Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Αιολικά, αγελάδες, κατσίκες, βροχές -- επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος!


Επιστολή του Δόκτορα Ιωάννη Τσιπουρίδη, Προέδρου του Λόμπυ των Αιολικών και εκδότη περιοδικού που διαβάζει μόνο ο ίδιος, στον Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα

Το να λες υπερβολές για να πουλήσεις κάτι, μπορεί και να το ανέχομαι.  Το να λες συνέχεια ψέματα, μόνο ψέματα, ψέματα για να κοροϊδεύεις τον κόσμο, ψέματα για να κλέβουν άλλοι (προφανώς οι πελάτες) τον κόσμο, με συγχωρείτε, δεν το ανέχομαι.


Ο αξιολογιότατος Δόκτωρ Τσιπουρίδης:

1) Λέει ότι τα αιολικά συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη:  Τσιπουρίδειος αρλούμπα! Τα αιολικά συμβάλλουν στις Γερμανικές εξαγωγές και μόνο. Το παραδέχονται οι ίδιοι οι Γερμανοί, είτε σε σχετικές Γερμανικές ιστοσελίδες, είτε με απλές, ωμές δηλώσεις του ίδιου του αφεντικού της Siemens.  Σε εμάς, τα αιολικά αυξάνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, διώχνουν την βιομηχανία, ενοχλούν σε τουριστικές περιοχές, και πληρώνονται από "μη ανταποδοτικό φόρο" -- όπως χαρακτήρισε το ΕΤΜΕΑΡ το ίδιο το ΣτΕ.

2) Λέει ότι τα αιολικά παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Διαψεύδεται από την ίδια την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ και από την ίδια την ΡΑΕ.  Διαψεύδεται από τα επίσημα δημοσιευμένα της Γερμανίας, από άρθρα από Γερμανικά Πανεπιστήμια, από όλα τα διεθνή στατιστικά.  1) Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (ποτέ και πουθενά, ακόμα και εάν είναι διασυνδεδεμένα, σε περιοχές με μεγάλη γεωγραφική διασπορά.  2) Τα αιολικά δεν μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή. Απεναντίας, σε μερικές περιπτώσεις, πχ στην Γερμανία, έχουν φανεί να την αυξάνουν, λόγω της αναποτελεσματικότητας που επιβάλλει η στοχαστικότητα (το αναφέρει και ο ΑΔΜΗΕ). Το τεστ, Δόκτορα μου, είναι νοσοκομείο που να ηλεκτροδοτείται από αιολικά, για σένα και τα μέλη της οικογένειάς σου -- αχρείαστο να' ναι. Όταν το ανακοινώσεις, θα πιστέψουμε τις αρλούμπες σου.

3) Λέει ότι προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον. Αυτό μόνο προϊόν καλπάζουσας άνοιας μπορεί να θεωρηθεί. Πώς ακριβώς προστατεύουν το περιβάλλον, και ειδικά το άμεσο περιβάλλον?  Μια ματιά στην Νότια Εύβοια, ή στην Κρήτη, ή όπου έχουν τοποθετηθεί τα αιολικά που προωθεί ο Δόκτωρ, θα δείξει χωματόδρομους στο πουθενά, διάβρωση, γήπεδα μπετόν σε κορυφογραμμές, θόρυβο στην ερημιά, άχρηστα καλώδια (το στοχαστικό ρεύμα που μεταφέρουν μια φορά το τόσο είναι άχρηστο).  Μπορεί ο γραφικός παππούς να πει ότι "δεν ενοχλούνται οι κατσίκες (μπέεε) και ότι βόσκουν γελάδια (μούουου) κάτω από αιολικά", αλλά αυτά είναι Τσιπουρίδεια επιχειρήματα:  Τα γελάδια βόσκουν και κάτω από πυρηνικές και ανθρακικές μονάδες και αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Με την διαφορά, βέβαια, ότι οι ανθρακικές και οι πυρηνικές μονάδες ηλεκτροδοτούν, ενώ τα αιολικά απλώς επιδοτούνται, δεν ηλεκτροδοτούν και είναι όμορφα.

