Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Tί κοινό έχουν η Γερμανία, η Ρόδος και το El Hierro (των Καναρίων νήσων);


Η απάντηση είναι απλή, και γνωστή από τουλάχιστον το 2005:  Πολλά αιολικά με πολύ τυχαίο ρεύμα που, αν δεν απορρίπτεται 1) αποσταθεροποιεί τα δίκτυα και 2) δημιουργεί μπλακάουτς.   Με βαρύ κόστος διαχείρισης και απόρριψης αυτού του άχρηστου και βλαπτικού, "στοχαστικού", όπως σωστά το αποκαλεί ο ΑΔΜΗΕ, ο κάθε ΑΔΜΗΕ, ρεύματος.

1.  Η Γερμανία πλήρωσε περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ σε αιολικούς, το 2015, για να μην λειτουργούν, προκειμένου να μην γίνει ζημιά στο ηλεκτρικό της δίκτυο.  Με πολλά αιολικά (και φωτοβολταϊκά),  όταν εντελώς τυχαία τύχει να φυσήξει πολύ, υπάρχει κίνδυνος blackout. Για αυτό τον λόγο οι κατά τόπο διαχειριστές του δικτύου (σαν τον ΑΔΜΗΕ) πληρώνουν τους αιολικούς να μην παράγουν. 2,5 φορές (250%) πάνω από ότι τον προηγούμενο χρόνο. Ή πληρώνουν τους καταναλωτές να καταναλώνουν. Εναλλακτικά απορρίπτουν ρεύμα σε γείτονες, μερικοί από τους οποίους βάζουν "φραγμούς" (μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης) ώστε να μπλοκάρουν το κουτουρού ρεύμα (για να μην πάθουν αυτοί μπλακάουτ), και κατά κόρον το θέμα στις ειδήσεις (εδώ, εδώ, εδώεδώ, εδώ και εδώ)

Η Γερμανία όχι μόνο αναγκάζεται να απορρίπτει, συστηματικά, το κουτουρού "ρεύμα", αλλά αναγκάζεται να βάλει και πρόσθετες εφεδρείες σε θερμή λειτουργία για να σταθεροποιεί το δίκτυο όταν περιμένει να φυσήξει! Και η ίδια μπλοκάρει το Δανέζικο αιολικό ρεύμα! Και χρησιμοποιεί τα Γαλλικά υδροηλεκτρικά για "εξαγωγές" αιολικού ρεύματος (πηγή) και τα Ελβετικά, που δεν φαίνεται να το απολαμβάνουν! Τα αιολικά είναι μεγαλύτερο πρόβλημα όταν φυσάει, παρά όταν δεν φυσάει:  Όταν φυσάει κάνουν ζημιά στα δίκτυα, όταν δεν φυσάει δεν κονομάνε οι αιολικοί.

2.  Στην Ρόδο, η ΔΕΗ ενημέρωσε αρμοδίως τους φορείς που δικαίως  ανησύχησαν με τις διακοπές ρεύματος:  ...Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών (Α/Γ)... ...εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις Α/Γ...  ...δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων, ενίσχυσης του Δικτύου

3.  Ααα... Το El Hierro... Αυτό που δεν κατάφερε ο λαμπρός Δόκτωρ Τσιπουρίδης στην Ικαρία...  Πολλά λεφτά (εδώ τα έβαλαν άλλοι, όλο επιδότηση) για να αποδείξει ότι τα αιολικά με αντλησιοταμίευση εξασφαλίζουν την συνεχιζόμενη ηλεκτροδότηση από ...ντήζελ(!) και ότι τελικά η μεγαλύτερη χρήση της αντησιοταμίευσης είναι η ...άντληση.  Χωρίς την "ταμίευση".    Όταν δεν έχεις που να απορρίψεις το τυχαίο ρεύμα, και δεν θες να κάψεις το δίκτυό σου, τότε τρομπάρεις νερό κουτουρού και χωρίς λόγο.  Η Γερμανία κάνει πολύπλοκες και ακριβές ασκήσεις απορρίψεων, το El Hierro ...τρομπάρει, τελικά η Ρόδος είχε την πιο φτηνή λύση:  Blackouts.

