Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ρεύμα να φαν' κι οι κότες


Έχω βρει διάφορες μελέτες για το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μερικές είναι σοβαρές, μερικές είναι ευτράπελες. Κάπου πήρε το μάτι μου παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κουτσουλιές πτηνοτροφείων, και είπα "κάτσε να κάνω ένα χιουμοριστικό". Ψάχνοντας όμως βρήκα την πιο ειλικρινή, και απλά διατυπωμένη μελέτη που έχω δει τους τελευταίους μήνες στο θέμα (και από σοβαρότατη πηγή) στο:

http://www.raeng.org.uk/news/publications/list/reports/Cost_of_Generating_Electricity.pdf (και εδώ)



(κλίκ στο διάγραμμα για μεγέθυνση) Τα κόστη αυτά ανα kWhr, περιλαμβάνουν και την επένδυση, και την λειτουργία και συντήρηση και το καύσιμο. Δεν είναι στην Αμερική, όπως οι πίνακες της προηγούμενης ανάρτησης, αλλά στην Αγγλία, και δυστυχώς είναι του 2004 (αν και έχει μελέτη των συνεπειών αλλαγής ορισμένων στοιχείων κόστους). Σας ορκίζομαι, ότι το κόστος του ηλεκτρισμού (χώρια επιδοτήσεις, φόρους και τέτοια), δεν διαφέρει πολύ από πολιτισμένη χώρα σε πολιτισμένη χώρα, γιατί στα διάφορα μέρη της, η αγορά "επικοινωνεί".

Ο πίνακας αυτός, στην περίληψη, λέει ότι δεν περιλαμβάνεται στο κόστος, ο τυχών φόρος στο CO2 που εκλύεται Αυτός ο φόρος είναι το μείζον θέμα, και το αντικείμενο του καυγά γύρω από το αν είναι ή δεν είναι ανθρωπογενής η όποια αλλαγή στο κλίμα. Ωστόσο, ο φόρος είναι φόρος, δηλαδή διοικητική απόφαση, που μέχρι να λογιστικοποιηθεί και να μπει στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, και να είναι παγκόσμια αποδεκτός, είναι φόρος. Όχι κόστος.

Θα επανέλθω, με περίληψη στα ελληνικά των πιο βασικών σημείων που αφορούν στις ατέρμονες συζητήσεις που κάνω στο θέμα. Εν τω μεταξύ, μεταφράζω:

"Οι ΑΠΕ είναι, γενικά, πιο ακριβές από συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ανώριμο της τεχνολογίας και στην περιορισμένη δυνατότητα οικονομιών κλίμακος που υπάρχουν στις συμβατικές μονάδες. Επιπροσθέτως, οι μεταβολές στην ίδια την πηγή της ενέργειας [αέρα, ήλιο] μπορεί να περιορίζει την απόδοση παραγωγής ρεύματος από αυτές τις τεχνολογίες και, έτσι, να ανεβάζει το κόστος παραγωγής για δύο λόγους: 1) Όσο η διαθεσιμότητα σε μία χρονική περίοδο πέφτει, το κόστος ανα kWhr ανεβαίνει. Π.χ. σε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα η διαθεσιμότητα είναι 90%, σε ένα αιολικό πάρκο είναι 25%-40%. 2) επειδή ακριβώς μεταβάλλεται η πηγή της ενέργειας, η απαραίτητη ύπαρξη εφεδρικής ισχύος ανεβάζει το κόστος".

Και επειδή, με το βαρύ κλίμα των ημερών δεν μπορώ να μην προσπαθήσω να βγάλω βαρύγδουπα συμπεράσματα, το συμπέρασμα είναι ότι το ρεύμα από επίγεια αιολικά πάρκα είναι φτηνότερο από το ρεύμα από κουτσουλιές ορνιθοτροφείων. (Για τα θαλάσσια, να προτιμήσετε τις κότες). Η μελέτη ωστόσο είναι σοβαρή και κατανοητή (γράφτηκε στην έξαρση της πράσινης θρησκείας στην Αγγλία και είναι "πολιτικά ορθή") και την συνιστώ σε οποιονδήποτε θέλει ενημέρωση, και όχι προπαγάνδα.

4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Το ερώτημα που με καίει... Να το στείλω αυτό στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής; Ή έχουν άλλα στο κεφάλι τους τώρα;

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα
Όχι αρχαίε, σε παρακαλώ.
Οι αιώνιοι έφηβοι κάνουν ότι κουτουράδα μπορείς να φανταστείς ενάντια σε όλα τα φυσικά αξιώματα, γιατί θέλουν να τα αλλάξουν όλα.

Ζάχαρη είπε...

Καλο μηνα (καλοκαιρι και τα λοιπα)
Να το στειλεις για να μην λενε οτι δεν το εστειλες...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα.

Πως και δεν πρότεινε το Τιτινάκι αυτή τη φαεινή ιδέα;

Να δώσει κίνητρα να τοποθετηθούν συλλέκτες στα μπαλκόνια και στις τέντες της Αθήνας που στενάζουν από τα περιστέρια.

χα χα χαααα!

@αλλενάκι