4) Λέει ότι "καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή".  Παντελώς ψέμα!  Τα αιολικά (και οι άλλες ΑΠΕ) δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 ούτε στην Γερμανία, ούτε παγκοσμίως, όπως και να μετρηθεί το θέμα, και έχει μετρηθεί ποικιλοτρόπως.  Ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος μείωσης του ανθρωπογενούς CO2 είναι η ...ύφεση.  Άντε, σε κάποιο μικρό βαθμό και τα πυρηνικά. Και η υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο  -- εάν έχει κάποιος αέριο σε ποσότητα και τιμή που να συμφέρει ή να αντέχει να το καίει για ηλεκτροπαραγωγή.  Και για ποιά "κλιματική αλλαγή" μιλάει?  Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, και τα τελευταία 400.000 χρόνια είμαστε σε παγετώδη περίοδο, με διαλείμματα από μεσοπαγετώδεις κάθε 100.000 χρόνια περίπου, και κατά την τελευταία μεσοπαγετώδη, αυτή στην οποία ζούμε, οι περίοδοι πολιτισμού και ευημερίας ήταν όταν έκανε σχετική ζέστη, ενώ η δυστυχία και οι σκοτεινοί αιώνες ταυτίζονται με κρύο. Και σε όλες αυτές τις αλλαγές, δεν υπήρχαν αιολικά και Τσιπουρίδηδες, να μας σώσουν, αλλά πάντα υπάρχουν απατεώνες και ψευδοπροφήτες.  Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η Γη είναι επίπεδη και οι ελέφαντες πετάνε, τα αιολικά δεν μειώνουν CO2, δεν εξοικονομούν σημαντικά καύσιμα, και ο παππούς λέει αρλούμπες.

5) Αμάν με την φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια!  Τα αιολικά δεν προκαλούν την ίδια βλάβη προς το περιβάλλον σε σχέση με πχ παλιές λιγνιτικές μονάδες.  Μόνο που οι λιγνιτικές μονάδες, παλιές ή καινούργιες, ηλεκτροδοτούν, ενώ τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν.  Η στοχαστική έγχυση δεν είναι ηλεκτροδότηση.  Το ότι η μη ηλεκτροδότηση από αιολικά δεν ρυπαίνει, δεν αναιρεί ότι δεν είναι ηλεκτροδότηση.  Αν τα αιολικά εξοικονομούσαν καύσιμα, αν τα αιολικά μπορούσαν να υποκαταστήσουν κάποια άλλη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, να τα δεχόμουν. Αλλά ΔΕΝ.  Αν επιδοτούσαμε γλάστρες με βασιλικό στα βουνά μας, θα ήταν φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Αλλά ούτε οι βασιλικοί ηλεκτροδοτούν.


Τα παραμύθια του Δόκτορα Τσιπουρίδη έχουν διαψευσθεί εδώ και πολλά χρόνια, και απλά η σωρευμένη εμπειρία επιβεβαιώνει το μέγεθος της πλάνης και της οικονομικής, ενεργειακής, και περιβαλλοντικής απάτης που ανέξοδα προωθεί -- που όμως καλούμαστε εμείς να πληρώνουμε.  Το μόνο πράγμα που παινεύεται ο Δόκτωρ, είναι πόσα αιολικά αγοράσαμε.

Ωστόσο, αυτή την φορά, το αντικείμενο της επιστολής του Δόκτορα δεν είναι πώς θα μας σώσουν τα αιολικά. Αυτή την φορά τσίμπησε σε κάτι συγκεκριμένο.  Δεν του άρεσε η αναφορά στην σελίδα 43 και 44 της "Εθνικής Στρατηγικής Για την Προσαρμογή Στη Κλιματική Αλλαγή" όπου γράφεται ότι τα μικροκλίματα και η γεωμορφία των Κυκλάδων είναι τέτοια, που πολλά αιολικά εκεί απειλούν τα νερά των νησιών (λόγω μείωσης εδαφικής υγρασίας, που υποκαθιστά μερικώς τις βροχοπτώσεις, μερικής στεγανοποίησης των μικρών λεκανών απορροής και, επομένως "μείωση της κατείσδυσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα").  Δεν του άρεσε αυτό του Δόκτορα Τσιπουρίδη, και μου έκανε εντύπωση... Τι τον έπιασε?  Μετά θυμήθηκα τα βραβεία... Η Ελεταέν (Περιστέρης, Κοπελούζος και σία) βραβεύει τον Τσιπουρίδη, οι κύριοι Κοπελούζος και Τσιπουρίδης προφανώς εκτιμούν ο ένας τον άλλο, όχι, όχι, δεν υπαινίσσομαι σχέση άλλη από αμοιβαία και επιστημονική εκτίμηση, ο Κοπελούζος κυνηγάει αιολικά στις Κυκλάδες, καταστενοχωρήθηκε ο Τσιπουρίδης που,  mon Dieu, μπορεί να υπάρχει αρνητική περιβαλλοντική επίπτωση σε δουλειά ανθρώπου που εκτιμά τόσο πολύ, στενοχωρήθηκε τόσο που έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, να διαγραφεί η ιερόσυλη άποψη της σελίδας 43-44!


