Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τα 10 προβλήματα με την αιολική και φωτοβολταϊκή ενέργεια


http://www.businessinsider.com/ten-reasons-intermittent-renewables-wind-and-solar-pv-are-a-problem-2014-1
΄
"...Όσο πιο πολύ τις κοιτάω, τόσο λιγότερα έχουν να προσφέρουν οι ΑΠΕ...

1. Αμφίβολο εάν πράγματι μειώνουν εκπομπές CO2.  Δυσνόητη και δύσκολη η ποσοτικοποίηση, αλλά μάλλον αυξάνουν παρά μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Φάνηκε στην Γερμανία.

2.  Δεν αποτελούν οποιαδήποτε λύση στο θέμα επάρκειας πετρελαίου.  Το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιείται για ηλεκτροδότηση, και οι ειδικές περιπτώσεις όπως πχ σε νησιά που ηλεκτροδοτούνται, κατ' επιλογή, ή από ανάγκη με πετρέλαιο, οι ΑΠΕ μπορούν να προσφέρουν κάποια εξοικονόμηση, αλλά μόνο επειδή το κόστος ηλεκτροδότησης είναι ήδη υπέρογκο.

3. Η προσθήκη ακριβών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό "χαρτοφυλάκιο" δεν διευκολύνει την επίλυση ενεργειακών θεμάτων. Το μόνο που κάνει είναι να μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα.

4. Οι ΑΠΕ δηλώνουν ότι είναι "ανανεώσιμες", αλλά δεν είναι. Κάθε ΑΠΕ αντέχει περί τα 20 χρόνια και οι ΑΠΕ δεν συντηρούνται, ούτε κατασκευάζονται από ΑΠΕ.

5. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να ανταοποκριθούν σε αλλαγές στην ζήτηση σε ένα δίκτυο.

6. Οι ΑΠΕ είναι πραγματικά ρυπογόνες. Και τα αιολικά, και τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες από "σπάνιες γαίες" με ρυπογόνες διαδικασίες και τοξικά υποπροϊόντα.  Το βασικό συστατικό των φωτοβολταϊκών κατασκευάζεται μόνο με μεγάλη χρήση κάρβουνου. Οι ΑΠΕ δεν είναι "αθώες" (ιδίως αν ληφθεί υπ όψη τι πραγματικά δεν προσφέρουν).

7. Οι ΑΠΕ κάνουν ζημιά στα δίκτυα και ακριβαίνουν την τιμή του ρεύματος. Επιδοτούνται υπέρμετρα για τυχαία και μεταβλητή χρήση του δικτύου που δεν τις αντέχει.  Υπάρχει εσκεμμένη σύγχυση στο κατά πόσον ηλεκτροδοτούν ή όχι, και εάν πραγματικά υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ή εξοικονομούν καύσιμα.  Οι (μεταβλητές και τυχαίες) ΑΠΕ αξίζουν ΜΟΝΟ το καύσιμο που πραγματικά εξοικονομούν (αυτό το έχω πει... Ότι μόνο εάν το συνολικό κόστος ανα μεγαβατώρα μίας ΑΠΕ -- με όποιες ρεαλιστικές παραδοχές λειτουργίας και διάρκειας -- είναι μικρότερο από το μεταβλητό κόστος μιας συμβατικής μονάδας, τότε και μόνο τότε έχει κάποιο νόημα η ΑΠΕ). Και πάλι, στο κόστος των ΑΠΕ πρέπει να προστεθεί το πρόσθετο (και συχνά παράλογο) κόστος του δικτύου που τις στηρίζει... Καλώδια για 2-3 ώρες ρεύμα την ημέρα;;;

8. Οι ΑΠΕ ξετινάζουν τα δημοσιονομικά μιας χώρας... Απορροφούν πόρους για μη ανταποδοτικές χρήσεις και σε βάρος της καταναλωτικής ή φοροληπτικής ικανότητας. Μειώνουν την ανταγωνιστικότητα και επομένως την πραγματική απασχόληση.