Αυτά, φυσικά, τα έχει πει η ΕΟΝ από το 2005, ο ΑΔΜΗΕ σαφέστατα το 2013, και ζήσαμε και την "βλάβη" στο καλώδιο Ελλάδας-Ιταλίας, όταν οι Ιταλοί είπαν "μπάστα" στις απορρίψεις Ελληνικού "ρεύματος" από ΑΠΕ.

Όποιος δεν καταλαβαίνει, θα του πληρώσω εγώ μία ανεμογεννήτρια για το σπίτι του, χωρίς διασύνδεση με την ΔΕΗ, για να δει όχι κάθε πότε δεν θα έχει ρεύμα (μικρό και εύκολα διορθώσιμο το κακό) αλλά πόσο γρήγορα θα κάψει τις ηλεκτρικές συσκευές του.

Να πως θα έμενε χωρίς ρεύμα η Δυτική Ευρώπη. Όταν δεν φυσά πουθενά, από πού θα βρει ρεύμα;

Η ηλεκτρική ενέργεια φυσιολογικά δεν σταματά στα σύνορα, αλλά μερικές φορές θέλει διαβατήριο!

Η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε

"Στοχαστικό" δεν σημαίνει "κάτι που στοχάζεται", αλλά "μεταβλητό και τυχαίο"

3 σχόλια:

S.K. είπε...

Ιδού, ένα από τα σχέδια της Γερμανίας για την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου αγαθού της Ενέργειας...
http://gnp.advancedmanagement.net/article/2016/04/privatizing-security-supply-energy-its-way-being-public-private-good

Professor Moriarty είπε...

Ο “επιστημονικός” σουρεαλισμός με τις ΑΠΕ, όπως έχω πει πολλές φορές, βασίζεται και σε σύγχυση (ακούσια ή εκούσια) της “ισχύος βάσης” με την “ισχύ αιχμής”, αλλά και σε λάθος κατανόηση των 2 αυτών όρων. Γι αυτό κάποιοι καταλήγουν να γράφουν εξυπνάδες όπως αυτός εδώ . Ο διασκεδαστικός αυτός αρθρογράφος προσπαθώντας να ανασκευάσει το επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν θα έχει την απαραίτητη ισχύ βάσης όταν παροπλίσει όλες τις πυρηνικές της μονάδες και κλείσει λιγνιτικά, και ότι θα εξαρτάται για ισχύ βάσης από τα πυρηνικά της Γαλλίας και της Τσεχίας λέει το εξής αφοπλιστικό επιχείρημα: Η Γαλλία έχει εγκατεστημένη πυρηνική ισχύ 63 GW ενώ οι μέγιστες τιμές ισχύος αιχμής κυμαίνονται μεταξύ 85 και 100 GW την τελευταία δεκαετία. Συμπεραίνει λοιπόν α) ότι, εφόσον η πυρηνική ισχύς της Γαλλίας δεν μπορεί να καλύψει την μέγιστη ζήτηση αιχμής της, άρα δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι μπορεί να στηρίξει ενεργειακά την Γερμανία, και β) αφού η Γερμανία εξάγει ενέργεια στην Γαλλία, άρα η Γαλλία εξαρτάται από την Γερμανία για να καλύψει την ισχύ αιχμής της. Το ότι ταυτόχρονα με τις εισαγωγές η Γαλλία εξάγει πυρηνικό ρεύμα στην Γερμανία, αυτό για τον οπαδό της energiewende είναι damping φτηνού πυρηνικού ρεύματος. Λέει και πολλά άλλα χαριτωμένα αλλά σταματώ εδώ. Θέλω απλώς να επισημάνω την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Είναι το newspeak - εξ άλλου ο άνθρωπος αρθρογραφεί στην Διεθνή των ΑΠΕ (Renewables International).

nikos είπε...

ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ...https://www.youtube.com/watch?v=TCy_UOjEir0