Επί της ουσίας, και χωρίς να είμαι ειδικός σε βροχές, υγρασίες, εδάφη, και τις υδατικές ανάγκες των Κυκλάδων, με 10 δευτερόλεπτα ψάξιμο βρήκα τα εξής:

1) Scientific American (πιο Πράσινος πεθαίνεις) Wind Power Found to Affect Local Climate . Λέει για τοπικές αλλαγές στο μικροκλίμα (οι Κυκλάδες είναι μικρές και καθε μία είναι ένα μικροκλίμα)

2) http://www.nature.com/nclimate/journal/v2/n7/full/nclimate1505.html "noticeable impacts on local to regional weather and climate"

3) http://www.telegraph.co.uk/news/earth/earthnews/9234715/Wind-farms-can-cause-climate-change-finds-new-study.html Ναι, ρε Δόκτωρα Τσιπουρίδη, έχει γραφτεί από το 2012, λίγα χρόνια αφού εσύ διαφήμιζες τζάμπα ρεύμα με πολύπριζα από τον ουρανό...

Βροοχήηη... το σύννεφο έφερε βροχήηη...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα λένε και οι Γάλλοι που έχουν πολύ λιγότερα από τη Γερμανία

https://www.youtube.com/watch?v=Edg1qXX2jYU
(έχει επιλογή ελληνικούς υπότιτλους. Προσοχή μόνο στη μετάφραση του gaz που από λάθος αποδίνεται σαν πετρέλαιο αντί για αέριο.

ΕΙ.Β.

Ανώνυμος είπε...

O καθηγητής Ζερεφός είπε ότι σε άθε τετραγωνικό μέτρο το ηλιακό δυναμικό προσφέρει 1400 W ενέργειας. Εσείς δεν θέλετε να αξιοποιηθεί το εθνικό ηλιακό δυναμικό ούτε το ηλιακό. Μόνο ο λιγνίτης σας ενδιαφέρει ο οποίος κάποτε τελειώνει, ενώ το άλλο παραμένει. Είναι ανανεώσιμο. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

archaeopteryx είπε...

Για να καταλάβεις πόσο στόκος είσαι (και πόσο άσχετος ο Ζερεφός -- αν είπε τέτοιες αρλούμπες):

1. Στο κενό, η max ηλιακή ενέργεια είναι περί τα 1.370 W/m^2. Στο διάστημα, για διαστημόπλοια. Σε καταστάσεις Γης, ο αριθμός είναι περί τα 1.000 W/m^2. Και αυτό στο ζενίθ, κοινώς το μεσημέρι. Ψιλά γράμματα.

2. Και 100.000 W/m^2 να ήταν η ηλιακή ενέργεια στην Γη, το μεσημέρι, η Γη έχει την κακή συνήθεια να περιστρέφεται και ο Ήλιος διαρκεί 5-6 ώρες τον χειμώνα και 8-9 ώρες το καλοκαίρι, με το ζενίθ φυσικά να είναι για μια στιγμή την ημέρα, και με σύννεφα περί τις 100 μέρες τον χρόνο. Όχι, δεν μπορείς και δεν συμφέρει να αποθηκεύσεις ρεύμα για τον πρωινό καφέ από την προηγουμένη μέρα, ούτε θα έχει ρεύμα αν πας στο νοσοκομείο το βράδυ. Όχι, οι μπαταρίες δεν κάνουν, όχι η αντλησιοταμίευση ποτέ δεν φτάνει, ακόμα κι αν είσαι πολύ πλούσιος.

