Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Φόβοι για Πράσινη Φούσκα


Ρωτήθηκαν 200 fund managers (ναι, οι κακοί που διαχειρίζονται λεφτά άλλων) και κατέληξαν ότι ανησυχούν ότι πρόκειται να σκάσουν φούσκες και η πράσινη ενέργεια είναι πρώτη στην λίστα. Αυτά εξ αιτίας της πιστωτικής κρίσης  (δηλαδή του κραχ του 2008) και, εικάζω, για την Αμερικανική αγορά.

Μία φούσκα φτιάχνεται όταν οι πονηροί καρχαρίες , έχοντας βγάλει λεφτά, φτιάχνουν στόρυ, παραμύθι, και προσελκύουν την μαρίδα να επενδύσει για να βγάλει και αυτή, μπαίνει η μαρίδα και ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει τίποτα, και η φούσκα σκάει. Ανάμεσα στους καρχαρίες και τις μαρίδες είναι οι fund managers. Αυτοί δεν είναι αλάνθαστοι, αλλά πληρώνονται για να προσέχουν.

Η Ευρώπη είναι διαφορετική από την Αμερική. Η μαρίδα είναι υποχρεωμένη να μπει, θέλει δεν θέλει, από Γερμανική μπότα, με συγχωρείτε, τον Νόμο για τις Ταρίφες (βλ. τις Ορδές των Ηλιθίων) με παμπόνηρους πλασιέ, βρώμικους ή χαζούς πολτικούς,  ψωνισμένες Υπουργούς, και χωρίς προσεκτικούς fund managers. Η φούσκα σκάει όταν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και ο καταναλωτής. Για αυτό προτιμώ την Αμερική. Δεν χρειάζεται να διαλύσει το σύμπαν για να ξεσκεπαστεί μια απάτη.

Στην Ελλάδα, ο μόνος τρόπος να σκάσει η φούσκα, χωρίς πρώτα να πεθάνουμε, είναι το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Αν ξέραμε πόσο τσούζει… Θα το κάναμε τώρα, και όχι όταν δεν θα είχαμε…


Η πράσινη φούσκα είναι από εδώΔεν θα αναφέρω τον Τραπεζίτη που αφού μας καλλιέργησε "επενδυτική νοοτροπία" το 2000, κυκλοφορεί και μας μαθαίνει "πράσινη νοοτροπία" τα τελευταία 2-3 χρόνια... Να άλλος ένας λόγος που προτιμώ την Αμερική. Έχει Rikers Island. Βέβαια, εκεί, η Ζήμενς πλήρωσε κάτι πρόστιμα, αλλά είναι έξω, και αυτή...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικα δημοσιευματα υπαρχουν και απο το 2007. Εδω η Βουλγαρια ακριβως πριν ενα χρονο τα ελεγε http://www.novinite.com/view_news.php?id=115868
Αλλα η Ελλαδα οπως παντα πρωτοποριακη , με ΜΕΓΑΛΑ εργα και ΜΕΓΑΛΑ οραματα , με εξασφαλισμενα λεφτα και μηδεν ρυπους και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα αξιοποιηθει η ελληνικη καινοτομια, οχι σε 1 , ουτε σε 2 , αλλα σε 4 περιοχες. http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=214511 ,
Και τραγουδω : μ΄ενα ονειρο τρελλο, ονειρο απατηλο,ξεκινησαμε κι οι δυο μας, και στου δρομου τα μισα , σβησαν τ΄αστρα τα χρυσα ,ξαφνικα απο τον ουρανο μας.
ThW

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως Αρχαιοπτέρυγα, προτιμώ την οργανωμένη κοινωνία με οικονομία και τεχνολογία προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες και όχι μια κοινωνία με εικονική οικονομία γενεσιουργό τεχνητών αναγκών.

Έχω ξαναγράψει ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις συμβατικές (ανάκτηση θερμότητας, αντλισιοταμίευση κλπ) χωρίς να τιμολογούνται με προσαυξήσεις που τις πληρώνει ο καταναλωτής και βάσει κεντρικού οικονομοτεχνικού σχεδιασμού στο δίκτυο.

Σε τοπικό και αυτόνομο επίπεδο θα μπορούσες ακόμα και να πειραματιστείς με έξυπνα δίκτυα δημιουργώντας τεχνογνωσία.

