Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Από τις αιολικές αρλούμπες στα φωτοβολταϊκά δισεκατομμύρια


Έχω ακούσει ότι Υπουργοί παίρνουν "εντολές" από επιχειρηματίες.  Έχω ακούσει ότι παίρνουν εντολές και από υπαλλήλους επιχειρηματιών.  Και όταν μπαίνουν,  διακρατικά δάνεια, και γεωπολιτικές εντολές, και ...δυνάμεις Κατοχής, δεν ντρέπομαι να σας πω ότι σχεδόν τους λυπάμαι τους Παπακωνσταντίνου του κόσμου.

Να θυμίσω ότι ο Σόϊμπλε το είπε ωμά:  Δώστε Ήλιο να πάρετε δάνειο. Και σαφώς δεν εννοούσε "ήλιο", ας πάρουν όσο ήλιο θέλουν.  Εννοούσε "βάλτε και διασυνδέσετε πολλά φωτοβολταϊκά, να δουλεύουν τα εργοστάσιά μας, ξεχρεώστε τα από το ρεύμα τους, που θα παίρνετε υποχρεωτικά, και θα πάρετε και δάνειο".

Να  θυμίσω ότι και η Μέρκελ το είπε: Το φωτοβολταϊκό ρεύμα κοστίζει 8 φορές όσο το συμβατικό, δεν συμφέρει εδώ, βάλτε τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα που έχει πιο πολύ ήλιο και δεν την πειράζει να πληρώνει (και η ταρίφα είναι διπλή στην Ελλάδα...)

Να θυμίσω ότι σε όλον τον κόσμο κόβονται οι φ/β επιδοτήσεις για τον απλό λόγο ότι είναι πολλά λεφτά πεταμένα, πολλά κεφάλαια δεσμευμένα, για ελάχιστο (σαν % των αναγκών και πανάκριβο ρεύμα)


Να θυμίσω ότι ΟΛΑ αυτά τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά έχουν ΚΟΣΤΟΣ. Κεφάλαια. Τόκους.   Ο ήλιος και ο αέρας είναι τσάμπα αλλά ανά την υφήλιο το ρεύμα τους είναι ακριβότερο από το συμβατικό, χωρίς καν τις εφεδρείες. Το κόστος των αιολικών (τα εγκατεστημένα MW που διαφημίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ) είναι, ανα MW, περίπου το ίδιο με πυρηνικό. 1.500 αιολικά MW (χοντρικά 1.500 ανεμογεννήτριες) έχουν αρχικό κόστος περίπου όσο ένα πυρηνικό 1.500MW (στον πολιτισμένο κόσμο -- με βάση levelized cost, δηλαδή με συνεκτίμηση παραγωγής και διάρκειας ζωής).  Αν βάλετε και εφεδρεία αερίου, ή αντλησιοταμίευση, τα αιολικά είναι πάνω από ...50% ακριβότερα (σε αρχικό κεφάλαιο) από πυρηνικά!  Θα τα ξαναπαραθέσω αυτά τα στοιχεία...

Τα φωτοβολταϊκά είναι ...εκτός κλίμακας σε αρχικό κόστος, αλλά να αναγνωρίσω ότι έχουν τουλάχιστον κάποια προβλέψιμη σχέση με ζήτηση αιχμής, τους 3-4 μήνες του καλοκαιριού που έχουμε αιχμή τα μεσημέρια.   Τα αιολικά;  Χωρίς εφεδρεία αερίου ή υδροηλεκτρικές αντλησιοταμιέυσεις είναι απλά ακριβές εικαστικές παρεμβάσεις στις κορυφογραμμές.

Να θυμίσω ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος όταν ήρθε ο ΓΑΠ το 2009, ήταν περί τα €30-35 την μεγαβατώρα. Τώρα είναι περί τα 65. Ο λόγος;  Aέρια αυτών που μπλόκαραν τον Αθανασόπουλο και οι ΑΠΕ. Και ακόμα ΤΩΡΑ ξεκινάνε οι ΑΠΕ. Τώρα πήραν άδειες τα αιολικά που διαφημίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Μέχρι τώρα έτρωγε ο ΔΕΣΜΗΕ τα ελλείμματα. Μιλάμε για υπερδιπλασιασμό  στον λογαριασμό.  Και θυμάται κανείς γιατί;

Και μιλάμε για μία χώρα σε πτώχευση. Με όλο και περισσότερο κόσμο σε κατάσταση ανάγκης. ΠΟΙΟΣ θα τα πληρώσει όλα αυτά; Μάλλον ο Μπιρικόκος...

