινού και άλλα παρόμοια. Και να μην ξεχνάμε ότι δεν ξεκίνησε από κάποια ακαδημαϊκή αφετηρία, κτηματοσμεσίτης ήταν ο άνθρωπος. Τα σχόλια συνιδρυτών, όπως ο Patrick Moore λένε πολλά.

Καμία οργάνωσης που ιδρύθηκε και λειτουργεί εφαρμόζοντας την αρχή της ολιγαρχικής ηγεσίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αγαθή. Εξ ορισμού είναι αντιδημοκρατική. Πως εκλέγονται οι ηγέτες των μεγαλο-οργανώσεων εδώ και έξω; Οποιος ξέρει ας μας πει διότι δεν έχω καταφέρει να βρω μια απλή καταγραφή όσο και αν ψάχνω.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Κοιτάσματα λιγνίτη σύμφωνα με πρόσφατεσ δηλώσεις στα ΜΜΕ ειδικών της ΔΕΗ, σε ρεπορταζάκια στις ειδήσεις, τοποθετούντα στα 140 χρόνια σε τρέχοντες ρυθμούς κατανάλωσης.

Ιεροκλής είπε...

Λογοκρισία του αντινιουζ: Το χθεσινό άρθρο του Ροδινού ήταν επιπέδου παιδικής χαράς, όφειλε να το αντικαταστήσει με αυτό του Ιαπετού. Αυτό τόλμησα να πω και από τότε λογοκρίνονται τα σχόλιά μου. Τέτοια δημοσιογραφία θέλετε; Πάρτε θέση.
Ιεροκλής

nikos είπε...

δυο έγκυρα και απολογιστικά seits με κατανάλωση λιγνίτη http://www.desmie.gr/up/files/MONT12.pdf
http://www.desmie.gr/up/files/energy_201012_GR.pdf τα τελευταία 5 χρόνια

καμιά απο της μελέτες που παραθέσατε ποιο πάνω δεν είναι επικαιροποιημένη .. άρα αξιόπιστη από ανεξάρτητο οίκο ... αρά είναι φτιαγμένα κατ υποδείξει δηλ.ΔΕΗ . αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί το Ενεργειακό μείγμα της Ελλάδος στην Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., αυτός είναι και ο λόγος που η διακηρύξει ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ για την 5 Μονάδα βρίσκετε στα συρτάρια της ΔΕΗ

nikos είπε...

το λέμε και παραγωγικό στένωμα ενεργειακό (bolt nekcs)

Ανώνυμος είπε...

@ nikos:

Άλλο πράμα οι καταναλώσεις των διαφόρων καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή και η συμμετοχή τους στο ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο, ετήσιο ή αιχμιακό ηλεκτρικό φορτίο και άλλο πράμα η επάρκεια ή τα αποθέματα ενός καυσίμου και δη του λιγνίτη.

Για να καταλάβεις, ο ΔΕΣΜΗΕ (απ' όπου και οι πινάκες) μιλάει για ,λιγνιτική παραγωγή σε MWh, και όχι πραγματική παραγωγή λιγνίτη σε πχ μετρικούς τόνους.
(και δεν τον ενδιαφέρει πόσο και τι λιγνίτη εξορύσσει η ΔΕΗ και αν θα συνεχίσει να εξορύσσει στο διηνεκές!)

Όσο για μελέτες επάρκειας λιγνίτη έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές, από ΙΓΜΕ, πανεπιστήμια οι περισσότερες σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ανάπτυξης Ορυχείων της ΔΕΗ και για λογαριασμό της, κομμάτια αυτών έχουν δημοσιευτεί στο net, αλλά δεν εχω βρει κάποια ατόφια και σχετικά πρόσφατη,

Γενικά υπάρχει σκοπιμότητα υπέρ του (εισαγόμενου) ΦΑ και μείωσης του (εγχώριου) λιγνίτη για λόγους που έχουν αναλυθεί εδώ και αλλού.

Eπίσης ο όρος "μεταλιγνιτική περίοδος" αναφέρεται στην χρονική μεταβατική περίοδο αποκαταστασης των εξαντλημένων, ή μη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων και ορυχείων και την ανάπλασή τους και επιστροφή τους στο κοινωνικό σύνολο και σε καμμία περίπτωση σε ... εποχή χωρίς λιγνίτη.

spiral architect

nikos είπε...

η μέχρι τώρα "φτηνή" KWh μας στοίχισε από το 1999 14 δις Ευρώ...για να δούμε από και πέρα 1kwh =2,1 kG λιγνίτη

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά γιατί μιλάτε για αιολικές ενέργειες και άνθρακες; Τον ήλιο τι τον έχουμε; Άμα θέλαμε, η λύση είναι (σχεδόν) έτοιμη: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110327191042.htm