3. Ο ήλιος (και ο αέρας) είναι "ανανεώσιμος" αλλά ούτε τα φ/β, ούτε τα αιολικά, είναι ανανεώσιμα, και δεν μπορείς να κατασκευάσεις ούτε μία βίδα για ένα αιολικό, ούτε 10 πόντους καλώδιο για ένα φωτοβολταϊκό, από ΟΛΑ μαζί τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης, έστω και δωρεάν διασυνδεμένα με υπεραγώγιμο καλώδιο.

4. Όταν τελειώσει ο λιγνίτης, το κάρβουνο, τα πυρηνικά και το αέριο, όλο το ηλιθιακό δυναμικό (βάλε και το δικό σου μέσα αν και αυτό παραείναι αναιμικό) του πλανήτη, επί 100, δεν θα φτάνει για να στείλεις ένα σχόλιο. Που δεν πειράζει κιόλας, μέχρι το 1800 περίπου, όλος ο κόσμος ήταν με 100% ΑΠΕ. Οι ηλίθιοι δεν έβγαιναν έξω από τις τρύπες τους.

5. Πες στον Ζερεφό τι σου είπα, ρώτα τον γιατί κατέρρευσε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, και να βάζεις αντιηλιακό, να μην πάθει τίποτα ο κάλος στον εγκέφαλο.

nikos είπε...

προσωπικά αναρωτιόμαι ,αυτοί η διάφοροι υποστηρικτές της "κλιματικής αλλαγής" οπως αυτοονομαζονται εχουν προ αιτημαση τον δυτικό πολιτισμό για το τι μας περιμένει στην μεταανρθακικη εποχή χιχχι

Professor Moriarty είπε...

Αν σε εντυπωσίασαν ανώνυμε ακροατή του Ζερεφού τα Watts της ηλιακής ενέργειας, τότε ετοιμάσου να πιστέψεις ότι δεν έχουμε καν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε ηλιακή, αιολική και όποια άλλη ΑΠΕ για να παράξουμε ηλ. ενέργεια, διότι σε μία αίθρια ημέρα, υπάρχει μεταξύ επιφανείας Γης και ατμόσφαιρας διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού το οποίο αυξάνει περίπου κατά 100 V ανά μέτρο στην κατακόρυφη διεύθυνση. Σε αίθριο καιρό αυτό σημαίνει ότι μεταξύ Γης και υψηλοτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας υπάρχει διαφορά δυναμικού 400 kV. Ναι, καλά άκουσες, και επίσης στο ύψος σου αντιστοιχεί τάση άνω των 150 V. Σε μία καταιγίδα, οι διαφορές δυναμικού Γης – ατμόσφαιρας φθάνουν σε τάξεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Volts και προκαλούν τους κεραυνούς. Λοιπόν, γιατί α) εσύ δεν παθαίνεις ηλεκτροπληξία όταν βαδίζεις αμέριμνος, ή β) γιατί δεν τροφοδοτούμαστε από την τεράστια μπαταρία της Γης-ατμόσφαιρας; Ρώτα τους "καθηγητές" σου να σου πουν την απάντηση, ή καλύτερα ψάξε μόνος σου. Καλό θα σου κάνει να προσπαθήσεις να βρεις επιστημονικά έγκυρες απαντήσεις, και όχι να μασάς ό,τι άχυρο σου πουλάνε. Και γιατί χαλούν τον κόσμο οι ΑΠΕ-λάγνοι μόνο για το αιολικό και ηλιακό (άντε και το γεωθερμικό) δυναμικό και ξεχνούν το ηλεκτρικό δυναμικό της ατμόσφαιρας?? (Εξ άλλου υπάρχουν και κάτι πατέντες του Tesla). Μήπως γιατί αυτό τους “σφύριξαν”, με αυτά τους κάνουν πλύση εγκεφάλου σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα οι εκούσιοι και ακούσιοι πλασιέδες, αυτά τα μαραφέτια made in germany κυκλοφορούν και τάχα αξιοποιούν τα αιολικά και ηλιακά δυναμικά?

