Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τι εννοεί ο ποιητής;


"Νερά (από τον ...Οδικό Χάρτη)

Κατάρτιση ενός λεπτομερούς Κώδικα Διαχείρισης Υδροηλεκτρικών Σταθμών και Υδάτινων Πόρων, και ιδίως ανάπτυξη συγκεκριμένης μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της κατώτερης τιμής προσφοράς ενέργειας που μπορεί να υποβάλει στη χονδρεμπορική αγορά ένας υδροηλεκτρικός σταθμός. Ο υπολογισμός της ελάχιστης αυτής τιμής θα γίνεται με τρόπο ώστε αφ’ ενός να ελαχιστοποιείται η δυνατότητα χειραγώγησης και ανορθολογικού επηρεασμού της Οριακής Τιμής Συστήματος από την υδροηλεκτρική παραγωγή, αφ’ ετέρου να αποκαλύπτεται και να αντανακλάται στην προσφορά αυτή η πραγματική αξία των νερών".

και αλλού, στην ίδια ιστοσελίδα, ο ίδιος:

...η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ένα τριπλό, καίριο ρόλο να διαδραματίσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που αφορούν τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του ενεργειακού τομέα:  ...να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, με στόχο τη βελτίωση συνολικά της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας του ενεργειακού τομέα, τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών...

Να σας πω εγώ τι νομίζω ότι εννοεί. Η ΔΕΗ, με λεφτά δικά μας,
 έφτιαξε από το 1960 μέχρι σήμερα ένα σωρό υδροηλεκτρικά. Αυτά, και ο λιγνίτης, μας έφεραν έως εδώ με ηλεκτρικό ρεύμα από τα φτηνότερα στην Ευρώπη. Οι προϊστάμενοι δεν βολεύονται από φτηνό ρεύμα, και τα υδροηλεκτρικά τους ...ενοχλούν. Εξ ου και η διπλωματική διατύπωση.

Όλοι αυτοί οι μηχανολόγοι που πήραν διοικητικές θέσεις και κάτι καθηγητές του ΕΜΠ,  και που μας λένε ότι όταν διπλασιάζεις την τιμή του ρεύματος, το κάνεις πιο φτηνό. Ότι εάν το ρεύμα πάει από €35/MWhr στα €120/MWhr, το €100/MWhr θα συμφέρει.  Αυτή την προστασία του καταναλωτή εγώ την ονομάζω "παράδοξη".

Βέβαια, ο άνθρωπος δεν είναι παρά η τελευταία εκδοχή ενός θρίλερ εκ προμελέτης, που δεν είναι άλλο από τη συνεχή απομύζηση της Ελλάδας. Ξεκίνησε από την παρουσία Σημίτη στο τότε ΥΒΕΤ.  Φαινομενικά από ντόπιους. Δήθεν με οικολόγους. Στo βάθος;  Οι συνεχιστές των Κατοχικών Δανείων στην σημερινή Κατοχή.

Μετατροπή υδροηλεκτρικών σταθμών σε υβριδικούς
Γατί δεν είναι ΑΠΕ τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ;
Γιατί ανεβαίνει η Οριακή Τιμή Συστήματος;
(..."εκτός εάν έχουν κρατήσει τα νερά για άλλο λόγο"...)
Για τα πειραματικά και χωρίς προηγούμενος υβριδικά, έγραψα στο προηγούμενο.

Για το ίδιο περίπου θέμα, την ΔΕΗ, έγραψα πέρυσι τέτοιο καιρό:  ΔΕΗ (στην Δανία του Νότου)

Οι ΑΠΕ και η ΡΑΕ χρειάζονται πολλή εφεδρεία. 100% εφεδρεία.

16 σχόλια:

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spiral architect είπε...

Αυτή την ανάρτηση πρέπει να την κάνεις "sticky".

Το ρεζουμέ είναι αυτό:

...
Να σας πω εγώ τι νομίζω ότι εννοεί. Η ΔΕΗ, με λεφτά δικά μας,
έφτιαξε από το 1960 μέχρι σήμερα ένα σωρό υδροηλεκτρικά. Αυτά, και ο λιγνίτης, μας έφεραν έως εδώ με ηλεκτρικό ρεύμα από τα φτηνότερα στην Ευρώπη. Οι προϊστάμενοι δεν βολεύονται από φτηνό ρεύμα, και τα υδροηλεκτρικά τους ...ενοχλούν.
Εξ ου και η διπλωματική διατύπωση.