9. Το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία είναι ανεπαρκή επενδυτικά κεφάλαια και υπερβολικά χρέη.  Οι ΑΠΕ απορροφούν κεφάλαια και αυξάνουν τα χρέη, όχι αναγκαστικά προς όφελος της οικονομίας που τις υιοθετεί...

10.  Οι ΑΠΕ έχουν βασιστεί σε υποσχέσεις και που έχουν αποδειχθεί παραπλανητικές και ψευδείς. Μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι "κάτι κάνουν", αλλά στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί αυτό, αντιθέτως. Ζημιά κάνουν..".

21 σχόλια:

nikos είπε...

και το βιολί ..βιολακι

Ο κος Λάλας Δημήτριος ορίσθηκε επικεφαλής ομάδας για την κλιματική αλλαγή
http://envthink.blogspot.gr/2014/01/blog-post_23.html

nikos είπε...

ολόκληρη η απόφαση http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/%CE%92%CE%99%CE%A8%CE%920-%CE%A8%CE%A9%CE%9B

nikos είπε...

Σοβαρό πλήγμα στην (ενεργειακή) καρδιά της οικονομίας
http://www.antinews.gr/2014/01/24/242972/#comment-1273505

Ανώνυμος είπε...

Ενώ με τα κάρβουνα Όλα είναι ΟΚ!

archaeopteryx είπε...

το κάρβουνο είναι το καύσιμο για πάνω από 50% της ηλεκτροδότησης του πλανήτη. Το υπόλοιπο είναι πυρηνικά, αέριο και υδροηλεκτρικά. Οι ΑΠΕ είναι τόσο ασήμαντες που δεν φαίνονται. Καλές είναι αλλά δεν ηλετκροδοτούν. Το κάρβουνο είναι χάλια, αλλά ηλεκτροδοτεί. Καρβουνο με αποθειωτές, φίλτρα κλπ είναι μια χα΄ρα, έχει μια ωραία μονάδα έξω από την Φραγκφούρτη.

ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν είναι θαυμάσιες οι ΑΠΕ. Απλά ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ χρήσιμο ή σημαντικό ρεύμα, πουθενά, ποτέ, για τα τλευταία 40 χρόνια που υπάρχουν και τα τλευταία 20 που επιδοτούνται. ΕΣΥ, στόκε, ηλεκτροδοτείσαι αυτή την στιγμή από λιγνίτη. 100% λιγνίτη. Κι αν φυσουσε και ήταν ώρα αιχμής θα είχε και αέριο. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ανώνυμος είπε...

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα φορολόγηση με 4,5 λεπτά την κιλοβατώρα σε αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ΦΒ. Αυτά για την τσάμπα ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο. Το ίδιο έκανε και η Ισπανία πριν μερικόυς μήνες και η Αριζόνα στις ΗΠΑ και έπονται άλλες χώρες.

Κάποιος τελικά πρέπει να πληρώνει το κόστος κατασκευής και συντήρησης του δικτύου έστω και αν δεν το χρησιμοποιεί.
Η υπόθεση έχει πλάκα. Να δούμε πως θα δικαιολογηθεί αυτή η ληστρική επιβολή από το πράσινο λόμπυ.

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

Καλά λέω εγώ ότι, πρέπει να απαλλοτριώσω κάνα πανέλο για να' χω να φορτίζω το κινητό και να δουλεύει το ρούτερ στο μιτάτο.

archaeopteryx είπε...

διεγραψα τον ίδιο στόκο που σκούζει... Αυτή την φορά έπλεξε και το εγκώμιο του Λάλα που θεωρεί σοβαρό επιστήμονα που σώζει το κλίμα

spiral architect είπε...

Ποιος Λάλας; Ενας είναι ο επιστήμονας: Ο Γριβέας

archaeopteryx είπε...

κάτι τέτοια δεν έλεγα και εγώ το 2010; αλλά....

Professor Moriarty είπε...

