Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Η επιστροφή του κάρβουνου (που ποτέ δεν έφυγε)


http://www.forbes.com/sites/pikeresearch/2012/07/13/in-europe-coal-regains-its-crown/

Από τότε που άρχισα να γράφω, σας λέω ότι το κάρβουνο, αυτό που δεν αρέσει στους δήθεν οικολόγους, (που μπορεί και να ήταν καλοπροαίρετοι) είναι βασικό στην ηλεκτροπαραγωγή. Έχω αναφέρει ότι το κάρβουνο (είτε είναι λιγνίτης είτε είναι εισαγόμενος λιθάνθρακας, είναι η φτηνότερη και επομένως η ενδεδειγμένη ενεργειακή επιλογή για εμάς. Έχω αναφέρει ότι το ενεργειακό έγκλημα κατά της χώρας μας, κατά της Ελληνικής βιομηχανίας, και κατά της ΔΕΗ ήταν το μπλοκάρισμα από δήθεν συνδικαλιστές (υπαλληλάκια αεριάδων) των λιθανθρακικών μονάδων του Αθανασόπουλου. Έχω επίσης αναφέρει την υποκρισία των Γερμανών "Ευρωπαίων" που μας πρήζουν τα απαυτά με Πράσινη Ενέργεια αλλά οι ίδιοι καίνε κάρβουνο, κάτι που φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτά που σας λέω τόσο καιρό, όχι επειδή έχω μαντικές ικανότητες, αλλά επειδή η φυσική, τα οικονομικά και η αριθμητική δεν άλλαξαν, επειδή έτσι αποφάσισαν οι Γερμανοί εξαγωγείς Greenpeace και η WWF.

Το αέριο έχει το χαρακτηριστικό ότι όταν το βρεις, γίνεται φτηνό και συμφέρει να το καις. Οι Αμερικάνοι βρήκαν πολύ (με fracking) και τους είναι φτηνό, και το χρησιμοποιούν στην ηλεκτροπαραγωγή τους. Οι Ευρωπαίοι δεν το έχουν τόσο φτηνά και τους συμφέρει να καίνε κάρβουνο, που εισάγουν, μεταξύ άλλων από την Αμερική.  Και με τα δικαιώματα άνθρακα περίπου στο μηδέν, κερδίζουν και ένα σωρό λεφτά οι ηλεκτροπαραγωγοί που το χρησιμοποιούν. Και οι Ισπανοί στο φουλ, λόγω και οικονομικών προβλημάτων.


Γιατί στην Ελλάδα, που είναι φαλιρισμένη, αρνούμαστε να δούμε την αλήθεια, και αυτό εξηγείται μόνο από τις ανάγκες των ενεργειακών βαρόνων. Θέλουν να γίνουν ηλεκτροπαραγωγοί, και αυτό είναι εφικτό μόνο με αέριο, που δεν θέλει πολύ αρχικό κεφάλαιο, άσχετα εάν έχει υψηλό τελικό κόστος λόγω ακριβού καυσίμου.  Και εάν φαντάζεστε ότι με τα αιολικά θα φτηνύνει, κάνετε λάθος. Όπως και στην Αγγλία και όπως σε κάθε βιβλίο αριθμητικής, η ηλεκτροπαραγωγή από ακριβό αέριο, είναι φτηνότερη σκέτη από αέριο, από συνδυασμό αερίου και αιολικών. Κόστος, κόστος, κόστος. Αλλά τι θα γίνουν οι ΑΠΕτεώνες; Κλέφτες;

Τι λέγαμε;  http://politika-gr.blogspot.gr/2012/07/blog-post_5640.html

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι γίνεται με τις ΑΠΕ και τους επενδυτές. Εταιρείες είναι που δραστηριοποιούνται σε διάφορα σχήματα, που όποτε θέλουν αλλάζουν μετόχους, ονόματα, ποσοστά συμμετοχών σε άλλες, έδρα, τηλέφωνα ή διευθύνσεις.

Οι άδειες δίνονται από Υπουργεία. Στα υπουργεία λόγο έχουν οι υπηρεσιακοί και οι πολιτικοί.
Ας κάνουν σωστά τη δουλειά τους με έναν και μόνο στόχο. Την υποστήριξη του δημόσιου συμφέροντος. Μπορούν; Θέλουν; Αυτό είναι το μόνο που ίσως μας προστατέψει από τις όποιες επιχειρηματικές προσπάθειες εκμετάλλευσης γης, αδειών, εκτάσεων, επιδοτήσεων κλπ. Και φυσικά, μόνο αυτοί, οι θεσμοθετημένοι φορείς, έχουν τελικά υποχρέωση να μας προστατέψουν από τα εξωφρενικά κόστη που «επιβάλλονται» τελικά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πού έχουν ρίξει στην άβυσσο επιχειρηματίες, νοικοκυριά και σταδιακά θέλουν ή προσπαθούν να ρίξουν και όλη τη χώρα στο σκοτάδι!
Τυπικά, ο ελεγκτικός μηχανισμός για όλα βρίσκεται κάπου εδώ:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=701&language=el-GR

archaeopteryx είπε...

πώς μπορούν να κάνουν την "δουλειά τους" όταν αδειοδοτούν βαριά επιδοτούμενες απάτες? Διαφθορά στο φουλ.

spiral architect είπε...

"Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους":
Άλλο ένα πονηρό εργαλείο εν αδρανεία για τη ΔΕΗ, εν λειτουργία για τους ιδιώτες.
Και να σκεφτείς ότι πρώτη η ΔΕΗ έκανε σταθμούς ΦΑ, χωρίς τον παραπάνω μηχανισμό.

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=466862

nikos είπε...

ανωνημε -μια ολόκληρη ΔΕΗ αξίζει λιγότερο από έναν Ιλαριωνα.. αυτό το λένε ... νεοφιλελεύθερος χρηματιστηριακός καπιταλισμός χιχχι