Δείτε, σας παρακαλώ, το "Κατοχικό Δάνειο" (ή, "Διακοπές στην Ελλάδα") ...  Η λεπτομέρεια της οικονομικής αφαίμαξης: Κατεχόμενη χώρα που πληρώνει το στρατό Κατοχής. 5,5 φορές "έξοδα Κατοχής" από εμάς από ότι από την Γαλλία. Τα πλαστά 50μαρκα (με γνήσια ρέστα). Τα αγόρασε, τα πλαστά, η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πήραν, τα πήγαν στην Σερβία. Πήραν τα μεταλλικά νομίσματα (και τις λίρες).  Όσα χρήματα της Εθνικής Τράπεζας δεν βγήκαν στο εξωτερικό, λεηλατήθηκαν. Και, φυσικά, εμείς, δανείσαμε, τότε, τους Γερμανούς.  Δεν είμαι σε αυτούς που θέλει τις επανορθώσεις, θέλω δυνατή Γερμανία, να αντέξει ενάντια στο ...Πούτιν, χαχαχαάαα. Και ρεφενέ Project Helios, φόρος άνθρακα... πράσινα νησιά, χιονοδρομικό Καλαβρύτων...

14 σχόλια:

Kostas είπε...

Γενικά συμφωνώ μαζί σου για την απάτη, αλλά τα αιολίκα κοστίζουν γύρω στα 1000 E/kW ενώ τα πυρηνικά ξεκινάνε πλέον απο 4000 Ε/kW και κανείς δε ξέρει που μπορεί να φτάσει...

nikos είπε...

κωστα .. υπάρχει και η εξοικονόμηση ενεργείας το μεγαλύτερο Ορυκτό κοίτασμα της Ελλάδας http://attikanea.blogspot.com/2011/12/blog-post_4888.html.."έξυπνος" είσαι ..

Ανώνυμος είπε...

Η Deutsche Bank σε ποιους ανηκει;
Διοτι δεν εχει νοημα να στοχευεται ενα οποιοδηποτε κρατος, επειδη η εδρα της τραπεζας βρισκεται εκει. Σημασια εχει σε ΠΟΙΟΥΣ καταληγουν τα χρηματα. Αν αυτοι ειναι οι Ροτσιλντ επι παραδειγματι, τοτε ο στοχος ειναι αυτοι, και οχι ο λαος της χωρας που βρισκεται η ληστοσυμμορια. Εκεινο τον καιρο, οπως και τωρα, η Γερμανια ηταν κατεστραμενη και ο κοσμος λιμοκτονουσε.

archaeopteryx είπε...

Kostas, την γνωρίζω αυτή την διαφορά που λές, και έχει πεισημανθεί ξανά από σχολιαστή εδώ. Ωστόσο η ΙΕΑ μόλις επικαιροποίσε τα normalized costs για διάφορες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας, και "επιμένει". Θα το αναρτησω

Και ο spiral μου είχε δώσει πολύ υψηλότερα αρχικά νούμερα για κάρβουνο. Δεν νομίζω ότι οι αγορές είναι διαφορετικές, μάλλον οι συναλλακτικές συνήθειες...

archaeopteryx είπε...

ΛΑΘΟΣ! Όχι ΙΕΑ, αλλά ΕΙΑ (η πρώτη είναι "πράσινη" η άλλη "US EIA"

http://www.eia.gov/forecasts/aeo/electricity_generation.cfm

θα το βάλω σε ανάρτηση

Kostas είπε...

αρχαίε για το levelized cost συμφωνώ οτι είναι σχεδόν το ίδιο (προ Fukushimas ήταν πολύ μικρότερο για πυρηνικά).. Η ένσταση μου είναι για τα capital costs. Απλά τα πυρηνικά κερδίζουν λόγω διαθεσιμότητας για αυτό τελικά έχουν ίδιο (levelized) κόστος ενέργειας.

Οι προβλέψεις της ΕΙΑ είναι αστείες και ποτέ δεν έχουν πέσει μέσα. Κοίτα τι λέγανε πριν 3 χρόνια για το πετρέλαιο. Βρίσκω την ΙΕΑ πιο αξιοπρεπή παρόλη τη πρασινάδα της.

Παρόλαυτα κοίτα τα ανανεωμένα capital costs απο την ΕΙΑ που επικαλείσαι.
http://www.eia.gov/oiaf/beck_plantcosts/index.html

Ξαναλέω στην ουσία συμφωνώ μαζί σου απλά το επισημαίνω για να μην υπάρχει σύγχηση μεταξύ κόστους ενέργειας και κόστους εγκατάστασης.

archaeopteryx είπε...