Ο κος Λάλας με τίτλους στην Αεροναυτική και Αεροδιαστημική έγινε στο Ελλάντα καθηγητής Μετεωρολογίας ! Είμαι περίεργος εγώ που μου φαίνεται περίεργο; Και πρόεδρος στο ΚΑΠΕ, και μετά πρόεδρος στην στην Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου! Εθνικός αντιπρόσωπος σε επιτροπές Κλιματικής Αλλαγής και Απερήμωσης (!), τεχνικός σύμβουλος σε πράσινες μελετητικές εταιρείες, αλλά συμβουλεύει σε πράσινες τεχνολογίες και αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες (!). Άνθρωπος του ΓΑΠ και για την πράσινη διαπλοκή ... "ο δικός μας άνθρωπος " .

Η Πράσινη Διεθνής: Επενδυτές με τα λεφτά των άλλων ενωθείτε!

Είναι πολλά τα λεφτά.... των φορολογουμένων !!!

archaeopteryx είπε...

υπάλληλος της Ζήμενς? Τον έβλεπες σε ΔΣ "Μουσείων και Ιδρυμάτων" στα οποί είχε μπει χορηγός η Ζ, και μετά πρασίνιζαν και παπαγάλιζαν ΑΠΕ (νομίζω το Φυσικης Ιστορίας είναι ένα παράδειγμα, και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού...)

spiral architect είπε...

Ένας συνάδελφος κάτι τέτοιους σα το Λάλα τους αποκαλεί "πυρηνικούς υδραυλικούς". :-D

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ Σπιράλ Αρχαιοτέκτονα σε λέω πυρηνικό ανθρακορύχο. Και τον Προφεσσόρε Μοριάρτυ τον λέω καθηγητή της μαύρης προπαγάδας και του γκεμπελισμού και της μαύρης τρύπας από κάρβουνοκαι πυρηνικά! Να μας πει ο Καθηγητής Μοριάρτυ το όνομα του. Που απαξιώνει άλλους επιστήμονες και καθηγητές σαν τον Ζεερεφό και τον Λάλα γιατί δεν του αρέσουν οι θεωρίες τους και γιατί δεν τα παίρνουν από εταιρείες του άνθρακα και της ρύπανσης που μάλλον αυτός έχει παρ-δώσε μαζί με τον Αχαιοβρυκόλαξ που κι αυτός δεν βγαίνει να με τ όνομα του για να συκοφαντεί πίσω από μάσκες όποιον δεν είναι στο λόμπυ του κάρβουνου.

Δεν θέλετε να πληρώνετε φράγκο για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα Προφεσσόρε προτιμάτε να πίνετε εσείς γαλικά κρασιά κι οι άλλοι στις γειτονιές των ανθρακικών εργοστασίων να πίνουν δηλητήρια. Είστε πρωτόγονοι κοινωνικά αρνητές φόρων για δημόσια οφέλεια νεοδαρβινιστές και απάνθρωποι.

ΑρχαιοΧΧΧ, Πεοφεσσόρε Μοριάρτυ και Σπιράλ Αρχαιοτέκτονας - η μαύρη τριάδα της μασονίας και της μαφίας του κάρβουνου σ αυτό το μπλογκ. Είστε στην Μαύρη Διεθνή της ρύπανσης. Πάτα τώρα το κουμπί να με σβήσεις, γιατί δεν έχεις το κουράγιο να σου απαντάνε στο ίδιο στυλ με σένα. Η λογοκρισία σας είναι δικαίωση στα λεγόμενα μου.

archaeopteryx είπε...

μπορώ και να σε αφήνω να δείχνεις γραφικός. ΟΛΗ η υφήλιος ηλεκτροδοτείται ή από κάρβουνο, ή από πυρηνικά, ή από αέριο, ή από υδροηλεκτρικά. Και εσύ, ηλεκτροδοτείσαι από λιγνιτη και υδορηλεκτρικά (και αέριο, δυστυχώς για την τσέπη σου). Τα άλλα είναι για να πληρώνεις. Δεν σε ηλεκτροδοτούν. Να δοκιμάσεις οδοντιατρείο με ΑΠΕ

archaeopteryx είπε...