Όλοι αυτοί οι μηχανολόγοι που πήραν διοικητικές θέσεις και κάτι καθηγητές του ΕΜΠ, και που μας λένε ότι όταν διπλασιάζεις την τιμή του ρεύματος, το κάνεις πιο φτηνό. Ότι εάν το ρεύμα πάει από €35/MWhr στα €120/MWhr, το €100/MWhr θα συμφέρει. Αυτή την προστασία του καταναλωτή εγώ την ονομάζω "παράδοξη".
....
(με έμφαση στα bold)

archaeopteryx είπε...

Δες το

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/12/blog-post_4013.html

nikos είπε...

αφού με εντολή του αρχιρου@@@ πέος Πρωθυπουργού Σημιτη Διαμαντοπουλου @ΣΙΑ ντερλίκωσαν σε μια γενιά όλων το λιγνίτη της ελλαδας ε.. τώρα μπλουφ..

spiral architect είπε...

Εαν όλα αυτά εφαρμοστούν, ξεχάστε το ψυγείο, το φωτάκι στο δωμάτιο των παιδιών, το ίντερνετ. Το ρεύμα - απ' όπου και να προέρχεται - θα γίνει τόσο ακριβό που θα γυρίσουμε στην δεκαετία του '60 με τον παγοπώλη, τη λάμπα φωτιστικού πετρελαίου και την αλατισμένη φέτα το ψωμί με λάδι!

Και με την "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" θα κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου να γίνω αστίατρος!

Ζήτω η Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, ή ΕΟΚ, η ΕΕ και η ... Λερναία Υδρα!

archaeopteryx είπε...

Κοντά στα 100 ευρώ πάλι η Οριακή Τιμή, νευρική κρίση στους προμηθευτές ρεύματος…

Ορίστε... Να σχολιάσω τις περίεργες απόψεις περί φτηνού ρεύματος του Βασιλιάκου ήθελα, αλλά είμαι και ...επικαιρος. Επιασε τα 120. Τα αιολικά τώρα συμφέρουν. ΜΟΝΟ στην Ελλάδα

spiral architect είπε...

Που μπορεί να οφείλεται κάτι τέτοιο, όταν τα φορτία τον τελευταίο μήνα είναι σε γενικές γραμμές χαμηλά?

ΕΛΑ ΝΤΕ!
(απαντούν κύκλοι της αγοράς)

Γιατί, παλιά δεν είχε ανομβρίες? Τιμολογούσε η ΔΕΗ και μετά έκανε έγχυση στο σύστημα απο τους ΥΗΣ?

Ρε δεν γ...σαστε καλύτερα, μπας και βγάλετε κάνα (τίμιο) φράγκο!

Ανώνυμος είπε...

Παραγγελιά του Περιστέρη-Μυτιληναίου-Κοπελούζου ΟΤΣ στα 110

Ανώνυμος είπε...

Δύο Έλληνες και ένας Πακιστανός έκλεβαν μετασχηματιστές ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο. Εδιναν τον χαλκό για ανακύκλωση!!!

aldebaran είπε...

Η ΔΕΗ πάντοτε χάραζε πολιτική στην Ελλάδα. Εξάλλου και η εκτροπή του Αχελώου για υδροηλεκτρικό καθαρό το ξεκίνησαν και στην πορεία του έβαλαν διάφορους φερετζέδες, όπως υδρευτικό, αρδευτικό και εσχάτως και οικολογικό !
Το κακό πλέον με αυτά που περιγράφεις είναι πως πάμε να ξαναγυρίσουμε στην δεκαετία του 60 όπως γράφει ο Spiral.
Στο κάτω κάτω αυτός δεν είναι και ο απώτατος στόχος ;
Να έχουμε τιμές παροχών Βόρειας Ευρώπης, ποιότητες και ποσότητες παροχών Αφρικής, μισθούς Ανατολικής Ευρώπης, ελεύθερη οικονομία και ο θεός βοηθός.
Αυτός δεν είναι ο ορισμός της παγκοσμιοποίησης ;

Ανώνυμος είπε...