Έτσι όπως τα σκατώσανε όμως σε λίγο καιρό θα μιλάς π.χ. για αναδάσωση καμμένων και θα σε κοιτούν σαν ... δολοφόνο.

Είπες σε προηγούμενη ανάρτησή σου ότι "σε ζορίζει ή έλλειψη επικοινωνίας". Απαντώ ότι "καθείς εφ ω ετάχθη" και αν έχεις την απαραίτητη παιδεία, μπορείς να φιλτράρεις τον καταιγισμό πληροφοριών του net και να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Π.χ. εγώ αν και δεν έχω σπουδάσει οικονομικά, έχω καταλάβει ότι τα CDS κλπ είναι ένας ωραίος τζόγος για λίγους, ευσχήμως ντυμένος με ένα επιστημονικοφανές όνομα.

That's all folks!

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Μα αυτό είναι και το πρόβλημα. Δεν λύνουμε προβλήματα. Ικανοποιούμε και εξισορροπούμε συμφέροντα των διαφόρων πλασιέ.

Και με την βοήθεια των ΜΜΕ και της κρατικής μηχανής, (και με λφτά σου και με λεφτά μου) τα βαφτίζουμε λύσεις

Ανώνυμος είπε...

Οι δικοί μας καρχαρίες δεν μασάνε από φούσκες. Εμείς θα τις πληρώσουμε.

silegav είπε...

Δύο παράγραφοι από το μνημόνιο της Πορτογαλίας, χώρας-πρότυπο για πολλούς για την ανάπτυξη των ΑΠΕ:

For existing contracts in renewables, assess in a report the possibility of agreeing a renegotiation of the contracts in view of a lower feed-in tariff.

For new contracts in renewables, revise downward the feed-in tariffs

archaeopteryx είπε...

silegav, ευχαριστώ, το ανήρτησα πριν λίγες μέρες στο

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/05/blog-post_06.html

και στο αντινιουζ

http://www.antinews.gr/2011/05/06/99563/

Μα απορώ πως η Μπιρμπίλη δεν το έμαθε... Είμαστε πλούσιοι εμείς...

Η Ισπανία έκοψε ταρίφες για να μην μπεί στο Ελληνικό λούκι!

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_11.html

Να' σαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Μερικά πράγματα χρειάζονται μέτρημα, μερικά τα διαισθάνεσαι χωρίς πολλή ανάλυση.

Η ατμόσφαιρα των εκθέσεων ΦΒ και ΑΠΕ είναι απτή, μπορείς να ψηλαφίσεις την φούσκα εκεί μέσα. Αδηφάγοι πωλητές, ανενδοίαστα μιλούν για απόσβεση σε χρόνο μηδέν, κομπάζοντες μανατζερ αφήνουν αδαείς να υποθέσουν ότι θα κάθονται και θα κονομάνε από το χωράφι και το ηλιακό φως, επενδύοντας δανεικά λεφτά.

Η ατμόσφαιρα φωνάζει "ΦΟΥΣΚΑ" αλλά όλοι είναι προσηλωμένοι στην εύκολη κονόμα. Μαζεύουν χαρτούρα από τα περίπτερα για να χαζέψουν με το φραπέ τους.

Μάταια ψάχνεις ανάμεσα στα εκθέματα για ένα λογικό σύστημα που θα υποστηρίξει μερική ενεργειακή ανεξαρτησία σε ένα κτίριο, δίνοντας πχ φωτισμό. Εκεί μέσα όλοι είναι σε άγρα ενός και μόνο πράγματος: την καταραμένη ταρίφα των 45 λεπτών της ΔΕΗ, γκαραντί για εικοσαετία.

Πως να μην σκάσει φούσκα. Λογικό είναι. Το παράξενο είναι να μην σκάσει.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Αυτό κάτι θυμίζει:

"“The state is currently subsidizing two types of renewable energy production – wind and solar parks, and only large-scale ones, which is a prerequisite for attracting foreign investors aiming to making quick profit,” Deliyski stated in order to support of Danev’s argument that speculators are entering the Bulgarian renewable energy sector.

Η φράση quick profit είναι όλα τα λεφτά.

Kaymakchalan