το να έχεις 20 ή 200% της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ (πλην Υ/Η), δεν έχει σχέση με το πόσο της % της ηλεκτροπαραγωγής είναι η "εγχυση" και πόσο % της ηλεκτροδότησης είναι από αιολικά ή φ/β. Παράγουν, αλλά επειδή είναι τυχαίο, μεταβλητό και δεν αποθηκεύεται ΔΕΝ υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα. Μέχρι και η Ντόϋτσε Βέλλε το είπε, στόκε.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αυτά που ανακοινώνει η ΔΕΗ σαν πράσινες κιλαβατόρες που μπαίνουν στο δίκτυο και το ίδιο στην Γρμανία και στην Δανία και στην Αμερική και όπου αλλού είναι κι αυτά ανύπαρκτα. Θα μας τρελάνεις τι μπαίνει τότε στο δίκτυο απ τις ναεμογ. και τα πάνελς αέρας κοπανιστός. Κι μετά λες εμένα στόκο..

archaeopteryx είπε...

φυσικά και λέει αλήθεια. Μπαίνουν μεγαβατώρες, και εάν πρόσεχες τι λέω ή τι μεταφέρω (για την ακρίβεια) θα έβλεπες ότι μπαίνουν μεν, αλλά δεν εξοικονομούν κάτι. Δεν υποκαθιστουν μονάδες. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να ρισκάρει να είσαι στον οδοντίατρο και να αυξομειωθεί ο αέρας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι προσπαθει να αυξομειώσει οτι μπορεί, το πιο εύκολο είναι τα Υ/Η, επίσης λιγάκι το αέριο. Για το τι κάνουν τα αιολικά στα Υ/Η έχω ολόκληρη ανάρτηση χτες ή προχτές. Και κάνει δύο πράγματα στο αέριο: 1) το κάνει αντιοικονομικό και μας επιβάλεται η επιδότηση με το όνομα ΑΔΙ. και 2) αυξάνει την ειδική κατανάλωση και τοις εκπομπές CO2, αφού, όπως σε αυτοκίνητο, η μεταβλητή κατανάλωση, καταναλώνει περισσότερο από την σταθερή. ΟΛΑ αυτά μεταφράζονται σε περίληψη ως εξής: Οι μεταβλητές και τυχαίες πηγές ισχύος είναι ακάτάλληλες, ακριβές, και ζημιογόνες για το δίκτυο.

Η Δανία επίσης "παράγει" πολύ αιολικό ρεύμα (όταν φυσάει) που όμως το στελνει στην Νορβηγία και επαναγοράζει όταν χρειάζεται (με ζημιά!) και επίσης στην Γερμανία όπου λόγω μεγέθους Γερμανικού δικτύου "χ'ανεται".

Οι ΑΠΕ δεν "ενοχλούν" όταν είναι λιγες (ούτε ηλεκτροδοτούν). Όταν είναι πολλές πάλι δεν ηλεκτροδοτούν, αλλά ενοχλούν κιολας.

Είναι λίγο δυσνόητο, αλλά ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ όπου έχει πολλές τέτοιες. Πχ στην Γερμανία! Δεν το λέω εγώ, οι ίδιοι το λένε. Γιατί επιμένουν? Μα για νου πουλάνε και σένα, και να κριβύνει το ρεύμα σου όπως το δικό σου. Σου εξάγουν το πρόβλημά τους.

archaeopteryx είπε...

Όσο και αν σου ακούγεται περίεργο, έτσι ακριβώς είναι ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΑΔΜΗΕ ΤΟ ΕΙΠΕ, αν διαβάσεις την μελέτη τους. Το έχω ανεβάσει και αυτό. Μην θεωρήσεις ότι είχα συνειδητιοποιήσει πόσο μεγάλη είναι η απάτη. Την κατάλαβα μετά την Φουκουσίμα. Δεν υπάρχει τίποτα το "μασονικό". Μια παρέα μηχανολόγων, 1-2 ΔΕΗτζήδες και 1-2 που σκαμπάζουν οικονομικά και επενδυτικά... Δες ρε άνθρωπε τον λογαριασμό στο ρεύμα σου, δες τον και πριν 3-4 χρόνια... Πεσμένη ζήτηση, ύφεση, φτώχεια και το ρεύμα ανεβαίνει... Και δεν έχει καμία μα καμία σχέση με CO2 . Τα δικαιώματα έπεσαν από 30 το 2008, σε 2-4 τώρα, και με το ζόρι.

xpavlos είπε...

