Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Η Πολωνία μπλόκαρε εισαγωγές Γερμανικού αιολικού και φωτοβολταϊκού ρεύματος


Η Πολωνία μπλόκαρε τις εισαγωγές αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας από την Γερμανία επειδή αποσταθεροποιούν το δίκτυό της, και αναγκάζουν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της να λειτουργούν αναποτελεσματικά, με ενδεχόμενο και τον κίνδυνο blackout από την αποσταθεροποίηση. Η Γερμανία (όπως και η Δανία) πρέπει να ξεφορτώνονται το αιολικό και φωτοβολταϊκό ρεύμα που παράγουν, για να μην αποσταθεροποιούν τα δικά τους δίκτυα. Το Spiegel αναφέρει ότι μία λύση είναι περισσότερες γραμμές υψηλής τάσης προς την Νότια Γερμανία. Μόνο που οι Γερμανοί δεν θέλουν άλλες τέτοιες γραμμές (που εκτός από πανάκριβες, δεν λύνουν το πρόβλημα) και σχέδια να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο των ηλεκτρικών τρένων, θα έχουν αντίστοιχη μοίρα... Τα αιολικά (και τα φ/β) είναι ασταθή, επιβλαβή, και, ενεργειακά, περίπου άχρηστα (για τα λεφτά που τρώνε).

Το πρωτότυπο, στα Γερμανικά, στο Spiegel.  Μετάφραση στα Αγγλικά, εδώ.

Τα έχει πει η Ε.ΟΝ (Γερμανική "ΔΕΗ") από το 2005. Ο Halkema από το 2008. Πληθώρα συγγραφέων επώνυμων και ανώνυμων έκτοτε, και εγώ από την άνοιξη του 2010. Η αιολική ενέργεια δεν είναι κατάλληλη για ηλεκτροπαραγωγή σε οποιαδήποτε κλίμακα πάνω από την "ασήμαντη", και όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερη είναι η εφικτή υποκατάσταση συμβατικής παραγωγής.  Τα αιολικά δημιουργούν πρόβλημα στο δίκτυο όταν φυσάει πολύ (πρέπει να κόβουν συμβατικές μονάδες) και όταν φυσάει λίγο (πρέπει να μπαίνουν συμβατικές μονάδες). Η περίληψη της μελέτης της Ε.ΟΝ, στα ελληνικά, εδώ.


Τα γραφήματα είναι από την Ε.ΟΝ. και από εδώ.

Το εάν ενδιαφέρεται κανένας στο ΥΠΕΚΑ ή στην ΡΑΕ... Ή στην Διοίκηση της ΔΕΗ... Διορισμένοι και περαστικοί δημόσιοι υπάλληλοι... Τι να ενδιαφέρονται;  Που θα βρουν δουλειά όταν ξεπεταχτούν, θα ενδιαφέρονται. Το ερώτημα είναι πόσο θα πηδήξουν την χώρα μας εν τω μεταξύ... Ίσως ένα εξώδικο να τους έθετε προ των ευθυνών τους...

Ευχαριστώ τον ΑΚ για το λινκ του Spiegel.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aαααχχχχχχχχχχ...Πολωνία..
Πολωνία...


ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ
Καλή Χονιά με Υγεία και Διαθεση να έχεις και να συνεχίσεις έτσι φίλε Αρχαίε..

ό παγωτατζής

Υ.Γ Περμένω και έναν ..Ενεργειακό Καζαμία 2012..χαχαχα!!

archaeopteryx είπε...

Χρονια πολλά σε σένα!

Να δούμε τι θα πούνε οι Βούλγαροι εάν πάει να περάσει το Χέλιος από την Βουλγαρία. Ή οι Τούρκοι. Μα για πόσο μα_άκες μας έχουν οι Γερμανοί; (για πολύ μα_άκες...)

Ανώνυμος είπε...

Οι Πολωνοί τα έχουν πάρει στο κρανίο εδώ και καιρό. Μαζι...και άλλες τριγυρω χώρες. Εχε τον νού σου. (Εντωμεταξύ η Πολωνία κανει νέο πυρηνικο). -ΤhW

spiral architect είπε...

Είναι τρομερό πάντως: Υπάρχει μεγάλη άγνοια επί της ηλεκτρενέργειας (δείτε τα "ρεπορτάζ" του βρωμοΣΚΑΙ που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα συνακόλουθα σχόλια) και έτσι το εκμεταλλεύονται όλοι οι επιτήδειοι.

Τι μπορούν πλέον να ψελλίσουν οι εντεταλμένοι, υπουργοί, CEO's κλπ απέναντι στο σακάτη, την αγάμητη και τον ... Χούφτεν;

Που καταντήσαμε ρε γμτ και με τι καρδιά να ευχηθείς "Καλή Χρονιά";

Ανώνυμος είπε...

Διαλέχτεεεεε !!!!! http://www.germanenergyblog.de/
(στα αγγλικά ειναι)

Ζάχαρη είπε...

Γιατι οχι; Το δημόσιο έλλειμμα της Πολωνιας ήταν 5,9% του ΑΕΠ το 2011 και θα μειωθεί κάτω από 2,9% το 2012.
Ασε που θα μεινει μοναδικη με ΑΑΑ...

Professor Moriarty είπε...

Επειδή ο πολύς κόμος δεν ξέρει ούτε τι σημαίνει εναλασσόμενη τάση και ούτε, φυσικά, πώς συγχρονίζονται οι μονάδες παραγωγής στο δίκτυο, ούτε πώς ακριβώς παράγει ενέργεια μία ανεμογεννήτρια, ή πώς λειτουργούν τα Φ/Β, νομίζει ότι όλα είναι απλά & εύκολα. Στην άγνοια του κόσμου ποντάρουν οι πλασιέ των πράσινων τεχνολογιών.

