Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Σας πήραμε χαμπάρι


Σε έρευνα του BBC, τον περασμένο Φεβρουάριο, στην Αγγλία, μόνο 26% (από 41% τρεις μήνες νωρίτερα) των Βρετανών πιστεύουν ότι «συντελείται κλιματική αλλαγή και ότι το κλίμα έχει αλλάξει από ανθρωπογενείς αιτίες». Το 38% πιστεύει ότι «κάποια κλιματικά αλλαγή συμβαίνει, αλλά δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι είναι ανθρωπογενής». Όλη η δημοσκόπηση εδώ, και άρθρο των New York Times, εδώ. Αντίστοιχη έρευνα, με αντίστοιχα συμπεράσματα, είχε γίνει τον Μάρτιο, στις ΗΠΑ, από την Gallup, και την είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση.


Τέτοιες σημαντικές αλλαγές στην κοινή γνώμη, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι πολύ ασυνήθιστες, είπε ο ειδικός επί των δημοσκοπήσεων, ενώ ο «επιστημονικός σύμβουλος»(τα εισαγωγικά δικά μου) δηλώνει απογοητευμένος και ζητάει «επείγουσα δράση». Θα τους πήξουνε πάλι τους Άγγλους σε τηλεοπτικά προγράμματα με αρκουδάκια στην Ανταρκτική και Βεδουίνους να ζεσταίνονται στην Γουατεμάλα, και αναλύσεις από «ειδικούς» της Greenpeace.


Η ασυνήθιστη αλλαγή στην κοινή γνώμη, πιστεύω, οφείλεται στο ότι είναι τόσο φως φανάρι ότι μας λένε παραμύθια με κάποια σκοπιμότητα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να αντιδράς στην πλύση εγκεφάλου...

Προσωπικά έγινα εξαιρετικά καχύποπτος με τα ανθρωπογενή κλιματολογικά όταν είδα με πόσο θρησκευτικό ζήλο με αντέκρουαν στις αμφισβητήσεις μου, είτε για τα κλιματολογικά είτε για τις ΑΠΕ (που ως μόνη δικαιολογία προσφέρουν την σωτηρία του Πλανήτη). Και, αν μου επιτρέπετε, να σας πω εγώ τι νομίζω:

(1) Νομίζω ότι το κλίμα αλλάζει, όπως έχει αλλάξει τα τελευταία πολλά εκατομμύρια χρόνια. (2) Δέχομαι ότι τα τελευταία 100-150 χρόνια έχει αυξηθεί η ανθρωπογενής έκκληση CO2 αλλά το ανθρωπογενές CO2 είναι μόνο μέρος του συνολικού CO2, και, χωρίς CO2, δεν θα υπήρχε ζωή, αφού δεν θα υπήρχαν φυτά. (3) Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η όποια άνοδος θερμοκρασίας, αν υπάρχει, (παγετώνες προέβλεπαν το 1977) σχετίζεται μόνο με το ανθρωπογενές CO2, και όχι με την ηλιακή δραστηριότητα που νομίζω καθορίζει την ζωή μας. (4) Θεωρώ ότι η εξοικονόμηση πόρων, γενικά, και ενέργειας ειδικότερα, είναι εκ των ων ουκ άνευ. (5) Θεωρώ ότι είναι βλακώδες, έως υβριστικό, να πιστεύουμε ότι ο,τιδήποτε κάνουμε για τα επόμενα 10 χρόνια, αιολικά, βουντού, κλπ, θα έχει οποιονδήποτε αντίκτυπο στο κλίμα του Πλανήτη (μία-δύο εκρήξεις ηφαιστείων θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, αλλά και μερικές θερμοπυρηνικές, ίσως είχαν αντίκτυπο).

Τέλος, αν φοβάμαι κάτι, σε Πλανητικό επίπεδο, είναι η υπερβολική εξάρτηση από πολλή βιομηχανική παραγωγή λίγων τροφίμων, και την αυξανόμενη αποξένωση, αυξανόμενου πληθυσμού από την γη.

8 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

Με την βοηθεια της τρομοκρατιας σε κανουν συνενοχο και μετα αντε να ξεμπλεξεις.Αρχαιοπτερυγα κανεις καλη ενημερωση.

archaeopteryx είπε...

χαχαχαχα ζάχαρη, εφημερίδες διαβάζω και ρωτάω αφελείς ερωτήσεις... Δεν είμαι ούτε κλιματολόγος ούτε δημοσιογράφος

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, πολύ διπλωματική απάντηση ατην ζάχαρη. Γνωρίζεις τον 2ο νόμο της θερμοδυναμικής και αυτό δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει υπόστρωμα γνώσεων αλλά και χωρίς να υπάρχει υπεραξία αυτής της κεκτημένης γνώσης.
Τα ερωτήματά σου δεν είναι αφελή, αλλά είναι αυτά που προκύπτουν αυτόματα από ανθρώπους, οι οποίοι δεν δέχονται άκριτα όσα τους σερβίρουν, αλλά και είναι ικανοί να διεκδικήσουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
Η διαστρέβλωση εννοιών είναι χαρακτηριστική στις μέρες μας, και με όχημα αυτήν προσπαθούν να παρουσιάσουν θεωρίες ως αξιώματα.

Ανώνυμος είπε...

δεν χορταινω να των ακουω...

http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw


sawas

Ανώνυμος είπε...

«Φρένο» στην κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 36 MW στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης Νομού Βοιωτίας βάζει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας

Συγκεκριμένα, με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου αναστέλλεται η από 10.7.2009 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, αναστέλλεται η από 22.7.2099 απόφαση του ίδιου γενικού γραμματέα με την οποία χορηγήθηκε η άδεια εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο δήμαρχος Θίσβης και στρέφεται κατά του εν λόγω γενικού γραμματέα και κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ανώνυμος είπε...

Η πράσινη επανάσταση δεν είναι οι Μπιρμιλοδουλειές, αλλά η χρήση εξειδικευμένων σπόρων και ανθεκτικών φυτών για μαζική παραγωγή τροφής. Αν αυτός ο μηχανισμός χαλάσει, πολλοί στον κόσμο θα πεθάνουν της πείνας. Πόσο έτοιμοι είμαστε να ξαναπάμε στην γεωργική αυτάρκεια? Στην Ελλάδα, ή θα πεθάνουμε της πείνας, ή θα πάμε υπηρέτες στο εξωτερικό όπως παλιά

Ανώνυμος είπε...

http://www.guardian.co.uk/culture/2009/feb/21/james-lovelock-gaia-book-review

Ανώνυμος είπε...

παρτε το νομο τα χερια σας.
το κρατος προωθει τα κτηνη με τα τερατα με τις φτερωτες