Το θέμα είναι σε τι ποσοστό αυτά τα δυναμικά μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμη ενέργεια. Αυτό λέγεται απόδοση. Και είναι πάρα πολύ μικρή για τις συγκεκριμένες ΑΠΕ. Και αν συμπεριληφθεί και η μεταφορά της ενέργειας, τότε γίνεται πολύ μικρότερη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει να παράγεις κάθε στιγμή τόση, όση ζητούν οι καταναλωτές. Τα μποφόρ του ανέμου αυξομειώνονται ανεξάρτητα από την ζήτηση, το ίδιο και η νεφοκάλυψη. Ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται όταν δεν την θέλεις είναι παρασιτική ή καταστροφική. Πρέπει να ενισχύσεις τα δίκτυα, να κάνεις αντισταθμίσεις, να την “εξάγεις” δηλ. να την απορρίψεις. Αυτά σημαίνουν πρόσθετα κόστη που και εσύ θα πληρώνεις. Λένε ότι η Κρήτη θα “εξάγει” ενέργεια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αλλά όταν κάποιος δεν χρειάζεται ένα προϊόν, τότε δεν έχει ανάγκη εισαγωγής του. Άρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα μιλάμε για απόρριψη. Και δεν είναι ντομάτες να τις αποθηκεύσεις για να τις φας σαλάτα όταν θελήσεις, ή να τις κάνεις σάλτσα. Κάνεις σαλάτα όλο το σύστημα ενέργειας. Αυτή η απόρριψη θα γίνεται εις βάρος της βασικής ηλεκτροπαραγωγής. Αν η βασική ηλεκτροπαραγωγή καταστεί μη-βιώσιμη εξ αιτίας του πολλαπλασιασμού “πράσινης ενέργειας”, η οποία λόγω του τρόπου παραγωγής της είναι παρασιτική, τότε θα καταρρεύσει ΟΛΟ το σύστημα ενέργειας. Αυτό δεν καταλαβαίνουν μερικοί που αφελώς νομίζουν ότι τότε θα έχουμε σχεδόν αποκλειστικά ενέργεια ΑΠΕ και “πράσινα άλογα”. Τότε δεν θα έχουμε ενέργεια. Απλά έτσι.

nikos είπε...

Professor Moriarty , archaeopteryx o anonymus απο αυτα που γράφει διαπίστωσα ότι δεν γνωρίζει ούτε της μονάδες μέτρησης χιχχι

Ανώνυμος είπε...

http://www.pronews.gr/portal/20151130/environment/%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AE-%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%89%CE%BA%CE%B5%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%89%CF%82
Φυτοπλαγκτόν και επιπλέοντες μικροοργανισμοί γεμίζουν τον Βόρειο Ατλαντικό, παρά τις προβλέψεις των επιστημόνων περί του αντίθετου, με φόντο και την μόλυνση του περιβάλλοντος.
Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η μόλυνση των ωκεανών του πλανήτη θα οδηγούσε σε μείωση τις μορφές ζωής σε αυτούς, όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εδώ και 40 χρόνια τα ήδη του πλαγκτόν που ζουν στους ωκεανούς όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κιόλας.
Ο καθηγητής Johns Hopkins που ηγείται της έρευνας παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αριθμός μονοκύτταρων φυτοπλαγκτονικών οργανισμών και της άλγης έχουν από το 1965 έως το 2010 σημειώσει δραστική άνοδο.

"Κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ, και γίνεται πιο γρήγορα από ότι νομίζαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί, αναφέρει ο Anand Gnanadesikan, βοηθός καθηγητής στο Morton K. Blaustein Department of Earth and Planetary Sciences του Johns Hopkins και ένας από τους επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα.

Κατά την διάρκεια της μελέτης αποδείχτηκε ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς, αυξάνει τους οργανισμούς των κοκκολιθοφόρων που ζουν σε αυτούς.

Αν και παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα θα μειώσει το πλαγκτόν, στην ουσία φαίνεται ότι το αυξάνει.

Βέβαια σύμφωνα με καλοκαιρινή έρευνα η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών θα οδηγήσει στον θάνατο πολλά ήδη πλαγκτόν τα επόμενα 85 χρόνι

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ, μην μου θίγετε τον κύριο Ιωάννη, γνωστό και ως Γιάννη, από την εποχή που επεχείρησε εισοδισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη του ατέλεια είναι ότι εκλαμβάνει ως ενεργειογόνο το ωστικό κύμα μιας πορδής, κατά τα άλλα είναι καθώς πρέπει....

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 30/11/2015 11.47 πμ πυ λες για τον Ζερεφό.

Η Θερμική Μηχανή Carnot έχεις ιδέα τί είναι;

archaeopteryx είπε...

θα νομίζει ότι είναι κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