Κυριακή 13 Μαΐου 2012

"Δεν πληρώνουν" τέλος υπέρ ΑΠΕ (στην Γερμανία)


Αφού έχουμε προσκυνήσει την Γερμανική Μητρόπολη και όλοι (σχεδόν) οι πολιτικοί μας είναι με την γλώσσα έξω και τα βρακιά κάτω, μην τυχόν και φανεί ότι αμφισβητούν την υποτέλεια, να περιμένω από τους Γερμανούς να ξεσηκωθούν μπας και φιλοτιμηθούν και τα εδώ ανθρωπάκια.

(Γερμανικές) εταιρίες κλωστοϋφαντουργίας αμφισβητούν το αντίστοιχο τέλος υπέρ ΑΠΕ (ή κλιματικής αλλαγής ή ό,τι το βαφτίσαμε εμείς), και μία "δεν πληρώνει".

Μερικά κρατίδια στοχεύουν στο φιλόδοξο 10% από αιολικά, και μελέτες προβλέπουν αύξηση 60% του κόστους του ρεύματος λόγω ΑΠΕ, και αύξηση στην αστάθεια του δικτύου και κινδύνους blackouts. Όπως είπε και ο spiral σε σχόλιό του σε προηγούμενη ανάρτηση για το Γερμανικό δίκτυο, "λεφτά".  Οι προσκυνημένοι πολιτικοί μας προφανώς πιστεύουν ότι "λεφτά υπάρχουν" για να παιδευόμαστε και εμείς με ξένες ιδεοληψίες.

Και νέα χρεοκοπία Γερμανικής εταιρίας φωτοβολταϊκών. Είπαμε... Αυτή η φούσκα έσκασε. Τώρα σκάνε και τα αιολικά. (Εκτός εάν αισθάνεστε πλούσιοι και έχετε γη για πέταμα).

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ξέρεις πόσοι εν Ελλάδι αντιπρόσωποι Φ/Β έχουν μείνει με τα πανέλα, τους αντιστροφείς και τα καλώδια στο χέρι;

Ξέρεις τι σημαίνει να έχουν κλείσει με την εταιρία για μεγάλα Φ/Β τάξεως >1ΜW και να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να προχωρήσει η κατασκευή;

Ενδεικτικά: Για ένα Φ/Β 500kW θέλουμε 4 στρέμματα γης και αν το ξεκινήσουμε τώρα (μαζί με τα χωματουργικά και τα ψιλοέργα Πολιτικού Μηχανικού) θέλουμε 2-3 μήνες ως την ολοκλήρωση.

Εν τω μεταξύ οι προθεσμίες του ΔΕΣΜΗΕ τρέχουν ...

Ανώνυμος είπε...

Ενίοτε η διαίσθηση είναι ισχυροτέρα της λογικής ανάλυσης. Αρκούσε μια επίσκεψη στην έκθεση ΦΒ και ΑΓ στο παλιό αεροδρόμιο για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται περί φούσκας.

Εν συντομία, η ατμόσφαιρα θύμιζε έντονα Ωνάσειο επί νοσηλείας Αντρέα, ή το πεζοδρόμιο της Σοφοκλέους το 1999. Πλήθος παπαγάλων και instant experts πλημμύριζαν τους διαδρόμους και οι λέξεις "επιδότηση" και "δάνειο" έδιναν και έπαιρναν. Να μην πούμε και για το εμφανισιακό στυλ και τον ανά χείρας φραπέ και μας χαρακτηρίσουν ρατσιστές!

Κανείς δεν αναρωτήθηκε ποιος θα είναι ο Bagman, στα χέρια του οποίου θα κατέληγε ο λογαριασμός. Δεν θα υπενθυμίσω τον ορισμό της φούσκας του (συνέλληνα) Jim Chanos του hedgefund Kynikos. Η φούσκα ήταν έκδηλη και εμφανέστατε τότε. Τώρα ξέρουμε και τον Bagman, τον βλέπουμε στον καθρέφτη κάθε πρωί.

Και η αρχιτέκτων της φούσκας, η Μπιρμπίλω είναι στο Παρίσι, όπου ως Φυσικός στελεχώνει οικονομικό οργανισμό, με μηνιαίες απολαβές ίσες με τον ετήσιο μισθό του μέσου Bagman.

If something sounds too good to be true, it probably is.

Και τώρα τι κάνουμε παιδιά
που πέφτει γύρω σκοτεινιά
και τους σκεπάζει όλους
Θυμού την φράση την κακιά
πως τα μεταξωτά βρακιά
θεν επιδέξιους κώλους;

Kaymakchalan