Η υπόθεση θυμίζει εκείνους του ντίλερ της Enron να κλείνουν πωλήσεις ενέργειας στην Καλιφόρνια. Δείτε το σχετικό ντκυμανταίρ, είναι διδακτικό.

Ανώνυμος είπε...

"Αυτός δεν είναι ο ορισμός της παγκοσμιοποίησης ;"

Οταν οι ηγέτες σου είναι ανεπάγγελτοι και πιστεύουν ότι η κομπίνα είναι δουλειά, άρα ότι όλες οι δουλειές είναι κομπίνες, ναι έτσι είναι. Δεν είναι έτσι αλλού τα πράγματα, άρα μην τα ρίχνουμε στην παγκοσμιοποίηση.

niele είπε...

Εγώ θα εκανα bold και το "πραγματικη αξια των νερων". Γιατι τωρα με τη ΔΕΗ δημοσια δεν αγχωνομαι για τη σωστη διαχειριση τους. Οταν ομως ο κ.Παπακωνσταντινου νοικιασει τα μεγαλα υδροηλεκτρικα στους παραπανω κυριους που εχουν αναφερθει απο τους σχολιαστες, δεν νομιζω οτι ο κ. Προεδρος ΡΑΕ θα ξερει τι να κανει με τα νερα της χωρας. Τωρα και καλα κανει μοχλευση η ΔΕΗ, αυριο δε θα κανει μοχλευση ο κοπελουζος. Η δεν ειναι μοχλευση της ενεργειακης υποδομης της χωρας να κατεχεις αδειες χιλιαδων ΜW και να μη φτιαχνεις μοναδες. Βρε ουστ απο δω. Καλα που ηρθε η κριση και μειωθηκαν τα φορτια, αντε να φυγουν απο δω να κανουν αλλου παρτυ. Αλλα που τετοια τυχη...

spiral architect είπε...

Καθείς μπορεί να τιμολογήσει όπως θέλει, να σου κάνει μια τέλεια δημοσιοσχεσίτικη παρουσίαση και να σου πουλήσει ότι θέλει.

Θα τον πιστέψεις?

Ανώνυμος είπε...

Για τα νερά (διαχείριση, εκμετάλλευση κλπ) έχει ήδη ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με υποενότητες ανά περιοχή.

Και με την ευκαιρία της αναφοράς και στον Αχελώο, το πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε, επειδή τον τελευταίο καιρό είδα να εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ (και από τις δύο πλευρές, αυτών που θέλουν να συνεχιστεί το έργο και τους άλλους που έχουν ενεργήσει για την ακύρωσή του), το έψαξα λίγο παραπάνω. Χάος! Νομικό, πολιτικό και διαδικασιών…
http://www.mediasoup.gr/node/44272

Το ιστορικό του έργου, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2006).
http://www.eepf.gr/arthra/ektropiacheloou_f116.html

Στο ίδιο περίπου μοτίβο (με παρόμοιες νομικές, οικολογικές κλπ παρεμβάσεις) εξελίχθηκαν και τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά. Αυτά που κατάφεραν να ολοκληρωθούν ή κάποια άλλα που προγραμματίζεται η δημιουργία τους.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια στα παραπάνω: Και εδώ Όποιος έχει χρόνο και όρεξη εδώ θα δει επιχειρήματα, παραπομπές σε οδηγίες, κανονισμούς, υποχρεώσεις, υποθέσεις για περιβαλλοντική βλάβη και πολλά άλλα, που συνήθως εξετάζονται ή αναφέρονται σε περίπτωση που μια υπόθεση χρειαστεί να ελεγχθεί για την νομιμότητά της σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως έχει διαμορφωθεί.

http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=el&gbv=2&rlz=1W1ADBF_enGR333&q=cache:CJRIaAgVIFoJ:http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62010CC0043:EL:HTML+%CE%91%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BF%CF%82+%CE%95%CE%95+%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+7+%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+2011&ct=clnk