Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ούτε 2%, ούτε που φαίνεται...


Ο κόσμος είναι άνω κάτω, οι ειρηνιστές ακτιβιστές μας εντάχθηκαν ήδη στην νεοοθωμανική εξωτερική πολτική, και εγώ στα μονότονα βαρετά μου θέματα. Να κι άλλο σχεδιάγραμμα: νο 2% της ενέργειας, παγκοσμίως είναι από (υδροηλεκτρικές) ΑΠΕ. Οι άλλες ΑΠΕ ούτε καν φαίνονται (κάντε κλικ στην εικόνα αν δεν με πιστεύετε), και υπάρχουν μόνο στα μυαλά του Υπουργείου ...Κλιματικής Αλλαγής και την λιγούρα των πελατών της.

H ΕΚΤ λέει τώρα κάτι που οι άλλοι λένε εδώ και καιρό: Η επιβράδυνση των Ευρωπαϊκών οικονομιών θα θέσει σε κίνδυνο το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες, όλες οι τράπεζες θα αρχίσουν να έχουν προβληματάκια στην χρηματοδότησή τους, και αυτό επειδή είναι νομοτελειακά αναπόφευκτο, σε αυτό το περιβάλλον, να συναγωνίζονται με τα επί μέρους Κράτη γιά άντληση δανειακών κεφαλαίων. Το πρόβλημα προβλέπεται να οξυνθεί περί το τέλος του ...2012(!) όταν λήγει και θα πάει για ανανέωση, σημαντικός αριθμός ομολογιακών δανείων.

Το πρόβλημα δυσκολεύει από τις χρηματοδοτήσεις ακινήτων, που βλέπουν τα έσοδά τους να πέφτουν, ταυτόχρονα με την πτώση και στην ίδια την αξία των ακινήτων. Αυτό είναι πρόβλημα στις Ελληνικές τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει ακίνητα, αλλά αρχίζει να γίνεται πανευρωπαϊκό. Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να μαζέψουν τα δημοσιονομικά τους, μειώνοντας τον δανεισμό τους, που λογικό και σωστό είναι, αλλά όλα αυτά μαζί συνεπάγονται περαιτέρω επιβράδυνση, που θα έχει σαν αποτέλεσμα περαιτέρω επιβράδυνση. Και αν ο χειρότερος φόβος των Γερμανών είναι ο πληθωρισμός, η γενιά πριν από την σημερινή είχε σαν φόβο την Ύφεση, αλλά αυτό προφανώς δεν το θυμούνται, ή οι ίδιοι, δεν το φοβούνται.

Εγώ, στην βαρετή ενασχόληση αυτής της ιστοσελίδας, προσπαθώ, όλα αυτά, να τα ερμηνεύσω εγωιστικά: Τι σημαίνουν για την Ελλάδα, και τι σημαίνουν για την πεισματική θέληση της Κυβέρνησης να γεμίζει τον τόπο με μη παραγωγικά εισαγόμενα μηχανήματα, που ΔΕΝ θα παράγουν ρεύμα, ΔΕΝ θα λύσουν κάποιο ευσεβές πρόβλημα, και θα διπλασιάσουν το κόστος του ρεύματος στον λογαριασμό μας.

Για την Ελλάδα, αφού διατείνεται η Κυβέρνηση ότι "δεν" θα κάνουμε κάποια αναδιάρθρωση, ή, ο καινούργιος όρος είναι, "ελεγχόμενη χρεωκοπία", μάλλον αυτό θα συμβεί. Μάλλον με ανεργία, και μάλλον με σταδιακή μείωση της δανειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά από τις λιγότερο καλές, και σιγά σιγά σε όλο το φάσμα. Αυτό, σε συνδυασμό με αύξηση κόστους δανεισμού ή μείωση ρευστότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει μόνο ένα καλούτσικο αποτέλεσμα: Εάν σε αυτή την κρίση, και στις δυσκολίες που έρχονται, διοχετευθεί δανειακό χρήμα για χρηματοδότηση αιολικών πάρκων, σας το λέω από τώρα, θα φωνάζω ότι βγάζουν κόσμο στην ανεργία από επιχειρήσεις που σπρώχνουν σε κλείσιμο, για να βάλουν ...ΑΠΕ. Για να δούμε...


Σε προηγούμενες αναρτήσεις, παρέθεσα συνοπτικά στοιχεία χρήσης ενέργειας για την Δανία και την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ιταλία. Με εξαίρεση την Δανία, σε όλες τις χώρες η αιολική ενέργεια, δεν φαίνεται καν, και ακόμα και στην Δανία, αυξάνεται, ή δεν μειώνεται, η χρήση του κάρβουνου. Αυτά για τους πράσινους μουτζαεντίν.

Το βουνό, "πριν" και "μετά", είναι από εδώ, αλλά δείτε και το καφενείο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To CO2 από οικιστική χρήση είναι παραπάνω από βιομηχανία ή αυτοκίνητα

Ανώνυμος είπε...

Αμεσο τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ζήτησε ο Ευρωπαίος διαμορφωτής νομισματικής πολιτικής Αξελ Βέμπερ, επαναφέροντας στο προσκήνιο και το θέμα της ελεγχόμενης πτώχευσης για τις χώρες μέλη του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προστρέχουν σε βοήθεια

Άμεσος τερματισμός αγοράς κρατικών ομολόγων = στάμάτημα χρηματοδότησης από τράπεζες = τέλος για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις

nikos είπε...

http://pontokomicom.blogspot.com/2010/05/blog-post_572.html

Ανώνυμος είπε...

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_1251.html

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Ο ΘΑΠΑΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ GAP

nikos είπε...

σου στέλνω επείγων δουλειά για σημερα στο ε-μειλ σου

Ανώνυμος είπε...

Βάλτε τους φωτιά στο κιόσκι.

Πως επιτρεπουν σε ιδιωτικές εταιρίες και πολυεθνικές, να κάνουν εκδήλωση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ?
Βεβήλωση!