Και μετά σκάει το παραμύθι, ότι χρειάζεται και "αναβάθμιση" δικτύου, και "έξυπνοι" μετρητές και servers για γρήγορη απόκριση σε διακυμάνσεις φορτίου με πολλούς μικρούς παραγωγούς και... voilà! η Siemens έχει έτοιμη την λύση:

...to efficiently ensure the necessary response times for avery large number of stations, the AMIS system requires a powerful management system consisting of AMIS NMS and OPM II.

Σε λίγο θα τεθεί και το δίλημμα: "αναβάθμιση δικτύου ή black out"

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν διαβάσατε κάποιο θέμα στη σελίδα που υπέδειξε ο ανώνυμος 30/12/ 2011 στις 11:59 μ.μ. Νομίζω ότι είναι θετική εξέλιξη, αν πράγματι εφαρμοστεί στην πράξη και δεν μείνει στα ευχολόγια:
»…Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες εξέδωσε τον κανονισμό για την ακεραιότητα της αγοράς ενέργειας και της διαφάνειας (καταβάλλει στο), μετά από συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Λόγω της όλο και πιο διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ο νέος κανονισμός στοχεύει στη διασφάλιση της ακεραιότητας και της διαφάνειας της ενεργειακής αγοράς χονδρικής πώλησης. Οι νέοι κανόνες που απαγορεύουν την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς και την καθιέρωση διατάξεων σχετικά με την υποχρέωση να δημοσιεύουν εμπιστευτικές πληροφορίες. Ο κανονισμός θεσπίζει, επίσης, μια λειτουργία της αγοράς παρακολούθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) σε στενή συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές….»
http://www.germanenergyblog.de/?p=8301

Να «ανοίξουν» λοιπόν τα «χαρτιά τους και οι εταιρείες». Ας περάσουν τα «επιχειρηματικά» τους στοιχεία σε κοινές βάσεις δεδομένων, και μετά θα δούμε πραγματικά ποιοι θα προωθούν, πού, με τι τίμημα την τεχνολογία των ΑΠΕ!

Και για να τους βοηθήσουμε να τους δώσουμε μία ακόμα ιδέα: Εφόσον οι ΑΠΕ προωθούνται για το καλό του κλίματος (περιβάλλον) και είναι και περιβαλλοντικό θέμα (επιδοτήσεις μέσω περιβαλλοντικών ταμείων), κάθε πληροφορία για ΑΠΕ να δημοσιοποιείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε ανοιχτές βάσεις δεδομένων για να ενημερώνονται οι πολίτες! Ξέρουν πώς. Θα το κάνουν;

Χρόνια Πολλά.
Για κάλαντα, προτείνω τα παραδοσιακά στο http://envthink.blogspot.com/.

porta porta είπε...

Καλημερα,

η Πολωνια τα εχωσε προχτες για να "σωσει" το Ζλοτι...

Θα πεσει τελευταια των κουρεμενων μοϊκανων.

ο Σοιμπλες επιμενει να εισαγει-αγοραζει ρευμα ΑΠΕ απο Ελλαδα... χαχα

ρε γαμω την τυχη μου μεσα.. τι γαϊδουρια ειναι αυτα ?

τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ εννοω. ΓΑΙΔΟΥΡΟΓΙΔΙΑ.

η ΔΕΗ θα κανει Πιστωτικο γεγονος, 4.5δισ Δανεια και τρυπες...

ποσο % εχει το Δημοσιο στη ΔΕΗ ??
θα εχουμε contagion ?? lol

ΘΑ μπει η νεα χρονια με μεγαλη φορα, απο Ισπανια και Ιταλια δλδ απο Δυτικα... σαν το τσουναμι..

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΠΠ

katalytikos είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!

nikos είπε...

καλή Χρονιά σε όλους σας !! Έχουμε χιόνι στην Πτολεμαιδα .. λίγο άσπρισαν το μάτι μου

spiral architect είπε...

Αν ισχύσει αυτό που λένε οι Πολωνοί σημαίνει ότι δεν θα δεχθούν να ενισχύσουν περαιτέρω τα δίκτυά τους. (βασικά τη Υψηλή-Μεταφορά και τη Μέση Τάση)
Όπερ μεθερμηνευόμενον και να ενισχύσουν οι Γερμανοί τα δίκτυά τους, (έστω και με τα dc grids των τραίνων) μετατοπίζουν το πρόβλημα στον γείτονα. (Πολωνία)

Το έχω ξαναγράψει το παραπάνω για την περίπτωση των ευρωπαϊκών διασυνδέσεων της Ελλάδας.

spiral architect είπε...

Χρόνια Πολλά για μας
και
μετρημένα για τους άλλους!

porta porta είπε...

Οι εξωγηινοι του Μπεννυ σας ευχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Πονταρω πανω τους...

Θα φερουν το ΦΑΠΟΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ Ελλαδα σε χοβερινγκ μοντ, και θα το φορτιζουν με ΑΠΕ...

γκαραντι !

http://www.xtranormal.com/watch/12611732/the-european-bailout-explained

ΠΠ

spiral architect είπε...

... και αν δεν τρώτε το φαΐ σας θα το πω στο τέρας!

Άιντε, γιατί πολλή γλωσσίτσα βγάλατε τελευταία...

archaeopteryx είπε...

spiral, είμαστε ένα όχι αμελητέο ποσοστό του πράσινου τζίρου των 40 δις ευρώ της Ζήμενς.

Νέος υπαρξιακός προσανατολισμός.

nikos είπε...

"Do ciebie mamo" ("List do matki") Łódź 1999 LIVE

http://www.youtube.com/watch?v=H8H_er8IF3s&feature=related