Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Πίσω στις εστίες μας


Έτσι, για την Ελλαδα, θα χρειαζόταν διοχέτευση 2 ή 3 εκατομμυρίων ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πληθυσμού της Αθήνας πίσω στις εστίες τους αν υπάρχουν τα χωράφια ή τα σπίτια καλώς.

Αν όχι, να τους δοθούν κίνητρα, γη και υποδομές, για να εγκατασταθούν στα ακατοίκητα ή υποκατοικούμενα από Έλληνες νησιά, στην ηπειρωτική χώρα και στις ακριτικές περιοχές μας, για δημιουργία "αγροικιών" δηλαδή αυτάρκων οικιακών οικο-βιοτεχνικών μονάδων και καλλιεργειών ή σύγχρονης κτηνοτροφίας (τίποτα δεν αποκλείει τη δημιουργία εργοστασίων φυσικά).

Μπορώ να σου αναφέρω ένα σωρό νησιά ακατοίκητα ή υποκατοικούμενα...

Τρία ή τέσσερα είναι στο Ιόνιο, προς την πλευρά της Αλβανίας, στο Κεντρικό Αιγαίο. Καστελόρριζο, και άλλα.

Κάθε "δίκτυο" αγροικιών (αυτό ισχύει για την ενδοχώρα κυρίως) θα χρειαζόταν το "τοπικό" κέντρο του για τα σχολεία, τις υπηρεσίες, τη διοίκηση, ιατρεία, νοσοκομείο, ταχυδρομείο κλπ. Αντίστοιχα στα νησιά.

Γκρέμισμα μετά των άθλιων οικιστικά και αισθητικά περιοχών της Αθηνας που θα άδειαζαν από τον πληθυσμό που θα έφευγε και ανοικοδόμηση σε άλλες βάσεις, με οριζόντια και όχι κάθετη δόμηση, δημιουργία τεράστιων πάρκων, μερικοί ουρανοξύστες για γραφεία και εμπορικές χρήσεις, κατά τόπους.

Όλα αυτά παράλληλα με εντατική οικονομική ενίσχυση και κίνητρα στα νέα Ελληνικά ζευγάρια ώστε να φθάσουμε τα 3 παιδιά ανά ζευγάρι σταθερά
.

@αλλενάκι (ολόκληρη η ανάρτηση)

Η φωτό είναι από το contact print της Ζάχαρης

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πω πωωω, ζήλεψα και θα το αναδημοσιεύσω...

:)

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχα
σαν το ονειρο 10+ετιας του Σαμαρα ειναι. Αλλα αυτο ουτε σε 70.
Να ειμαστε και λιγο ρεαλιστες.
Δεν θα αναφερθω στο γιατι δεν υποστηριζατε ολα τα ως ανω τοσα χρονια.
Αλλα σημερα' κλεινουν ΔΟΥ, συγχωνευονται νοσοκομεια,σχολεια, καταργουνται (ή ελαττωνονται) δρομολογια πλοιων αεροπλανων.
Και ετσι οπως παει το πετρελαιο...?
Στις καλες εποχες δεν πηγαινε γιατρος, δασκαλος, παπας κλπ εκει.
Τωρα θα παει?? Να μην μιλησω για την νεολαια , η οποια ακομα ζει στον κοσμο της. Και οπως ειναι καλομαθημενη!!!!..... Οι γυναικες?? Απο τους καφεδες, πεντικιουρ και το κομμωτηριο στα χωραφια να σκαβουν??? Και να φροντιζουν τα παιδια, και να μαγειρευουν, και να καθαριζουν μονες τους το σπιτι?????
ThW

Ανώνυμος είπε...

και οσο η σκεψη και η δραση μας περιοριζεται στο "εγω" και οχι στο "εμεις".... μπροστα ΔΕΝ παμε.
ΤhW

Ανώνυμος είπε...

Ήδη φεύγουν ΤhW, τόσο που ανακοίνωσε ο καμίνης κίνητρα για την επανακατοίκηση του Κέντρου της Αθήνας από Έλληνες, στο τρίγωνο της Γερανίου.

Ανάγκα όμως και οι Θεοί πείθονται, πάνω σε αυτό που λες.
Όταν κανείς απεμπλακεί επαγγελματικά από την πόλη (κυρίως οικονομία υπηρεσιών) και τις διαδρομές της, ελευθερώνεται αρκετός χρόνος για άλλες δραστηριότητες.

Τις θέσεις του Σαμαρά δεν τις απηχώ, πολύ περισσότερο δε, δεν τις αντηχώ. Αν τύχει και ταιριάξουν, καλώς.

Αλλά αυτός μάλλον μιλάει για ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην οικοδομή όπως την γνωρίζαμε.