Εχεις δίκιο.Θα κάνω μια αναρτησούλα για αυτό, αν βοηθήσει, βρήκα και ένα ωραίο διάγραμμα που βασικά επανλαμβάνει τα προηγούμενα (αν και δεν νομίζω ετοιμάζει κανείς ...πυρηνικό).

Αλλά η διαθεσιμότητα μπακαλικα το λέει 20-25% το μεν, 95-97% το δε, 4*0,25=1...

Αν υπολογίσεις τι κεφάλαιο θες (χώρια τα λειτουργικά) για να έχεις Χ γιγαβατώρες σε Ψ χρόνια...

nikos είπε...

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2011
Κρίτων Αρσένης: Μάχη για τη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Παρών στη μάχη για τη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο είναι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης που από το Σάββατο βρίσκεται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής ως μέλος της επίσημης αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις φετινές κλιματικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Από σήμερα θα προεδρεύει στις εργασίες της αποστολής σε θέματα καταπολέμησης της παγκόσμιας αποδάσωσης. Είχε προηγηθεί επίσκεψη εργασίας στον Καναδά όπου σε συναντήσεις με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατυπώθηκε η στήριξη τους στο Πρωτόκολλο του Κιότο αντίθετα με την επίσημη θέση της Καναδικής κυβέρνησης.

Με αφορμή την άφιξή του, ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Μετά τη λήξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012, δε θα υπάρχει πλέον νομικά δεσμευτική συμφωνία που να επιβάλει στις αναπτυγμένες χώρες μειώσεις εκπομπών. Δυστυχώς με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, και τον Καναδά να αντιτίθενται στην επέκταση του Πρωτοκόλλου και την Ιαπωνία και την Αυστραλία να τηρούν στάση σκεπτικισμού, η επέκταση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από την στάση της Ευρώπης. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν κάνει σαφές ότι αν δεν δοθεί συνέχεια στο Πρωτόκολλο του Κιότο δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε διεθνή συμφωνία . Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να δεσμευτεί και να πιέσει τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες για τη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για να μην δώσει αφορμή για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων."

Επικοινωνία: kriton.arsenis@europarl.europa.eu,
Γραφείο Βρυξελλών: 003222847873 , Γραφείο Αθήνας: 210 3248779

nikos είπε...

θα πρόκειται μάλλον για τελευταίο Μοχηκανο..χιχχι

nikos είπε...

Το "παιδί" ξύπνησε απο τον βαθη ύπνο και γλύψιμο τώρα ... κραυγάζει http://www.youtube.com/watch?v=oj9uhJZZbFc&feature=player_embedded.. δυστυχώς για όλους μας είναι πολύ αργά

aldebaran είπε...

Ποιοι και με τι μούτρα παιδιά να βγουν τώρα και να πούνε ότι οι μόνες αξιόπιστες (και φθηνές) λύσεις για την ηλεκτροπαραγωγή είναι οι υδρογονάνθρακες και η "τζιζ-κακά" πυρηνική σύντηξη ;
Η κάθε Μπιρμπίλη και ο κάθε Παπακωνσταντίνου, απανταχού, λένε το ποίημά τους.
Το θέμα είναι ότι γεμίσαμε καθρεφτάκια και σε λίγο θα γεμίσουμε ανεμιστηράκια. Το ρεύμα θα ακριβαίνει, θα γινόμαστε ενεργειακά φτωχότεροι, αλλά θα είμαστε τουλάχιστον ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΙ.

archaeopteryx είπε...

aldebaran, το έχουν πει και το λένε κατά κόρον. Οι Γερμανοί είναι λίγο κατσικωμένοι με την αποφασή τους να κλέισουν τα πυρηνικά. ΜΟΝΟ εάν καταλάβουν ή αγοράσουν την Νορβηγία ή την Ελβετία και τους πάρουν τα Υ/Η.

Και μια και είπα για Υ/Η... Πολλή ησυχία με τα δικά μας

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά ρε παιδιά, αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τα φωτοβολταικα αυτά καθ' αυτά που μας φταίνε αλλά ο τρόπος χρήσης τους. Τα φωτοβολταικά μια χαρά ευεργετικά θα μπορούσαν να είναι.

archaeopteryx είπε...

1:49, φυσικά και μια χαρά είναι (όταν τα πληρώνεις εσύ ή εγώ που τα θέλουμε, εάν τα θέλουμε). Το να επιδοτείς εσύ εμένα, που βάζω φ/β επειδή έτσι λέει ο Σόϊμπλε ζορίζει.