Ολοι σε αυτή την χώρα στα άκρα.Γιατί θα πρέπει να είναι όλα άσπρα ή μαύρα?
Φυσικά και υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στις ΑΠΕ αλλά θα υπάρχουν και ορισμένα πλεονεκτήματα. Στην χώρα μας φυσικά οι μεν θα αποκαλούν τους δε λαμόγια, τρολλ, απατεώνες κλπ, κλπ.
Περί μιάς συγκροτημένης ενεργειακής στρατηγικής που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και να εξουδετερώνει τα μειονεκτήματα ούτε λόγος.
Ουτε φυσικά αξίζει να ασχοληθούμε με το κατασκευαστικό κομμάτι, εμείς ώς λαός είμαστε εξάλλου "διανοητές", με τα σίδερα θα ασχολούμαστε, έχουμε τα κάρβουνα. ας τα κάψουμε, ή τέλος πάντων λοιπόν ας εισάγουμε το Φ.Α. Να ναι καλά οι ρώσοι που είναι ιστορικά φίλοι μας και ομόδοξοι. Τώρα ότι τους πληρώνουμε κάτι παραπάνω από ότι οι άλλοι... Για αυτό είναι οι φίλοι....
Εγώ είμαι ελάχιστα "ψαγμένος", αδαής θα έλεγα περί τα ενεργειακά, για αυτό λύστε μου ορισμένες απορίες.
(Τωρα θα παρακαλούσα να αφήσετε και τα παραμορφωτικά γιαλιά στην ακρη για λίγο αλλά ξέρω ότι στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει ποτε- τα φοράμε και στον ύπνο μας).

Αφού είμαστε μία χώρα της Ε.Ε. με τον περίσσεια ηλίου, γιατί θα πρέπει να το ξεχάσουμε?. Δεν θα μπορούσαμε λέω τώρα π.χ. να λειτουργούμε ορισμένα υδροηλεκτρικά σαν "μπαταρίες" και να ανεβο-κατεβάζουμε τις στάθμες, ανάλογα με την επάρκεια-περισσεια των ΑΠΕ, και την ζήτηση?
Γιατί να μην υπάρχουν δύο τρία- εργοστάσια κατασκευής- έστω συναρμολόγησης ΦΒ ή και ηλιοθερμικών? Γιατί να μην υπάρχουν ΦΒ σε όλες τις στέγες, όπως για παράδειγμα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες?
Ναί ισως το κάρβουνο να είναι φτηνότερο αλλά υπόψην ότι τελειώνει κάποτε, και συνδέεται με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, (και δεν αναφέρομαι στο CO2-όποιος αμφιβάλλει ας έρθει απο πτολεμαίδα μεριά, να τα δεί.π.χ. η ΔΕΗ "ρουφηξε" την μισή βεγορίτιδα,'αλλοτε την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, και σήμερα ρουφάει τον αλιάκμονα τον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας)
Από την άλλη νερό δεν έχουμε αρκετό και χρειαζόμαστε σίγουρα τα πολλά φράγματα, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με ΑΠΕ, ακόμα και εκει που οι παροχες είναι μικρές?

archaeopteryx είπε...

το ζεστό νερό απθηκεύεται, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται (εκτός εάν είσαι πλούσιος και αγοράζεις συχνά πολλές μπαταρίες, και πάλι, δεν κάνει για ...χυτήρια. Το κάρβουνο ηέλτροδοτεί, τα φ/β φορτώνουν κινητά, λαπτόπς και παιχνίδια. Ρέυμα 11-3 το μεσημέρι δεν ηλεκτροδοτεί σινεμα ή νοσοκομεία. Ο ήλιος είναι θαύμα για να στεγνωνει μπουγάδες, αλλά όχι τόσο για ηλεκτροδότηση