Ένα παλιό σχόλιο μου:
onassis, mpouzoukia, paneria, mykonos-mykonos, tzet set, xantha sideromena mallia, nyxi-nyxi, highlikia kai aralikia, douloprepeia me tsampouka mazi, epixeirhmatikothta ths symforas, koinonikh kataksiosi, zhleia-psora gia otidhpote diaforetiko, elleipsi fantasias, tria epaggelmata: giatros, dikhgoros, mhxanikos.

@αλλενάκι
19 Ιουλίου 2009 11:23 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Kαιρός λοιπόν να γυρίσουμε στις εστίες μας;
Πόσοι όμως από εμάς έχουν ακόμα …τέτοιες εστίες και πόσοι μπορούν να ξεκινήσουν πάλι από το ΜΗΔΕΝ;
Ενδεικτικά στοιχεία, από την έξοδο, από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, για να γίνουν αγρότες:
http://www.pierialife.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1842:φεύγουν-από-τις-μεγάλες-πόλεις-για-να-γίνουν-αγρότες&Itemid=268

nikos είπε...

προτείνω την μεταφορά της πρωτεύουσας.. βουλή σε ένα ζωντανό χωριό π.χ.στο χωριό μου ..τα υπουργία όλα σε άλλες πόλης ...

Ανώνυμος είπε...

"στα χωράφια να σκάβουν"

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και το σκάψιμο δεν είναι αναγκαίο αλλά ούτε και ωφέλιμο.

Αν ψάξετε θα δείτε ότι οι σύγχρονες και έξυπνες καλλιέργειες δεν χρειάζονται κασμά! Αλλά θα πρέπει εσείς να ψάξετε για τις έξυπνες ιδέες, πχ υδροπονική, γαιοσκωληκοτροφία, ηλιακή αφαλάτωση και άλλα, διότι στο υπουργείο Γεωργίας ανάλωσαν τα χρόνια τους στην κατανομή επιδοτήσεων και δεν κατέχουν από εξυπνάδες.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

ασφαλώς δεν σκάβουν πια

και με μια σωστή κομποστοποίηση σε συνδυασμό με οικιακή εσωτερική καύση απορριμμάτων να κάνεις όπως στη Γαλλία έχεις ενέργεια και θέρμανση για το σπίτι όλο το χρόνο και λιπασμα για τον κήπο

και αν χτιστεί βιοκλιματικό με σωστό προσανατολισμό και μεγάλα ανοίγματα εκεί που πρέπει και καθόλου εκεί που δεν πρέπει, τέλεια... ούτε φωτοβολταϊκά δεν θα χρειαστεί

υπάρχουν και τα σπίτια από πηλό, που έχουν γίνει μόδα τελευταία

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

@ Aλλενάκι,

Μόνον οι Θεοί;;
Καί ή.... πείνα πείθει!
Οι Εβραίοι,στό Ισραήλ,με ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ πού έχουν,ακόμη και σήμερα εφαρμόζουν αυτό τό μοντέλο,ζωής και άνάπτυξης.
Κάτι θα ξέρουν ..περισσότερο,δεν πρέπει να είναιμόνον ό λόγος της καταπίεσης των Παλαιστινίων.Είναι πολύ πιό "δημιουργικοί" σε τέτοια θέματα(καταπίεσης).
Και΄είναι,μέ όλες τίς αδυναμίες του,επιτυχημένο τό μοντέλο.
Τουλάχιστον γιαυτούς.
Δεν σκοπεύουν να πεινάσουν...κυνηγώντας χίμαιρες!

Ανώνυμος είπε...

αυτό το μοντέλο αρκετής ανεξαρτησίας είναι το εντελώς αντίθετο από το μοντέλο υπαλληλοποίησης των πάντων που θέλει ο καπιταλισμός και ευνοεί ο μαρξισμός (ως τα σήμερα τουλάχιστον)

και είναι το μοντέλο που θα σπάσει την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης, που θέλει να τους συγκεντρώσει όλους μέσα στις πόλεις, στις μελλοντικές "κάθετες" μονάδες (οι σημερινές πολυκατοικίες) με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα που έχει η πόλη στον ψυχισμό

τέτοιο μοντέλο εφαρμόζεται και στην Ελβετία, αυτάρκεις οικιακές οικογενειακές μονάδες που στην πορεία μπορεί να συγκροτήσουν ένα ευρύτερο δίκτυο παραγωγής προϊόντων

όπου κανείς δεν αποκλείει μέλη της οικογένειας να εργάζονται σε συμβατικές θέσεις εργασίας "πόλης", σε εταιρείες κ.α.

το δύσκολο είναι το "σπάσιμο" της παγιωμένης νοοτροπίας και της εξάρτησης από την πόλη

Και η Ελλάδα με αυτή τη γεωγραφική πολυμορφία και ποικιλία ήταν και είναι το ΙΔΑΝΙΚΟ μέρος για αυτό το μοντέλο.
@αλλενάκι

Γ.-Φοίβος Σαργέντης είπε...

Ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο και μπορεί μια ενδεχόμενη λύση...

Εμένα πάντως αυτή είναι και η αγωνία μου: Το πως θα μπορούσε να ζήσει ο κόσμος (και εγώ) σε αυτάρκεις κοινότητες μειώνοντας κατ' ελάχιστο (μέσω των γνώσεων που σήμερα έχουμε) την ποιότητα της ζωής μας.

Δηλαδή, με μια τέτοια επιλογή, να μην αναγκαστούμε να ζούμε στην σπηλιά, με ξύλα.

Και εκεί βρίσκω και το ερώτημα: Αρνούμαι τα χύδην φωτοβολταϊκά, όπως θα αρνηθώ και μια ακριβή (και άχρηστη για μένα) Πόρσε, μα πως θα βρω έναν τρόπο να μπορώ να είμαι (ενεργειακά) αυτάρκης???

Μια καλή συλλογή αυτής της γνώσης (και των σπιτιών από πηλό που αναφέρετε σε προηγούμενο σχόλιο) έχω προσπαθήσει να την συγκεντρώσω στην ιστοσελίδα www.οικολογία.gr (στα πλαίσια του "πίσω στις εστίες μας).

Δεν λέω πως έχω βρει την λύση, απλά έχω προσπαθήσει να συγκεντρώσω αυτού "του τύπου" την γνώση μπας και βοηθήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αν έχετε διάθεση να το κοιτάξετε, θα χαρώ να συζητήσω τις παρατηρήσεις σας.

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 3:54 έχω υπόψη μου αυτή την τάση που διαγράφεται στο λινκ που έφερες
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Κε Σαργέντη ευχαριστώ πολύ για το σύνδεσμο.
Έχει πολλά θέματα και θα τα κοιτάξω ένα ένα.

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Για την Ελλαδα του σημερα μιλαμε, ετσι?
Η αγροτικη-κτην/κη ζωη ή η αλιεια, δεν ειναι τοσο ευκολη οσο την περιγραφετε. Και ουτε μπορει να την κανει ο καθενας. Κυριως χρειαζεται κεφαλαιο. Ποσοι το εχουν για να ξεκινησουν? για τις εγκαταστασεις? τα μηχανηματα? τους γεωπονους ή αλλους επιστημονες? τα ζωα? την τροφη τους? τη βαρκα? τον εξοπλισμο? Και αυτα στην αρχη γιατι μετα αρχιζει η συντηρηση για τυχον φθορες/καταστροφες. (για φετος ουτε ελιες, ουτε αμυγδαλα, ουτε ψαρια και μαλλον και αλλα)
Θα μου πεις επιδοτησεις. χαχαχαχαχα
Τωρα? απ΄οτι γνωριζω (διορθωστε με αν κανω λαθος)τώρα είτε γεωργοί είτε κτηνοτρόφοι πληρώνονται από εθνικούς πόρους και όχι κοινοτικούς, οπότε τα λεφτα είναι λιγότερα σε σχέση με τους παλιούς διαιούχους. Και μαλλον θα κοπουν. Γι΄αυτο εγραφα για "σκαψιμο". Θα χρειαστει ΠΟΛΥ προσωπικη εργασια.
Και θα πρεπει να εχει και 2 -3 γνωσεις για βαση.
Παντως αυτοι που μπορουν να βρουν ευκολα δουλεια στα χωρια ειναι ιατροι (παντως ειδους), νοσοκομες, λογιστες!!!! αλλα ποιος παει???
ThW

Ανώνυμος είπε...

@ Αλλενάκι & Αρχαάιε,

" Το πείραμα του Wörgl"
«Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση. Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή του κόσμου άρχισε! -Είναι καιρός, με αποφασιστική και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά του εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση. Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους.

Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας – Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιών και έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά της πόλης του Wörgl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί»

Δές το όλο στό λινκ:

http://logia-starata.blogspot.com/2011/10/worgl.html

Η Ιστορία είναι παλιά και επαναλαμβάνεται,γιατί ή μνήμη είναι χρυσόψαρο...

¨ο παγψτατζής

Ανώνυμος είπε...

Εμείς που θυμόμαστε την διαβίωση των παππούδων μας σε αυτάρκεις κοινωνίες-χωριά ξέρουμε πόσ σκληρή ήταν η δουλειά, αλλά και πόσο έλειπε η γνώση. Η τυφλή εφαρμογή της παράδοσης ενίοτε είναι ζημιογώνα, πχ η φύλαξη κρασιού σε ανοικτά βαρέλια που οδηγεί στην οξείδωση και πολλά άλλα παρόμοια.

Σήμερα έχουμε εφόδια που δεν είχαν οι πρόγονοι μας, τόσο στην διάδοση γνώσης όσο και στις επικοινωνίες.
Ζωή στο χωριό δεν σημαίνει απομόνωση και αποβλάκωση.

Αυτάρκεια δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε οπισθοδρομικοί νεολουδίτες.

Οσοι ψάχνετε για χρήσιμες πληροφορίες δείτε τα παλιά τεύχη της δεκαετίας του 1970 του περιοδικού Mother Earth News. Αναφέρεται για να μην μας κάνουν τους μάγκες μερικοί νεο-οικολόγοι της συμφοράς.

Η υπόθεση δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Δείτε και τα γραφόμενα του Αρίστου Δοξιάδη για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομικής οργάνωσης βασισμένης σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

@ Kaymakchalan
Σήμερα έχουμε εφόδια που δεν είχαν οι πρόγονοι μας, τόσο στην διάδοση γνώσης όσο και στις επικοινωνίες.

Συμφωνώ με αυτά, όμως... Τι θα γίνει με την κρυμμένη γνώση που έχουν συγκεντρώσει κάποια επιστημονικά ή ΜΚΟ ιδρύματα (όσο εμείς κοιμόμασταν στον ύπνο του βλάκα θεωρώντας ότι μελετούν διάφορα προς όφελος όλων);
Πώς ή ποιος θα τους πείσει να ανοίξουν αυτές τις πληροφορίες – συγγράμματα, μελέτες κλπ, (που στο κάτω κάτω είναι πληρωμένες από όλους μας) προς ενημέρωση όλων;
Ένα παράδειγμα θα φέρω. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλές μελέτες για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Ελάχιστοι μάθαιναν για αυτές. Ακόμα και ανώτεροι δασικοί υπάλληλοι, σε επιστημονικές ημερίδες είχαν το θράσος να λένε ότι «τα αρωματικά φυτά στην Ελλάδα είναι ένας φυσικός πόρος μετρήσιμος αλλά όχι εκμεταλλεύσιμος»!
Και τον ίδιο χρόνο ξέρουμε ότι μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού είχαν την άνεση να συντάσσουν αποκλειστικά συμβόλαια εκμετάλλευσης, ενώ οι αγρότες είχαν άγνοια για τον φυσικό ανανεώσιμο πλούτο που τους περιβάλλει. Και το ακόμα πιο τραγικό είναι, ότι κάποιοι οικολόγοι (μελετητές ή «αντιπρόσωποι») προωθούσαν νόμους για να τους απαγορευτεί κάθε εκμετάλλευσή τους, ανακηρύσσοντάς φυτά συνηθισμένα και απόλυτα προσαρμοσμένα στο Ελληνικό περιβάλλον, ως δήθεν σπάνια ή απειλούμενα ή ότι κινδυνεύουν ακόμα και αν φωτογραφίζεις, όχι να πάρεις σπόρο για να τα καλλιεργήσεις μετά σε δικά σου αγροκτήματα!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου, και για αυτό μάχομαι με τον δικό μου τρόπο για τα δικαιώματα, δηλαδή τα αυτονόητα, της συμμετοχής στη Φύση και στην πρωτογενή παραγωγή και συνετή χρήση φυσικών πόρων. Αντιμετώπισα αυτά που λές πολλές φορές.

Κάτι παρόμοιο προσπάθησαν να κάνουν και αλλού, πχ με το δέντρο Νημ στην Ινδία.

Ευτυχώς όμως η γνώση είναι τόσο διάχυτη, μπες στο διαδίκτυο και ψάξε όποιο αρωματικό φυτό και θα κατέβει ένας χείμαρρος πληροφοριών, ΄έτσι οι προσπάθειες μονοπώλησης καταντούν γελοίες. Το φράγμα έχει σκάσει και οι ΜΚΟ θα βάλουν τις μελέτες τους εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος. Αλλωστε ποτέ δεν είχαν πρόθεση να τις χρησιμοποιήσουν, απλά να πληρωθούν για να τις συντάξουν θέλουν.

Αυτά που συζητούμε τα δοκίμασαν άλλοι πριν από εμάς. Στην Αυστραλία όπου οι αγροικίες απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα η μια από την άλλη είχαν αναπτύξει ένα είδος τηλεϊατρικής μέσω ασυρμάτου το 1950. Σήμερα έχουμε κινητή τηλεφωνία βέβαια με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες.

Ενοσω υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην τεχνολογία οι δυνατότητες για μια επιστροφή στα χωριά μας είναι θετικές. Ας ελπίσουμε ότι καμιά ΜΚΟ δεν θα βάλει χέρι στα κινητά και στο Διαδίκτυο.

Kaymakchalan